pondělí 1. prosince 2014

2. liga: Orel Ořechov - Postoupky A 2.5 - 5.5

Před zápasem 3. kola jsem jako kapitán mohl řešit příjemné starosti - všichni hráči první desítky mohli nastoupit. O sestavě rozhodly dopravní možnosti - jednoduché to nebylo a obětavému řidiči Marťovi Bačákovi tímto ještě jednou děkuji. Jsem taktéž rád, že premiéru za náš tým zaznamenal Karel Mitura. Opět po dvou týdnech byla zápasová sestava ratingově nejsilnější v historii Postoupek a s průměrem 2145 jsme byli proti nováčkovi z Ořechova favority. Partie v databázovém formátu zatím nemám a ani jsme je společně nerozebírali (doufám, že toto příště napravíme). Proto popíšu zejména své dojmy z jednotlivých partií - více toho mohu napsat asi jen o té svojí. Budu rád, když mě v komentářích doplníte.

Asi po dvou hodinách vyvolával stav na jednotlivých šachovnicích (dle mého krátkého shlédnutí) mírný optimismus: Marťa (1) stál černými stísněně a jeho figury spíše hlídaly hrozby soupeře. Michail (2) rozehrál nápaditě zahájení, dvojicí střelců a jezdcem útočil na soupeřovu malou rošádu a zdálo se, že by tam něco mohlo být. Marťa (3) si vzal ve slovance pěšce na c4 a držel ho - míru kompenzace bílého jsem nedokázal posoudit, nezdála se však moc zásadní. Romča (4) získal ze zahájení výbornou pozici, která rezultovala v zisk centrálního pěšce. Na Romčovy pozice po zahájení je vůbec radost se dívat! Pavel (5) měl dynamickou a asi rovnou pozici. Honza (6) rošoval nadlouho a bušil do malé rošády soupeře, který se snažil o protiakce na druhé straně šachovnice. Já (7) jsem ze zahájení vydoloval polootevřený a-sloupec a dvojici střelců, která však ve zcela zavřené pozici neznamenala mnoho. Karel (8) spolehlivě vystavěl zahájení a začal organizovat pěšcový nástup na soupeřova krále.

Asi po třech hodinách prohrál Marťa (1). Dle jeho vyjádření rozhodla domácí příprava. Marťův závěr
"Moji partii měl víceméně doma na šachovnici.., tož asi tak. Asi zatím nejlepší hráč ve 2 lize, podle mě." 30.11.2014 19:13, Martin Dvořák, facebooková skupina 'Šachový oddíl TJ Sokol Postoupky'

je dost výmluvný. Poté remizoval Karel (8). Jeho soupeř se vynalézavě bránil. Pochopil-li jsem dobře Karlův závěr, byl vyhraný, avšak nenašel odvahu k nutné oběti kvality. Místo toho se soupeř nakonec zachránil věčným šachem. Stav zápasu vyrovnal Michail (2). Soupeře přehrál. Dle jeho slov byla jednou z možností realizace výhody přivyhraná koncovka s dvojicí střelců. Nalezl však ještě lepší řešení - kombinaci s útokem na krále rezultující v souboj dámy proti třem nekoordinovaným lehkým figurám, jejichž život pak již neměl krátkého trvání. V době vrcholících časovek vyhrál Honza (6). Útoky obou borců byly odraženy a na šachovnici se objevila koncovka těžkých figur, přítomných v plném počtu. První dvoutahový zisk věže Honza přešel, soupeř však nelenil a nabídl mu věž znova. Opakovaně dráždit našeho hráče se nevyplácí, a tak jsme vedli 2.5-1.5.

Po časových tísních se bojovalo ještě dlouho. