pondělí 17. března 2014

MČR mládeže v Koutech nad Desnou

Ve dnech 8. až 15. března proběhlo Mistrovství české republiky mládeže. Letos se ho zúčastnila po dlouhé době dvojice chlapců a také jedna dívka. Účastnic mohlo být i víc, ale nějak se děvčatům na vrchol sezony jet nechtělo. Mezi chlapci si vybojovali účast bratři Opluštilové. Pavel nebyl v kategorii do 10 let daleko titulu přeborníka Moravy, ale i konečné třetí místo byl velmi pěkný výsledek. Proto se od něj čekal solidní výsledek i na Mistrovství ČR. David v kategorii do 14 let obsadil čtvrté místo, ale jeho nasazení nebylo nejlepší. Podle FIDE Elo byl dokonce nejslabším účastníkem. Třetím do party pak byla Zdeňka Jordová. Pro ni to bylo první mistrovství a od její účasti se neočekávali žádné zázraky. A jak tedy dopadla naše reprezentace? Konečný výsledek je dost tristní.

Začneme u nejmladšího účastníka Pavla Opluštila (H10). I on sám měl ambice bojovat o přední příčky. Hned v prvním kole sehrál více jak 4hodinovou partií s nešťastným koncem. Svého soupeře dokázal ve věžové koncovce přehrát a přešel do vyhrané pěšcové koncovky. V té však zahrál nepřesně a soupeř se dostal do remízového postavení. V něm se ovšem Pavel lekl jedné varianty a vzdal se. Tato partie poznamenala jeho hru dokonce turnaje. Přestal si věřit a začal vymýšlet kombinace, kde vůbec nebyly. Jeho partie byly neucelené, s jen pár lepšími chvilkami. Přesto bojoval a snažil se zvrátit nepříznivý vývoj turnaje. Nakonec získal 2,5 bodu a skončil na předposledním 23. místě.
David Opluštil byl v kategorii do 14 let posledním nasazeným. Podle národního Elo koeficientu se pohyboval kolem 20. místa. V prvním kole měl štěstí, že dostal zadarmo bod. To bylo ovšem poslední štěstí v tomto turnaji. V dalším kole měl pozdějšího vítěze, s kterým sehrál pěknou partii. Ta se rozhodla až ve 4. hodině boje, když si David nechal již příliš málo času a na složitější pozici. V dalších pěti kolech zahrál výborné partie a všechny měl vyhrané. Některé až tak jasně, že by člověk nevěřil, co všechno se dá prohrát. To už bylo moc i na flegmatického Davida. Zbytek turnaje odehrál v těžkém útlumu a odešel z turnaje bez jediného uhraného bodu, samozřejmě na posledním 24. místě.
Zdenička Jordová jela především sbírat zkušenosti. Za poslední dva měsíce stihla potrénovat víc, jak za celé dva roky co šachy hraje. Potěšila výrazným zlepšením v zahájení a dokázala s mnohem zkušenějšími soupeřkami odehrát vyrovnané partie. Skvělý přístup k přípravě i k rozborům vedl k jejímu zlepšení. Odměnou jí bylo vítězství v posledním kole. Celkem si připsala 2,5 bodu a skončila na 19. místě.
Ve FIDE OPENu jsme měli dvojici Petr Večeřa, Marek Machalík. Určitě si budete moct udělat obrázek, z Večisova článku. Já jen musím oba pochválit za rozbory a přípravy, které oba svědomitě dělali. A samozřejmě pochválit Večise za skvělé 4. místo v OPENu. Tak snad v příštím roce bude výprava úspěšnější.

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat