pondělí 29. října 2012

Přebor Moravy a Slezska

Od středy 24. října do neděle 28. října se konal v Koutech nad Desnou Přebor Moravy a Slezska mládeže do 16 let. Turnaj se hrál švýcarským systémem na 9 kol, hracím tempem 2 x 90 minut + 30 sec za tah.
Hrálo se ve čtyřech věkových kategoriích. Naše 19členná výprava TJ Sokol Postoupky měla zastoupení ve všech těchto kategoriích. Mezi 12 našimi reprezentanty bylo i několik nadějí na postup na MČR.  O ty starala trojice našich oddílových trenérů: Vladimír Opluštil, Petr Večeřa a Martin Dvořák.

V nejmladší kategorii do 10 let nás reprezentovala trojice Hana Baštincová, Pavel Opluštil a Tadeáš Šruc. Pro Haničku to byl první tak náročný turnaj a tak zaplatila nováčkovskou daň. Ze začátku turnaje hrála rychle a prohrávala po hrubých chybách. Postupem času začala hrát čím dál více pomaleji. Přesto díky nepozornosti stále nebodovala. Její snaha ale nakonec přinesla své ovoce. V sedmém kole se ji podařilo dát mat své soupeřce dříve než naopak. A tak získala aspoň jeden bod. Hanička patřila mezi nejmladší hráčky tohoto turnaje a patří ještě do kategorie osmiletých. Takže při větší tréninkové píli u ní výsledky určitě přijdou.
Druhý náš zástupce Pavel Opluštil měl patřit mezi hráče, kteří budou bojovat o postup. První část turnaje se mu vcelku výsledkově vydařila, když získal 3 body ze 4. Horší bylo to, že hrál příliš rychle. Což při jeho náročném kombinačním stylu může velmi snadno předznamenat nějakou hloupou chybu. V 5. kole sehrál asi klíčovou partii, kdy svého soupeře mohl dorazit hned v zahájení. Ale kvůli rychlé hře partii prohrál. Reálně pak přišel o postupové naděje hned v další partii. Tu sehrál ve velkém útočném stylu, kde se svou soupeřkou předváděli až neskutečné matové hrozby. Po 3hodinové bitvě odešel nakonec Pavel poražen, protože nedal 7tahový mat a dostal dvoutahový.  Zbytek turnaje odehrál již v podobném pomalejším tempu, ale nevyhnul se nepřesnostem, za které ho soupeři tvrdě trestali. Celkový počet 4 bodů tak je spíše zklamáním.
Poslední náš zástupce Tadeáš Šruc herně hodně zklamal. V první partii svého soupeře jasně přehrál a jeho nezodpovědný přístup skončil patem. Po tomto neúspěchu hrál velmi špatně, rychle a bez nápadu. Výsledkem byly 3 porážky v řadě. V druhé polovině turnaje zvolil Tadeáš zajímavou taktiku. Po odehrání 10 tahů nabízel soupeřům remízu, a to v jakékoli pozici. Ti co mu ji nepřijali, tak je porazil. Výsledkem byly 3 výhry a dvě remízy. Ke konci turnaje aspoň zpomalil. Nakonec se ziskem 4,5 bodu obsadil konečné 30. místo.

V kategorii do 12 let nás reprezentovala dvojice Tomáš Pecháček a David Opluštil. Tomáše čekala těžká premiéra, když v prvních dvou kolech si zahrál s třetím a prvním nasazeným. Po úvodních třech porážkách si dokázal spravit chuť na slabších soupeřích a získal pro změnu  tři vítězství. V průběhu turnaje i u něj bylo vidět zlepšení v hospodaření  s časem. Bohužel se nevyvaroval hrubým chybám, které mu okamžitě partie prohrávaly. Celkový výsledek 4 bodů je ovšem na premiéru velmi dobrý.
Oproti Tomášovi byl David na Přeboru Moravy již popáté a tak věděl, do čeho jde. V prvním kole uspěl a také v druhé partii dokázal zvítězit nad svým nepříjemným soupeřem. Ve třetím kole nastoupil proti celkovému vítězi turnaje. V partii ho přehrál a byl blízko vítězství, ale přesto partie skončila jen remízou. V dalším kole měl velkou práci s poměrně neznámým hráčem. Musel tvrdě bojovat 4 hodiny, aby si nakonec připsal vítězství. Asi nejkrásnější partii odehrál v kole pátém, kdy obětoval věž a střelce za matový útok. V jasně vyhrané pozici zahrál nepřesně a partii musel zachraňovat opakováním tahů. I přes tyto ztráty to byl skvělý start, který ho vynesl na průběžné 3. místo. Pak ovšem přišly dvě partie s hráči, kteří by neměli Davida ohrozit. Dobře se na něj připravili a zaskočili ho tak, že obě partie prohrál a dostal se opět do situace, kdy musel vyhrát v posledních dvou kolech. V 8. kole dostal slabšího soupeře, který mu dal figuru v 10. tahu a byl z toho nejsnadnější bod. Poslední kolo a výhra nebo nic. Ovšem velmi nepříjemný soupeř. Opět rozhodla příprava. David spletl varianty a dostal se pod drtivý útok, kterému podlehl. 5 bodů  a konečná 19. příčka je další zklamání.

