neděle 31. března 2013

Turnaj přátelství v Olomouci

Od pátku do neděle probíhal další ročník Turnaje přátelství. Do Olomouce celkem přijelo 66 hráčů a mezi nimi startovalo 8 hráčů Sokola Postoupky. I když to byl turnaj pro dospělé, tak většinu hráčů tvořila buď omladina nebo hráči důchodového věku. Turnaj se tak dá nazvat soubojem generací. Hrálo se švýcarským systémem na 9 kol tempem 1 hodinu na partii. Výsledky se započítávaly na národní Elo a tak mohli naši mladí, kromě zkušeností, sbírat i Elo body.
Největší naděje jsme vkládali do Jana Netušila. Tomu ovšem tento turnaj moc nevyšel. I když byl z našich nejlepší, obsadil až 31. místo s 4,5 body. Od něj se ale čekalo o hodně víc. První polovina turnaje vůbec nevyšla druhému nejlepšímu hráči naší výpravy, Filipu Zavadilovi. V druhé půlce ale již neprohrál a dokonce vybojoval pěkné remízy se silnějšími hráči. S konečným 36. místem a 4,5 body může být Filip spokojen. Dalších 6 hráčů přijelo sbírat hlavně zkušenosti a žádné převratné výsledky se od nich neočekávaly. Nejstarší z nich, 11letý Tomáš Pecháček získal 4 body a obsadil 47. místo. Tom předvedl svůj standard. S ratingovými hráči neuhrál nic a slabší soupeře porazil. Mohlo to být o něco lepší. Tom má předpoklady velkého výkonnostního růstu, ale musí hrát takové náročné turnaje a nesmí se bát soupeřů. Když srovnám jeho výkon z MČR mladších žáků z Olomouce z loňska, tak udělal obrovský pokrok. Ivo Řezníček na svém druhém velkém turnaji měl pomalý rozjezd. Ale nakonec dokázal získat velmi pěkných 3,5 bodu a obsadil 55. místo. V jeho hře jsou pořád velké výkyvy, ale také on potřebuje hrát tyto náročné turnaje. To samé se dá říct o Tadeaši Šrucovi, který získal 3 body a obsadil 58. místo. Tadeáš musí zpomalit a více se soustředit a pak se může projevit jeho talent, který je rychlou hrou ubíjen. Teprve sedmiletá Hanička Baštincová již hrála během půlroku třetí turnaj. Její hra je sice stále nevyrovnaná, přesto vzbudila jen pochvalné hodnocení od přihlížejících. Krásně rozehrané partie většinou skončily nějakou hrubkou. Přesto se ji podařilo porazit hráče 1320 Elo, což je zatím její největší skalp. Hanička velmi dobře trénuje a chce to jen trpělivost než bude sbírat jeden vavřín za druhým. V turnaji získala 2,5 bodu a skončila 61. Theo Fekar hraje velmi pěkným útočným stylem. Ale problém je v tom, že jeho trénink je minimální. Třímá v něm velký potenciál, který ovšem musí rozvíjet jednak tréninkem a jednak účastí na podobných turnajích. Bodově Theo turnaj nevyšel, když získal jen 2 body. Určitě měl na víc. Poslední naší zástupkyní byla Zdeňka Jordová. Pro Zdeničku to byl vůbec první tak náročný turnaj. Přesto jsem velmi rád, že se turnaje zúčastnila. Získala velmi důležité zkušenosti, které může použít na dalších turnajích. Celkově v turnaji získala 1,5 bodu, ale důležitější je se v průběhu turnaje herně zlepšovala.
Celkově musím turnaj zhodnotit velmi pozitivně, protože účast všech byla prospěšná a výsledky nebyly až tak důležité. Získané zkušenosti z tohoto turnaje vydají za měsíc tréninků.
opl

pátek 29. března 2013

Postoupky A – rekapitulace a hodnocení sezóny (2)

Průběh sezóny jsem chronologicky popsal v předchozím článku. Jak jsme hráli celkově? A jak jednotlivě? O všem vypovídá tato tabulka.


S průměrným ratingem základní sestavy 2105 jsme sice byli posledními nasazenými, ale hned 8 zápasů jsme v této základní sestavě hráli. A stálost sestavy byla hlavním klíčem k úspěchu! Plnou porci zápasů odehráli Jarda, Marťa Bačák, Romča, Pavel a já, jedenkrát si volno vzali Marťa Dvořák s Večisem a i Ondra odehrál slušných 8 zápasů. Když se nepodařilo nastoupit v základu, zaskočili spolehlivý Mara, Aneta a Pavel. Průměrná zápasová sestava měla rating 2091, jen o 14 méně než základ a o celých 59 bodů více než v loňském roce. Průměrný rating soupeřů byl 2120 a nám se s nimi podařilo uhrát 44.5b/88. To dělá výkon 2127 - o 17 bodů více než loni. Jinými slovy, byli jsme asi nejsilnější tým Postoupky A v historii :-). Taky to nebyla sezóna z těch, ve kterých sice vyhráváte (prohráváte), ale výsledky jednotlivých zápasů to neovlivní. Vyrovnanost zápasů a nesmírnou důležitost každého hráče základu dokládá, že špatně načasovanými porážkami bychom každý obrali tým o nejméně 5 zápasových bodů! Hodnotit jednotlivé hráče mi moc nepřísluší, protože jsou ve většině lepší než já a navíc každá partie je jiná. Přesto se o to pokusím, s vědomím, že i vzhledem k předchozí poznámce, nepostradatelný byl každý.

Marťa Dvořák, 2.5/10, perfo 2084. Marťa to měl na první desce enormně těžké - průměrný rating jeho soupeřů je výmluvný. Přesto si jistě představoval lepší výsledek. Na druhé straně, nebýt prostřední části sezóny, kdy by do zápasů raději nenastupoval, byl by výsledek mnohem lepší. Marťa dokáže hrát na Elo okolo 2300, tak jsem přesvědčen, že cenné zkušenosti z této sezóny mu v tom pomohou. Měl by rozebrat své partie s černými - 0/5 asi nebude náhoda :-(.

