neděle 24. února 2013

RP KM: Zborovice B – Junior Postoupky 6,5:1,5

Do Zborovic jsme jeli ve značně oslabené sestavě. Chyběli cca 4 nejlepší hráči. Hrál jsem dokonce i já. Cesta byla většinou roztátá, tudíž proběhla bez problému. V hrací místnosti za hospodou bylo poněkud velmi chladno, obzvláště pro nás, co jsme zhýčkaní z Postoupek. Hráli jsme většinou v bundách. Mně se se mozkové závity nějak nepodařilo zahřát na optimální teplotu a dosáhl jsem jen remízy. Přede mnou remízoval ještě menší Večis. Ostatní partie jsme obvykle prohráli: Michal na první myslím ztratil figuru, Honza na šesté prohrál v konce králů a pár pěšců (tuším nevýhodou tahu), Filip nevím jak; Pavlík srdnatě bojoval, když postupně ztrácel pěšce (nechal zabedněnou věž v rohu). Julča remízovala. Zatímní stav byl tedy 1,5:5,5. David na druhé desce měl o pěšce a kvalitu míň. V této chvíli posádka prvního auta, včetně mě, proběhla kouřovou clonou v hospodě a odjela domů. Takže jaký byl konečný stav, ještě nevím. Ale asi jsme nevyhráli.

mm

P.S. David nakonec prohrál.

sobota 23. února 2013

Okresní žákovská liga v Bezměrově

Dnes se uskutečnila premiéra Okresní žákovské ligy v Bezměrově. Skvělé zázemí penzionu Bezměrovský dvůr přilákalo na start celkem 43 hráčů a hráček z 10 oddílů Zlínského kraje. A to i přes mizerné počasí, které panovalo na cestách a odradilo zřejmě jinak rekordní účast letošního ročníku OŽL. Turnaj proběhl v nádherném kongresovém sále, tradičním švýcarským systémem na 7 kol, tempem 2 x 15 minut. Ve dvou věkových kategoriích jsme měli hned několik želízek v ohni. Škoda jen, že turnaje nevyužili všichni domácí hráči, zejména domácí Bezměrovští. Přesto tu bylo dost hráčů, kteří se prali o mety nejvyšší.
 
V kategorii mladších žáků byl hlavní favoritem na titul Pavel Opluštil. Ten papírové předpoklady bezezbytku splnil a s plným počtem 7 bodů, získal zlatou medaili. Naprosto senzačního výsledku pak dosáhl teprve sedmiletý Dominik Večeřa, když s pěti body vybojoval bronzovou medaili. K té si potom ještě připsal zlato v kategorii do 8 let. Výborný turnaj odehrála ještě Petra Večerková, která skončila na výborném 5. místě a vybojovala zlato v kategorii dívek. Do posledního kola bojoval o medailové umístění také Theo Fekar, který odehrál další výborný turnaj. Nakonec z toho bylo pěkné 6. místo. Výborně opět zahrála Hanička Baštincová. Další výrazný talent naší nejmladší generace, tentokrát obsadil 11. příčku celkově a stříbrnou mezi dívkami. Ivo Řezníček podal standardní výkon, po kterém skončil na 11. místě se 3 body. Stejného bodového zisku pak dosáhli i další naši hráči. Zdeňka Jordová skončila těsně za medailí v kategorii dívek. V dobrém světle se předvedl ve své premiéře i Patrik Houra a další dva medailisté v kategorii do 8 let stříbrný Lukáš Vaňhara a bronzový Dan Kobliha. A tak jediným zklamáním byl výkon Tadeáše Šruce, který získal pouhých 2,5 bodu a vůbec tak nenavázal na bronzovou medaili z GP ve Zlíně.
 
V kategorii starších žáků jsme měli jen tři zástupce. Naši nejlepší se této regionální soutěže zúčastňují sporadicky. Pro jejich výkonnost jsou vhodné jiné náročnější turnaje. Jedním z nejmladších účastníků této kategorie je David Opluštil, který v posledním turnaji útočil na celkové prvenství v celém seriálu. V turnaji přišel o vítězství až remízou v posledním kole. Ale i druhé místo mu stačilo  k zisku titulu. Další dva naši zástupci skončili za očekáváním. Tomáš Pecháček obsadil 9. místo a Filip Zavadil dokonce 13. místo. Opět jsme stali suverénně nejlepším oddílem v turnaji.
 
