sobota 24. září 2011

Okresní žákovská liga v Kroměříži

výsledky: mladší žáci, starší žáci + foto + video

V sobotu 24. září odstartovala již svůj desátý ročník Okresní žákovská liga v šachu. Stalo se tradicí, že úvodní turnaj hostí SVČ Šipka v Kroměříži. Letos se na startovní listině, kromě hráčů z okresu Kroměříž, objevila i početná výprava ze Zlína. Celkem se do příjemného prostředí místního střediska volného času, dostavilo 32 hráčů a hráček z 8 šachových oddílů. Hrálo se ve dvou věkových kategoriích, švýcarským systémem na 7 kol, hracím tempem 2x15 minut bez zápisu.
Sokol Postoupky reprezentovalo celkem 10 dětí. V kategorii starších žáků se nezrodilo vůbec žádné překvapení a tak konečné pořadí dopadlo podle startovní listiny. Vítězem se s přehledem stal, s plným počtem 7 bodů, Miroslav Rakušan. Na druhém místě skončil David Opluštil (5,5 bodu), který ještě patří do mladší kategorie, ale úspěšně se pere o přední příčky se svými staršími soupeři. Třetí příčku pak vybojoval Michal Scheichenost (5,5 bodu). Velmi dobře si pak vedl i celkově pátý Filip Zavadil (4 body). A tak jedinému, který turnaj úplně nevyšel byl Dan Urban, který skončil na 17. místě s 1,5 bodem. Dan ale hraje tuto kategorii prvním rokem a téměř všichni jeho soupeři jsou starší než on.
V kategorii dívek zvítězila Lenka Navrátilová (3 body). Ta byla sama samotinká a tak jen trápila své chlapecké soupeře.

V kategorii mladších žáků byla cítit daleko větší konkurence než v předcházejících letech, způsobená také výpravou ze Zlíntermu. Hráči tohoto oddílu kategorii prakticky ovládli, když celkovým vítězem se stal Michal Berky (6 bodů), a bronz získal Radim Jančík (5 bodů). Dobře si vedli,ale i naši zástupci. Na druhém místě skončil Pavel Opluštil (6 bodů), který si jinak spolehlivý výkon, pokazil jednou porážkou s Jančíkem. I když porazil celkového vítěze, tak pomocné body měl horší a tak z toho bylo stříbro. Ve velmi dobrém světle se pak předvedli další dva naši nováčci. Martin Kyselák dlouho bojoval na předních šachovnicích o medailová umístění, ale nakonec v rozhodujících zápasech ještě na své protivníky nestačil. Přesto vybojoval 4 body a konečné 4. místo. Tomáš Pecháček naopak neměl dobrý start do turnaje a po dvou porážkách se ocitl na zadních šachovnicích. Pak se ovšem rozjel a čtyřmi výhrami v řadě se dotáhl až do boje o medailové příčky. Prohrou v posledním kole klesl na konečné šesté místo, což je také velmi pěkný výsledek. Poslední náš zástupce Tadeáš Šruc, sice dobře začal a po dvou kolech měl dvě výhry. Pak ale přišly porážky po nepozornostech v partii a rychlé hře. Konečné 10. místo a tři body jsou poněkud za očekáváním.
V kategorii dívek to byl souboj mezi dvěma hráčkami z Litenčic. Lepší tentokrát byla Zuzana Hetmánková, než druhá v pořadí Lucie Vaňharová.

