neděle 18. listopadu 2012

ZKS: Uherský Ostroh – Postoupky B 2,5:5,5

Dnes jsme ve třetím kole ZKS skupiny západ zajížděli na půdu vedoucího celku. Na třetí pokus jsme trefili do hrací místnosti a tak jsme mohli nastoupit v této sestavě: 1. Jan Palášek, 2. Miroslav Rakušan, 3. Libor Daněk, 4. Pavel Hlaváček, 5. Jan Ryšavý, 6. Jan Netušil, 7. Vladimír Opluštil, 8. Zdeněk Prokopec.
Domácí nastoupili překvapivě pouze v sedmi hráčích. Ale jelikož takto nastoupili i v minulém kole a vyhráli 6:2, tak jsme se museli mít na pozoru. To zrovna nebyl Pája (4.), když v jeho mega ostré pozici si nechal dát mat, zhruba po jedné hodině hry. Bylo vyrovnáno 1:1. Za další hodinu se dostali domácí do vedení, když svou partii musel vzdát Mira (2.). Ostatní partie ale vypadaly docela solidně. Ale hmatatelně jsme dosud nic neměli. Na první stál Honza dobře i přes svého dvojpěšce. Na třetí měl Libor o pěšce méně, ale kompenzoval to nepříjemnou aktivitou svých figur. Na páté byla vyrovnaná pozice. Jak by ne, když Honza  byl stále ještě v zahájení. Na šesté měl Honza pěšce víc. No a já na sedmé  sem měl malou poziční výhodu.
Důležité věci se děly v době časové kontroly. Nejprve vyrovnal Libor, když mu soupeř pod tlakem daroval figuru 2:2. Ihned vzápětí ukázkově uplatnil výhodu pěšce v koncovce Honza (6.) a otočili jsme výsledek na 3:2.  V mé partii jsem získal pěšce a přešel do vyhrané koncovky. A tak bylo důležité počítání tahů na páté šachovnici. Honza si tradičně nechal na 22 tahů 4 minuty. Při rekonstrukci partie, se ovšem zjistilo, že stihl udělat dokonce 42 tahů. Kromě tahů stihl získat i pěšce. Ale i tak byla koncovka velmi remízová. Na první šachovnici se už hrála také koncovka mírně lepší pro nás. Ale zřejmě také remízová. Za další hodinu se konečně rozhodl můj soupeř vzdát a vedli jsme 4:2. Rozhodující půl bod získal Honza Palášek, když se neprosadil v koncovce střelce proti jezdci. Velmi pěkný výkon. Dohrával už jen Honza Ryšavý. Jeho soupeř hrál koncovku tak špatně, že ji ještě prohrál. A tak se stalo, že jsme dosud vedoucí tým porazili výrazně 5,5:2,5.
Příště nás čeká další silný soupeř z Kroměříže.

Žádné komentáře:

Okomentovat