Jarek Sháněl, 4.5/11, perfo 2164. Jarda odehrál svůj standart, ačkoliv hra odpovídala lepšímu výsledku a pár bodů navíc by jistě bral. Předváděl dramatické partie, krůček před výhrou však občas neudržel nervy - kdyby např. v zápasech doma s Baníkem Havířov, v Třinci nebo v Orlové neprohrál, byl by jistě mnohem spokojenější, přitom v nich myslím neměl daleko k výhře.

Ondra Karlík, 2.5/8, perfo 2037. Ačkoliv se to nezdá, Ondrovy body byly klíčové - dvakrát na podzim výhrou rozhodl o vítězství 4.5-3.5. Pak se bohužel jeho výsledky zhoršily. Hrál velmi dobře, což o to. Ale lepší (nebo přivyhrané) pozice pravidelně kazil v časovkách, které jeho zkušení soupeři se železnou pravidelností využívali. Možná je taky škoda, že poté, co vypustil výhru, nesměřoval do remízového přístavu. Takže Ondro, zlepši hospodaření s časem a hráče 2200 budeš řezat!

Marťa Bačák, 5/11, perfo 2129. Marťa předvedl svůj lepší standart. Vyhnul se hrubkám a s výsledkem může být spokojený. Škoda některých domácích partií - např. nezvládnuté věžovky proti Opavě.

Roman Brázdil, 7/11, perfo 2217. Jeden ze dvou nejlepších hráčů týmu - jak objektivně, tak měřeno rozdílem ratingu a performance! Po smolné prohře v prvním kole předvedl mimořádně spolehlivý výkon a stal se spolehlivým sběračem bodů se silnými soupeři.

Pavel Navrátilík,  7/11, perfo 2170. Další bodový "krasavec". Pavel udržel pevné nervy a příznačně zachraňoval či otáčel partie - ať už proti Opavě, v Porubě (kde byla jeho oběť přísně vzato nekorektní) nebo doma s Albrechticemi. Nádherně zahrál na Labortechu nebo v Orlové, mrzet jej může jistě prohra doma s Havířovem a remíza v Třinci.

Martin Dungl, 6.5/11, perfo 2105. Dvě mé prohry byly zasloužené, v obou případech jsem něco přehlédl. Z pěti remíz však mohly klidně být 4 výhry a remíza. Místo toho jsem se zpravidla dostal do časovky, zahrál něco antipozičního a výhru vypustil. Hrdý mohu být snad jen na to, že jsem si to uvědomil včas a šel po remíze, která tam ještě byla a na to, že se mi podařilo bodovat ve vyrovnaných zápasech. Ačkoliv perfo 2105 vypadá hezky, měl bych na sobě pracovat.

Petr Večeřa, 8/10, perfo 2218. Jeden ze dvou nejlepších hráčů, navíc subjektivně jasně nejlepší - hrál 190 bodů nad svůj rating! Když jeho soupeři dělali chyby, Večis nemilosrdně trestal, a když ne, hrál pevně a nepřepínal strunu. Kromě výkonů v družstvech se mu daří i v turnajích, takže do příští sezóny nastoupí jistě s výrazně vyšším ratingem a na vyšší šachovnici. (Za účelem výpočtu Večisova perfo jsem za Elo pana Hurty považoval jeho výkon ve 2. lize, 1859.)

Marek Machalík, 1.5/2, s jedním soupeřem silným a jedním slabým. Mara hrál velmi spolehlivě, zejména jeho výhra proti Opavě byla velmi důležitá. Ve družstvech prokazuje Mara výrazně vyšší výkon než je jeho rating.

Pavel Hlaváček, 0/1. Pája hrál, když už jsme byli zachráněni. Partií se bavil, šťastnější však byl soupeř.

Aneta Tomečková, 0/2. Anetě patří hlavně dík, že s námi podnikla dva dlouhé výlety, aby pak rozhodně nebyla favoritkou. V Třinci nebyla daleko od výhry a v Orlové od remízy, v koncovkách ji však po zbytečných chybách soupeři přehráli.

Nejlépe se hodnotíme sami, takže napište vy do komentářů, jak své výkony vidíte! Jsem přesvědčen, že příští rok bude nesmírně těžký - druhá sezóna v nové soutěži bývá zlomová. Získali jsme však spoustu zkušeností a pokud se nám podaří udržet sestavu a zápasovou morálku, o naši záchranu se nebojím. Pozitivní také je, že Mara Machalík a Honza Palášek předvádí ve družstvech dobré výkony, takže o kvalitní náhradníky nouze není.

Takže přeji hráčům povedené léto, pokud možno i za šachovnicí, a na podzim to zas vypukne!

Martin Dungl

čtvrtek 28. března 2013

Postoupky A – rekapitulace a hodnocení sezóny (1)

Za sezónou 2012 / 2013 se pro postoupecký A-tým uzavřely vody, a tak je na čase ji zhodnotit. Dvěma slovy, byla těžká a úspěšná. Po roční přestávce jsme hráli opět druhou ligu, tentokrát ve skupině F s týmy z Ostravska. Skupina to byla dle průměrného ratingu výrazně těžší, nežli ta jihomoravská. Jasným cílem tak bylo se zachránit. A to se povedlo.
 
Nejprve popíšu průběh chronologicky. Před sezónou bylo třeba se posílit. Z týmu, který vyhrál krajský přebor, odešel Jirka Kašík, aby hrál II. ligu za Slavii. Místo něj posílil mužstvo Roman Brázdil, oboustranně výhodnou výměnou za to, že Marťa Dvořák hrál za Slavii I. ligu. S posledním hostem byly problémy - dlouho sliboval účast Adam Gabriel, aby mi týden před uzávěrkou napsal, že za nás hrát nebude. Na poslední chvíli jsem místo něj sehnal Ondru Karlíka z Hošťálkové. Oba hráči se nakonec ukázali být pro tým velkým přínosem. Třetím hostem byl náš starý známý Jarda Sháněl. I přes značné posílení jsme byli s průměrným ratingem základní sestavy 2105 posledním nasazeným týmem. Podle statistik z předchozího roku jsem však věřil, že pokud se nám podaří v základu nastupovat, měli bychom se výkonnostně pohybovat někde okolo průměru soutěže.
 
