neděle 11. listopadu 2012

2. liga: Postoupky A - Baník Havířov 4 - 4

Ze zpožděním bych se rád vrátil k poslednímu zápasu áčka, ve kterém jsme přivítali na domácí půdě tým Baník Havířov. Papírově se jednalo o jeden ze slabších celků (navíc přijeli bez své 3. a 7. šachovnice), a tak jsme jako mírní favoriti šli do zápasu bojovně naladěni. Navíc jsme nastoupili opět v základu. Byla to taky naše premiéra na nových, myslím dost pěkných, šachových soupravách.

Soupeři se trousili po jednom, a tak zápas začal s malým zpožděním, avšak bez komplikací. S mým soupeřem jsme rychle odtahali zahájení asi do 13. tahu do pozice náročné na konkrétní propočet. Následně jsem si kvůli odpadávacímu víku od rychlovarné konvice polil ruku vařící vodou, a tak jsem buď přemýšlel nebo v kuchyňce chladil. O ostatních partiích jsem tak slyšel během prvních dvou hodin jen zvěsti. Co se dělo jsem tak zjistil až z partiového materiálu: Marťa Dvořák měl technickou pozici s malou výhodou. Jarda stál dvojsečně, jeho soupeř si otevřel krále a svými pěšci se snažil utlačit Jardovy figurky. Ondra se rychle dostal do rovné koncovky V+V+S+S x V+V+S+S. Marťa v 10. tahu jednotahově ztratil centrálního pěšce a vařil za něj z vody kompenzaci, byla to jediná partie, kde jsme stáli hůř. Roman se ve Francouzské snažil využít nadějně "ementálovou" pěšcovou strukturu černého, zatímco čelil tlaku po c-sloupci. Pavel si v zahájení vzal obětovaného pěšce a za to trpěl. Já jsem stál dobře, soupeř nezahrál v ostré pozici přesně a mé figury ovládly šachovnici. Večis nestál špatně, ale pozice mu neseděla.

Zatímco v Ostravě se rozhodovalo až před časovkou či v ní, tentokráte bylo těžiště zápasu posunuto dopředu. Soupeř Marti Dvořáka zahrál příliš aktivně, a i když to Marťu vystrašilo, postupně jej zatlačil, aby pak v už přivyhrané pozici dostal darem kvalitu. 1-0. Večis přežil stísněnou pozici, soupeř ji začal otevírat na nesprávném místě a Večis hezky zaútočil na krále. Útoku šlo čelit jen ztrátou figury. Když pak Večis vynutil přechod do koncovky, bylo hotovo. 2-0. Marťa Bačák se bez pěšce snažil kousat, soupeř si ale vše pohlídal, aby mu pak Marťa dalším blunderem odevzdal celý bod. 2-1. Roman získal kvalitu, já a Pavel jsme po dalším zesilování stáli na výhru. Pak však Pavel něco přehlédnul a jeho věžovka se najednou otupila do remízy, kterou jsem mu povolil. 2.5-1.5. Přišly časovky. Jarda se nezorientoval dobře a ze skoro vyhrané pozice (pěšec víc a odkrytý soupeřův král) se stala těžká a z těžké prohraná. Ondra si nevzal centrálního pěšce a v koncovce V+S x V+S tahal za kratší konec. Roman kvalita víc. Já jsem stál na výhru a v oboustranné časovce zdánlivě vše utvrdil. Jak však ukázal Houdini, v jeden okamžik měl soupeř dobré šance na překvapivý útočný manévr, ze kterého bych dostal jen přechodem do rovné koncovky. Neviděli jsme to ale ani jeden a vyhrál jsem, dokonce na čas (v dané pozici už to však nehrálo roli). Vedeme 3.5-1.5 a hrají Jarda (prohraný), Ondra (asi remízový) a Roman (asi vyhraný). Zdálo se, že vyhrajeme.

Jarda prohrál, 3.5-2.5. Romanova pozice se ukázala těžší, než vypadala na první pohled. Soupeřův jezdec se svou silou zcela vyrovnal věži, omezoval Romanova krále a hrozil vidličkami. Pěšec c3 taky nebyl kdovíjaký silák, a tak strávil Roman nad pár tahy skoro celou přidanou půlhodinu. Dvojnásobné opakování tahů, zoufalý výraz, slova "já nevím, jak to vyhrát", schválená remíza a Va3 potřetí. 4-3. Diváci jsou vždy nejchytřejší, a tak jsme nad partií ještě dlouho rokovali a chtěli ji vyhrát technicky. Jak však ukázal počítač, funguje jen jeden překvapivý plán, který navrhoval Marťa Bačák (a mě by skoro určitě nenapadl, stejně jako nenapadl Romana). Tak se nad tím můžete zkusit zamyslet :-).

Ondru bohužel soupeř v těžké koncovce přemanévroval, získal pěšce a vyměnil věže. Střelcovka pak byla velmi těžká a asi nešla držet vůbec. Po zoufalém boji Ondra v 79. tahu prohrál. 4-4.

Jak shrnout zápas? Jako při každé remíze se výsledek mohl zvrátit na obě strany, přesto jsme víc možností na výhru měli my. Ve čtyřech partiích jsme něco vypustili, zatímco soupeř jen v jedné (u mě). A každá taková ztráta zdánlivě vyhraného zápasu zamrzí. Na druhé straně, šachy jsou spravedlivá hra, nakonec udělaly chyb oba týmy stejně a remíza rámcově odpovídá papírovým předpokladům. A věty z Marťova komentáře k minulému blogu, se kterými stroprocentně souhlasím, se hodí i k tomuto zápasu: "Nejdůležitější je, že všichni chtěli hrát, všem záleželo na výsledku a nikdo partii neodfláknul. Jestli budem celou sezónu předvádět stejný přístup k zápasům jako teď v neděli, nemám o nás strach." Takže dnes držím palce všem, kteří budou hrát, a za týden už se můžeme těšit na zápas v Ostravě!

Sokol Postoupky - Baník Havířov "A"

Dvořák Martin (H)  2186F   1 - 0  2189F   Tomeček Jan
Sháněl Jaroslav (H)  2178F   0 - 1  2222F   Kičmer Petr
Karlík Ondřej (H)  2111F   0 - 1  2114F   Funiok Marcel
Bačák Martin  2103F   0 - 1  2140F   Kolář Stanislav (H)
Brázdil Roman  2108F   ½ - ½  2068F   Podlesný Pavel
Navrátilík Pavel  2106F   ½ - ½  1943F   Bražina David (H)
Dungl Martin  2016F   1 - 0  2088F   Mohyla Tomáš
Večeřa Petr  2028F   1 - 0  1954F   Podlesný Petr
4 - 4

Martin Dungl

2 komentáře:

  1. Veliká škoda! Mělo se vyhrát! Stále nám chybí tři výhry k záchraně. A soupeři budou čím dál těžší.
    opl

    OdpovědětVymazat
  2. No jo Marťo, jenže k čemu je že u Romana vidím pěkné obraty, když ve svojí partii udělám hrubku jak lopata. Jak už jsem ale psal, minulý týden jsme bod spíš zachránili, teď jsme pro změnu dva ztratili. Naštěstí je ale zápasových remizí jak máku, takže ztrácí všichni. MB

    OdpovědětVymazat