neděle 14. dubna 2013

1. liga dorostu v Bezměrově

Po dlouhých letech jsme uspořádali závěrečné soustředění 1. ligy dorostu. Poprvé jsme tuto prestižní akci uspořádali za podpory Zlínského kraje. Po celý víkend bojovali mladí šachisté z 12 oddílů v reprezentativních prostorách penzionu Bezměrovský dvůr. Některé týmy ze severní Moravy využily i možnost ubytování a podle jejich slov byly se službami penzionu spokojeni.
V sobotu náš čekala dvě kola a jelikož zároveň probíhaly i poslední tři kola Krajského přeboru, tak bylo v hracím sále živo. 98 hráčů a nespočet doprovodu zaplnilo hrací místnost a mohlo se začít.

Náš elitní tým nastupoval proti Prostějovu v sestavě: Jan Netušil, Miroslav Rakušan, Michal Scheichenost, Filip Zavadil, Julie Šimčáková a Petra Večerková. Pro poslední jmenovanou to byl teprve druhý zápas v 1.lize. Přesto si vedla jak ostřílený mazák a připsala našemu týmu první bod. Pak sice prohrál Honza Netušil, ale prohranou partii zachránila Julča. Pak ještě zvítězil Filip a rozhodl Mirek. Michal tak mohl dát partii za remis a zvítězili jsme 4:2. Do odpoledního kola nás posílil David Opluštil, který nastoupil místo Petry. Proti Grygovu nás čekal těžký boj o místo ve středu tabulky. Tentokrát si vzpomněl na své rané začátky Filip a rychlotempem zahraná partie nemohla skončit jinak než prohrou. Škoda, protože to byla jediná Filipova porážka v sezóně. Na 1:1 vyrovnala Julie, když svého méně zkušeného soupeře tentokrát nešetřila. Výhodu ve své partii nevyužil David a pouze remizoval. Jednoznačnou, ale dlouhou partii musel sehrát Michal, když mu soupeřka nechtěla vzdát jasně prohranou partii. Opět rozhodující bod si připsal Mirek a tak na konečných 4:2 upravil Honza Netušil.

Po prvním dnu jsme se zachránili, ale v tabulce jsme se neposunuli a zůstali na 7. místě. Ovšem situace byla ještě hodně zamotaná a v určité konstelaci by jsme mohli vybojovat i bronz. V neděli jsme však dali šanci dalším dvěma hráčům z béčka a sestava tedy vypadala následovně: Jan Netušil, Mirek Rakušan, Michal Scheichenost, Julie Simčáková, Jan Polišenský a Tomáš Pecháček. V dopoledním kole nás čekal DURAS Brno "B". Oba naši náhradníci přešli brzy do koncovek. Honza do jasně prohrané a bylo to 0:1. Tomáš sice zřejmě do vyhrané, ale i tak dokázal vyrobit hrubku a prohrál 0:2. Ovšem všechny ostatní partie dokázali naši hráči vyhrát a tak jsme potřetí během víkendu vyhráli 4:2.
V posledním kole nás čekala Kuřim. Sestava zůstala stejná a průběh byl podobný. Honza se nepoučil a opět vše vyměnil a prohrál méněcennou koncovku. Tomáš tentokrát spíše vše zablokoval a v 18. tahu usoudil, že není co hrát a navrhl remis. Soupeř přijal. Tomáš pak dostal přednášku o (ne)psaných pravidlech ptaní se na remízu kapitána. Takovou rychlou remízou ale škodí hlavně sobě. Průběžný stav vyrovnala v pohodě hrající Julie. Honza Netušil dal partii za remis, když si myslel, že je prohraný. No asi byl, ale stav už byl příznivý pro nás. Mira byl jasně vyhraný a Michal nemohl prohrát. A tak to taky skončilo a vyhráli jsme i čtvrtý zápas víkendu, tentokrát "jen" 3,5: 2,5. Tímto drtivým finišem se nám podařilo atakovat stupně vítězů. Ovšem i Vsetín vyhrál poslední dvě kola a tak udržel třetí příčku. Stříbro bralo Staré Město a ze zlata a postupu do Extraligy se mohli radovat hráči Slavie Orlové "B". Postoupky využily plně svého domácího prostředí a nakonec obsadily pěkné čtvrté místo.
opl

Žádné komentáře:

Okomentovat