Podzimní část sezóny byla ve znamení výletů do Ostravy. První zápas s TJ Ostrava mohl skončit lépe - vítězili bílí, jen Jarda a já jsme tohle pravidlo remízami narušili. Oba jsme však mohli vyhrát. Za stavu 4-3 pro soupeře v infarktové koncovce rozhodl Večis o tom, že jsme do II. ligy vstoupili remízou. Doma proti papírově slabému Baníku Havířov jsme toužili po výhře. Vedení 3.5-0.5 jsme ale prohospodařili, pár partií pokazili a body se opět dělily. Další kolo jsme jeli do Ostravy na Labortech. Soupeř budil hrůzu jasně nejvyšším ratingem v soutěži a proti nám nastoupil skoro v základu. Nám se však podařilo jeho sílu zneutralizovat remízami a Ondra s Večisem rozhodli o první výhře, v poměru 4.5-3.5. Tahle výhra nás tak nabudila, že jsme doma po šťastném průběhu přehráli stejným poměrem i Slovan Havířov (opět jen se dvěma výhrami) a v Porubě jsme šňůru protáhli výhrou 5-3, která byla vzhledem k průběhu pro soupeře ještě poměrně milosrdná. Podzim jsme tak skončili s bilancí jako z říše snů: všechny zápasy v základu, vyrovnané výkony bez prohry, 11 bodů a první místo v tabulce!
 
Na jaře se bohužel náš stroj na body trochu zasekl. Výlet do Dobré byl vrchovatě nepovedený. Zima v hrací místnosti, rychle rozhodnuté partie a pak teprve čáry (Marťa Bačák, Jarda), které výsledek zkorigovaly na akceptovatelných 5-3 pro domácí. Na body nebylo ani pomyšlení. Tato prohra přerušila naši sérii 15 zápasů bez porážky a zahájila méně radostnou minisérii. Doma s Albrechticemi jsme po kolapsu prvních 4 desek ostudně prohráli 4.5-3.5, ačkoliv jsme vedli 3.5-0.5. Do vedoucího Třince jsme na další kolo poprvé nejeli v základu - chyběli Ondra a Večis -, a tak nebylo překvapivé, že jsme opět odešli poraženi - 5.5-2.5 (přitom se zdálo, že nemáme daleko k výhře, avšak domácí borci předvedli ke konci výrazně jistější hru). Najednou jsme s 11 body hleděli vstříc neradostné vyhlídce. Tři zápasy do konce, doma se silnou Opavou, v silné Orlové bez Marti Dvořáka a doma se Slavií. Zdálo se, že jedna výhra bude k záchraně třeba (nakonec nebyla) a lovit ji na poslední chvíli se Slavií se nám rozhodně nechtělo. A tak jsme v zápase s Opavou nenechali nic náhodě a s určitým štěstím se nám podařilo vysoko zvítězit 6-2 - nevyhrála jen trojice Martinů. Jednalo se o jasně nejdůležitější zápas sezóny a my jsme jej zvládli, což jsme náležitě oslavili na Scéně. Do Orlové jsme pak už jeli jen vlakem a jedním autem a ačkoliv jsme zaslouženě prohráli, tak moc to nevadilo. Poslední zápas se Slavií se hrál v Bezměrově a po několika remízách se rozhodovalo vlastně jen na třech šachovnicích. Jediná výhra a dvě remízy rozhodly o tom, že jsme poslední zápas vyhráli a se zápasovými body i se skóre jsme se přehoupli přes padesátiprocentní úspěšnost. S bilancí 5 výher - 2 remízy - 4 prohry jsme získali 17 bodů, obsadili 6. místo a historicky poprvé se udrželi ve 2. lize! Troufám si říci, že každý člen týmu byl pro tento výsledek klíčový.
 
 
Soutěž byla nebývale vyrovnaná a až několik kol před koncem se začalo ukazovat, kdo že vlastně bude hrát o přední příčky a kdo naopak o záchranu. Vítězem celé soutěže se nakonec zaslouženě stal tým TJ Ostrava. Jako jediní neprohráli a uhráli nejlepší skóre. Přesto nevídaných 5 remíz způsobilo, že jim až do posledního kola na paty dotíral Třinec. Ten měl asi nejsilnější soupisku, avšak vinou nevyrovnané sestavy, ve které nastupovali snad jen ti, kterým se zrovna chtělo, obsadil 2. místo. Týmy na 3.-7. místě tvoří silný střed tabulky, sem jsme se zařadili i my. Záchranu v posledních kolech úspěšně vybojovaly týmy Slavie Kroměříž a Slovanu Havířov, aby k sestupu odsoudily havířovský Baník. Ten se však nejspíš opět vrátí - jeho béčko jasně vede krajský přebor. Sestup 11. Albrechtic asi nikoho nepřekvapil, to však nelze říci o posledním místu prvního nasazeného týmu. Labortech Ostrava B, i přes kvalitní zápasovou sestavu, skončil s 5 body poslední. Tím se jen potvrzuje, že rating není všechno a že v takto vyrovnané soutěži je třeba především bojovat.
 
Ve 2. části článku rozeberu výkony hráčů a zkusím si zahrát na prognostika.

Martin Dungl
 

KP družstev mladších žáků

V sobotu 23. března jsme se vydali bojovat do Starého Města o postup na MČR. Jelikož jsme tento postup vybojovali již loni, naše A-družstvo mělo jasný cíl – tento postup zopakovat. Tomuto předpokladu nahrávalo i nasazení Áčka, které bylo papírově nejsilnější. Naše B-družstvo pak mělo za úkol posbírat co nejvíce zkušeností s jejich vrstevníky. Složení teamu bylo následující:
"A": 1. Opluštil David, 2. Opluštil Pavel, 3. Pecháček Tomáš, 4. Fekar Theo, 5. Šruc Tadeáš, 6. Baštincová Hana
"B": 1. Řezníček Ivo, 2. Vaňharová Lucie, 3. Baštinec Libor, 4. Večeřa Dominik, 5. Vaňhara Lukáš, 6. Jordová Zdenka

Naše Áčko zaváhalo hned ve druhém kole, kdy nestačilo na Kunovice A, se kterými uhrálo pouze remízu 3-3. Důležité utkání o postup, pak přišlo ve 4. kole, kdy jsme nastoupili proti dalšímu kandidátovi o postup – Hošťálkové. Zápas jsme prohráli vysoko 4,5-1,5 a postup byl téměř ztracen. Rozhodující prohra pak přišla v kole 6. proti domácímu SM, kdy jsme opět prohráli 4,5-1,5. Mezitím bojovalo celkem dobře naše druhé družstvo. Ze 6 kol 2x vyhrálo, 1x dostalo kontumační výhru a 3x prohrálo. Před posledním kolem tak vypadala situace následovně. Pokud by Áčko vyhrálo, je třetí, pokud prohrálo, soupeř (Osvětimany) jsou třetí, a v případě remízy a zároveň výhry Béčka by se medailové třetí místo posunulo právě Béčko. Tato, pro mě nejméně pravděpodobné situace se však opravdu stala. Áčko pak obsadilo 5. místo.

