čtvrtek 18. dubna 2013

1. liga dorostu – závěrečné zhodnocení

V letošní sezoně 1. ligy dorostu jsme opět měli patřit k favoritům na postup. Konkurence byla o něco slabší než vloni a z našeho stříbrného týmu z loňska odešli jen Jan Palášek a Pavel Večeřa. I když Honzu Paláška bylo těžké nahradit, tak zbytek týmu byl i tak hodně silný a doplněný Filipem Zavadilem a zkušenou Julií Šimčákovou.
První dvoukolo se uskutečnilo ve Vsetíně a byl to nejhorší vstup do sezony v historii 1. ligy. Nejprve nás čekal tradiční soupeř posledních let Sokol Hošťálková. Prohráli jsme 2,5:3,5 když zaváhal především David Opluštil. Ještě větší nepříjemností pak byla další porážka v řadě od Zbrojovky Vsetín 2,5:3,5, která nám vzala všechny praktické možnosti v boji o postup do Extraligy. Tentokrát velmi zaváhala Julie Šimčáková. Po dvou porážkách jsme druhý den vyrazili skoro do Polska. Konkrétně do Českého Těšína, kde měla svou hrací místnost Slavia Orlová a utkali jsme zde s outsidery z Třince. V utkání jsme vynechali Julču a nasadili osmiletého Pavla Opluštila. Ten zvítězil kontumačně a pomalu se k němu přidali ostatní až jsme jednoznačně zvítězili 5,5:0,5.
Další dvoukolo nás čekalo opět v Českém Těšíně, kam jsme zajížděli v prosinci k zápasu s domácí Orlovou "B" a TJ Ostravou. Vedoucím byl Martin Dvořák, který dal najevo nespokojenost se zázemím hrací místnosti. Místo Filipa Zavadila dostal příležitost Tomáš Pecháček a svou premiéru zvládl velmi dobře. Nejprve jsme nastoupili proti TJ Ostrava, což je nováček soutěže, ale velmi silný tým. Podařilo se nám však výrazně zvítězit 5,5:0,5. Další zápas pravdy byl s Orlovou "B". V případě vítězství by žila ještě teoretická šance na titul. Bohužel naši hráči nevyužili dobře rozehraného utkání a podlehli 2,5:3,5.
V lednu nás čekalo další dvoukolo, které jsme měli pořádat v Postoupkách. Ovšem přes zimu nám zavřeli hospodu přes cestu a tak bylo nutné sehnat jiné útočiště, které by zajistilo i stravu pro vzdálené účastníky. To se mi povedlo domluvit v salonku penzionu Bezměrovský dvůr. Prostředí nadchlo nejen mne, a tak jsme zde mohli domluvit i závěrečné dubnové soustředění. Nejprve ale k výsledkům lednového dvoukola. Tady se nám stala nepříjemná věc, když onemocněl Filip Zavadil. Dozvěděl jsem se to až 2 hodiny před začátkem. V té době již byli všichni náhradníci ve Vsetíně na KP a hráli spokojeně za B-družstvo. A tak jsme museli nastoupit pouze v pěti a to ještě s úplným nováčkem Petrou Večerkovou na 5. desce. Petra hrála výborně a svého soupeře dostala pod matové hrozby, jenomže pak začala soupeři postupně vracet získaný materiál, až měla méně. Prohrávali jsme 0:2. Naštěstí byl naším soupeřem výběr Kunovic, který rozhodně nepatřil k favoritům. Díky zkušenostem zbytku družstva jsme zápas otočili a vyhráli 3,5:2,5. V odpoledním kole nás čekal dosud vedoucí celek Starého Města. Našim cílem bylo zvítězit a udržet se ve hře o medaile. Posílili jsme družstvo o bratry Opluštilovy, kteří mezitím dorazili ze Vsetína. Ovšem začátek byl katastrofální. Brzy  prohráli, ti co se od nich nejvíc čekalo – David Opluštil a Mirek Rakušan. Pak již se s výsledkem moc dělat nedalo. Prohráli jsme 1,5:4,5, nejvyšší porážkou za poslední tři roky v 1. lize.
V dubnu nás pak čekaly spíše záchranářské práce než boj o medaile. Vzorně připravená hrací místnost i zázemí Bezměrovského dvora přivítalo účastníky posledních čtyř kol. Naši hráči drtivým finišem dokázali porazit postupně Prostějov, Grygov, Duras Brno "B" a Kuřim a v tabulce se vyšplhalo na pěkné 4. místo. Nebýt katastrofálního úvodu, tak by z toho byla opět medailová příčka, kam tým za normálních okolností jistě patřil.
Jednotlivé výkony hráčů si dovolím zhodnotit takto:
1. Jan Netušil (1997)  5/11  45%
S jeho výkony  jsem byl spokojen. Honza projevil další výkonnostní pokrok. Některé jeho remízy se sice daly vyhrát, ale na 1. desce je to vždycky těžké. Dá se říci, že v poslední ligové sezoně splnil očekávání.
2. Miroslav Rakušan (1999) 8,5/11 77%
Pro Mirka to byla těžká sezona, protože měl dokazovat výkonnostní růst z minulé sezony. To se mu ne vždy dařilo. Získal nejvíc bodů a tak byl největší oporou týmu. Ovšem klíčové zápasy s nejsilnějšími družstvy mu nevyšly.
3. Michal Scheichenost (1998) 7,5/11 68%
Pro Michala další skvělá sezona v 1. lize. Po loňsku, kdy měl na 6. šachovnici 100% se posunul na třetí desku a i zde prokázal zlepšující se výkonnost. Přesto má ještě mnoho co zlepšovat.
4. David Opluštil (2001) 3/7 42%
Davidovi nevyšel začátek sezony, kde hrál katastrofálně. Pak se mírně zlepšil, přesto se od něj čekalo víc. V druhé části sezony, kdy bylo jasné, že není šance na postup, nastupoval sporadicky, aby mohl posílit B-družstvo v KP.
5. Filip Zavadil (2000) 3,5/5 70%
Nováček v základní sestavě 1. ligy, přesto již zkušený hráč. Dokázal, že je hráč a spoustu partií dokázal vybojovat. Dojem si zkazil až poslední zbytečnou prohrou, kde se vrátil ke svým rychlošachům a byl za to po zásluze potrestán. Příští rok by  měl odehrát celou sezonu a stát se oporou týmu.
6. Julie Šimčáková (1998) 7/10 70%
Julča hrála z kraje sezony hodně rozpačitě. Překvapivá prohra se Vsetínem nás stála medailové umístění. Druhá část sezony již byla podle představ. Ale stejně se od tak zkušené hráčky čekalo víc. Už i vzhledem k síle soupeřů, která na zadních šachovnicích není tak vysoká.
7. Jan Polišenský (1999) 0/2 0%
Honza nastupoval pravidelně za naše B-družstvo v KP a měl lví podíl na stříbru Béčka. V lize dostal příležitost v posledních dvou zápasech a dá se říct, že ji nevyužil. V obou partiích jak přes kopírák brzy vše vyměnil  a přešel do prohraných koncovek. V příštím roce se bude muset zlepšit, aby mohl posílit naše ligové družstvo.
8.Tomáš Pecháček (2001) 2/4 50%
Asi největší překvapení. V původních plánech se vůbec nepočítalo, že by Tomáš po roce, co začal hrát šachy, nastoupil v 1. lize. Tomáš, nejen že se stal oporou Béčka v KP. Stihl i čtyřikrát nastoupit v 1. lize. A nevedl si špatně, když prohrál jen jednu partii a i tu měl vyhranou. Chybí však herní praxe i znalost teorie. Ovšem rychle se učí a předpoklady se probojovat do týmu pro příští rok.
9. Pavel Opluštil (2004)  1/2 50%
Pája dostal příležitost již před 2 lety. Letos jen zaskakoval. Jednu partii vyhrál kontumačně. Druhou sehrál proti Starému Městu a byl velmi blízko remízy. Již teď byl velkou oporou B-družstva. Jeho čas jistě teprve přijde.
10. Petra Večerková (2002) 1/2 50%
Další úplný nováček v 1. lize. Petra je velký talent, který to může dotáhnout velmi daleko. Odehrála dvě výborné partie. Tu první prohrála svou zbrklostí. Tu druhou hrála již po MČR, kde trochu přičuchla k opravdovým šachům a bylo to poznat. V příštím roce opět nebude na soupisce 1. ligy chybět.
opl

Žádné komentáře:

Okomentovat