sobota 20. dubna 2013

GP ve Valašské Bystřici

Dnes proběhl třetí turnaj GP Zlínského kraje žáků, který již mohl významně napovědět o postupujících na MČR v rapid šachu. Turnaj se uskutečnil v příjemném společenského domu "U Pernických" ve Valašské Bystřici. Postoupky tentokrát vyslaly početně nejslabší výpravu na GP, když se na dalekou cestu vydalo "jen" 12 hráčů a hráček. Přesto nechyběl nikdo z těch, kteří bojují o medailové příčky.
Velmi dobře si vedli naši nejmladší v kategorii do 10 let. Všichni tři chlapci se pohybovali na předních stolech a dobře jim sekundovali i obě dívky. Naše největší želízko v ohni, první nasazený Pavel Opluštil, však dvakrát zaváhal a s pěti body nakonec skončil těsně za medailí na 4. místě. Jen o půl bodu méně získali další dva naši zástupci. I oni při troše štěstí mohli sahat po medaili. Dominiku Večeřovi to stačilo na výborné 6. místo a Tadeáši Šrucovi na 8. místo. Co nevyšlo mezi chlapci, podařilo se dívkám. Sedmiletá Hana Baštincová již patří, i přes svůj věk, mezi favoritky v kategorii do 10 let. V turnaji získala 4 body a již podle očekávání vybojovala stříbrnou medaili. Jen o půl bodu méně měla na svém kontě Zdeňka Jordová, což ji stačilo na bronz. Obě dívky zaslouží velkou pochvalu.

V kategorii do 12 let jsme měli také velkou naději na medaili v podobě druhého nasazeného Davida Opluštila. Ten své hráčské kvality bezezbytku potvrdil, když turnaj vyhrál se ziskem 6,5 bodu. Ještě více ale potěšila kvalita jeho partií. Nezklamali ani další dva naši zástupci. Nejlepšího osobního výsledku dosáhl Ivo Řezníček, když se 4 body skončil na pěkném 9. místě. Dobře zahrál i Tomáš Pecháček, který skončil také na bodované 11. příčce. Skvělý vstup do turnaje měla Petra Večerková, která, po prohře v 1. kole s prvním nasazeným, další dvě kola vyhrála a pohybovala se na předních stolech. Porazila také pozdější vítězku Dančákovou ze Vsetína. Pak ovšem neuhrála ani bod a propadla se i mimo medailové příčky. Konečné 4. místo neodpovídá jejím kvalitám, ovšem odpovídá předvedenému výkonu.

V nejstarší kategorii do 14 let to byla opět one man show Mirka Rakušana. Ten získal 6,5 bodu a potřetí vyhrál turnaj GP. Již nyní si zajistil i celkové prvenství v GP a postup na MČR. Výborně si vedl tentokrát i Jan Polišenský. Dlouho se pohyboval na medailových příčkách. Nakonec se 4 body obsadil pěkné 5. místo. Turnaj nevyšel jen Filipu Zavadilovi, který skončil se 3 body na 11. místě.
Celkově jsme opět zvítězili v kategorii družstev a ukázali, že v současnosti máme v kraji výsadní postavení v těchto věkových kategoriích.
V celkovém hodnocení jsme si již zajistili několik postupových míst na MČR.
V kategorii H10 je Pavel Opluštil (52 bodů) na druhém místě, které mu zajišťuje postup. Tadeáš Šruc je na výborném 4. místě, ale na medaili i na postup už to nevypadá.
V kategorii D10 je zatím na 2. místě Hana Baštincová (16 bodů) a na třetím Zdeňka Jordová (15 bodů). Mezi těmito dvěma slečnami se rozhodne o jednom postupovém místě v posledním turnaji GP v Osvětimanech. V kategorii H12 se David Opluštil (52) dělí o 1. místo Ondrou Vrajem, ale již teď má také jistotu postupu. V kategorii D12 má již jistý bronz Petra Večerková, ale postup z toho již být nemůže. V kategorii H14 má Miroslav Rakušan nedostižných 60 bodů a není co řešit. Čtyři jisté postupy před posledním turnajem je výborný výsledek.
opl

1 komentář:

  1. velká gratulace:) doufám, že se na předvedené šachy dalo dívat.. Martin Dvořák

    OdpovědětVymazat