Co se individuálních výkonů týče, v Áčku si postup pokazili všichni. Pavel rychlou hrou ztratil 3x dámu ze 7 partií, což se prostě hráči s Elem stávat nesmí. Theo i Hanička hráli v první půli výborně, pak se však něco zvrtlo a poslední partie byly tragické. Přehlíželi však všichni. V posledním kole dokonce Hanička přímo rozhodovala o tom, které naše družstvo jak dopadne, neboť Béčko vyhrálo 5-1, Áčko vedlo 3-2 a Hanička dohrávala jako poslední. Bohužel spoluhráči z Béčka museli fandit soupeři, aby zápas skončil remízou. Viz výše. Nejlépe hrál v Áčku David, který hrál pomalu, v klidu, nedopouštěl se větších chyb a až na zápas proti Hošťálkové vše vyhrál.
V B-družstvu byly výkony hráčů vyrovnané a tak si myslím že se společně všichni zasloužili na tomto, pro ně skvělém, úspěchu.

Večis

středa 27. března 2013

2. liga: Postoupky A - Slavia Kroměříž B 4.5 - 3.5

K posledním kole 2. ligy jsme se utkali se Slavií Kroměříž B. Hrálo se v Bezměrově, v salonku restaurace Bezměrovský dvůr. Prostředí to bylo velmi příjemné - po celou dobu jsme si mohli natočit kávu i čaj a během zápasu jsme dostali občerstvení ve formě obložených chlebíčků (v konferenčním sále Bezměrovského dvora se v květnu uskuteční Open Kroměříž). Nastoupili jsme poosmé v sezoně v základní sestavě. Většina soupeřů se dobře znala, a tak se zápas mohl nést v přátelském duchu, umocněném faktem, že ani jednomu z týmů už o nic nešlo. Na obou stranách se někomu chtělo hrát, někomu ne, a tak jsme se s kapitánem soupeře rozhodli dát zápasu volný průběh. Během chvíle byla remis na šachovnicích 3-6 a hráli vpředu Marťa Dvořák s Kájou Malinovským, Jarda Sháněl s FM Karlíkem (zde byli favorité soupeři) a vzadu já s Marou Navrátilem a Večis s Petrem Petříkem (tady jsme byli, aspoň papírově, favoriti my). Asi po 12 tazích skončila remízou partie i na osmé šachovnici (zprvu velmi bojovný Večis to lakonicky komentoval, že si dobře zahrál ;-) ) a pořádně se do sebe opřely jen desky 1, 2 a 7.

Jarda Sháněl se dostal černými po zahájení do svízelné pozice - vyměnil bílého jezdce na e5, bílý dobral pěšcem a Jardovo královské křídlo bylo najednou nepříjemně exponované. Soupeř však nezahrál přesně a umožnil protihru pomocí tahů g6 a f5, přičemž po braní exf6 se Jardovy figury rozehrály a možná měl i malou výhodu. Remis asi po 25 tazích. Marťův soupeř Kája Malinovský má letošní výkonnost přes 2550, a tak měl Marťa i přes bílé figury velice těžkou úlohu. Ze sicilky však nevzešla žádná divočina, figury se vyměnily v centru a přešlo se do koncovky věží a jezdců, ve které měl snad o něco více ze hry Marťa. Pozice však asi neopustila rovnováhu - remis po 39 tazích. Já jsem s Marou rozehrál bílými Nimcovičovu indickou, variantu s Je2. Ze zahájení jsem vyšel dobře, pak jsem však po neopatrné rošádě umožnil černému vyměnit černopolného střelce a vyrovnat. Následně se soupeř pustil do špatných výměn, čímž si na sebe otevřel pozici, abych pak na jeho zoufalý obranný tah f5 reagoval chybou pro změnu já - nevšiml jsem si obranného motivu s pěšcovou vidličkou, pozice se zjednodušila, oba jsme měli jen věž a dámu a vypadalo to na remízu. Pak však promluvily do hry časovky - já jsem ji zvládl, Mara méně, nešťastně vyměnil věže a umožnil mé dámě, aby ovládla šachovnici. Když se k ní přidal můj král s pokusem o mat, překročil černý v beznadějné pozici čas. Jediný rezultát tak rozhodl o celkové výhře 4.5 - 3.5.

Poslední zápas tak korunoval úspěšnou sezonu, kterou ještě zhodnotím ve speciálním článku. V zápase jsme se symbolicky sešli v základní sestavě a poprvé v sezoně jsme všichni bodovali. Se 17 body za 5 výher, 2 remízy a 4 prohry jsme se umístili na 6. místě, čímž jsme uzavřeli horní polovinu tabulky. Po zápase jsme slavili 20 let oddílu, a tak se jedlo, pilo, hodovalo, schůzovalo a na konci jsme si dali blitzák. Díky Laďovi, že takovýto závěr vymyslel - myslím, že se neděle povedla.

Sokol Postoupky A v sezoně 2012/2013. 
Nahoře zleva: Večeřa, Bačák. Uprostřed: Karlík, Dungl, Tomečková, Dvořák, Sháněl. Dole: Brázdil, Navrátilík, Machalík

Sokol PostoupkySlavia Kroměříž "B"
Dvořák Martin (H)2186F½-½2396FMalinovský Karel (V)
Sháněl Jaroslav (H)2178F½-½2306FKarlík Vladimír (V)
Karlík Ondřej (H)2111F½-½2127FStachoň Martin
Bačák Martin2103F½-½2080FŠudřich Radek
Brázdil Roman2108F½-½2020FChládek Václav (H)
Navrátilík Pavel2106F½-½2008FKašík Miroslav
Dungl Martin2016F1-01861FNavrátil Marek
Večeřa Petr2028F½-½1939FPetřík Petr
:

Martin Dungl

pondělí 25. března 2013

11. kolo ZKSz: Postoupky B – Uherský Brod 6:2

V posledním kole jsme nastoupili v této sestavě: 1. Jan Palášek, 2. Miroslav Rakušan, 3. Marek Machalík, 4. Jan Ryšavý, 5. Petr Dvořák, 6. Jan Bártek, 7. Jan Netušil, 8. Aneta Tomečková.
Hrálo se v salonku v penzionu Bezměrovský dvůr a k dispozici bylo i občerstvení. Hosté přijeli pouze v 5 hráčích, čímž nám značně ulehčili situaci. Vedli jsme již na začátku 3:0. Další výhry přidali 3. 4. a 5 šachovnice. Jenom naše první dvě desky prohrály. Vítězstvím 6:2 jsme vybojovali konečné druhé místo v tabulce.
opl

neděle 17. března 2013

9. kolo RP KM Junior Postoupky – SOKOL Litenčice 3:5

V dnešním zápase jsme byli opět značně oslabeni, kvůli nemoci a jiným příčinám. Nakonec nastoupila tato sestava: 1. Vladimír Opluštil, 2. Jan Netušil, 3. Michal Scheichenost, 4. David Opluštil, 5. Filip Zavadil, 6. Jan Polišenský, 7. Martin Medek, 8. Pavel Opluštil
Soupeř přijel s tou asi nejsilnější sestavou a chtěl získat důležité body k záchraně. Nám sice o nic nešlo, ale zápas jsme chtěli také vyhrát. Ovšem Pája (8.) zahájil opět svou rychlovku a za 5 minut měl o figuru méně. Sice ještě dlouho bojoval, ale na zkušeného pana Ovečku nestačil 0:1. Ani další partie se v náš prospěch moc nevyvíjeli. Brzo tak přidal druhý bod Petr Dopita, když porazil s přehledem Honzu Polišenského (6.) 0:2. Třetí bod hostů pak přidal pan Endlicher, když mu Filip Zavadil daroval ve střední hře pěšce a v koncovce již nestačil 0:3. Jiskřičku naděje nám pak rozsvítil  Martin Medek (7.), když zřejmě remízovou koncovku dokázal po chybě soupeře, vyhrát 1:3. Za tohoto stavu jsem již měl po třetí nabídnutou remízu. I po třetí jsem ji odmítl a ve snaze o výhru jsem někde přepnul strunu a výhoda byla pryč. Mezitím dobře rozehranou partii pokazil David (4.) a nechal tak zaperlit Dr. Peňáze 1:4. Zřejmě rozhodující partie celého zápasu. Výborně dnes zahrál Michal (3.), když nedal šanci Honzovi Štefkovi a snížil tak na 2:4. Pořád ještě žila šance na zápasovou remízu. Honza Netušil (2.) si v koncovce dvojky střelců proti střelci a jezdci  vedl velmi dobře a vypadalo to ne jeho výhru. Za to u mne se již pozice za dobrou považovat nedalo. Přesto mi soupeř nabídl remízu po čtvrté. Po 15 minutovém váhaní, jsem remízu přijal a bylo rozhodnuto 2,5:4,5. Honza nakonec získal pěšce, ale v ještě hodně těžké koncovce dostal nabídku remízy, kterou za rozhodnutého stavu přijal 3:5. Ani další porážka v řadě nic nezměnila na našem 6. místě  v tabulce.
opl

sobota 16. března 2013

MČR mládeže Kouty nad Desnou 2013 + Večisův report z Openu

Letos ve velmi oslabené sestavě, která byla zapříčiněna z důvodu jednak špatných výkonů našich hráčů na MMS a nezájmu tradičních hráčů o doprovodné turnaje, jsme se zúčastnili v sestavě D12 - Petra Večerková, D16 - Julie Šimčáková a OPEN A - Petr Večeřa (já).
V Koutech jsme nebyli poprvé a tak jsme vlastně věděli do čeho a kam jedeme. Pokoje jsou alespoň pro mě na nadstandardní úrovni, s porovnáním se srovnatelnými turnaji, včetně celkem moderních záchodků se sprchou na každém pokoji. Naopak stravování je největší mínus tohoto turnaje. Je mi jasné, že monopolní postavení restaurace v blízkosti lyžařského areálu dělá své, ale kvalita většiny jídel je srovnatelná se stravováním na základní škole, jen s výjimkou, že zde za ni dáte cca 3x tolik. Tatarka za 14 a krokety jako příloha za 42 a neuvěřitelně otravný personál (až na 2 výjimky) je jen třešnička na dortu. No... co už...

Tak tedy pár slov k výkonům. U Petry šlo především o sbírání důležitých zkušeností. Nevím přesně, jak dlouho už Petra hraje (tuším něco kolem roku??) ale 3 body, které byly všechny vybojované, bez kontumáka, jsou pěkná vizitka. Dokonce urvala i půlku bodu elistce, takže tady spokojenost. Z herní stránky šlo vidět značné zlepšení výkonu v druhé půli turnaje, kdy si Petra vzala k srdci důležité rady ohledně zahájení a stylu hry.

Julčina skupina D16 byla velmi vyrovnaná, a bylo tak jen ve hvězdách, jak se Julie umístí. Pro mě byla představa dobrého výkonu umístění do 5-tého místa. Nakonec z toho bylo nešťastné 13. místo z 15, což sice na první pohled vypadá jako tragédie, ale tabulka dopadla velmi vyrovnaně (kdyby Julča vyhrála poslední kolo, tak skončila 6.) Julčina hra nebyla sice na TOP úrovni, ale ani ne nejhorší. Hlavním problémem bylo nevyužití chyb soupeřek (hlavně v partiích s Fuskovou, Pištovčákovou) V těchto partiích by stačilo po 2 správných tazích hrát vyhrané pozice (s Fuskovou kvalita + 2 pici více, s Pištovčákovou figura) Další špatný okamžik nastal v partii s Bohanesovou, kde Julča přijala remízu v technicky vyhrané koncovce 4 na 3. Tento zkrat byl však vyrovnán v partii kde Julči soupeřka dala zdarma věž v totálně vyhrané pozici. Nakonec tedy výkon relativně OK, ale je ještě spousta věcí, které bude třeba vyladit.

