středa 16. dubna 2014

Postoupky A - Hodnocení sezóny (2)

Ve druhém článku bych rád zhodnotil sezónu konkrétněji. Stejně jako loni, výsledek visel tolikrát na vlásku, že nepostradatelný byl doslova každý, včetně náhradníků. Za podstatné považuji, že se nám v zápasech dařilo hrát týmově, každý měl vědomí o vývoji utkání a nikdo zápasy neodflákl. Pokusím se nyní zhodnotit výkony jednotlivých hráčů.

1. Marťa Dvořák (2194) - 6/10, výkon 2348. Marťa dozrál ve velkou oporu a byl jasně nejlepším hráčem týmu. Nastoupil vždy, kdy toho bylo třeba, dvakrát i přes zdravotní problémy. Prohra s GM Kalodem (2483) byla jeho jedinou. Ratingově silnější soupeře přehrával ve střední hře, to zde však již bylo. Oproti loňské sezóně však spatřuji velký pokrok v zahájení, ze kterého snad v žádném kole nevyšel hůře. Bilance černými (3/4 oproti loňským 0/5) to potvrzuje.

2. Jarda Sháněl (2157) - 1.5/7 (nepočítám kontumaci v Brně), výkon 1966. U Jardy bylo vidět, že šachová výkonnost zpravidla souvisí s životní pohodou - a té letos asi mnoho nebylo. V partiích volil strategicky méněcenné výstavby, a i když si pak dokázal vytvořit hratelné pozice, nebyla jeho hra prosta hrubých chyb, které mu kvalitní soupeři neodpouštěli. Jadra si dává od šachů pauzu u protinožců, tak doufejme, že se za rok vrátí s čistou hlavou a opětovnou chutí do hry.

3. Martin Bačák (2157) - 4.5/8, výkon 2181. Marťa herně stále roste. V uplynulém ročníku byl jistotou na 3. šachovnici. Vyhrál jen jednu partii, celou soutěž však absolvoval bez porážky, což je obdivuhodné (černými 5 remíz). Myslím, že ve většině partií toho viděl více než soupeři a že v jeho partiích je stále velký nevyužitý potenciál - třeba ve 2., 3. a 7. kole se asi dalo sahat po výhře. Proto stojí asi za úvahu určité zostření stylu.

4. Roman Brázdil (2095) - 5.5/11, výkon 2142. Romča odehrál lepší standard. Bilance dvou výher, dvou proher a 7 remíz představuje solidní výkon. Romča čerpá ze znalosti zahájení a bohatých zkušeností, proto je i pro silnější hráče velmi těžké jej přehrát.

5. Pavel Navrátilík (2142) - 5/11, výkon 2089. Pavlovi se větší část sezóny nepovedla. Ideje, které byly většinou správné, narážely na špatné provedení a soupeři tyto díry trestali. V posledních dvou kolech náš čerstvý padesátník jakoby omládl, obě partie vyhrál a výsledkově se dostal do normálu.

6. Honza Palášek (1841) - 4/11, výkon 1990. Honzova premiérová sezóna v základu měla dvě části - povedenou (3/6) a méně povedenou (1/5). Celkově se jedná o mírný úspěch. Honza odehrál vše, uhrál dost bodů a z partií získal cenné zkušenosti. Honza hraje složité taktické šachy, ve kterých často výsledek visí na vlásku. Občas soupeře přehrál, občas ztratil nit. Rezervu vidím v životaschopnosti v horších pozicích, ve které jej soupeři převyšovali.

7. Petr Večeřa (2068) - 5.5/9, výkon 2101. Večis do sezóny vstoupil podobně famózně jako loni (3.5/4), poté mu však došla energie a po Vánocích měl "jen" 2/5. Celkově se jedná o spíše úspěšnou sezónu. Stejně jako Marťa Dvořák prohrál jen jedinou partii.

8. Martin Dungl (2050) - 5/10, výkon 2006. Mně se sezóna příliš nepovedla. Kromě krizové 1. partie se mi aspoň dařilo bodovat, když to bylo žádoucí pro tým. Ve druhé polovině sezóny jsem se, stejně jako mnozí jiní, dostal do remízového útlumu. Chyběly však body zejména z prvního a posledního kola.

Mara Machalík (1949) - 0.5/3 s průměrem 2045, výkon 1772. Marovi patří dík, že třikrát nastoupil, přestože studuje v Praze a pravidelně nastupoval "do kříže" za naše béčko. Kromě toho jeho půlbod byl nesmírně cenný - udržená věžovka proti Prostějovu.

Laďa Opluštil (1864) - 2/3 s průměrem 2014, výkon 2139. Laďa byl po Marťovi Dvořákovi druhým klíčovým mužem týmu. Jeho "koule ze železa" a výhry z 5. a 6. kola po dramatických partiích (s chybami na obou stranách) znamenaly zisk tří zápasových bodů.

Mira Rakušan (1765) - 0.5/2, s průměrem 2110. Mira odehrál poslední dva zápasy, v partii proti Prostějovu získal cennou remízu. Je vidět, kolik mu každá partie se silnějším soupeřem dává. Proto věřím, že bude-li dále získávat cenné zkušenosti na turnajích, za pár let se v áčku zabydlí .

Petr Dvořák (1781 N) - 0/1 se soupeřem 2214. Peťa odehrál jednu partii, kterou prohrál.

Honza Netušil (1696) - 1/1 se soupeřem 2117. Vzhledem ke kvalitě odehrané partie a Honzově talentu je jen na Honzovi, jak bude hrát za pár let.

Celková bilance je následující: Když nepočítám jednu zkontumovanou partii, uhráli jsme celkově 41b z 87 partií, s průměrným ratingem soupeřů 2093, což znamená výkon 2072 (z toho základní sestava 37 / 77, perfo 2081, a náhradníci 4/10, perfo 2001, což je jasný úspěch). Srovnání s loňským ročníkem, ve kterém jsme měli perfo 2127, ukazuje, jaký je to ústup ze slávy (předloni jsme hráli na 2110)! Proto doufám, že to za rok bude zase lepší.

Závěrem bych rád jako kapitán poděkoval všem hráčům, kteří za áčko nastoupili, a doufám, že se vám sezóna líbila. Přeji vám povedené léto, ideálně s účastí na nějakých turnajích, a na podzim to vypukne zase od nuly!

Martin Dungl

3 komentáře:

  1. Zkuste každý napsat, v čem ste se tuto sezónu zlepšili.
    Podle mě: já jsem se naučil hospodařit s časem, z čehož jsem se nedostával do časovek. Ptž vím, že časovky hraju jak 17stovka.

    Martin Dvořák

    OdpovědětVymazat
  2. Já se v hospodaření a časem pro změnu zhoršil.. Po dlouhé době jsem nehrál v Praze žádné turnaje a bylo to znát na vyhranosti. Partie jsem tak měl míň pod kontrolou.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem přišel na to, že když v desátém tahu nemám pěšce míň, že se hraje líp a prohrává hůř :)
    Každopádně letos se nedařilo tak jako loni, ale jak říká klasik: "Důležité jsou body a na to ostatní se vyser!". Mrzí mě, že jsem musel tři zápasy vynechat, příští sezónu to snad bude lepší. Jsem moc rád že jste to zvládli i beze mě :)
    Jinak zostření stylu bych moc nehledal. Až na remízu se Slávkou a v Brně jsem ve všech partiích měl pozice, které jsem mohl, nebo měl vyhrát. Spíš než zostření bych teda potřeboval zpřesnit a zklidnit.

    OdpovědětVymazat