neděle 16. prosince 2012

Talent CUP 2012

Od pátku do neděle se konal již 6. ročník mezinárodního šachového turnaje mládeže Talent CUP. Hotel Petr Bezruč přivítal letos rekordní počet 112 účastníků z ČR, Polska, Slovenska a Běloruska.
Sokol Postoupky se tohoto turnaje pravidelně účastní. Tentokrát ovšem startovala nejpočetnější výprava 11 a hráčů a 10 rodičů.
Turnaj probíhal ve třech kategoriích.

V A-kategorii startovali hráči do 11 let (2001 a mladší). Zde jsme měli 6 reprezentantů. V B-kategorii do 9 let (2003 a mladší) jsme byli zastoupení čtyřmi hráči z celkového počtu 64 dětí. V C-turnaji startovalo 19 hráčů; hráli zde vybraní hráči do 14 let. Mezi nimi Miroslav Rakušan. V této nové kategorii se hrálo o body do FIDE žebříčku. Hrálo se tempem 2x1 hodina + 30 sek na tah, upraveným švýcarským způsobem na 7 kol. Ve zbylých kategoriích se hrálo tempem 2x45 minut + 30 sek za tah, švýcarským systémem na 9 kol.

Turnaj se hrál v příjemném prostředí a naše výprava plně využila všechny možné doprovodné akce. Ve volných chvíli si děti zasáňkovaly a poté, co sníh pomalinku roztál, měl prim hotelový bazén. Ve večerních hodinách se pak děti mohly vybít na bowlingu. Kromě toho se bratři Opluštilovi zúčastnili simultánky s běloruským velmistrem Sergejem Azarovem. David vydržel hrát nejdéle a tak dostal cenu za nejlepšího hráče. Ale i v samotném turnaji jsme dosáhli na výborné výsledky..

Největší úspěch vydobyl David Opluštil, když získal bronzovou medaili v kategorii A. Výborně si vedl i jeho mladší bratr Pavel, když skončil v kategorii B na krásném 6. místě. Oba dva hráli v posledním kole na 1. šachovnici, což byl velmi příjemný pohled pro celou výpravu z Postoupek. V kategorii A si dobře vedla naše děvčata. Především Petra Večerková se dlouho přetahovala o medaili. Nakonec z toho bylo 5. místo. Lucie Vaňharová skončila šestá. V kategorii C skončil Miroslav Rakušan na 10. místě. Ale nešlo jen o výsledky. Pro většinu výpravy to byl první velký turnaj se zápisem, a tak je obdivuhodné, jak si někteří výborně vedli. Všichni se v průběhu turnaje dokázali zlepšovat.  A ti, jimž se nedařilo, aspoň vědí co mají zlepšovat. Získané zkušenosti jsou pak k nezaplacení.

