neděle 1. prosince 2013

2. liga: Postoupky A - Moravská Slavia Brno 3 - 5

Ve třetím kole 2. ligy jsme se potkali s prvním ze tří favorizovaných brněnských týmů, Moravskou Slavii Brno. V jejím dresu taky nejspíš poprvé zavítal do postoupecké sokolovny velmistr - GM Radek Kalod. Nastoupili jsme v základu, soupeř byl oslaben na zadních šachovnicích, a tak byl poměr sil výrazně méne jednoznačný, než by odpovídalo základním sestavám.

Ze začátku to po rozehrání nevypadalo zle - Jarda stál sice špatně, ale dobrou pozici měli Marťa Bačák a Pavel, pěšce získal Večis a já jsem si taky nestěžoval. Brzy se však hodnocení partií otočilo a o zápase bylo prakticky rozhodnuto okolo 13. hodiny. Moje pozice se zhroutila, jelikož jsem pominul jeden zásadní faktor. Přišla typová oběť střelce na h7 a prohrávali jsme 1-0. V zápětí dohrál Pavel. Ze zápletek nic nezískal, místo toho se v nich ztratil, nechal soupeři figuru a nebylo o co hrát. Třetí nulu jsme obdrželi na první desce, kde Marťa po zajímavé partii s izolovaným pěšcem špatně spočítal taktiku a skončil s kvalitou méně. Remízu vyválčil Marťa Bačák. O partii vím hlavně z jeho podání, ze začátku údajně stál lépe, pak se však pozice vyrovnala a přešla do remízové koncovky. Romča měl na šachovnici koncovku asi po 10 minutách, pak však soupeř s jezdcem proti střelci dlouho usiloval o výhru. Nevěděl si však rady tak dlouho, až se pozice potřetí zopakovala. Zde odbočím a popíšu, jak korektně reklamovat remízu trojím opakováním pozice: Má-li se pozice potřetí zopakovat po mém tahu, je třeba zapsat tah (ovšem neprovést jej na šachovnici), zastavit hodiny a zavolat rozhodčího. Ne jinak! Romčova reklamace byla někde na pomezí korektnosti. Večis v zahájení ukořistil pěšce, jeho protivník se nebránil dobře a Večis tak bezpečně přivedl partii k vítězství.

Prohrávali jsme 4-2 a hrály se dvě partie, obě byly jistě alespoň v některé fázi prohrané. Ovšem Honza, s pěšcem méně, úspěšně zaktivizoval figury a jeho soupeř raději před ostřejšími pozicemi upřednostnil remízový přístav. Jarda měl celou druhou polovinu partie o kvalitu méně, nicméně IM Vyskočil si s pozicí asi nevěděl příliš rady. Nakonec se Jardovi houževnatost vyplatila - v oboustranné finální časové tísni se zachránil věčným šachem. Nakonec jsme tak prohráli 5-3.

Vzhledem k průběhu zápasu jsme mohli prohrát výraznějším rozdílem. Soupeř byl objektivně lepší, ovšem nebýt pár hrubek, mohl být zápas otevřený. Nezbývá než se oklepat, potrénovat a příště zahrát lépe.

Sokol PostoupkyMoravská Slavia Brno
Dvořák Martin (Z H)2194F0-12486FKalod Radek (Z)
Sháněl Jaroslav (Z H)2157F½-½2376FVyskočil Neklan (Z H)
Bačák Martin (Z)2157F½-½2162FVěchet Stanislav (Z)
Brázdil Roman (Z)2095F½-½2269FHolemář David (Z)
Navrátilík Pavel (Z)2142F0-12214FTikovský Alexandr (Z)
Palášek Jan (Z)1841F½-½2083FKredl Karel (Z)
Večeřa Petr (Z)2068F1-01975FVávra Michal
Dungl Martin (Z)2050F0-11912FKopeček Ivan
3:5

Martin Dungl

1 komentář:

  1. Tentokrát jsme na výhru neměli, partie vypouštěli spíš soupeři. Před zápasem jsem si říkal, že když na prvních čtyřech uhrajeme alespoň 1,5 bodu, tak neprohrajeme. Bohužel jsem špatný prognostik. Holt musíme zabojovat příští kolo. MB

    OdpovědětVymazat