neděle 20. července 2014

2. ročník Šachového festivalu mládeže

Od 16. do 20. července proběhl v penzionu Bezměrovský dvůr druhý ročník Šachového festivalu mládeže.Záštitu nad akcí převzal hejtman Zlínského kraje pan MVDr. Stanislav Mišák. Pořadatelé ze Sokola Postoupky připravili pro účastníky tři turnaje.

První den se hrál Středomoravský školský pohár - rapid turnaj pro žáky prvního stupně základních škol. Hrálo se švýcarským systémem na 7 kol tempem 2x15 minut. Turnaje se zúčastnilo celkem 26 hráčů. Vítězi jednotlivých kategoriích se stali:
1. třída: Michal Černý (ZŠ Otrokovice), Julie Zavadilová (ZŠ Doloplazy)
2. třída: Michael Kureš (ZŠ Šlapanice), Ema Růžičková (ZŠ Olomouc)
3. třída: Tomáš Grček (ZŠ Osoblaha), Hana Baštincová (ZŠ Bezměrov)
4. třída: Tadeáš Šruc (ZŠ U Sýpek Kroměříž), Viktorie Všetulová (ZŠ Staré Město)
5. třída: Patrik Richvalský (ZŠ Malenovice), Lucie Vaňharová (ZŠ Litenčice)
V soutěží školních týmů zvítězily Malenovice, před Otrokovicemi a Starým Městem.

Do B-turnaje FIDE OPEN bez rozdílu věku nastoupilo 22 hráčů. Hrálo od středy do neděle na 7 kol švýcarským systémem, tempem 2x90 minut + 30 s za provedený tah. Turnaj byl velmi vyrovnaný a o celkovém vítězi i o medailistech rozhodla až závěrečná partie celého turnaje.
Naprosto nečekanou vítězkou se stala Karolína Zavadilová (Duras Brno). Tato 19letá slečna se přihlásila do turnaje na poslední chvíli. I když vůbec nepatřila k favoritům, vytřela všem zrak a ziskem 5,5 bodu se stala zaslouženou vítězkou. Na druhém místě pak skončil obhájce prvenství pan Milan Šnorek (Loko Brno). Prohrou v posledním kole klesl na 3. místo domácí Roman Brázdil (Postoupky).
Kategorii žen tedy ovládla Karolína Zavadilová před Julií Šimčákovou. Mezi dorostenci zvítězil Jan Netušil. Kategorii do 15 let pak ovládl Filip Zavadil před Miroslavem Rakušanem (všichni Postoupky) a Františkem Mrkusem (Staré Město). Stejné pořadí pak bylo i v Krajském přeboru Zlínského kraje. První dva pak brali cenné kovy i v Přeboru ČOS.

Do hlavního A-turnaje dětí do 13 let se celkem přihlásilo 63 hráčů z 5 států. Kromě ČR to byla Belgie, Slovensko, Polsko a Island. Od čtvrtka do neděle sehráli 9kolový OPEN tempem 2x60 minut + 30 s za provedený tah. Soutěžilo se v 8 hlavních kategoriích, v krajském přeboru a Přeboru ČOS. Stejně jako v B-turnaji zvítězilo něžné pohlaví.
Suverénní vítězkou se stala Zuzana Gřesová (BŠŠ Frýdek-Místek) s 8,5 body. Druhý celkově skončil Petr Gnojek (BŠŠ Frýdek- Místek) a třetí skončil obhájce titulu, Robert Demko (MŠŠ Interchess) oba 7 bodů.
V jednotlivých kategoriích probíhaly líté boje, často visela medaile hodně vysoko.
V kategorii chlapců do 13 let zvítězil Tomáš Pecháček (Postoupky). V kategorii chlapců do 11 let se ze zlata radoval Robert Demko. Do 9 let byl nejlepší Petr Gnojek a do 7 let Marek Fizer (oba BŠŠ). Nejlepší dívkou do 13 let byla pochopitelně Zuzana Gřesová. Do 11 let zvítězila výborně hrající Anna Vavřínková (Loko Brno). Do 9 let si zlato odvezla Dobromila Szewc (Polonia Wroclaw) a do 7 let teprve pětiletá Martina Šošovičková (Nová Dubnica). Krajským přeborníkem do 13 let se stal opět Tomáš Pecháček, do 11 let zvítězil Lukáš Macháček (Staré Město) a do 9 let Dominik Večeřa (Postoupky). Přeborníky ČOS se v jednotlivých kategoriích stali hráči pořadatelského oddílu Sokol Postoupky: H13 Tomáš Pecháček, H11 Tadeáš Šruc, H09 Dominik Večeřa, D13 Lucie Vaňharová, D11 Zdeňka Jordová a D09 Hana Baštincová.

