čtvrtek 21. dubna 2011

Rozloučení s 2. ligou

Tradiční dubnová hodnocení a bilancování pročeřím klasickým příspěvkem, tedy reportáží z posledního kola 2. ligy ve Zlíně, kde našemu A-týmu už o nic nešlo. Alespoň to jsem si až do onoho slunečného nedělního rána myslel. V autě jsem byl však informován, že kdybychom skončili předposlední (a zároveň nejlepší sestupující ze Zlínského kraje), tak by mohla být reálná šance na záchranu "od zeleného stolu", pokud by některý oddíl nenasadil druholigové družstvo. Novému odhodlání však stál v cestě velmi silný protivník – třetí tým Zlína vznikl syntézou Zlínů C a D z loňského krajského přeboru. A přestože loni byl lepší z nich v kraji až třetí, letos měli naši soupeři v případě výhry takřka jisté druhé místo v lize. Papírově tak silní nebyli, sálala z nich však týmovost a radost ze šachů.

Z prohrané pozice ve hře Quoridor ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Quoridor ) mě vysvobodil rozhodčí, zahajující zápas, a partii jsme dali za remis. Podobná situace se mi ještě měla opakovat.. Ale popořadě.

Po hodině hry zápas nevypadal dobře, ale taky ne prohraně. Na první měl Marťa svoji typickou pozici – otevřené postavení, opačné rošády, otevřený výsledek. Večis nezvládl zahájení (pokolikáté už?) a s pěšcem méně a prohranou pozicí se rozhodoval, kdy se vzdá (i když já bych si na jeho místě snad ještě věřil :-) ). Marťa stál podezřele a vymýšlel, jak se dostat ze zahájení do střední hry bez velké újmy. Peťa měl v zavřené pozici asi malou výhodu. Já jsem znal zahájení asi o kousek dál než soupeř, tak jsem se těšil z časové převahy a procházel se po sále ( http://www.youtube.com/watch?v=H3XoJGQoMJI - (C) Večis), jenže soupeř mi brzy ukázal, že znát dál neznamená znát lépe. Radek ze zahájení vyšel velmi dobře, vyhnal soupeřovi krále do centra a jeho f7 pěšec hrozil proměnou. Laďovi se v Panovově útoku za černého nepodařilo najít rozumný plán a soupeř ukázkově těžil z prostorové převahy. Aneta měla na šachovnici oboustranně obtížnou pozici, bílá – prostorová převaha, černý – ježek a pozice bez slabin.

Partie začaly končit brzy. Nejprve Večis nezvládl psychické týrání a vzdal se. Poté král Marťi Dvořáka na c8 pocítil, že střelce f4 je třeba brát vážně, a soupeřova krátká kombinace rozhodla partii. Po chvíli klidu se stavěly figurky na sedmé šachovnici, Laďa pozici proti izolovanému pěšci neubránil, soupeř mu vyhnal krále do centra a tam po krátkém váhání zavěsil. 3-0. Já jsem mezitím stál hůř a hůř (i když jsem věřil, že mám dobrou pozici, která špatně jen vypadá, protože jsem "přece nikde neudělal chybu"!! Fritz psal soupeři v těchto fázích asi +3.5 :-) ). Radek někde soupeře pustil, zanedbal vývin, stál hůř a hůř.. nakonec přehlédl figuru a kapituloval. 4-0. Mezitím jsem se dostal v časovce pod útok, prováděl jediné tahy, u kterých jsem neviděl okamžitou prohru a čekal, co soupeř vymyslí. Vymyslel matovou kombinaci s obětí věže, na konci spatřil chiméry – a v domnění matu obětoval druhou věž. Z matu se vyklubal věčný šach. Jednotahový mat jsem mohl dostat po cestě, takže mě (opět) zachránilo štěstí. Tedy, štěstí v neštěstí, má remíza znamenala celkovou prohru.

Zbývající tři partie vypadaly za nás velmi nadějně. Místo 3 bodů však z nich byl jen bod a půl. Peťa soupeře čistě strategicky přehrál, dobyl slabého pěšce na b6 a v koncovce D+J x D+J bez problémů vyhrál, takříkajíc ve svém stylu. Marťa si chtěl po nepovedené sezóně udělat radost, přežil oboustranně slabé zahájení a získal velmi pěknou pozici, ve které sahal po výhře. A i když v časovce nezahrál přesně, pozice si pořád o zkoušení říkala. Marťa však už hrál poslední a asi neměl chuť, nic moc nezkoušel, takže remis. Aneta hezky zaútočila na krále, stála mnoho tahů zcela na výhru, a místo rozhodujícího matového úderu po h sloupci získala do koncovky "pouze" čistou věž. Nestačilo to. Tonoucí se stébla chytá a poslední léčka Ludy Balážce jí byla osudná.

Prohra 6-2 je krutá, ale zasloužená, my jsme měli na víc (šachovnice 1,3,6,8), soupeři taky (3,5). Když navíc Holešov remizoval v Boršicích, klesli jsme na poslední místo, takže příští sezónu se budeme v krajském přeboru rvát o postup zpět. Po zápase jsme zašli na nekuřáckou Scénu a rozebrali partie – což bude tradice od příští sezóny v neděli, kdy hraje áčko.

ŠK Zlín C – TJ Sokol Postoupky
Koutný Petr V 2200    1 – 0   2151 Dvořák Martin
Šenkýř Martin 2158    1 – 0   1958 Večeřa Petr
Krčál Michal 2098     ½ – ½   2076 Bačák Martin
Hodovský Jiří 2044    0 – 1   2053 Bačák Petr H
Slovák Pavel 2065     ½ – ½   1952 Dungl Martin
Kocián Miroslav 2060  1 – 0   1870 Holman Radek H
Beneš Miroslav 1939   1 – 0   1874 Opluštil Vladimír
Balážec Ludovít 1999  1 – 0   1735 Tomečková Aneta
                      6 : 2


Martin Dungl

3 komentáře:

  1. Pekny clanek, Marto. Pristi rok hodne stesti v boji o postup zpatky! Martin

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, Marťo. Uděláme pro to všechno!

    OdpovědětVymazat
  3. Bez tří hráčů, které chce Slavia, to půjde těžko.
    -opl-

    OdpovědětVymazat