pondělí 23. června 2014

Mistrovství Visegradské čtyřky

Konec června je již tradičně zaslíben skvěle organizovanému Dětskému šachovému festivalu v Liptovském Mikuláši. Letos pořadatelé přichystali pro účastníky lahůdku. Celý turnaj se přestěhoval do kongresového centra v Tatran Village. Na tobogány v Tatranlandii to tak měli hráči a doprovod pár metrů. I tato skutečnost nalákala na tento turnaj dosud nejpočetnější výpravu Sokola Postoupky. Celkem nás bylo 16, z toho deset hráčů.

V hlavním turnaji A startoval náš dorostenecký tým v sestavě: Miroslav Rakušan, Jan Netušil, Julie Šimčáková a David Opluštil. Družstvo bylo třinácté nasazené z patnácti zúčastněných týmů a tak se neočekávaly žádné zázraky. Hned v prvním kole náš tým dostal silný tým Ošuské "A" a prohráli jsme jasně 0:4. V druhém kole jsme se mohli pomstít jejich béčku. A to se nám také po výhrách Mirka a Davida a remízách Honzy a Julči podařilo 3:1. Ve třetím kole nás čekal nejslabší účastník turnaje Opava "B". Řekl bych, přímo z povinnosti jsme vyhráli 4:0. V dalších kolech to už tak slavné nebylo. S Barzca Gedeon Budapešť jsme prohráli jasně 0,5:3,5 a v pátém kole 0:4 s Košicemi. V šestém kole jsme měli volno a v kole posledním jsme prohráli 1:3 s Modrankou. Konečné dvanácté místo odpovídá předváděným výkonům.

V B FIDE turnaji do 15 let jsme měli dvě želízka v ohni. Zkušený Filip Zavadil již hrál v Liptově dvakrát a mohl patřit mezi černé koně turnaje. Bohužel střídal dobré výkony se slabými, a tak skončil v polovině startovného pole na 24 místě s 3,5 body. Ivo Řezníček patřil mezi nejmladší hráče tohoto turnaje a rozhodně nepatřil k favoritům. Přesto dokázal vybojovat dva cenné body. Kdyby dokázal svou hru výrazně zpomalit, mohly být výsledky ještě lepší. V C-turnaji do 11 let nás reprezentovala trojice dívek: Karla Pospíšilová, Zdeňka Jordová a Hana Baštincová a také ostřílený Pavel Opluštil. Ten rozehrál turnaj famózně, když vyhrál první čtyři kola. V pátém podlehl pozdějšímu vítězi Dominiku Očkovi. Bohužel tato prohra měla na něj velmi negativní vliv a ve zbývajících čtyřech kolech získal jen jeden bod. Skončil tak celkově na 16. místě a ve své kategorii na pěkném 8. místě. Škoda, měl určitě na víc. Děvčata naplno využila možnosti Tatralandie. Kromě toho odehrály i devítikolový šachový turnaj. První kola byla moc rychlá a tak moc bodů děvčata nezískala. Prostředek turnaje už byl pomalejší a také bodově lepší. A závěr se dá charakterizovat jako festival nevyužitých šancí. Hanička Baštincová bojovala celou dobu o medaili ve své kategorii do 9 let. Rozhodující poslední partii hrála více jak dvě hodiny, ale se špatným koncem. Zbylo tak na ní nepopulární 4. místo. V silně obsazené kategorii do 11 let skončila Karla Pospíšilová na 10. místě a Zdeňka Jordová obsadila místo jedenácté. Všechny dívky mohly mít o nějaký ten bod víc. Bohužel rychlá hra a s tím související chyby je připravily o lepší výsledky. Ubytování, strava a krásné hrací prostředí by mělo být zárukou toho, že se naše výprava vydá na směrem na Východ i v příštím roce.