V kategorii do 14 let jsme měli, kromě Jana Polišenského, hlavně Miroslava Rakušana, druhého nasazeného hráče. Od něj se čekalo, že bude bojovat o medaile a hlavně o postup. Mira ale opět tíhu zodpovědnosti neunesl a hlavně hrál hluboko pod své možnosti. Že to bude opět velký boj, naznačila prohra ve druhém kole. Pak se Mirek zmobilizoval a třemi výhrami v řadě se dostal na 4 body z 5 zápasů. V 6. kole přišel boj na druhé on-line šachovnici. Soupeř si nechal pár sekund, kdežto Mira měl 53 minut. Přesto zcela netakticky sehrál bleskovku, kterou jsme mohli nevěřícně sledovat on-line. Tři tahy mohl Mira sebrat soupeřovi věž, mohl dát třítahový mat, nebo získat dámu. Nic z toho ovšem neudělal a partie dospěla v bleskovém tempu k remíze. Tato zbytečná ztráta ho poznamenala v dalším partii, kterou prohrál. V posledních dvou kolech potřeboval 1,5 bodu k postupu. V obou kolech ale narazil na soupeře, kteří hráli čistě na plichtu a Mira si s nimi neporadil. A tak konečný zisk 5,5 bodu stačil jen na 9. místo, opět těsně za postupem.
Honza Polišenský hrál solidně, ale  jeho problém je ve hře s černými, kdy není schopen konkurovat svým soupeřům. Bílými dokázal získat 3,5 / 4 a porážet i Elově silnější hráče. S černými stál od zahájení pravidelně špatně, ne-li ihned prohraně. 4,5 bodu je, ale dobrý výsledek.

V nejstarší kategorii nás reprezentovala trojice: Julie Šimčáková, Jan Netušil a Michal Scheichenost. Na to, jak jsou všichni zkušení hráči, bylo vidět, že forma je někde úplně jinde. Julča vyhrála ve druhém kole, ale jinak jen paběrkovala. Vrcholem její tvořivosti pak byl pat v kole sedmém. To dosáhla svého dna, z kterého se pak odrazila aspoň vítězstvím v předposledním kole. Z dívek skončila poslední a 3,5 bodu není žádný zázrak.
Honza Netušil ani netušil, že by mohl být v něčem nejlepší. A přesto byl. Dosáhl rekordních sedmi remíz. K tomu přidal jednu prohru a jednu výhru a byl na svých 4,5 bodech. Spokojen být určitě nemůže, vždyť loni skončil na výborném 13. místě. No ale co čekat od hráče, jehož nejčastějším tvrzením bylo: "Vždyť tam nic není." O nepohodě a vnitřní nepřipravenosti na turnaj svědčí Michalovo sednutí si v prvním kole do kategorie do 14 let. Dokonce už měl rozehranou partii, než ho "vyhodili" od stolu a poslali ho do správné kategorie. Šachy předváděl takové, že to bylo spíš k pláči. Přesto se mu podařilo získávat i nějaký ten bod. Čtyři remízy do 7. kola svědčily opět o jeho neprůbojnosti. Potěšil až závěrem, kdy se mu nejen podařilo dvakrát zvítězit, ale při tom se na jeho hru už dalo také dívat. Celkový počet 5 bodů není špatný, ale herně to také nebylo ono.

Dva borce jsme měli také v Open turnaji. O FIDE Elo bojovala dvojice našich 16letých. Více šancí se dávalo Janu Paláškovi. Ten však stále prohrává partie kvůli taktice. Ta ho zradila hlavně v posledních dvou kolech. Takže celkový výsledek 3,5 bodu je bohužel pod jeho možnosti. Pavel Večeřa zahájil turnaj velkou rošádou, když rozdával co mohl, po neuvěřitelně naivních chybách. Pak se aspoň trochu vzpamatoval a vítězství v posledním kole mu nakonec vyneslo 4,5 bodu a konečnou 13. příčku.

Celkově tedy není co slavit. Přesto bylo hodně světlých okamžiků, na kterých se dalo stavět. Všichni si ale musí uvědomit, že nejprve musí tvrdě trénovat, aby začali sbírat úspěchy. Doufejme, že to většina našich hráčů pochopí a nakopne je  toto mistrovství k daleko intenzivnějšímu tréninku.

-opl-

2 komentáře: