neděle 23. března 2014

10.kolo 2.liga Postoupky A- Prostějov 4:4

K dnešnímu rozhodujícímu zápasu 2.ligy jsme nastoupili prakticky z béčkem. Chyběli nám tři opory, které byly na zahraničních cestách. Museli jsme tak nastoupit v této sestavě: 1. Martin Dvořák, 2. Roman Brázdil, 3. Pavel Navrátilík, 4. Jan Palášek, 5. Petr Večeřa, 6. Marek Machalík, 7. Miroslav Rakušan, 8. Vladimír Opluštil. Premiéru si tak na sedmé šachovnici odbyl 14 letý Mirek.Zápas to byl napínavý až do úplného konce. Většina partií skončila těsně před první časovou kontrolou, až na dvě poslední, které se hráli až do vyčerpání všech možností. 1. deska Martin Dvořák nestál ze zahájení příliš dobře, ale ve střední hře svého soupeře jednoznačně přehrál. Sice mohl kombinačně rozhodnout o trochu dřív, ale partie byla zcela v jeho režii a zaslouženě nám přinesl celý bod. 2. deska Roman Brázdil stál v zahájení snad úplně na prohru. Soupeř jej však nechal ve střední hře vyrovnat a koncovka se sice tahala hodně dlouho, ale zde již Roman potvrdil skvělou techniku a připsal důležitou půlku. 3. deska Pavel Navrátilík soupeře v zahájení zaskočil. Ve střední hře sice získal pěšce,ale soupeř měl výraznou protihru. Pavel však zkušeně přešel do koncovky a tam si soupeř v již horší pozici vlezl do matu. Připsali jsme si tak druhé vítězství. 4. deska Jan Palášek rozehrál partii výborně, ve střední hře stál vyrovnaně, ale pak soupeři nevzal "a" pěšce a dovolil mu vytvořit si dva spojené polobohy. Koncovka už byla beznadějná. 5. deska Petr Večeřa ze zahájení získal velkou prostorovou převahu a aktivitu figur. Nenašel však cestu k výhře. Již v cela vyrovnané pozici získal sice pěšce, ale soupeř měl za to věčný šach. 6. deska Marek Machalík měl velmi dobrou přípravu na partii. Vrátil se domů nad ránem a dobrá nálada jej neopustila ani před partií. Nakonec to byl samozřejmě on , kdo musel bojovat pět hodin a rozhodnout o konečném výsledku. Aktivnější soupeř měl při přechodu do koncovky větší šance. Ale Marek bojoval a chvíli to vypadalo, že by mohl i hrát na výhru. Soupeř však třikrát zopakoval pozici a bylo tak rozhodnuto o celkové remíze. 7. deska Miroslav Rakušan šel do zápasu bez respektu. Stál celou dobu vyrovnaně. Sice při přechodu do koncovky ztratil pěšce, ale vzniklá pozice s opačnými střelci,skončila zaslouženou remízou. 8. deska Vladimír Opluštil poprvé za "A" prohrál. V zahájení jsem vyšel malinko lépe. Soupeř musel volit dobré obranné tahy. Ztratil jsem však hodně času při počítání možných kombinací. Soupeři jsem nakonec dovolil nastoupit v centru a po hrubce jsem ztratil pěšce i celou partii. Dalších 20 tahů jsem již hrál jen z povinnosti. Soupeř přijel v té nejsilnější sestavě, přesto se mu nepodařilo náš značně oslabený tým porazit. Proto jsme se již před posledním kolem zaslouženě zachránili. opl

5 komentářů:

  1. Já jsem ze začátku nestal špatně. To, že jsem mohl vyhrát dřív je bohužel pravda. Zahrál jsem rychle tah Dh4, místo toho abych se zamyslel a pak už po h4 jsem věděl, že jsem vyhraný. takže jsem moc nehledal jiné cesty..
    Je super, že sme remizovali a sme zahráněni.
    Martin Dvořák

    OdpovědětVymazat
  2. Já sem lama, bohužel sem toho dnes víc neviděl než viděl...Hrál jsme to moc na jistotu nějak sem podvědomě nechtěl riskovat. Aspoň že remíza stačila k udržení :)

    OdpovědětVymazat
  3. Samozřejmě, že jsi Martine nestál špatně,ale vyhrané to bylo až ve střední hře. 21. Sxh7,nebo 23. Sxg6 by rozhodlo dřív. Ale jestli máš +16 , nebo +9 je vcelku jedno. Hlavně že to zvládli ostatní. Zejména Roman a Mara. Já jsem to zprasil dost jednoduše.

    OdpovědětVymazat
  4. Sxh7 jsem přehlednul, ptž jsem rychle zahrál Dh4 a nad tím Sxg6 jsem i přemýšlel, ae nakonec jsem to zahrál jaksi divně. Hlavní je, že jsme zachráněni. Já jsem věděl, že musím vyhrát, jinač prohrajeme, protože jsem měl slabšího soupeře.
    M.D.

    OdpovědětVymazat
  5. http://ssok.chess.cz/zprava.php?id=932

    Vy se hádáte v Postoupkách kvůli barvě papíru? :-D
    Karel extraliga

    OdpovědětVymazat