No a dostávám se konečně k sobě, kde se trošku rozepíšu o každé partii.
1. kolo Vašek Vojíř jr. 1768 Velice sympatický kamarád, se kterým jsem se již jednou potkal tuším 3 roky zpět. Tehdy partie skončila remízou. Tentokrát, jakožto favorit, jsem chtěl vyhrát. V partii udělal Vašek chybu ve střední hře, kde se vytvořila slabina a špatná pěšcová struktura, kterou jsem pak v těžké koncovce využil k výhře.
2. kolo Kuboš Rostislav 2215 První silný soupeř, na jehož 1.c4 jsem se připravil, a vybudoval jsem si tak pevnou pozici bez slabin. Po špatném propočtu jsem sice byl nucen hrát koncovku se slabinou a S+J proti S+S, ale aktivní hrou jsem udržel půlku.
3. kolo Rut Vojtěch 2086 S bílými jsem zahrál výměnou francouzskou, s 4.Sf4 Sd6 5. Sxd6 Dxd6 6. Sd3 Db4+ 7. Jc3! Ne to nebyla příprava. To byl starý Večis... Opět jsem si dokázal, že v zahájení, které neznám je potřeba dávat pozor tah po tahu. Tahy Sf4 a Sd3 jsem téměř blical, a tak po Db4+ jsem se málem po.... Naštěstí pro mě nejde vzít ani na b2 pro Jxd5 ani na d4 pro Sb5+. Po pár tazích a přechodu do celkem tupé pozice jsem přijal Vojtovu nabídku remízy.
4. kolo Horák Aleš 1762 Hráč s národním Elem o cca 150 větším než FIDE, takže jsem ho nechtěl podcenit. Při přípravě jsem zjistil, že hraje alapina, tak jsem lyšácky zahrál 1. e4 g6!!! a oba jsme vymýšleli. Soupeř pozici nepostavil dobře, a tak si nejdříve udělal izoláka, kterého jsem získal a vyhrál koncovku.
5. kolo FM  Valenta Vít 2169 Smolná partie..Hrál se divný skotský gambit, kde jsem nezahrál teorii ale přesto jsem ze zahájení vyšel OK (ale soupeř vyrovnal). Zvolený plán ve střední hře však byl tragický a místo útoku na dámském křídle jsem si uvěznil figurky od svého krále, který tak byl snadným terčem figur soupeře. Zakončeno nesmyslnou obětí kvality, v nejspíš už velmi špatné pozici; tak této partii přiděluji titul lama týdne.

Já po partii s FM Valentou
6. kolo Walek Petr 2005 S černými jsem přehodil varianty v rychlodrakovi a dostal jsem se do velmi pasivní pozice, kde jsem na 8. řadě bránil slabiny. Otázkou tak bylo jen, jestli soupeř zahraje přesně nebo ne. Nakonec nezahrál a byla na světě další remíza.
7. kolo Krupica Pavel 1977 Z alapina jsem přešel do koncovky 3vs2 na dámském 3vs4 na královském křídle. Plány obou hráčů jsou tak jasné, soupeř se však špatně zorientoval v partii a tak jsem tlačil pouze já. Pomocí koně (který během prvních 49 tahů hrál každých 3,5-tý tah) jsem soupeři udělal slabiny, a poté ho zaparkoval na f1 aby držel soupeřovu pozici viz. diagram a pozici jsem vyhrál.
                             
Večeřa - Krupica BNT vyhraje
 
8. kolo Šlampa Jan 2012 byl jsem černý a v sicilce se hrál mora gambit, který sem převedl do alapina. Tam vznikla zajímavá varianta. 1. e4 c5 .2 d4 cxd4 3. c3 d5 4.exd5 Dxd5 5.cxd4 Jc6 6. Jf3 Sg4 7. Jc3 Sxf3 8.gxf3 Dxd4 9. Dxd4 Jxd4 10. Jb5 Teorii jsem samozřejmě, jako vždy, měl dokonale zvládnutou, takže nebylo co řešit (sarcasm alert). Soupeř však zahrál pasivní tah, a vznikla tak koncovka s pikem víc a spoustou slabin soupeře, kterou jsem bez větších problému zvládnul. Do posledního kola jsem tak nastupoval s 5,5 body a myšlenkou, že dostanu hratelného soupeře, kde bude vše otevřené. Los však ke mě nebyl extra milý, a přiřadil mi na první desce prvního nasazeného.
9. kolo Balín Jan 2316 Předem upozorňuji, že partii budu komentovat jako Petr Večeřa 2000 Elo, bez motoru tak, jak jsem ji viděl u partie.
 
1. e4 e6 2. d4 d5 3. exd5 exd5 ..tuto variantu jsem si celkem oblíbil, neboť podobnou výstavbu hraju ve více zahájení a celkem mi sedí. 4. Sd3 Jc6 po tomto tahu jsem věřil, že partie bude zajímavá. Popravdě jsem počítal s tahy typu c6, nějakou poziční srágoropartií, kde mě utahá na zkušenosti a herní kvalitu 5.Jf3 Sg4 6. c3 Dd7 7. Sf4 0-0-0 8. 0-0 f6 9. Jbd2 g5 10. Sg3 Jge7 Popravdě jsem nedokázal zhodnotit, jestli bude Sf4 dobrý tah. Na jednu stranu mi dává obranou figurku, která útočí na f7, na stranu druhou je to zdroj temp pro soupeřův pěšcový nástup na mého krále. Každopádně v této pozici jsme oba téměř vyvinutí a začíná boj. 11. Da4 Kb8 12. h3 Sf5 13. Sb1?! Tah který nejspíše nepatří k nejlepším, přesto pro mě má svoji logiku, brát střelce nechci, protože bych mu dal jakoby s tempem koně na f5 a přivodil si velké problémy. Přesto však mi nyní střelec visí a něco s ním dělat musím. Po Sb5 a případné výměně za c6 jezdce sem po bílých polích na dámském křídle neuvěřitelně slabý a měl bych nejspíše po útoku. No a pokud se rozhodne soupeř pro Sxb1, alespoň budu mít na b sloupci věž, která tam stejně jednou plánuje jít. 13... Jg6 14. b4 Sxb1 15. Vxb1 Soupeř plánoval nyní Jxd4, které však pro Sxc7+ není tak silný tah, jak vypadá. proto zvolil alternativu 15. ... Sd6 16. Sxd6 Dxd6 17. Vb3 Jce7 18. c4 dxc4 19. Jxc4 Dd7 20. b5.... V tento moment jsem si uvědomil skutečnost, že vlastně jsem přebral iniciativu partie. V dvousečném útoku jsem to tak já, který útočí a soupeř se musí přizpůsobovat tomuto útoku před postupem na královském křídle. Přesto jsem soupeřovy kvality respektoval a snažil jsem se objektivně hodnotit pozici. 20. ... b6 21. Va3 Jc8 22. Je3 Jh4 Po tahu Jh4 jsem věřil, že stojím mnohem lépe. přeci jen, postupu jezdce na c6 už nelze zabránit a popravdě jsem nevěděl, jak soupeř bude bránit 23. Jxh4 gxh4 24. Jc2 Ka8= Po nabídce remízy mi vlastně soupeř potvrdil mé hodnocení pozice. Dlouho jsem počítal, jak dál pokračovat, ale sám sem na sobě pociťoval, že mám na dosah historický úspěch. Bohužel si myslím, že se tato nervozita podepsala na ne 100% pokračování partie. 25. Jb4 a5 26. Jc6 Dd5