Bohatý cenový fond byl rozdán za přítomnosti představitelů ČOS- starostky Sokolské župy Hanácké - paní Ivany Zavadilové, sponzorů - Ing. Marka Šimčáka a obce Bezměrov - starosty Josefa Večerky. Nezbývá než se těšit na další ročník festivalu v příštím roce.

opl

1 komentář:

  1. Chtěl bych ještě doplnit něco k výkonům našich hráčů. Zaměřím se na dva hlavní turnaje.
    V B turnaji celou dobu vedl Roman Brázdil. Nevyšli mu poslední dvě kola. Hlavně to poslední, kdy utrpěl jedinou porážku s Holeksou.Konečné třetí místo je ovšem také dobré. Celkově pátý skončil Jan Netušil s 5 body. Výborný výsledek a k tomu ještě zlato v juniorech. Další výborný výsledek zaznamenal sedmý Filip Zavadil (4 body). Filip potvrdil zlepšující se formu a odměnou mu byly tři zlaté medaile. Tři stříbrné zbyly na Mirka Rakušana. Ten zůstal trochu za očekáváním. Julie Šimčáková sice získala dvě stříbra, ale se silnějšími soupeři nebodovala.
    V hlavním A turnaji se na předních šachovnicích pohybovali Tomáš Pecháček, Dominik Večeřa a Hana Baštincová. První dva tam vydrželi až dokonce, ale Hanička proletěla pořadím až někam do páté desítky. Nejlépe si nakonec vedl Tomáš Pecháček. 13. místo celkově mohlo být lepší, kdyby Tomáš projevil větší chuť po vítězství a větší odvahu. Přesto si zaslouženě vybojoval tři zlaté za vítězství v U13, v KP i v ČOS. Celkově 17. místo, v U09 4. místo a zlato v KP a v ČOS, vybojoval talentovaný Dominik Večeřa. Až zlepší domácí přípravu, tak bude konkurovat i těm nejlepším. Oba dva jmenovaní si i přes některé herní výpadky, zaslouží velkou gratulaci k výsledkům. Ostatní naši reprezentanti skončili v druhé polovině startovního pole. Přitom soustu bodů rozdali zbytečně. Všichni budou muset v tréninku výrazně přidat. V hlavních kategoriích se na medaili přesto vytáhla Lucie Vaňharová v D13. V KP bronz ještě vybojoval v U11 Tadeáš Šruc.V přeboru ČOS si na medaili sáhli i v H13 stříbrný Ivo Řezníček ,v H11 zlatý Tadeáš Šruc, v H09 zlatý Dominik Večeřa a bronzový Lukáš Vaňhara a zlaté dívky: Lucie Vaňharová, Zdeňka Jordová a Hana Baštincová.
    Co se týká statistických údajů, tak jsme v hlavních kategoriích vybojovali 3 zlaté, 3 stříbrné a 3 bronzové medaile. V KP Zlínského kraje to byly 3 zlaté, 1 stříbrná a 1 bronzová. A v Přeboru ČOS to bylo 7 zlatých,2 stříbrné a 1 bronzová.
    Všem zúčastněným hráčům hráčům děkuji za reprezentaci oddílu a všem rodičům za podporu.
    opl

    OdpovědětVymazat