Jelikož to byl poslední turnaj letošního ročníku OŽL, byly vyhlášeny i celkové výsledky celé série. A i zde jsme měli pochopitelně  velké šance na medailová umístění.
V kategorii mladších žáků zlato obhájil Pavel Opluštil (78 bodů). Druhý nejlepší náš hráč pak byl celkově 6. Theo Fekar (47). Do první desítky se pak vešli další tři naši hráči v pořadí 8. Tadeáš Šruc (46), 9. Ivo Řezníček (41) a 10. Dominik Večeřa (34). Velké množství bodů pak posbíral 12. Lukáš Vaňhara (23). Bodovali i další naši zástupci 17. David Ondráček, 18. Libor Baštinec (oba 6), 19. Dan Kobliha , 21. Roman Chylík (oba 5) 25. Patrik Houra (3) a 26. Maurizio Aldo Slavadori (2).
V kategorii mladších dívek naše hráčky nenašly konkurentky a o všechny medailové příčky se podělily mezi sebou. Zlato získala Lucie Vaňharová (40), stříbro Hana Baštincová (32) a bronz Petra Večerková (26). Na 5. místě skončila Zdeňka Jordová (22) a na 7. Eliška Vymětalová (9).
V kategorii starších dívek se pouze jednoho turnaje zúčastnila několikanásobná vítězka OŽL Julie Šimčáková. Přesto ji to stačilo na stříbrnou příčku za naši bývalou hráčkou Lenkou Navrátilovou.
V kategorii starších žáků titul vybojoval David Opluštil (76). Dalším našim hráčům chyběl větší počet odehraných turnajů a tak pořadí neodpovídá jejich skutečné výkonnosti. Přesto na pěkném 6. místě skončil Tomáš Pecháček, na 7. Miroslav Rakušan, vítěz dvou turnajů OŽL (oba 40), na 11. Filip Zavadil (27) a 15. Jan Polišenský (18). V konečném pořadí soutěže družstev pak Sokol Postoupky (702!) zvítězil s drtivým náskokem  před Zlíntermem (427) a Slavičínem (146).

středa 20. února 2013

2. liga: Postoupky A - Opava 6 - 2

V neděli nastoupilo naše áčko k 9. kolu 2. ligy. A byl to zápas nesmírně důležitý - po skvěle rozehraném podzimu jsme přezimovali ve vedení soutěže. Bylo jasné, že jedna výhra bude pro záchranu postačující, a po podzimu jsme se o ni nebáli. Ale následovaly tři porážky v řadě, sestupové příčky se nebezpečně přiblížily a nervozita rostla. Úkol na neděli tak zněl jasně - zajistit si konečně pohodlný střed tabulky. A to i navzdory faktu, že Opava byla spolufavoritem celé soutěže. Po dvouzápasové odmlce nás přišla zase povzbudit Adélka a čerstvý třicátník Jarda nám přinesl spoustu dobrot ze své domácí kuchyně. Podmínky tak byly více než ideální.
Řešili jsme problémy se sestavou. Ondra Karlík opět nemohl a áčko s béčkem měly dohromady jen 15 hráčů. A tak Mara Machalík, který je v áčku prvním náhradníkem, musel v 9 hodin nastoupit za béčko proti Boršicím, s tím, že rychle nabídne remízu, případně se vzdá, a "přesedlá" do áčka. Mezitím přijeli opavští, k naší radosti ve velmi oslabené sestavě, a tak jsme do zápasu šli jako ratingově zcela rovnocenní soupeři. Odbila desátá, Mara se vzdal a přešel na druhé bojiště, udělalo se pár kafí a začalo se hrát.