Toto je výsledná pozice, kde mám jednoznačně vyhrané postavení. 25. ... Dxd4 nejde pro Dxa7 1-0. V této pozici jsem počítal velmi dlouho tah Jxa5 a variantu bxa5 Dxa5+ Kb8 Vc1, ale po Db7 jsem usoudil, že za obětovanou figuru nemám dostatek. Bohužel jsem již neviděl Vxc7, po kterém okamžitě vyhrávám. Zahrál jsem tak 27. Jxd8 a přešel do koncovky, která je sice vyhraná, ale to bych si nesměl nechat dát věčný šach... Stydím se tak moc, že už ji nebudu dále rozepisovat.
Celkový výsledek 6/9 a 6-té místo mi kromě pocitu sebeuspokojení přineslo i knihu Moji velcí předchůdci 5.
Večis

středa 6. března 2013

2. liga: Orlová B - Postoupky A 5 - 3

V neděli nás čekal poslední výlet na severní Moravu do jediného českého města nad 10 000 obyvatel, které nemá osobní vlak (nákladní kupodivu ano). Do 30-tisícové Orlové. Tři z nás přesto jeli vlakem - na bohumínském nádraží jsme se chvíli před desátou sjeli Jarda ze Staráku, Pája z Přerova a já z Prahy a čekali jsme na odvoz. Známá modrá felicia zastavila uprostřed silnice, vyběhl Marťa a volal "Dejte mi 10Kč na hajzl a přeparkujte auto, já už to nevydržím." Do Orlové se jede po hezké silnici, Marťa (snad díky získané dobré náladě) přesto zvolil polňačku. V 10.10 jsme byli na místě a mohlo se začít hrát (malý posun začátku byl domluvený).
Sestavy obou týmů byly značně oslabeny - nám ani soupeři už o nic nešlo. Nám chyběl po 53 zápasech bez vynechání, poprvé od 20.4.2008, Marťa Dvořák. Kromě toho nehráli ani Ondra a první náhradník Mara - ten jel na důležitější zápas do Vlčnova. Takže jsme nastoupili v sestavě Sháněl, Bačák, Brázdil, Navrátilík, Dungl, Večeřa, Hlaváček, Tomečková. Orlová sice nastoupila taky v oslabené sestavě, přesto však byla jasným favoritem. Hrací místnost byla plná trofejí a medailí (pravda, některé byly typu "za druhé místo týmu Orlové F v regionálním přeboru) a zápas byl přenášený on-line, takže prostředí bylo více než důstojné. 

Partie dnes popíšu spíše stručně - něco ke svým partiím můžete připsat do komentářů. Rychle, jak je jeho zvykem, dohrál Pája (7). V divoké partii se lépe zorientoval jeho soupeř, tak z toho byla porážka. Ve 40. tahu musel kapitulovat Jarda (1) - soupeře údajně nejprve přehrál, pak ale udělal nějaké chyby a prohrál. Na ukončení třetí partie se čekalo velmi dlouho, skoro až do závěrečných časovek. Partie byla Romčova (3) a skončila remízou - Romča sice získal pěšce, v koncovce věží a nestejnopolných střelců však byla výhoda nerealizovatelná. V rychlém sledu jsme dohráli já (5), Večis (6) a Aneta (8). Já jsem tahal černými zavřenou pozici a i když se mi zdálo, že jsem ze zahájení vyšel dobře, začal mě soupeř postupně přehrávat, a tak jsem raději zvolil přechod do stísněné koncovky s jasnou snahou o remízu (ani nevím, kde jsem to ve střední hře pokazil). Pak jsem však (v i tak těžké pozici) přehlédl obrat vedoucí ke ztrátě pěšce a ačkoliv jsem se ještě snažil kousat, soupeř hrál přesně a výhru nepustil. Večis stál hezky, měl pěšce víc, ale ve věžovce pravděpodobně někde vypustil výhru (ať mě opraví, pokud tam vůbec nebyla). Remis. Aneta stála dobře, pozice se zjednodušila do vyrovnané koncovky těžkých figur, a zde přehlédla dvoutahovou ztrátu pěšce. V dámské koncovce se bránila velmi srdnatě a dlouho, soupeř ji však přehrál, získal pěšce dalšího a po dobrém technickém výkonu vyhrál. 5-1 pro Orlovou. Výsledek korigoval Marťa Bačák (2). Soupeři někde ukořistil dva pěšce a v koncovce nestejnopolných střelců nezaváhal. Jako poslední dohrával Pavel. V divoké partii stál nejprve dost podezřele, pak vyrovnaně, pak v koncovce obětoval figuru za tři pěšce a mašíroval k poli proměny. Nevím, zda to už bylo vyhrané, každopádně ale soupeře donutil k oběti figury za jednoho z pěšců a se dvěma pěšci více už to vyhrané bylo určitě. Pavel nezaváhal a výsledek usměrnil na přijatelných 5-3.

Mohli jsme uhrát víc, pro soupeře však rozhodly zkušenosti a větší přesnost - tak by šel zápas shrnout. Zápas byl z naší strany poznamenán oslabením sestavy a faktem, že mně a Jardovi se příliš nedaří. Dobré výkony Marti, Pavla, Romči a Večise tak nestačily. Na druhé straně prohra 5-3 s Orlovou určitě není ostuda.