opl

pondělí 19. září 2011

Přebor ZŠ Bezměrov

V pátek 16. září proběhl premiérový školní šachový přebor v Základní škole v Bezměrově. Turnaj se uskutečnil v rámci projektu Šachy hra královská, který má za úkol přiblížit šachovou hru dětem základních škol. Hrálo se systémem každý s každým, hracím tempem 2 × 10 minut, za účasti 8 dětí zdejší školy. Pro většinu z nich to byl vůbec první šachový turnaj v životě. Přesto hráli všichni s nadšením a velkou snahou vyhrát každou partii. Nejúspěšnějším hráčem byl zcela po zásluze Jakub Daněk (5. třída), který porazil všechny své soupeře a stal se tak přeborníkem pro letošní rok. Zdatně mu sekundovala Petra Večerková (3. třída), která obsadila celkově druhé místo a mezi dívkami byla suverénně nejlepší. Druhý v kategorii chlapců skončil Tadeáš Sochor (5. třída), těsně před třetím Jakubem Vašíčkem (2. třída). V kategorii dívek obsadila druhé místo Agáta Župková, před Eliškou Vymětalovou (obě 2. třída). Nejmladším účastníkem turnaje byl, dosud žák mateřské školy, pětiletý Šimon Vašíček. Všichni zúčastnění obdrželi ceny a ti nejlepší poháry a diplomy. Čtveřice nejlepších pak bude reprezentovat školu v Okresním kole, které proběhne v prosinci v Kroměříži.

-opl-

sobota 10. září 2011

Memoriál Tomáše Baštince 2011

výsledky + foto

O uplynulém víkendu proběhl v kulturním domě v Bezměrově již desátý ročník Memoriálu Tomáše Baštince. Na startu se sešlo 49 šachistů ze 17 oddílů a mezi nimi nechybělo trio mezinárodních mistrů. Hrálo se švýcarským způsobem na 7 kol, tempem 2x20 minut. Kromě celkového pořadí se hrálo také o pořadí v dílčích kategoriích.
Celkovým vítězem se stal již počtvrté v řadě IM Vojtěch Plát (6,5 bodu, TŽ Třinec). Tento sedmnáctiletý talent potvrdil své kvality a všem svým soupeřům utekl o celý bod. Na druhém místě skončil další bývalý vítěz tohoto turnaje IM Jan Sosna (5,5 ŠK Zlín). Bronzovou medaili vybojoval další tradiční účastník Petr Kičmer (5,5 Baník Havířov).
Největším překvapením pak byl teprve dvanáctiletý hráč pořadatelského oddílu Sokol Postoupky Miroslav Rakušan. Ten získal cenné skalpy daleko zkušenějších soupeřů a se ziskem 5 bodů obsadil senzační 7. místo. Tímto umístěním zároveň vybojoval zlato v kategorii starších žáků, před Janem Paláškem (4) a Julií Šimčákovou (3, všichni Sokol Postoupky).
V kategorii dorostu zvítězil celkový vítěz Vojta Plát, před Markem Navrátilem (4, Slavia Kroměříž) a Janou Zpěvákou (4, Staré Město). Ta zároveň byla nejúspěšnější ženou, když za sebou nechala Zdeňku Blumelovou (3, Slavia Kroměříž) a svou matku Kateřinu Zpěvákovou (3, Spartak Uherský Brod). V kategorii seniorů byl nejlepší, stejně jako vloni, brněnský nestor František Vykydal (4,5 Loko Brno), před dvojicí Stanislav Holub a Josef Tomek (oba 4, ŠK Zlínterm). Naopak v nejmladší kategorii mladších žáků byla nejlepší dvojice domácích hráčů. Zlatou medaili získal po zásluze David Opluštil, stříbro pak Filip Zavadil (oba 3 body). Bronzovou medaili pak na svém prvním turnaji v dresu Sokola Postoupky vybojoval Tomáš Pecháček (2 body).
Turnaj se hrál zároveň jako Přebor Sokolské župy Hanácké v rapid šachu a zde také všechny tři medaile zůstaly doma. Nečekaným vítězem se stal Miroslav Rakušan, před Martinem Dunglem (5) a Martinem Dvořákem (4).

opl

MČR mládeže v rapid šachu 2011

Vyškov – 3. až 4. září 2011

výsledky:
D12 – Lenka Navrátilová
D14 – Julie Šimčáková
H10 – David Opluštil
H12 – Miroslav Rakušan, Filip Zavadil

V první zářijový víkend se konalo ve Vyškově Mistrovství České republiky v rapid šachu žáků. Bojovalo se celkem v šesti kategoriích, v kterých měl šachový oddíl TJ Sokol Postoupky rekordní zastoupení. Do finálových bojů se probojovalo celkem pět hráčů a hráček. Hrálo se švýcarským systémem na 9 kol, hracím tempem 2 x 20 minut + 5 sekund za tah.
V kategorii dívek do 14 let nás výborně reprezentovala Julie Šimčáková. Ta získala celkem 4,5 bodu a obsadila konečné 10. místo. O ještě lepší umístění se připravila hned v úvodu turnaje, když prohrála dvě výborně rozehrané partie, proti hlavním favoritkám na medaile. Druhá naše zástupkyně, Lenka Navrátilová, bojovala v kategorii do 12 let. I přesto, že to bylo pro ni první Mistrovství ČR, tak nezklamala a obsadila 16 příčku s 3 body.
V chlapecké kategorii do 12 let jsme měli dokonce dvojnásobné zastoupení. Kromě Miroslava Rakušana ještě i Filipa Zavadila. Oba hoši měli nesmírně těžké soupeře a celá tato kategorii byla velmi vyrovnaná. Větší šanci na úspěch měl Mirek Rakušan, který byl dokonce osmý nasazený. Podal svůj standardní výkon, který mu vynesl 5 bodů a celkové 17. místo. O vyrovnanosti kategorie svědčí, že 5,5 bodu stačilo na páté místo. Nezklamal ani Filip, ale protože nebyl vysoko nasazený, tak narážel vesměs na výrazně papírově silnější soupeře. Přesto získal 3 body a konečné 38. místo.
Nejlepšího výsledku v chlapecké kategorii pak pro náš oddíl vybojoval nejmladší člen výpravy David Opluštil v kategorii do 10 let. Nevyšel mu tradičně začátek turnaje, když měl pouze 1 bod ze tří partií. Pak však našel vítěznou vlnu a celkem získal 5,5 bodu, což mu stačilo na konečné 10. místo. To je od bronzové medaile Martina Dvořáka v roce 2005 nejlepší umístění našeho reprezentanta na MČR v rapid šachu v žákovských kategoriích. Symbolicky to byl právě Martin Dvořák, který tuto výpravu ve Vyškově vedl. Celkově nelze Mistrovství hodnotit jinak, než jako velmi úspěšné.
-opl-

pondělí 5. září 2011

Open Říčany

výsledky

V termínu od 20. do 27. srpna jsem se zúčastnil tradičního turnaje Open Říčany. Turnaj měl pro mě dvě hlavní výhody. V první řadě jsem mohl hrát při práci - začínalo se v 17h a Říčany jsem měl vzdušnou čarou daleko, co by Špotáková oštěpem ani ne 250x dohodila (že nejrychlejší bylo jet metrem zpět na hlavák a odtamtud pantografem, je věc jiná). Druhým, snad ještě příjemnějším důvodem bylo obsazení turnaje. Byl velmi vyrovnaný - zúčastnilo se 110 hráčů a v intervalu 1850 - 2150 se pohybovala většina z nich - přesněji 16. - 87. nasazený. Takže jsem se těšil na hodně napínavých partií s vyrovnanými soupeři. Já jsem byl nasazený kousek nad polovinou (49) a zvolil jsem si ambiciózní cíl, 5.5 bodu a performance aspoň 2100. Turnaj hráli i mí kamarádi z Úholiček, přesto bylo jasné, že tentokrát půjde (výjimečně) hlavně o šachy.

1. kolo, sobota po obědě. Krásné teplé počasí, soupeř Martin Koller, 1758. Černými jsem zahrál standardně zahájení a soupeř se chytil na standartní obrat. Místo, aby mi dal centrálního pěšce, obětoval figuru za pěšce a nadějný útok na mého odkrytého krále. Ubránil jsem se a až na jedno malé zaváhání bezpečně jsem přivedl partii do výhry a splnil povinnost prvního kola.

2. kolo, neděle ráno, Radek Wassebauer, ELO 2145, bílými. Soupeř neznal moji, poměrně ostrou, linii v zahájení a raději se vyhnul zápletkám a přešel do těžké koncovky (V+J+S x V+J+S), kde navíc ještě ztratil pěšce. Bohužel jsem zvolil špatný plán a byl ukázkově přehrán. Velmi poučná lekce! Nehledě na to, že Radek (mimo jiné úspěšný účastník uzavřeného velmistrovského turnaje v Rakovníku) hrál koncovku asi vysoko nad své ELO, poznal jsem, kde mě tlačí bota.

3. kolo, neděle odpoledne, Jiří Nigrin, ELO 1700, černé. Je to poslední nasazený účastník a já jsem naštvaný na los - v partii nemám co získat, mohu jen ztratit, navíc po dopolední partii jsem dost unavený. Černými získávám ben-oni bílými (soupeř ztratil dvě tempa a já jen jedno :-)), soupeř se do ničeho nepouští a já taky ne - a v zavřené pozici si chystám útok. Na jeho spuštění zkušeně počkám, až soupeř bude mít jen 10 minut na hodinách - a vyhrávám v nejasné pozici na čas.

4. kolo. Turnaj získává pravidelný rytmus - práce, nákup, metro, vlak a v něm krátký spánek - a hurá na partii. Jen mě trochu zklamalo, že City Elefanty jezdí jen o víkendu, ve všední dny jsem se dusil v pantografech. Vůbec, celý týden bylo krásné počasí, takže byla trochu škoda sedět u šachovnice. Navíc, když Dům kultury v Říčanech na vedra příliš stavěný není a bylo tam pěkné dusno. Třeba mi to však některé soupeře rozhodilo (já osobně jsem docela vedromilný a své četné chyby přičítám zcela jiným faktorům :-) ).
No takže, 4. kolo, Pavel Postupa, 2124, bílými. Bylo školení. Na turnaj se přijela podívat Barča Kolomazníková a po ostré variantě zahájení jsem vymyslel "krásný zdvihák", za který jsem jí byl pochválen. Pak jsem zahrál jeden ze dvou tahů "vedoucích k výhře" - a šel se procházet na sluníčko. Jaké bylo mé překvapení, když jsem tam potkal za minutku soupeře, že prý už táhl - a konal se zdvihák na druhé straně.. Vznikla složitá pozice, kde oba králové mohli být v některých variantách štvanou zvěří - a to, že jsem z ní vyšel jen s pěšcem méně, byl můj úspěch. Dostali jsme koncovku s dámou a věží na obou stranách. Pěšce jsem si vzal nazpět, ale za tu cenu musel můj král mnoho tahů odolávat matovým hrozbám, to celé asi na dvou minutách a s výčitkami, proč jsem po zahájení nešel k výhře "tou druhou cestou".. Nakonec jsem získal dalšího pěšce a můj soupeř se spokojil s věčným šachem. Byla to možná nejdelší partie kola - a pro mě rozhodně jedna nejnáročnější v turnaji. Soupeř pak prohlásil, že můj zdvihák nebyl dobrý a že jej měl odpoledne na šachovnici v přípravě :-))). S tímto vědomím byla remíza úspěch.

5. kolo, Míla Vanka, dobrý známý a nestor úholičského šachu, ELO 2120, černými. Ze zahájení jsem vyšel dobře a pozičně jsem soupeře zcela přehrál, dokonce jsem měl i mnohem lepší čas. Pak však vymyslel Míla, náš druhý nejlepší úlohář, nádherný obrat, kterým převedl partii do koncovky s pěšcem víc a začal utahovat šrouby. Po další malé taktice jsem nekrytelně pohrozil věčným šachem, který nebyl - a Míla mi nabídl remízu. S rozpaky jsem ji přijal, pozice byla zcela prohraná a Míly mi v ten okamžik bylo líto.

6. kolo, Milan Petras, 2064, bílými. Věřil jsem si, možná až moc. Bojoval jsem proti izolovanému pěšci a zvolil špatnou výstavbu - a brzy se můj král dostal pod tlak. Nakonec, když to vypadalo, že jsem se ubránil, zahrál soupeř hezkou taktiku a bylo po partii. Na turnaj se přijel podívat Marťa Dvořák, pravidelně jsme pak partie hodnotili společně - a tímto Marťovi děkuji za cenné podněty a nápady v rozborech! Ukázal mi, proč že toho Tarrasche za černé už nehraje - a tímto varuji všechny své budoucí soupeře, vyznávající tento způsob otevření partie - už vím, jak na vás! :-)

7. kolo, Jiří Vrecion, 1771, černými. Malý, jedenáctiletý kluk, s padesáti procenty bodů a povinnost zvítězit. Velmi nepříjemné! Po střední hře s chybami na obou stranách jsem se dostal do koncovky s kvalitou víc, čelil jsem však dvojici velmi aktivních střelců. Objektivně asi remis. S tím jsem se však nechtěl spokojit a rozhodl se zariskovat - tak jsem počkal, až soupeřovi klesne čas někam k minutě a zahrál menší kamikadze. Obětoval jsem pěšce za aktivní hru proti bílému králi. Při přesné hře bych asi stál na pokraji prohry (do Fritze jsem partii ale ještě nedával), takto jsem "bez problémů" dal mat. :-)

8. kolo, Jindřich Janíček, Podhradní Lhota, 2077, bílými. Moje nejhorší partie turnaje dovršila tragickou čtveřici kol 5-8. Soupeře jsem v zahájení přehrál, podařilo se mu sice vyměnit dámy, ale vzniklá koncovka by za mě mela být při přesné hře vyhraná. Můj plán asi nebyl nejlepší, aspoň Marťa mě přesvědčil, že to šlo hrát lépe. Přesto jsem nakonec získal kvalitu a pěšce.. a kráčel vstříc vítězství. Stačil však malý bluner - a měl jsem prohrát! Dva soupeřovi spojení volní pěšci na třetí řadě, podporovaní věží a střelcem měli dokonat dílo zkázy, má věž byla schovaná někde na druhém konci šachovnice. Naštěstí však soupeř taky nezvolil nejsilnější pokračování a na konci mu nezbylo než vynutit remízu věčným šachem. Po tomto výkonu jsem byl rád, že turnaj je u konce.

9. kolo, sobota ráno, Štefan Koper, 2031, černými. Aneb, a přece nakonec úspěch! Na partii jsem přišel "připraven" nespecifikovaným množstvím alkoholu a asi třemi hodinami spánku. Přesto překvapivě svěží - snad proto, že na ranní šachy jsem zvyklý ze sezóny. Brzy jsem nabídl remízu - ale ne dříve, než na vedlejší šachovnici remizoval Ondřej Matějovský, se kterým měl můj soupeř sázku o 50 Kč, kdo skončí lépe. Protože pak by rozhodovalo pomocné hodnocení, chtěl se soupeř (známý kavárenský šachista, "chmaták" posilňující se při hře panáky s nestorem p. Boučkem, který v 84 letech předvádí naprosto obdivuhodné výkony) pojistit a za remízu chtěl 25 korun. To má čest nepřenesla přes srdce, tak jsem odmítl a nabídl korun jen patnáct. Vyslechl jsem si přednášku a hrálo se dál. Brzy jsem vymyslel hezký obrat a z partie se stala jednobrankovka, která brzy skončila - a já měl 5.5 bodu!

Turnaj musím hodnotit velmi pozitivně (přátelské prostředí, vždy otevřený bufet a adekvátní kvalita soupeřů z něj udělají asi moji stálici), z vlastní hry však mám smíšené pocity - mohlo být hůře i lépe. Se slabšími soupeři, sedmnáctistovkami, jsem měl 3/3, to ano. Ale se silnějšími (průměr něco pod 2100) 2.5/6, a to jsem výkon zachránil povedeným posledním kolem. Perfo bylo 2057, což můžu brát jako úspěch, nicméně pod dojmem z partií bych chtěl více. Všechny partie, včetně tří remíz, byly velmi bojovné, ale v rámci fair play. Bílými jsem měl 1/4 a černými 4.5/5 - zajímavá statistika! A nehrála se ani jedna sicilka, což je taky nezvyklé. Open Říčany můžu jen doporučit a už se pomalu těším na příští rok.

