středa 30. října 2013

Přebor Moravy a Slezska žáků

Během uplynulých pěti dnů se v Koutech nad Desnou uskutečnil další Přebor Moravy a Slezska žáků. Turnaj se hrál v hotelu Dlouhé Stráně a kromě medailí a pohárů šlo v chlapeckých kategoriích o postupy na Mistrovství ČR 2014. Hrály se čtyři mistrovské turnaje a doprovodný FIDE OPEN. Výprava Sokola Postoupky čítala celkem 9 hráčů. Spolu s trenéry a rodiči to bylo 13 osob. Tempo hry bylo tradiční 90 minut + 30 s za tah, stejně tak systém turnaje – švýcarský na 9 kol. O rozbory a přípravu na soupeře se tentokrát starala dvojice hráčů našeho ligového áčka: Roman Brázdil a Martin Dvořák.


V kategorii do 10 let jsme měli dva zástupce. Zkušeného Pavla Opluštila a premianta Dominika Večeřu. Pavel velmi dobře uplatnil své zkušenosti a v prvních kolech pěti kolech zvítězil. Pevně se usadil na první šachovnici i v čele celkového pořadí. V šestém kole prohrál se Stalmachem, ale přesto  zůstal první. V sedmém kole si poradil s Barákem a v předposledním kole jen remizoval s Fajou. Do posledního kola nastupoval na první šachovnici, kde se mělo rozhodnout mezi ním a Tajovským o celkovém vítězi mistrovství. Pavel partii nezvládl a jasně prohrál. Klesl tak v konečném hodnocení na 3. místo. I tak zisk bronzové medaile je jeden z největších úspěchů oddílu v poslední době.
Dominik dokázal, že má velký potenciál. Dokáže u partie přemýšlet a své soky přehrát. Bohužel si ještě tak nevěří a z toho pramenily zbytečné remízy. Celkově tak vybojoval 4,5 bodu a 26. místo.

V kategorii do 14 let nás reprezentovalo trio Filip Zavadil, Tomáš Pecháček a David Opluštil. Posledně jmenovaný měl postupové ambice i přesto, že byl až 27. nasazený. Ve vyrovnaném startovním poli prohrál jen ve druhém kole s Martinem Hronkem. Pak pomalu stoupal výsledkovou listinou, až se v posledním kole souboji s Jiříčkem rozhodovalo o první desítce. David dokázal soupeře přehrát a se ziskem 6,5 bodu se vyšvihl na 4. místo. Tím si také zajistil postup na MČR.
Ostatní dva naši zástupci se pohybovali ve druhé polovině startovního pole. Lépe si nakonec vedl Tomáš, když získal 4 body a 36. místo, než Filip, který skončil 41. s 3,5 body.

V nejstarší kategorii do 16 let jsme měli dvě želízka v ohni. Miroslav Rakušan měl bojovat o postupové příčky a Julie Šimčáková se měla poprat o medaili v kategorii dívek. Mirek dobře začal, když měl 2,5 bodu ze 3 partií. Ovšem měl mít celé tři body. V druhé polovině turnaje se mu už tak nedařilo, když třikrát prohrál a tak do posledního kola nastupoval již jen s malou nadějí na postup. A to jen v případě vítězství. Bohužel Mirek brzy remizoval a tak skončil celkově na 13. místě s 5 body.
Julie Šimčáková  začala turnaj katastrofálně, když prohrála první čtyři kola. V pátém kole vyhrála kontumačně a najednou začala sbírat body i se soupeři. Nakonec vybojovala 4,5 bodu, které ji stačily na zisk bronzové medaile.


FIDE OPEN  se stal kořistí GM Kislinského. Roman Brázdil skončil na 7. místě a Jan Netušil obsadil pěkné 11. místo (oba 5 bodů).
Celkově lze mistrovství hodnotit velmi pozitivně. Dvě medaile a dva postupy to už jsme několik let neměli.
opl

1 komentář:

  1. Gratuluju postupujícím, myslím, že to je velký úspěch, viděl sem pár Pájových partií a je u něho vídět obrovský zlepšení, škoda posledního kola, David v posledním kole dobře zabojoval, jen škoda toho Miry, že to zase nevyšlo. Mara M.

    OdpovědětVymazat