pátek 29. března 2013

Postoupky A – rekapitulace a hodnocení sezóny (2)

Průběh sezóny jsem chronologicky popsal v předchozím článku. Jak jsme hráli celkově? A jak jednotlivě? O všem vypovídá tato tabulka.


S průměrným ratingem základní sestavy 2105 jsme sice byli posledními nasazenými, ale hned 8 zápasů jsme v této základní sestavě hráli. A stálost sestavy byla hlavním klíčem k úspěchu! Plnou porci zápasů odehráli Jarda, Marťa Bačák, Romča, Pavel a já, jedenkrát si volno vzali Marťa Dvořák s Večisem a i Ondra odehrál slušných 8 zápasů. Když se nepodařilo nastoupit v základu, zaskočili spolehlivý Mara, Aneta a Pavel. Průměrná zápasová sestava měla rating 2091, jen o 14 méně než základ a o celých 59 bodů více než v loňském roce. Průměrný rating soupeřů byl 2120 a nám se s nimi podařilo uhrát 44.5b/88. To dělá výkon 2127 - o 17 bodů více než loni. Jinými slovy, byli jsme asi nejsilnější tým Postoupky A v historii :-). Taky to nebyla sezóna z těch, ve kterých sice vyhráváte (prohráváte), ale výsledky jednotlivých zápasů to neovlivní. Vyrovnanost zápasů a nesmírnou důležitost každého hráče základu dokládá, že špatně načasovanými porážkami bychom každý obrali tým o nejméně 5 zápasových bodů! Hodnotit jednotlivé hráče mi moc nepřísluší, protože jsou ve většině lepší než já a navíc každá partie je jiná. Přesto se o to pokusím, s vědomím, že i vzhledem k předchozí poznámce, nepostradatelný byl každý.

Marťa Dvořák, 2.5/10, perfo 2084. Marťa to měl na první desce enormně těžké - průměrný rating jeho soupeřů je výmluvný. Přesto si jistě představoval lepší výsledek. Na druhé straně, nebýt prostřední části sezóny, kdy by do zápasů raději nenastupoval, byl by výsledek mnohem lepší. Marťa dokáže hrát na Elo okolo 2300, tak jsem přesvědčen, že cenné zkušenosti z této sezóny mu v tom pomohou. Měl by rozebrat své partie s černými - 0/5 asi nebude náhoda :-(.

Jarek Sháněl, 4.5/11, perfo 2164. Jarda odehrál svůj standart, ačkoliv hra odpovídala lepšímu výsledku a pár bodů navíc by jistě bral. Předváděl dramatické partie, krůček před výhrou však občas neudržel nervy - kdyby např. v zápasech doma s Baníkem Havířov, v Třinci nebo v Orlové neprohrál, byl by jistě mnohem spokojenější, přitom v nich myslím neměl daleko k výhře.

Ondra Karlík, 2.5/8, perfo 2037. Ačkoliv se to nezdá, Ondrovy body byly klíčové - dvakrát na podzim výhrou rozhodl o vítězství 4.5-3.5. Pak se bohužel jeho výsledky zhoršily. Hrál velmi dobře, což o to. Ale lepší (nebo přivyhrané) pozice pravidelně kazil v časovkách, které jeho zkušení soupeři se železnou pravidelností využívali. Možná je taky škoda, že poté, co vypustil výhru, nesměřoval do remízového přístavu. Takže Ondro, zlepši hospodaření s časem a hráče 2200 budeš řezat!

Marťa Bačák, 5/11, perfo 2129. Marťa předvedl svůj lepší standart. Vyhnul se hrubkám a s výsledkem může být spokojený. Škoda některých domácích partií - např. nezvládnuté věžovky proti Opavě.

Roman Brázdil, 7/11, perfo 2217. Jeden ze dvou nejlepších hráčů týmu - jak objektivně, tak měřeno rozdílem ratingu a performance! Po smolné prohře v prvním kole předvedl mimořádně spolehlivý výkon a stal se spolehlivým sběračem bodů se silnými soupeři.