S uspokojením jsem sledoval, že většina z nás rozehrála svá oblíbená zahájení. Večis (7) se dostal do teoretické pozice z italské hry, kdy mu soupeř zahrál méněcenné 11. ... c6 - viz diagram.
7. šachovnice: Večeřa (2028) - Sovadina (1953)
Pozice po 11. ... c6?
Mělo následovat 12. Sxd5 Dxd5 13. 0-0 0-0 (uvíznutí krále v centru nemůže připustit ani jedna strana) 14. Vfe1 (hrozí Ve5) b6 15. Ve5 Dd6 16. Vae1 - a bílý má velkou převahu. Přišlo však 12. Se2?! 0-0! 13. b4?. Zdálo se nám, že bílý získává figuru, ve skutečnosti však stál na prohru po 13. ... Ve8!! 14. Dxa5 (14. bxa5 Vxe2+ s dalším Jc3 - proto nejprve Ve8!) b6 15. Da3 Jf4 16.0-0 (pořád nejlepší) Jxe2+ 17. Kh1 Jxd4. Soupeř však propočet nepochopitelně odflákl, přišlo 13. ... Jc3?? 14. Dxa5 Sg4? (větší odpor dávalo 14. ... Dxa5 15. bxa5 Ve8 16. Jg1 Sg4), bylo po figuře a brzy i po partii. Kdo hrajete italskou hru, podívejte se na tyhle varianty, 11. ... c6? vám určitě ještě pár lidí zahraje!!!
Poté dohrál Marťa Dvořák (1). Po nedobrých výsledcích mu moc nevadilo, že jeho ratingově silnější soupeř černými upřednostnil vyrovnání před složitostmi - po pár výměnách dali partii v rovné pozici za remis.
Na další výsledky se muselo čekat velmi dlouho. Jarda stál hůř, Marťa taky, Romča v divoké partii usiloval o soupeřova d4 pěšce, Pavel obětoval figuru za tři pěšce a útok, já jsem ze zahájení přešel rovnou do koncovky z pěšcem víc a z konce místnosti se neustále ozývalo "Nabízím remis", ale Mara v rovné pozici zkoušel soupeřovu pozornost. Proběhly časovky (nejvíce daly zabrat mně a Jardovi) a pořád se bojovalo na šesti deskách. Jako třetí snad dohrál Pavel (5). Ze struktury podobné volžskému gambitu vykrystalizovala pozice diagramu.
5. šachovnice: Navrátilík (2106) - Premus (2058).
Pozice po 18. ... h6.
Pavel situaci skvěle odhadnul - následovalo 19. Dd2! f5 20. Sxh6 fxe4 21. Sxg7 Kxg7 22. Jxe4 Jf8? (lépe 22. ... Jf6 s poziční výhodou bílého po 23. Jg5 Sc8 24. Sxc8 Dxc8 25. Je6+). Viz diagram.
5. šachovnice: Navrátilík (2106) - Premus (2058).
Pozice po 22. ... Jf8. Najděte zisk figury za bílého!
Zde mohl Pavel získat figuru zpět, s vyhranou pozicí - řešení můžete psát do komentářů, vítěz má u mě alko či nealko pivo na Scéně! :-)  Místo toho zvolil 23. Dd4+? Kg8 a jeho pozice se začala zhoršovat po špatné volbě plánu: 24. Jg5 Sc8 25. Se6+? (Sg2 s dalším h4 drží poziční výhodu; po tahu v partii už hraje na výhru černý) Sxe6 26. dxe6 Dc5 27. Dh4 Jc6 28. Vfd1 Va5 29. Df4!?. Viz diagram. 
5. šachovnice: Navrátilík (2106) - Premus (2058).
Pozice po 29. Df4.  Po 29. ... Jd8 se partie otočila.
Černý již stojí na výhru. To by ale nesmělo přijít zatmění ve formě 29. ... Jd8??, po kterém následovalo 30. Df7+! Jxf7 31. exf7+ Kg7 32. fxe8D Dxg5 a bílý bez potíží realizoval převahu kvality k vítězství.
Jako další dohrál Mara (8). Jeho soupeř hrál bílými na remízu a ochotně měnil figury. To se mu však stalo osudným. Mara na výměny sice přistupoval, ale postupně si vylepšoval pozici, až to nakonec jeho - již špatně stojící - oponent psychicky nevydržel, obětoval pěšce a brzy prohrál. Mazácká partie! 
Hned po Marově výhře vyhrál i jubilant Jarda (2). Černými se snažil ve střední hře něco vymyslet, ztratil však hodně času a dostal se do méněcenné koncovky těžkých figur. V té se mu však podařilo získat aktivitu, soupeře postupně přehrál, aby nakonec rozhodl útokem na krále. Vedli jsme 4.5 - 0.5 a bylo rozhodnuto! 
Marťa Bačák (3) sice hrál "své" zahájení, ale trpěl v něm. Koně mu záprďácky tančili mezi první a druhou řadou a soupeř, kapitán hostí, si upevňoval centrální postavení. V partii plné manévrování nakonec ztratil Marťa pěšce a jeho soupeř si s touto převahou věděl rady. Naše jediná prohra.
Já (6) jsem ze zahájení vyšel hezky, soupeř hrál hazardně, a tak jsem mohl získat při přechodu do koncovky pěšce. Špatně jsem to spočítal, ale pozice byla stále jasně lepší. Vyhranou se stala, když mi soupeř jiného pěšce obětoval. Pak jsem se však dostal do časovky, podcenil soupeřovu protihru a po 40. tahu jsem to byl už já, kdo s pěšcem méně musel partii zachraňovat. Remíza tam byla naštěstí pořád a jako nejlepší cesta se mi jevila věžovka K+V+p x K+V. Tu jsem bez problémů udržel, i když to soupeř notnou chvíli zkoušel. V této partii jsem měl ze své hry výrazně lepší pocit než v posledních třech kolech, zhoubné časovce jsem se však nevyhnul. Chybí herní praxe!
Poslední dohrál Romča (4). Myslím, že jeho partie byla z naší strany nejkvalitnější. Ve francouzeké struktuře, vzniklé z aljechinky, schoval krále na f8, aby pěšci, podpořenými věží, zahnal soupeřovu dámu z královského křídla. Následovaly akce v centru, které vyvrcholily vzetím slabého soupeřova pěšce d4 (nevím, zda to byl strategický záměr už od začátku, ale pokud ano, tak by to mohla být partie vzorová). Ráz pozice zůstal poměrně taktický, převahu však Romča využil, mimo jiné tak, že po cestě obětoval kvalitu za tři spojené volné pěšce. Postavil si dámu, zazvonil zvonec, vyhráli jsme 6-2 a starostem s udržením byl konec. :-) 

Zápas bych shrnul tak, že jsme soupeře přehráli, a protože se navíc ve většině partií na naši stranu přiklonilo i štěstí (minimálně u Pavla a Večise), vypadá výsledek, snad až příliš krutě, na rozdíl třídy. Tabulka skupiny se projasnila. My patříme do silného 14-bodového středu - o třetí místo se dělí hned pět týmů (Orlová, my, Opava, Dobrá a Poruba). O postup budou na dálku bojovat Třinec a TJ Ostrava, Třinec však má díky bodovému náskoku vše ve své moci. Na konci tabulky to vypadá na sestup 5-bodového Labortechu Ostrava. Dalším dvěma sestupovým místům se pokusí vyhnout čtyři týmy - Slovan Havířov, Baník Havířov, Město Albrechtice a Slavia Kroměříž. Musím dodat, že zcela matematicky zachráněni ještě nejsme. Jednou z mnoha nutných podmínek by však bylo, aby Město Albrechtice za poslední dvě kola získalo na skóre o 7.5 bodu více, nežli my, a toho se nebojím. Po zápase jsme šli na Scénu a kromě rozborů nás čekal i bowling na Jardovu počest, ve kterém nám Pavel s Jardou ukázali, že heslo Mládí vpřed! taky vždy neplatí. :-P 

Povedenou reportáž z pera kapitána soupeře naleznete zde.

Sokol PostoupkyKVS EKODIVIZE Opava
Dvořák Martin (H)2186F½-½2277FČernín Radim
Sháněl Jaroslav (H)2178F1-02208FČempel Jaroslav
Bačák Martin2103F0-12200FNábělek Marek
Brázdil Roman2108F1-02137FZáleský Karel
Navrátilík Pavel2106F1-02058FPremus Jan
Dungl Martin2016F½-½2033FPardy Martin
Večeřa Petr2028F1-01953FSovadina Jiří
Machalík Marek1935F1-01771NStania Petr

6:2

Martin Dungl

pondělí 18. února 2013

ZKS: Sokol Postoupky B – SK Boršice 4,5:3,5

V důležitém zápase o čelo tabulky jsme nastoupili v této sestavě: 1. Jan Palášek, 2. Miroslav Rakušan, 3. Marek Machalík, 4. Jan Ryšavý, 5. Jan Netušil, 6. Vladimír Opluštil, 7. Aneta Tomečková, 8. David Opluštil
Dalo by se předpokládat, že zápas proběhne bojovně, ale v přátelském duchu. To by ovšem soupeři nesměli sebou mít pana Skalku. Po formálním zahájení utkání se začalo hrací místností ozývat: "Tady hrát nebudu, spravte ten stůl." Pan Skalka, totiž rozviklal hrací stůl na kterém kromě jeho partie, se hrála i partie vedlejší. A tak si u sousední šachovnice museli držet figurky, aby nepopadaly ze stolu. Po dohodě se Staňou Volčíkem jsme se rozhodli stůl vyměnit, čímž jsme sice trochu narušili úvod zápasu, ale člověk by si myslel, že podobným výlevům už by mohl být konec. Naším problémem bylo hlavně to, že Marek (3.) musel nabídnout remízu, aby mohl nastoupit k dalšímu zápasu ve 2. lize. Jelikož mu soupeř remízu nevzal, tak se vzdal a prohrávali jsme 0:1. Perfektním výkonem na 1. šachovnici vyrovnal Honza Palášek, když zdolal svého odvěkého soka z mládežnických soutěží Luďka Volčíka 1:1. Do vedení nás dostal Honza Netušil (5.), když přehrál svého soupeře v koncovce střelce proti jezdci 2:1. Za tohoto stavu vypadaly všechny ostatní partie dobře, kromě Mirovy partie a mojí. Můj soupeř stál jasně lépe a proto jsem mu dvakrát po sobě nabídl remíz. Tu mu kapitán Boršic zakázal a postupně svou výhodu ztratil, až ztratil i pěšce. Po uplynutí mé časovky v hodně nejasné věžové koncovce se mi můj soupeř nečekaně vzdal. Na otázku hostujících hráčů, proč se vzdal jen odpověděl, že už ho to nebavilo 3:1. Vzápětí však prohrál Mirek (2.) se svým silným soupeřem a bylo to 3:2. Ostatní partie ovšem vypadaly výborně. Honza Ryšavý(4.)  stál skvěle s materiální rovnováhou. Aneta (7.) uplatňovala výhodu dvojice střelců proti dvojici jezdců a David získal figuru a bylo jen otázkou techniky, jak partii dotáhnout do vítězného konce. Ovšem Honza (4.) zahrál blunder po kterém ztratil figuru a tak bylo vyrovnáno na 3:3. Protože hrál s panem Skalkou, navstal další problém. Pan Skalka totiž začal pozorovat zbylé dvě partie od jiného stolu do kterého začal zase strkat a zkoušet jeho pevnost. Na tomto stole sice v naprostém klidu odehráli své partie borci na prvních dvou deskách, přesto pan Skalka nahlas začal prohlašovat, že tento stůl je taky vadný. Na osmé šachovnici mezitím David získal k figuře ještě věž a pěšcem šel nezadržitelně do dámy. Jeho soupeř ovšem příkladně bojoval až do matu. Mezitím Aneta nenalezla vyhrávající pokračování a koncovka  byla sice stále lepší, ale už hodně těžko vyhraná. Dostala nabídku remízy. Ale jelikož se pořád hrálo, ještě na osmé šachovnici, tak jsem ji sdělil, ať to ještě zkusí. No co se dělo pak, to jsem ještě nezažil. Pan Skalka, který se už vyloženě nudil a těšil se na domácí husu, se na mne obořil: Co je to za sprosťárnu, to se přece nedělá, když už je to rozhodnuto. A mimo jiné si máme spravit stoly. V tomto nastalém hluku dal David mat a dostali jsme se do vedení 4:3. Chudák zbylý Boršičák Dominik Pfeffer, po té co pan Skalka konečně opustil hrací místnost a šel demonstrativně čekat před budovu na odvoz, prohlásil, že to vzdá jelikož nebude poslouchat hloupý řeči pana Skalky. Aneta však takhle vyhrát nechtěla a proto se nakonec domluvili na remíze. Na naše vítězství 4,5:3,5 to tedy nemělo vliv. V tabulce jsme se tak dostali před dnešního soupeře na 2. místo.

neděle 17. února 2013

RSKM: Milovice – Postoupky D 4,5:3,5

Do Milovic jsme odjížděli ve značně oslabené sestavě, ovšem soupeř také nastoupil oslabený, takže zápas byl poměrně vyrovnaný.
Jako první zvítězil Tomáš na 5. šachovnici, když se nenechal zmást soupeřovým netradičním zahájením 1.e4 e5, 2. Jf3 Jc6, 3. c4. Radek vyhrál, když soupeř údajně obětoval obě věže. Pak prohrály holky na 7. a 8. desce. Pavel měl o pěšce míň, ale nakonec vyhrál po soupeřově chybě. Miloš Bouda prohrál po ztrátě nějakého materiálu. A bylo to 3-3. Na prvních deskách vypadaly pozice vyrovnaně. Pak ovšem Julča přehlédla vidle a prohrála.
Dohrával jsem já a podle toho to taky dopadlo. V zahájení černými jsem si v dámském gambitu vybudoval nádherně stísněnou pozici, takže jsem čekal co vymyslí soupeř. Postupně jsme vyměnili pár figur. Pozice se sice trochu uvolnila, ale i tak jsem ovládal méně polí než soupeř. Nakonec jsem dali partii za remíz; buď bychom opakovali tahy, nebo bych možná ztratil dámu (kdybych zahrál tah, který mi bleskl hlavou).
Zápas dopadl celkem spravedlivě, cesta byla bez problému, děcka si zahrály, na výsledku moc nezáleželo, takže jsem byl coby pověřený kapitán spokojený.

mm

1 Čelechovský R. 1461  1/2   Medek M.     1579 
2 Štěrba Stan. 1520 1 : 0 Šimčáková J. 1598
3 Piskač O. (H) 1700 1 : 0 Bouda Mil. 1342
4 Meluzín Jar. 1325 0 : 1 Baštinec R. 1000
5 Slavičínský M. 1000 0 : 1 Pecháček T. 1100
6 Škrabal Jan 1000 0 : 1 Opluštil P. 1250
7 Mach Milan 1000 1 : 0 Baštincová H.1000
8 Škrabal Jakub 1000 1 : 0 Vaňharová L. 1100