Opl

1 komentář:

  1. Z trenérského hlediska jsem měl na starosti naši výpravu já.
    Abych byl úpřímný a nemazal med kolem pusy, výsledkově turnaj dopadl průměrově, možná i mírně podprůměrně.
    K jednotlivým hráčům
    Mirek Rakušan
    Nejlepší z celé naši výpravy čelil výkonnostně složité první šachovnici v turnaji družstvech. Některé partie se bohužel nepovedly dotáhnout do úspěšného konce. S hrou jsem byl zhuba spokojený, jen chybí větší klid v pozdějších fází partie způsobené taky už časovou tísní. Mirek hrál vyrovnané souboje do konce s hráči elově silnějšími o 200-300elo bodů
    Honza Netušil
    Honza má jednu významnou výhodu, i když stojí hůř, stísněně, tak maká na 100 % a snaží se partii udržet. Problém nastává tehdy pokud se utká s hráčem, který už má potřebnou kvalitu, aby své poziční a prostorové výhody využil. Honzovi doporučuji změnit zahájení, nebát se hrát aktivně, vytvářet soupeři nepříjemnosti atd.., pak velice jednoduše na elo 1850 bude koukat z vrchu, šachy hrát umí!! Doufám, že na dalším turnaji v Pardubicích už bude změna zahájení provedena v praxi.
    Julča Šimčáková
    Julčiny šachy mají jistou kvalitu, bohužel celkové body shazuje až příliš jednoduchá taktika nebo neporozumění pozice. Julča také měla především silnější soupeře, bojovala statečně,ale je nutné dopilovat nějaké základní nedostatky ( lehká taktika + zahájení)
    David Opluštil
    David už delší dobu vyjadřuje svým postojem, že ho šachy nebaví a že by nejraději nedělal nic. Je to velká škoda, třeba časem dostane chuť a zase bude mít touhu, motivaci něčeho dosáhnout, zlepšit se. Partie střídali světlé a tmavé chvilky.

    Filip Zavadil
    Filip už je ostřílený hráč s plno zkušenostmi. Po mnoholetech taky už zpomalil a dokáže zahrát pěknou partii. Jen chybí větší znalost zahájení a lehká taktika taky někdy selže. Z tohoto všeho plyne, že hraje turnaje na houpačce, dostane slabeho soupeře, toho přejede jak malinu a pak silnějšího, který bohužel vyhraje s Fildou kvůli nepozornosti v jednoduché taktice.
    Ivo Řezníček
    Kluk do pohody i do ďábelských plánech mimo šachy. Šachy ho podle mě baví, jen je potřeba tomu věnovat aspoň ten čas, co sedí za šachovnicí, aspoň ten! Mírné zlepšení přichází.

    Karla Pospíšilová
    Kája hraje šachy chviličku, ale zlepšuje se ve velkých skocích. Sem tam nějaká hrubá chyba nastane.Pokud se toto podaří zlepšit,šahová kvalitu hry se vyhoupne eponenciální rychlostí. Ještě je potřeba určitě zpomalit. A také musí pochopit smysl rozborů!
    Hana Baštincová
    Hrubé chyby Haničku brzdí k zlepšení. Hraje už pomaleji, jen si musí hlídat své figurky, pokud v 10. tahu obětuje figuru jen pro srandu králíku, tak je to špatně, a to sama Hanička ví! Vytváření smajlíků na šachovnici z figurek je sice krásné, ale partii to nevyhraje. Opravdu je potřeba dávat si pozor na přehlédnutí. Je to škoda, dokáže sehrát nádhernou partii a hned tu následující bohužel plně zmastit.
    Zdeňka Jordová
    Rozmístit figury umí brilantně,ale co potom, to už je ve hvězdách. Je potřeba zpomalit, dávat si pozor na přehlížení a vždy si zvolit plán. Partie jsem jí rozebíral naposledy v únoru. Rozdíl kvality partií je obrovský, opravdu nesrovnatelný.
    Pavel Opluštil
    Pája je hráč, který už něco umí. Klidně může pomýšlet na medaile na Moravě a Slezska atd.. ae co tomu chybí, že i z tohoto turnaje neodváží medaily? Větší trpělivost. Neodfláknout další partie po první prohře. Pájova hra mě připomíná moje mladé léta. Taky má rád kombinace, různé matové útoky atd..Pokud tento půlrok mákne, vím, že elově svého staršího bráchu přeskočí.

    A teďka něco ještě k rozborům. Přijde mi, že děti nechápají smysl rozboru, myslí si, že jim chci partii zkritizovat, a proto se možná i rozboru bojí. Mě když někdo rozebere partii tak jsem šťastný, jak blecha. Jak lépe se zlepšit než z vlastních chyb, z vlastních myšlenek v partii atd..
    Je tedy nutné vysvětlit doma dětem, že rozbory neslouží k nějakému týrání, ale k zlepšení a popovídání si o partii.

    Martin Dvořák

    OdpovědětVymazat