sobota 12. dubna 2014

GP v Malenovicích

Dnes proběhl v základní škole v Malenovicích třetí turnaj ze série Grand Prix Zlínského kraje v rapid šachu mládeže. Ve třech kategoriích startovalo 13 hráčů Sokola Postoupky. Hrálo se tradičním švýcarským způsobem na 7 kol, tempem 2×20 minut na partii.

V nejstarší kategorii do 14 let jsme měli trojnásobné zastoupení. Druhým nasazeným byl David Opluštil, devátým nasazeným Filip Zavadil a desátým Tomáš Pecháček. David do pátého kola vyhrál všechny partie. V něm ovšem prohrál v souboji o první místo s Karlem Vrajem. V posledním dvou kolech nezaváhal, a tak se mohl radovat ze stříbrné medaile. Velmi dobře zahrál Tomáš Pecháček, celou dobu turnaje hrál na předních šachovnicích. Prohrál jen s Davidem a tak v posledním kole bojoval v přímém souboji s Mrkusem o bronzovou medaili. Bohužel tento souboj nezvládl hlavně psychicky a prohrál. Klesl tak na konečné 8. místo. Filip Zavadil střídal dobré partie se špatnými okamžiky. Konečné patnácté místo neodpovídá jeho kvalitám, ale odpovídá předvedenému výkonu.
V kategorii do 12 let jsme v chlapecké kategorii mnoho neočekávali. Nejlépe skončil desátý Theo Fekar, který se o lepší výsledek připravil porážkou s oddílovým kolegou Ivo Řezníčkem. Ten prohrou v posledním kole klesl až na 17. místo a jako jediný náš hráč nebodoval do GP. V kategorii děvčat potvrdila stoupající kvalitu Zdeňka Jordová, která bezpečně zvítězila a získala zlatou medaili. Stříbrnou medaili pak vybojovala další naše hráčka Lucie Vaňharová. Ovšem nejpočetnější a nejkvalitnější zastoupení jsme měli v nejmladší kategorii do 10 let. Naši hráči obsadili od prvního kola přední šachovnice a zůstali tam až do kola posledního. Často tak docházelo k bratrovražedným bojům mezi našimi hráči. Turnaj gradoval v posledním kole, kde na prvních třech deskách měly Postoupky po jednom zástupci. A jak turnaj dopadl? Pavel Opluštil ve druhém kole zbytečně prohrál s talentovaným sedmiletým Patrikem Řezníčkem ze Vsetína. V dalším průběhu turnaje však již nezaváhal a vybojoval tak zlatou medaili. Výbornými výkony si stříbrnou medaili zasloužil Dominik Večeřa. Třetí medailovou nadějí byl Tadeáš Šruc. Bohužel mu se nepodařilo v posledním kole zvítězit a pouhá remíza mu stačila jen na osmé místo. Výbornou druhou část turnaje předvedl Lukáš Vaňhara. Se 4 body obsadil konečné 15. místo. Mezi děvčaty bojovaly obě naše dívky o medaile. Hana Baštincová se v předposledním kole vyšplhala na první desku a v přímém souboji o zlato podlehla své odvěké rivalce Viktorce Všetulové. I přes prohru v posledním kole udržela stříbrnou příčku. Trochu nešťastně dopadla Karla Pospíšilová, která prohrou v posledním kole spadla na konečné páté místo. Celkový zisk dvou zlatých a čtyř stříbrných medailí opět podpořil naše týmové vítězství v kategorii družstev. V celkovém hodnocení se drží naši hráči na předních příčkách. V kategorii H10 již zvítězil Pavel Opluštil (52), druhý je Dominik Večeřa (42) a čtvrtý Tadeáš Šruc (40). V kategorii D10 je Hana Baštincová již definitivně druhá (24) a Karla Pospíšilová drží zatím páté místo (10). V kategorii do 12 let je Theo Fekar na šestém místě (26) a Ivo Řezníček (10). V kategorii D12 se do čela dostala Zdeňka Jordová (24), před Petru Večerkovou (20) a Lucii Vaňharovou (16). V nejstarší kategorii H14 je David Opluštil na čtvrtém místě (36), Filip Zavadil na sedmém (21) a Tomáš Pecháček (17) na dvanáctém místě. V soutěží týmů jsou Postoupky nadále první.

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat