pondělí 16. dubna 2012

1. liga dorostu – závěrečné hodnocení

V letošní sezóně 1. ligy dorostu jsme měli pouze jedno družstvo. Naše "B" jsme raději nechali hrát krajský přebor a soustředili se pouze na výsledky našeho elitního družstva. Z minulé sezóny nám tak zbyla silná šestice hráčů již s dlouholetými zkušenostmi z této soutěže. Netajili jsme se také hlavním cílem – soutěž vyhrát a postoupit do Extraligy.

První dvoukolo jsme odehráli v Olomouci. Na úvod jsme porazili TŽ Třinec, loňského účastníka extraligy, 5,5:0,5. V druhém kole nás čekal naopak nováček soutěže, domácí A 64 Grygov. Tento zápas byl velmi dramatický a rozhodovaly naše zkušenosti. Těsná výhra 3,5:2,5 nás velmi pěkně nastartovala. Bylo vidět, že tým si věří. Třetí kolo jsme odehráli v Brně na Durasu. S místním B-týmem, oslabeným neúčastí Slováků, jsme zvítězili 4:2 a dostali jsme do čela tabulky. Tam jsme vydrželi i po dalším brněnském dvoukole, tentokrát na Lokomotivě. Domácí "Céčko" jsme udolali 5:1 a LOKO "B" od nás dokonce dostalo kanára. Spanilá jízda pokračovala lednovými zápasy v Postoupkách. V důležitém zápase jsme porazili Staré Město "B" 4:2 a s jedním z aspirantů na sestup Boršicemi "B" jsme těsně vyhráli 3,5:2,5.
Závěrečné soustředění se konalo ve Vyškově. Nejprve nás čekala Slavia Orlová "B", kterou jsme dokázali pokořit 4,5:1,5. V kole devátém nastal klíčový souboj o postup se Slavií Orlovou "A". Ten jsme bohužel prohráli 2,5:3,5 i když i remíza nám mohla stačit k udržená prvního místa. V posledních dvou kolech již byla jen teoretická naděje, že Orlová ztratí nějaký ten bod. To se nestalo. Naopak naši hráči, po vítězství v předposledním kole nad Hošťálkovou 5,5:0,5, nečekaně podlehli zachraňujícímu se Vsetínu 2,5:3,5. Již tři kola před koncem ale bylo jasné, že nemůžeme skončit hůře než druzí. Takže tento tým napodobil svým druhým místem výsledky z let 2005 a 2007, kdy jsme byli postupu do Extraligy nejblíže. S tímto družstvem bylo letos skvělé pracovat. I když každý hráč si našel svou slabší chvilku, všichni bojovali a podávali nadstandartní výkony.
1. Jan Palášek (1996) 8/11 73%, Honza oproti loňskému výkonu na stejné desce podával mnohem lepší výkony. Hrál opravdu pěkné šachy. Utrpěl dvě docela zbytečné porážky. V jedné partii nabídl soupeři jednotahově dámu, který si ji ovšem nevzal. Pak ale dokázal porážet hráče s Elem 2100. Jako jediný v 1. lize dokázal remizovat s Polákem Cukrowskim, který jinak své soupeře nemilosrdně kosil. Škoda, že se nepodařilo postoupit do Extraligy. Protože tím pádem byla pro Honzu tato sezóna mezi dorostenci poslední.
2. Miroslav Rakušan (1999) 4,5/11 41%, Pro Mirka to byla velmi těžká sezóna nejen v 1.lize. Musel dokazovat, že získané Elo má oprávněně. To se až tak moc nepovedlo. Hlavně v úvodu sezóny byla na něm vidět nervozita. Přes všechny nepřesnosti, které předváděl, tak vždy bojoval až do konce. Snad v polovině zápasů byl jeho obvyklý půlbod rozhodujícím jazýčkem na misce vah. Zvítězil jen ve dvou partiích. S Hájkem, když byl beznadějně prohraný a nádhernou kombinací s Krejčou. Mira má před sebou skvělou budoucnost a jistě má slova potvrdí v příštím roce.
3. Jan Netušil (1997) 8,5/11 77%, Honza vloni hrál na první šachovnici za "Béčko" a získal tam jen jeden bod. Ale zřejmě získal také hodně zkušeností. V letošním roce se rozjel jak mašina a do šestého kola své soupeře všechny přejel. Pak už to nebyly tak mimořádné výkony. Přesto si držel neporazitelnost až do posledního kola. Zbytečnou porážkou se o ni však připravil. Celkově lze říct, že udělal významné pokrok a v příštím roce má šanci svůj výkon nejméně zopakovat.
4. David Opluštil (2001) 7/11 64%, Davidovy výkony byly jak noc a den. Jelikož ale nebylo možné za něho postavit adekvátní náhradu, tak odehrál všechny zápasy. Nezvládl hlavně rozhodující zápas s Orlovou, kdy snadno prohrál. Výsledkově to nebylo až zas tak špatné, herně však nepředvedl žádné zlepšení.
5. Pavel Večeřa (1996) 5,5 /9 61%, malej Večis byl asi naší největší slabinou. Ať stál jak stál, vždy nebylo jasné jak partie dopadne. Ve třetím kole si dovolil luxus, prohrát se 7letým klučinou a tak dostal volno na další dvě kola. Pak se do sestavy vrátil a dokázal i bodovat. To se ale od něj očekávalo. Jeho dvě porážky v posledních třech kolech znamenaly zároveň porážky celého družstva. Přesto se dá konstatovat, že dosáhl výrazného zlepšení oproti minulé sezóně. Chtělo by to hrát s klidnou hlavou v rozhodujících chvílích a nenechat se unášet emocemi. Potom bude z něho daleko lepší hráč. To však už bude muset dokazovat v soutěžích dospělých, jelikož v dorostenecké kategorii letos skončil.
6. Michal Scheichenost (1998) 11/11 100%, Michal již vloni naznačil mírné zlepšení. Že je na správně cestě, dokázal letos. Soupeře kosil jednoho po druhém a dosáhl tak unikátního výsledku 100% bodů při 100% účasti. To se jen tak někomu nepovede. Na Michala bylo spolehnutí. Do každého zápasu jsme tak mohli vstupovat již s vedením 1:0. V příštím roce to už bude mít Michal těžší, protože se posune na přední šachovnice.
7. Jan Polišenský (1999) 2/2 100%, Honza dostal letos příležitost jen ve dvou zápasech. Příležitosti se ujal důstojně a dvakrát zvítězil. Při formě ostatních se do sestavy prostě nevešel. V příštím roce se sním ovšem počítá do základní sestavy.
opl

Žádné komentáře:

Okomentovat