Pavel Navrátilík,  7/11, perfo 2170. Další bodový "krasavec". Pavel udržel pevné nervy a příznačně zachraňoval či otáčel partie - ať už proti Opavě, v Porubě (kde byla jeho oběť přísně vzato nekorektní) nebo doma s Albrechticemi. Nádherně zahrál na Labortechu nebo v Orlové, mrzet jej může jistě prohra doma s Havířovem a remíza v Třinci.

Martin Dungl, 6.5/11, perfo 2105. Dvě mé prohry byly zasloužené, v obou případech jsem něco přehlédl. Z pěti remíz však mohly klidně být 4 výhry a remíza. Místo toho jsem se zpravidla dostal do časovky, zahrál něco antipozičního a výhru vypustil. Hrdý mohu být snad jen na to, že jsem si to uvědomil včas a šel po remíze, která tam ještě byla a na to, že se mi podařilo bodovat ve vyrovnaných zápasech. Ačkoliv perfo 2105 vypadá hezky, měl bych na sobě pracovat.

Petr Večeřa, 8/10, perfo 2218. Jeden ze dvou nejlepších hráčů, navíc subjektivně jasně nejlepší - hrál 190 bodů nad svůj rating! Když jeho soupeři dělali chyby, Večis nemilosrdně trestal, a když ne, hrál pevně a nepřepínal strunu. Kromě výkonů v družstvech se mu daří i v turnajích, takže do příští sezóny nastoupí jistě s výrazně vyšším ratingem a na vyšší šachovnici. (Za účelem výpočtu Večisova perfo jsem za Elo pana Hurty považoval jeho výkon ve 2. lize, 1859.)

Marek Machalík, 1.5/2, s jedním soupeřem silným a jedním slabým. Mara hrál velmi spolehlivě, zejména jeho výhra proti Opavě byla velmi důležitá. Ve družstvech prokazuje Mara výrazně vyšší výkon než je jeho rating.

Pavel Hlaváček, 0/1. Pája hrál, když už jsme byli zachráněni. Partií se bavil, šťastnější však byl soupeř.

Aneta Tomečková, 0/2. Anetě patří hlavně dík, že s námi podnikla dva dlouhé výlety, aby pak rozhodně nebyla favoritkou. V Třinci nebyla daleko od výhry a v Orlové od remízy, v koncovkách ji však po zbytečných chybách soupeři přehráli.

Nejlépe se hodnotíme sami, takže napište vy do komentářů, jak své výkony vidíte! Jsem přesvědčen, že příští rok bude nesmírně těžký - druhá sezóna v nové soutěži bývá zlomová. Získali jsme však spoustu zkušeností a pokud se nám podaří udržet sestavu a zápasovou morálku, o naši záchranu se nebojím. Pozitivní také je, že Mara Machalík a Honza Palášek předvádí ve družstvech dobré výkony, takže o kvalitní náhradníky nouze není.

Takže přeji hráčům povedené léto, pokud možno i za šachovnicí, a na podzim to zas vypukne!

Martin Dungl

2 komentáře:

  1. Jestli se mám hodnotit, tak s body asi spokojený jsem, ale s partiema už míň. Spoustu remíz jsem zachraňoval až na poslední chvilku a s pomocí soupeře. Ale jinak to byla super napínavá sezóna a moc jsem si zápasy užil. Celkem vtipné je, že s trochou více štestí jsme mohli celkově vyhrát i celou soutěž, ale to už by jsme toho chtěli trochu moc... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím si, ža na tuto sezonu budeme vzpomínat jako na jednu z nejlepších v historii. Všichni hráli jako tým a proto jsme poráželi hráče s daleko větším ELO, ale s menší motivací.Díky všem , kteří se na této úspěšné sezoně podíleli. Hlavně kapitánovi...
    opl

    OdpovědětVymazat