Martin Dungl

neděle 4. září 2011

Nová sezona začíná novým Elem

Začala škola a s ní i pomalu příprava na novou sezónu. V minulé sezóně jsem měl nejprve 4 svěřence ve skupinovém tréninku, k nimž pak cca v půlce sezóny přibyla individuálně Julča Šimčáková. Tréninky během sezóny byly zaměřené především na obecné teoretické základy a pokročilé problémy především ve střední hře a koncovce, a snaha o pochopení pozic, které na šachovnici mohou nastat. S Julčou jsem pak po mizerném výkonu na MČR, kde většinu partií prohrála již v zahájení, se snažil obecně i konkrétně probírat zahájení tak, aby si ve většině pozic dokázala vědět rady a nezírala jen na figurky ve středu šachovnice, které bez znalostí zahájení mohly vypadat maximálně jako čajový dýchánek jezdců a střelců, než důmyslné a cílevědomé stavění figur. Po mých velmi špatných výkonech v lize jsem se rozhodl potrénovat zahájení i já, neboť má hra často končila velmi rychle a s výsledkem 0 i proti slabším hráčům.

Po roce tréninku se čtveřicí Honza Polišenský, Míša Scheichenost, Filip Zavadil a Lenka Navrátilová jsem spokojen. Velmi mě proto těší pohled na aktuální Elo listinu, kde lze vidět pokrok. Honza Polišenský dokáže hrát pěkné šachy, ale má velmi časté výpadky soustředění a dělá proto velmi často hrubé chyby. Elo 1437 je pro něj však určitě příjemný základ a věřím že ho potěší a povzbudí, snad i přinutí se více soustředit.
Míša už hraje klidněji, ale někdy až moc opatrně. Občas přeceňuje pozice soupeře a pak volí špatné plány. Přesto se mu povedlo uhrát si dokonce Elo FIDE 1532 a jelikož je to jeho první FIDE tak tímto dorovnal i národní Elo na stejnou hodnotu. Taktéž si myslím že Míša bude rád.
Filda Zavadil odehrál méně partií a proto je jeho skok Ela téměř nulový, nárůst z 1357 na 1365. Filda hraje pěkně, ale jeho partie jsou velmi nevyrovnané. Dokáže prohrát proti začátečníkovi i pořádně zavařit zkušenému hráči. Je ale ještě velmi mladý a je potřeba se nad takovými partii nezarazit ale poučit se z nich a podobné chyby již neudělat.
Lenka jako nejméně zkušená to měla v této skupině těžké. Ostatní 3 kluci totiž již měli za sebou mnohem delší praxi a zkušenosti byly znát. Pokud se Lenka bude snažit, Elo časem přijde i pro ni.

Co se individuálu týče, je vidět u Julči pokrok jak hrom. Přesto že v zahájení dělá pořád chyby (což je jasné neboť za půl roku naučit někoho zahájení se vším všudy by nezvládl možná ani Chuck Norris) začíná být Julča v zahájení čím dál jistější. Hlavně díky povedenému Slavíkovi je její Elo 1353 úspěchem jak pro ni, tak pro mě.

Moje hra potřebuje ještě hodně vyladit. Přesto si myslím, že i já prokazuju nějaké zlepšení. Zlepšení FIDE cca o 20 potěší, ale kýžené 2000, které jsem chtěl již několik let zpátky se mi stále vyhýbá.

S další sezónou budu rád pokračovat v trénování jak sebe, tak i dětí z Postoupek. Do nového roku (sezóny – pozn. redakce) ZDAR!
Večis