neděle 10. února 2013

RPKM 7.kolo Junior Postoupky: Prusinovice 5:3

V dnešním zápase jsme nakonec nastoupili bez tří hráčů základní sestavy:
1. Jan Palášek, 2. Vladimír Opluštil, 3. Jan Netušil, 4. David Opluštil, 5. Pavel Večeřa, 6. Julie Šimčáková 7. Jan Polišenský 8. Pavel Opluštil
Soupeři přijeli ovšem také bez tří hráčů základu a tak opět byly naše šance větší. Jako první tentokrát skončili oba dva Pavlové. Pája (8.) si zápas spletl ze sobotním rapidem a díky rychlé hře, přehlédl spoustu lepších tahů a za půlhodiny bylo 0:1. Ihned v zápětí skončil malej Večis (5.), když svého soupeře přehrál získal kvalitu a v koncovce zvítězil 1:1. Další změny skore přišly ve třetí hrací hodině. Nejprve uplatnil svou výhodu v pěšcové koncovce Poliš (6.). Velmi povedená partie! 2:1. Pak nabídla remízu Julča (6.) v rovné pozici bez znatelné výhody. Soupeř po chvilce váhání přijal 2,5:1,5. V tuto chvíli jsem již nepochyboval o tom , že vyhrajeme. Všechny ostatní partie jsme měli lépe rozehrané. A netrvalo dlouho a další bod přidal Jan Netušil (3.), když bez problému uplatnil výhodu pěšce v koncovce 3,5:1,5. Na rozhodující bod jsme museli ještě hodinku počkat. To když se mi v beznadějné pozici vzdal můj soupeř (2.) 4,5:1,5.  Za rozhodnutého stavu pak David (4.) s figurou víc, hrál tak podivuhodně až se vzdal. Sice soupeř měl nebezpečné postouplé pěšce, ale i tak to bylo předčasné 4,5:2,5. V poslední partii stál překrásně Honza Palášek (1.). V přechodu do koncovky ovšem něco přehlédl. Jeho soupeř ,ale nepojal koncovku nejlépe. Ani věčné šachy ho neuspokojili, a tak udělal prohrávající chybu. Tu zase pro změnu neprohlédl Honza. A tak partie skončila bojovnou remízou 5:3.
Po této výhře jsme již definitivně zachráněni.
opl

sobota 9. února 2013

GP Zlínského kraje ve Zlíně

Dnes proběhl 2. turnaj ze série GP Zlínského kraje mládež v rapid šachu. Turnaj se odehrál v reprezentativních prostorech zlínské radnice za účasti 87 hráčů a hráček mladších 14 let. Hrálo se tradičním švýcarským systémem na 7 kol tempem 2x20 minut, ve třech věkových kategoriích.
Náš oddíl reprezentovalo celkem 16 dětí. I když se ne všem našim favoritům dařilo, přesto jsme se opět, už po šesté, stali nejlepším oddílem, což se stalo příjemnou tradicí.

V nejmladší kategorii do 10 let jsme získali největší úspěchy. O medaile bojovala do posledního kola hned trojice našich hráčů. Nakonec se stal suverénním vítězem Pavel Opluštil, s plným bodovým ziskem 7 bodů. Na bronzovou příčku klesl zbytečnou prohrou v posledním kole Tadeáš Šruc (5 bodů). Přesto to je pro Tadeáše skvělý výsledek. Na bodovaných příčkách ještě skončil 11. Libor Baštinec a 12. Dominik Večeřa (oba 4 body). Cenné tři body vybojoval Maurizio Aldo Salvadori a o bod méně získal Roman Chylík.
V kategorii dívek zahrála skvěle Hanička Baštincová. Do posledního kola vedla kategorii dívek, i když byla ze všech dívek nejmladší. Prohrou v posledním kole klesla na stříbrnou příčku. Zdeničce Jordové, která obhajovala druhé místo z prvního turnaje, tentokrát turnaj tolik nevyšel a skončila na 8. místě.

V kategorii do 12 let se obhájce prvenství David Opluštil nechal připravit o body hned v prvním kole. A jelikož si dovolil ještě jednu porážku, obsadil s 5 body až 5. místo. V posledním kole porazil velmi dobře hrajícího Theo Fekara, který obsadil nakonec velmi pěkné 10. místo (4 body). Tomáš Pecháček obsadil s 3,5 body 17. a Ivo Řezníček s 2,5 body 24. místo.
V kategorii dívek si vedla výborně Petra Večerková. Nebyla daleko od vítězství, ale nakonec z toho byla bronzová medaile (4 body).

V nejstarší kategorii do 14 let jsme měli hned tři želízka v ohni. Tím největším byl Miroslav Rakušan, který velmi zkušeně turnaj vyhrál s náskokem jednoho bodu před smečkou pronásledovatelů. Obhájil tak zlato z prvního turnaje a je velmi blízko postupu na MČR v rapidu. Další dva naši hráči Jan Polišenský a Filip Zavadil získali 4 body a z boje o medaile vypadli některými zbytečnými remízami. Obsadili tak slušné 7. a 8. místo.

V soutěži družstev jsme jasně dominovali se ziskem 115 bodů, před Starým Městem (82) a Hošťálkovou (78). Ziskem 5 medailí jsme navázali na 1. turnaj  GP v Kroměříži.
V celkovém hodnocení tak máme hned několik medailových umístění:
H10: 1. Pavel Opluštil (38) 2. Hanuš Suchánek (Zlín, 34), 3. Lukáš Macháček ( Staré Město, 28)
4. Tadeáš Šruc (24), 10. Libor Baštinec (10), 13. Lukáš Vaňhara (9), 15. David Ondráček (6),16. Dominik Večeřa (4).
D10: 1. Viktorie Všetulová (Staré Město, 20), 2. Zdeňka Jordová ( 9), 3. Hana Baštincová (8).
H12: 1. Ondřej Vraj (38), 2. Adam Březina (34, oba Hošťálková), 3. David Opluštil (32),13. Theo Fekar (6)
D12: 1. Klára Dančáková  (Vsetín, 20), 2. Monika Matošková ( Hošťálková, 16), 3. Petra Večerková (12), 4. Lucie Vaňharová (5)
H14: 1. Miroslav Rakušan (40), 2. Martin Hronek ( Zlín, 32), 3. František Mrkús ( Staré Město, 30)
5. Jan Polišenský (21), 11. Filip Zavadil (8)

