středa 27. března 2013

2. liga: Postoupky A - Slavia Kroměříž B 4.5 - 3.5

K posledním kole 2. ligy jsme se utkali se Slavií Kroměříž B. Hrálo se v Bezměrově, v salonku restaurace Bezměrovský dvůr. Prostředí to bylo velmi příjemné - po celou dobu jsme si mohli natočit kávu i čaj a během zápasu jsme dostali občerstvení ve formě obložených chlebíčků (v konferenčním sále Bezměrovského dvora se v květnu uskuteční Open Kroměříž). Nastoupili jsme poosmé v sezoně v základní sestavě. Většina soupeřů se dobře znala, a tak se zápas mohl nést v přátelském duchu, umocněném faktem, že ani jednomu z týmů už o nic nešlo. Na obou stranách se někomu chtělo hrát, někomu ne, a tak jsme se s kapitánem soupeře rozhodli dát zápasu volný průběh. Během chvíle byla remis na šachovnicích 3-6 a hráli vpředu Marťa Dvořák s Kájou Malinovským, Jarda Sháněl s FM Karlíkem (zde byli favorité soupeři) a vzadu já s Marou Navrátilem a Večis s Petrem Petříkem (tady jsme byli, aspoň papírově, favoriti my). Asi po 12 tazích skončila remízou partie i na osmé šachovnici (zprvu velmi bojovný Večis to lakonicky komentoval, že si dobře zahrál ;-) ) a pořádně se do sebe opřely jen desky 1, 2 a 7.

Jarda Sháněl se dostal černými po zahájení do svízelné pozice - vyměnil bílého jezdce na e5, bílý dobral pěšcem a Jardovo královské křídlo bylo najednou nepříjemně exponované. Soupeř však nezahrál přesně a umožnil protihru pomocí tahů g6 a f5, přičemž po braní exf6 se Jardovy figury rozehrály a možná měl i malou výhodu. Remis asi po 25 tazích. Marťův soupeř Kája Malinovský má letošní výkonnost přes 2550, a tak měl Marťa i přes bílé figury velice těžkou úlohu. Ze sicilky však nevzešla žádná divočina, figury se vyměnily v centru a přešlo se do koncovky věží a jezdců, ve které měl snad o něco více ze hry Marťa. Pozice však asi neopustila rovnováhu - remis po 39 tazích. Já jsem s Marou rozehrál bílými Nimcovičovu indickou, variantu s Je2. Ze zahájení jsem vyšel dobře, pak jsem však po neopatrné rošádě umožnil černému vyměnit černopolného střelce a vyrovnat. Následně se soupeř pustil do špatných výměn, čímž si na sebe otevřel pozici, abych pak na jeho zoufalý obranný tah f5 reagoval chybou pro změnu já - nevšiml jsem si obranného motivu s pěšcovou vidličkou, pozice se zjednodušila, oba jsme měli jen věž a dámu a vypadalo to na remízu. Pak však promluvily do hry časovky - já jsem ji zvládl, Mara méně, nešťastně vyměnil věže a umožnil mé dámě, aby ovládla šachovnici. Když se k ní přidal můj král s pokusem o mat, překročil černý v beznadějné pozici čas. Jediný rezultát tak rozhodl o celkové výhře 4.5 - 3.5.

Poslední zápas tak korunoval úspěšnou sezonu, kterou ještě zhodnotím ve speciálním článku. V zápase jsme se symbolicky sešli v základní sestavě a poprvé v sezoně jsme všichni bodovali. Se 17 body za 5 výher, 2 remízy a 4 prohry jsme se umístili na 6. místě, čímž jsme uzavřeli horní polovinu tabulky. Po zápase jsme slavili 20 let oddílu, a tak se jedlo, pilo, hodovalo, schůzovalo a na konci jsme si dali blitzák. Díky Laďovi, že takovýto závěr vymyslel - myslím, že se neděle povedla.

Sokol Postoupky A v sezoně 2012/2013. 
Nahoře zleva: Večeřa, Bačák. Uprostřed: Karlík, Dungl, Tomečková, Dvořák, Sháněl. Dole: Brázdil, Navrátilík, Machalík

Sokol PostoupkySlavia Kroměříž "B"
Dvořák Martin (H)2186F½-½2396FMalinovský Karel (V)
Sháněl Jaroslav (H)2178F½-½2306FKarlík Vladimír (V)
Karlík Ondřej (H)2111F½-½2127FStachoň Martin
Bačák Martin2103F½-½2080FŠudřich Radek
Brázdil Roman2108F½-½2020FChládek Václav (H)
Navrátilík Pavel2106F½-½2008FKašík Miroslav
Dungl Martin2016F1-01861FNavrátil Marek
Večeřa Petr2028F½-½1939FPetřík Petr
:

Martin Dungl

Žádné komentáře:

Okomentovat