SK Slavia Orlová "B"Sokol Postoupky
Mrázek Lumír2201F1-02178FSháněl Jaroslav (H)
Kuboš Rostislav (V)2215F0-12103FBačák Martin
Polok Kacper (C)2163F½-½2108FBrázdil Roman
Hrtánek Jiří2088F0-12106FNavrátilík Pavel
Kawulok Marek2057F1-02016FDungl Martin
Sieber Martin2016F½-½2028FVečeřa Petr
Trombík Karel2044F1-01914FHlaváček Pavel
Luczyk Petr1859F1-01789FTomečková Aneta
5:3

Martin Dungl

neděle 3. března 2013

ZKS: Vlčnov- Sokol Postoupky B 3:5

V dnešním předposledním kole jsme zajížděli, na horkou půdu Vlčnova, v následující sestavě:
1. Jan Palášek, 2. Miroslav Rakušan, 3. Libor Daněk, 4. Marek Machalík, 5. Jan Ryšavý, 6. Petr Dvořák, 7. Jan Netušil, 8. Vladimír Opluštil.
Soupeř nastoupil sice v tradiční, ale spíš oslabené sestavě a tak jsme byli docela velkými favority. Vždyť kromě pervní desky, jsme měli všude ELO převahu, někde i 200-300 bodů. Ovšem podle očekávání nás čekal tuhý boj. Domácí nám jistě nechtěli nechat nic zadarmo. Po 2,5 hodinách zapsal první výsledek Petr (6.), když remizoval s panem Javorem. Petr spotřeboval spoustu času, ale i když stál aktivně, měl jsem o jeho partii obavy. Takže dobrý začátek 0,5:0,5. V tu dobu již měl Libor (3.) pěšce na víc a dobře stáli i Mirek (2.) a Marek (4.). No a můj soupeř se pustil do zběsilého pěšcového útoku, jehož výsledkem byl zisk pěšce, ale pro mne. Za další hodinu ihned po sobě zvítězili Marek (4.) a krásně i Mirek (2.) a vedli jsme 2,5:0,5. Další půlhodinu trvalo mému soupeři, než pochopil, že jeho pozice nemá žádnou perspektivu a vzdal se. 3,5:0,5. V zápětí ovšem prohrál Honza (7.), když soupeři věnoval čistou figuru  3,5:1,5. Libor v ostré pozici nabídl soupeři remis. Ten neváhal ani vteřinu, odmítl a obětoval figuru. V zápětí dostal vidličky na dvě věže a dámu a bylo po partii. Libor tak získal rozhodující bod 4,5:1,5. Honza Palášek (1.) sehrál pěknou partii, ale i přes oběť kvality, se mu nepodařilo soupeře umatovat a koncovka už byla prohraná 4,5:2,5. Za tohoto stavu dostal nabídku remízy Honza Ryšavý(5.), což v dané pozici se dalo akceptovat 5:3. Díky této výhře, jsme si upevnili druhé místo v tabulce.
opl

RS KM: Postoupky D – Morkovice B – kolo poslední

Dnešní článek bude stručný. (-konec stručné části informující o stručnosti-)


Tadeáš Šruc soupeře zastrašil, že vůbec nedojel. Pavlík Opluštil se ani nenapil čaje a už mi mával partiářem – 2-0.

Další pořadí nevím. Pavel Večeřa zapomněl na věžku, jenže soupeř ne, tak mu ji vzal. Pan Bouda kdesi vlezl do vidliček. 2-2. Pro Laďu: na schůzi sokolstva p. Bouda půjde.

Miloš Kucián se dostal do pěšcovky, tu dal za remízu. Při rozboru mi přišlo riskantní pokračování lepší až vyhrané, ale Miloš není Rybka, aby viděl za tři rohy.

Martin Medek měl pěšce míň za trošku aktivnější figurky, též to dal za remiz – 3-3.

Tomáš Pecháček vůbec nevím, na co dojel.

Mně visela dva tahy dvojtahově figura, ani jeden jsme to neviděli. V koncovce mi všechno krásně vyšlo, zabednil jsem krále mezi pěšci a zmatil. Tedy remíza 4-4. A kdyby měl soupeř na první slabší brýle, měl bych teď náhradní. Že je má tlusté, tak jsem za ním vyběhl a vrátil mu je.


Hodnotit sezónu nebudu, z pohledu týmu v RS to je zbytečné. Co se hráčů týče, tak rozebírat dospěláky (kteří většinou podávají stejné výkony posledních x let) je taky nesmysl. (-konec nehodnotící části-)


No, podívat se na děcka by smysl mělo, ale nebyl jsem všech zápasech a musel bych si něco vymyslet.

Jenom obecně o dvou věcech: předpokládám, že ti, kdo hráli zbrkle v Déčku to dělají i jinde a ví se to. Tedy: nehrajte zbrkle, je to zbrklé. Soupeřům se stačí akorát zamyslet a mají vás na lopatě, což je škoda.

A nebojte se vlka nic – dospělí jsou zpravidla úplně stejně k poražení, jako vaši vrstevníci, jenom mají větší ramena a šedivější vlasy. Ale to jim v šachách nemůže pomoct – kdo si to uvědomí, tomu se hraje mnohem lehčeji. Tedy hrr na ně! (-konec mohutně poučné části-)


Další věc je, že chci poděkovat těm, kteří se mnou spolupracovali v průběhu této divácky zcela nezajímavé, leč (minimálně pro děcka) hráčsky přínosné soutěže– sezóna byla více méně bezproblémová (snad i z mé strany, to neposoudím). Toš díky – řidičům a spol.


Poslední věc je, že příští rok vám bude kapitánovat někdo jiný (malej Večis už je dost velkej?). Já si dám minimálně od nedělních soutěží pohov, bo mě šachy začaly spíš omezovat a přestaly mě těšit. Ale na vánoční fotbálek zajdu :-). No a buď s tím pak seknu úplně nebo se mi zasteskne po malých figurkách na šachovnici a velkých figurách našeho skvělém klubu. Toš tak. (-konec prognosticko-věštecké části-)


Jindra Ryšavý (-konec podpisové části-)