opl

neděle 3. února 2013

2. liga: TŽ Třinec B - Postoupky A

Stejně jako naše béčko, vydal se dnes A-tým do nejvzdálenější destinace, v našem případě do Třince. Ten disponuje sice nepříliš stabilním, ale silným a vyrovnaným kádrem. My jsme poprvé nenastoupili v základu, omluvili se Ondra a Večis, nahradili je Mara Machalík a Aneta Tomečková. Soupeř byl tím pádem jasným favoritem. Cesta proběhla bez větších problémů, i když sněhová vánice obě auta trochu zdržela. Přivítala nás hezká a prosvětlená klubovna a káva v termoskách. Určitě jedno z nejpříjemnějších prostředí, ve kterém jsem hrál družstva. Začalo se hrát asi v 10.10, soupeři nám zpoždění odpustili.

Neuplynulo ani 5 minut a Romča (4) remizoval. Podle svých slov neměl dnes "šachový den", navíc se dostal do varianty, kterou nehrál 10 let. S Romanem Pilchem byl mírným papírovým favoritem a měl bílé, Romanovi P. se na druhé straně letos velmi daří. Další partie trvaly o poznání déle. Asi po dvou a půl hodinách dohrála Aneta (8). Soupeř hrál černými hyperagresivně a hyperoptimisticky. Aneta na to zareagovala správně, získala dva pěšce a vyměnila dámy. Baterie věží však stále mířila na jejího krále a při zjednodušování něco přehlédla, ztratila materiál a prohrála - údajně nebýt toho, už toho v pozici moc nebylo a šla by do přivyhrané koncovky. Škoda, mohla si připsat vítězný (nebo aspoň remízový) skalp výrazně silnějšího soupeře. Třetí dohrál Marťa Bačák (3). V partii se v zahájení nestalo skoro nic, černými bez problémů vyrovnal a neambiciózní (bílý a elově silnější) soupeř se provyměňoval až do tupě remízové věžkovky. Kde nic není, ani smrt nebere. Mara (7) černými soupeře přehrál (ten si zavřel dámu na kraji šachovnice) a nebýt špatného hospodaření s časem, mohl by hrát i na výhru. Avšak vzhledem k tomu, že Jarda a Pavel vypadali lépe a já s Maťou Dv. vyrovnaně, přijal se 4 minutami na hodinách a 20 tazích do kontroly nabídnutou remízu. 2.5-1.5 pro domácí a zbylé partie šly přes časovou tíseň.

Jako pátý jsem dohrál já (6). Z dobré pozice, vzniklé z výměnné slovanky, jsem mohl zvolit více plánů - rozhodl jsem se pro útok na královském křídle. Přehodil jsem však tahy a soupeři se podařilo prolomit centrum na mého nezarošovaného krále. A protože jsem se v pozici včas nezorientoval, stál jsem na hranici prohry. Když jsem se asi ve 20. tahu dostal do časovky, začal hrát soupeř (s hodinou) ještě rychleji nežli já a partie začala připomínat absurdní divadlo. Z tlaku jsem se (s notnou pomocí) vymotal a chvíli jsem dokonce asi mohl i vyhrát. To jsem ale nedopočítal a raději šel do výměn. Společně s časovou kontrolou se z pozice upustila pára a koncovka už byla remízová. Prohráváme 3-2 a hrají Marťa (1), Jarda (2) a Pavel (5).

Pavlovu partii jsem skoro neviděl. Soupeře černými přehrál, dlouho měl i pěšce víc. Pak o pěšce někde přišel a dostal se do koncovky V+S+4p x V+J+4p. Jeho pěšci byli silnější a jak známo, věž se střelcem tvoří dobrou údernou jednotku. Na druhé straně, soupeř mu odřezával krále. Pozice už asi byla remízová a Pavlův neopatrný tah, umožňující soupeři věčný šach, to pak jen stvrdil. Marťa musel už od raných fází zahájení vymýšlet. V partii plné lavírování přežila 40. tah velká většina z původních 32 bojovníků. Jeho soupeř hrál pevně a držel si mírný poziční tlak. Na začátku závěrečné časovky se obrana Marti zhroutila a soupeřův útok slavil úspěch. Marťa prý ani nevěděl, kde udělal rozhodující chybu. Jardovi se partie nepovedla. První část jsem neviděl, nějak však Jarda získal kvalitu za pěšce a zdálo se, že převahu bez větších problémů zrealizuje. Pak však během čtyř tahů ztratil 75% svých pěšců (zbyl mu jeden; ostatně, pro nenulový počet pěšců to ani jinak nejde) a na výhru začal hrát černý. Postupně se zmobilizoval a s pomocí jezdce a krále dotáhl pěšce do dámy.