A nyní k jednotlivým hráčům:
C-turnaj: Miroslav Rakušan (10. místo, 3,5 bodu)
Pro Mirka to nebyl povedený turnaj. Byl třetím nasazeným, ale tuto svou pozici svými výkony nepotvrdil. V prvních dvou kolech remizoval bez nějaké známky převahy. Další dvě partie prohrál a tak měl v pátém kole volno. V šestém kole utrpěl jedinou výhru. V posledním kole pak opět jen remizoval. Jistě nebyl se svým výkonem spokojen ani on sám. Jeho hře chybí lehkost a svěžest z předchozí doby.
B-turnaj: Pavel Opluštil (6. místo, 6 bodů)
Pavlík měl jasný cíl. Skončit lépe jak vloni, kdy skončil 14. se ziskem 5,5 bodu. První den získal 2 body ze tří partií. Druhý den měl ovšem fantastický, když dokázal vyhrát všechny 4 partie. Dostal se tak na medailové pozice. Ovšem soupeři v posledních dvou kolech byli již nad jeho síly. Ne nadarmo, to byl vítěz a druhý v pořadí. Trochu kuriózní bylo to, že po prohře v předposledním kole na 2. desce, skončil v posledním kole na desce první, kde narazil na celkového vítěze. S konečným 6. místem sám nebyl spokojen. Ale má příští rok šanci v této kategorii vše ještě vylepšit. Osobně jsem s jeho výkonem spokojen.
B-turnaj: Dominik Večeřa (27. místo, 5 bodů)
Dominik hraje šachy tři měsíce. Za tu krátkou dobu již plně prokázal svůj talent. Proto dostal šanci i v tomto, pro něj náročném, turnaji. Postupně se zlepšoval a dokázal nakonec uhrát i skvělý výsledek. Má velkou perspektivu i pro svůj věk (7 let). Samozřejmě, že jeho hra má velké rezervy. Ale rychlost s jakou dohání děti, které hrají delší dobu, je obdivuhodná.
B-turnaj: Libor Baštinec (40. místo, 3 body)
Pro Libora to byl také první velký turnaj. Přesto jsem od něj očekával víc. Nevyužil dobrého nasazení do turnaje. Hned v prvním kole prohrál s hráčem velmi nízké úrovně. Jeho problémem byla velmi rychlá hra. V průběhu turnaje ale také prokázal zlepšení. Bohužel, když už začal hrát pomaleji, srážely jej velmi hrubé chyby. Turnaj mu ukázal jasně, jakou cestou se musí dát. Snad si z toho vezme ponaučení.
B-turnaj: Hana Baštincová (13. místo, 1,5 bodu)
Pro naši nejmladší hráčku to byla další zkouška ohněm. Hanička ve spoustě partií nevyužila své možnosti. Hrála poměrně rychle a za každou chybu ji soupeři tvrdě trestali. Pozitivní bylo, že odehrála velmi mnoho dlouhých partií. Většinou se rozhodovalo až v koncovce a několikrát byla velmi blízko bodovému zisku. Když porovnám její hru s Přeborem Moravy, tak došlo k mírnému zlepšení.
A-turnaj: David Opluštil (3. místo, 6,5 bodu)
David už patří mezi zkušené hráče. Patřil mezi favority turnaje, vždyť byl také 4. nasazeným. V druhém kole ovšem nestačil na svého rivala Juráska. Ale především zaváhání s Polskou hráčkou, jej stálo přímý boj o putovní pohár. Poslední tři kola však zvládl bravurně. Končil vždy jako poslední a dokázal porazit i prvního nasazeného Chwistka. V posledním kole, v poslední partii celého turnaje, vybojoval remízu s Chlebkem, což mu stačilo na bronzový stupínek. Dosáhl tak na největší úspěch na tomto turnaji.
A-turnaj: Tomáš Pecháček (11. místo, 5 bodů)
Tomáš odehrál skvělý turnaj. Hned v prvním kole přehrál Kuděláska a v dalších kolech dokázal potrápit i další domácí favority a také oddílového kolegu Davida. Jen snad kvůli nezkušenosti nedokázal v těchto partiích bodovat a tak mu těsně unikla první desítka. Ve srovnání s Přeborem Moravy ukázal další výkonnostní růst. Jeho velkým hendikepem je neznalost zahájení. I přesto dokáže konkurovat účastníkům MČR. Po usilovnějším tréninku pak může Tomáš myslet i na vyšší cíle.
A-turnaj: Petra Večerková (5. místo, 4 body)
Pro Petru to byl také první velký turnaj. Dokázala hrát nádherné kombinační partie. Ale také se dopouštěla řady hrubých chyb, které ji stály nějaký ten bod navíc. Klady ovšem výrazně převyšovaly zápory. Na některé její partie byla radost se dívat. Pokud bude nadále pokračovat v tréninku, tak má velké předpoklady stát se obávanou hráčkou.
A-turnaj: Theo Fekar (18. místo, 3 body)
Theo hraje velmi líbivé šachy. Jeho konečné umístění naprosto neodpovídá předvedenému výkonu. Sehrál krásné partie proti silnějším hráčům. Bohužel rozhodovaly zkušenosti, které Theovi zatím chybí. Některé skvěle zvládnuté partie byly bohužel zakončeny jeho hrubou chybou. Theo je ale velmi přemýšlivý typ a má také velkou perspektivu.
A-turnaj: Lucie Vaňharová (6. místo, 2,5 bodu)
Lucka hraje strašně rychle a tak její výsledek odpovídá předvedené hře. V průběhu turnaje zaznamenala poměrně značné zlepšení. Když už se zdálo, že našla tu správnou vlnu, tak v jasně vyhrané partii dala pat. Nevyrovnané výkony měly za následek také nějaké zbytečně rychlé prohry. Lucka je ovšem velmi neúprosná slečna a pokud dokáže svou hru zpomalit, tak se výrazně zlepší.
A-turnaj: Ivo Řezníček (23. místo, 1 bod)
Ivo předváděl velmi naivní šachy, které na tomto turnaji neměly šanci na úspěch. Jeho nejrychlejší hra na světě měla za následek obrovské hrubky, za které jej soupeři velmi tvrdě trestali. Bohužel ani jedna jeho partie se nedá považovat za povedenou. Ivo si musí uvědomit, že tudy cesta nevede. Měl by zpomalit a vůbec zlepšit přístup k jednotlivým partiím. No a bez tréninku se to jistě neobejde.
-opl-

Žádné komentáře:

Okomentovat