neděle 31. března 2013

Turnaj přátelství v Olomouci

Od pátku do neděle probíhal další ročník Turnaje přátelství. Do Olomouce celkem přijelo 66 hráčů a mezi nimi startovalo 8 hráčů Sokola Postoupky. I když to byl turnaj pro dospělé, tak většinu hráčů tvořila buď omladina nebo hráči důchodového věku. Turnaj se tak dá nazvat soubojem generací. Hrálo se švýcarským systémem na 9 kol tempem 1 hodinu na partii. Výsledky se započítávaly na národní Elo a tak mohli naši mladí, kromě zkušeností, sbírat i Elo body.
Největší naděje jsme vkládali do Jana Netušila. Tomu ovšem tento turnaj moc nevyšel. I když byl z našich nejlepší, obsadil až 31. místo s 4,5 body. Od něj se ale čekalo o hodně víc. První polovina turnaje vůbec nevyšla druhému nejlepšímu hráči naší výpravy, Filipu Zavadilovi. V druhé půlce ale již neprohrál a dokonce vybojoval pěkné remízy se silnějšími hráči. S konečným 36. místem a 4,5 body může být Filip spokojen. Dalších 6 hráčů přijelo sbírat hlavně zkušenosti a žádné převratné výsledky se od nich neočekávaly. Nejstarší z nich, 11letý Tomáš Pecháček získal 4 body a obsadil 47. místo. Tom předvedl svůj standard. S ratingovými hráči neuhrál nic a slabší soupeře porazil. Mohlo to být o něco lepší. Tom má předpoklady velkého výkonnostního růstu, ale musí hrát takové náročné turnaje a nesmí se bát soupeřů. Když srovnám jeho výkon z MČR mladších žáků z Olomouce z loňska, tak udělal obrovský pokrok. Ivo Řezníček na svém druhém velkém turnaji měl pomalý rozjezd. Ale nakonec dokázal získat velmi pěkných 3,5 bodu a obsadil 55. místo. V jeho hře jsou pořád velké výkyvy, ale také on potřebuje hrát tyto náročné turnaje. To samé se dá říct o Tadeaši Šrucovi, který získal 3 body a obsadil 58. místo. Tadeáš musí zpomalit a více se soustředit a pak se může projevit jeho talent, který je rychlou hrou ubíjen. Teprve sedmiletá Hanička Baštincová již hrála během půlroku třetí turnaj. Její hra je sice stále nevyrovnaná, přesto vzbudila jen pochvalné hodnocení od přihlížejících. Krásně rozehrané partie většinou skončily nějakou hrubkou. Přesto se ji podařilo porazit hráče 1320 Elo, což je zatím její největší skalp. Hanička velmi dobře trénuje a chce to jen trpělivost než bude sbírat jeden vavřín za druhým. V turnaji získala 2,5 bodu a skončila 61. Theo Fekar hraje velmi pěkným útočným stylem. Ale problém je v tom, že jeho trénink je minimální. Třímá v něm velký potenciál, který ovšem musí rozvíjet jednak tréninkem a jednak účastí na podobných turnajích. Bodově Theo turnaj nevyšel, když získal jen 2 body. Určitě měl na víc. Poslední naší zástupkyní byla Zdeňka Jordová. Pro Zdeničku to byl vůbec první tak náročný turnaj. Přesto jsem velmi rád, že se turnaje zúčastnila. Získala velmi důležité zkušenosti, které může použít na dalších turnajích. Celkově v turnaji získala 1,5 bodu, ale důležitější je se v průběhu turnaje herně zlepšovala.
Celkově musím turnaj zhodnotit velmi pozitivně, protože účast všech byla prospěšná a výsledky nebyly až tak důležité. Získané zkušenosti z tohoto turnaje vydají za měsíc tréninků.
opl

Žádné komentáře:

Okomentovat