Ve velmi dobrém světle se představili letos debutující Mara a Aneta. Oba stáli většinu partie lépe, možná i na výhru. Je jen škoda, že to ani jeden z nich nedotáhl. Při hledání dalších pozitiv už bych se zapotil. S trochou ironie by se sem dal počítat snad už jen fakt, že výsledek mé partie neodpovídal předvedené hře. Negativ je více - nenastoupili jsme v nejsilnější sestavě, prohráli jsme nadějně rozehrané partie, nevyhráli jsme (poprvé letos!) ani jednu partii. Suma sumárum, nejsme ještě zdaleka zachráněni. A tak se nedá dělat nic jiného, než si vzít z pohry poučení, ale jinak ji pustit z hlavy, potrénovat, zabrat a příště se do Opaváků v silné sestavě s vervou pustit.


TŽ TřinecSokol Postoupky
Szwed Jacek (C)2251F1-02186FDvořák Martin (H)
Babula Milan2300F1-02178FSháněl Jaroslav (H)
Frolík Martin2203F½-½2103FBačák Martin
Pilch Roman2094F½-½2108FBrázdil Roman
Kocián Karel2215F½-½2106FNavrátilík Pavel
Fargač Martin2069F½-½2016FDungl Martin
Kvíčala Miroslav2035F½-½1935FMachalík Marek
Schoupal Patrik2067F1-01789FTomečková Aneta
:


Martin Dungl

ZKS : TJ Bojkovice: Sokol Postoupky B 1:7

V 8.kole jsme zajížděli k nejvzdálenějšímu soupeři do Bojkovic. Naše sestava byla oslabena o dva hráče, které nám sebralo Ačko. Nakonec jsme tedy nastoupili v této sestavě:
1. Jan Palášek, 2. Miroslav Rakušan, 3. Libor Daněk, 4. Jan Ryšavý, 5. Petr Dvořák, 6. Jan Netušil, 7. Vladimír Opluštil, 8. David Opluštil
Naši soupeři nastoupili bez prvních tří hráčů, čímž nám značně usnadnili celý zápas. Již po 15 minutách stál na výhru Mirek (2.) a Honza Ryšavý (3.) a velmi dobře stáli David (8.) a Honza Netušil (6.). Také můj soupeř udělal dost podstatnou chybu, ale hrál tak pomalu, že jeho pozice zatím nezhroutila. Po 45 minutách získal první bod Mirek (2.), když soupeř ke dvěma pěšcům ztratil i figuru 1:0. Ostatní partie se postupně vyvíjeli většinou v náš prospěch, přesto další změna skore, přišla až po 3 hodinách, když remizoval Honza Netušil (6.). A to i přesto, že stál celou partii lépe, ale v přechodu do koncovky neudržel pěšce navíc 1,5:0,5. Asi za 10 minut po něm , jsem skončil já, když se mi soupeř konečně vzdal před 3 tahovým matem 2,5:0,5. Mezitím si Libor pohrával se svým soupeřem v jasně vyhrané koncovce. A za dalších 1é minut už jsme vedli 3,5:0,5. Blížila se časová kontrola a naši hráči se ve směs dostali do časových tísní. Nejlépe s časem na tom byl kupodivu Honza Ryšavý (4.), který v zahájení získal tři pěšce, ale měl problémy kam umístit svou dámu. Honza Palášek (1.) krásně zaútočil a získal celou věž. Jeho soupeř , předseda STK Pepa Sviták, měl protihru v podobě postouplých pěšců. Ovšem Honza to zahrál mazácky, a před matem se musel Pepa vzdát 4,5:0,5. Další bod přidal David (8.), když ve své časovce s prohrané koncovky vykouzili vyhranou 5,5:0,5. Honza Ryšavý (4.) nedlouho poté, zaknihoval další bod 6,5: 0,5. Poslední dohrával Petr Dvořák. Vybudoval si velmi pěknou útočnou pozici ovšem měl málo času, aby svou převahu uplatnil. Po časovce již pozice byla spíše remízová, díky opačným střelcům a soupeři se dohodli na remíze 7:1.
opl

RS 8.kolo: Postoupky D - ŠK Loukov

Článek nebude, vyhráli jsme 6:2, já a pan Lanč jsme remízovali, Miloč Kucián vyhrál, p. Bouda prohrál. Tomáš Pecháček, Pavlík Opluštil a Tadeáš Šruc soupeře zastrašili tak, že nepřijeli.
Jindra Ryšavý