úterý 15. ledna 2013

KP družstev starších žáků – Malenovice

V sobotu odstartoval letošní ročník KP družstev starších žáků. Mezi deseti týmy tradičně nechybí ani náš zástupce Postoupky B, které hrají pod hlavičkou SVČ Šipka Kroměříž.
První tři kola se odehrála v Malenovicích a naše sestava byla ta nejsilnější možná: 1. David Opluštil, 2. Jan Polišenský, 3. Tomáš Pecháček, 4. Pavel Opluštil, 5. Theo Fekar.

V prvním kole nás čekal jeden z favoritů: ŠK Zlín. Ten ovšem nastoupil výrazně oslaben a ještě pouze ve čtyřech, takže jsme hned na úvod vedli 1:0, postupně pak přidali výhry Pavel (4.), Tomáš (3.) a Honza (2.) a vedli jsme 4:0. Čekalo se, jak dohraje David, který měl dva pěšce navíc. Bohužel partii nezvládl a před matem se vzdal 4:1.
V druhém kole nás čekal domácí Zlínterm a v tomto zápase jsme byli jasnými favority.  Brzo jsme vedli 2:0, po výhrách Tomáše a Honzy, a čekali jsme na potvrzení výhry posledním bodem. Na výhru stál David a zcela jasně i Pavel. Theo v zahájení daroval soupeři figuru, ale v zablokované pozici si s partií soupeř nevěděl rady.  Zápas měl přímo thrillerové vyvrcholení, když se všichni tři naši hráči dostali do časové tísně. David stál najednou před matovými hrozbami, Pavel se dostal do věžovky 5 pěšců proti jednomu a Theo hrozil soupeři věčnými šachy. Najednou byl výsledek na vážkách; za další minutu byla situace úplně jiná. David přežil svou smrt  a měl dvě figury proti věži, ovšem jen 2 minuty na hodinách. Pavel si nechal jediného pěšce dojít do dámy a musel obětovat věž a byl prohraný. Theo, místo hry na remízu,  se dostal do velmi nadějné pozice, ale s minimem času. Navíc Pavel ani Theo nepřestali zapisovat své tahy v posledních 5 minutách a ztratili tak zbytečně čas. V této chvíli přijal Davidův soupeř remízu a stav byl 2,5:0,5. Pavel si nechal nakonec dát mat a Theo prohrál na čas. Remíza 2,5.2,5 je po průběhu zápasu neuvěřitelná.
Třetí kolo bylo dost ovlivněno předchozím neúspěchem. Navíc se velmi projevila Pavlova nemoc. Ten celou noc zvracel a byl zázrak, že se dal aspoň trochu dohromady, aby mohl zápasy odehrát.  Brzo ztratil figuru a prohrál. Navíc se k němu připojil dosud výborně hrající Tomáš, který vlezl soupeři do známé finty a ztratil figuru a brzo prohrál. Prohrávali jsme 0:2. Theo získal v zahájení pěšce a stál velmi dobře. Honza a David stáli také solidně, takže bylo stále o co bojovat. Theo o svou výhodu přišel a ztratil i druhého pěšce. Honza dostal nabídku remízy, kterou jsem mu zamítl. Dva tahy poté získal kvalitu a stál na výhru. Theo mezitím krásně zaútočil a hrozil krásným, ale složitým matovým útokem. Bohužel přehodil tahy a prohrál. Honza svou výhodu také nevyužil a vlezl do matu a tak David soupeřovu nabídku remízy přijal. Prohráli jsem tak drtivě se Starým Městem B 0,5:4,5, což sice vůbec neodpovídalo průběhu zápasu, ale na to se nehraje.  V tabulce máme pouze 4 body a jsme zatím na 5. místě. Další tři kola nás čekají za 14 dní ve Vsetíně.
opl

Žádné komentáře:

Okomentovat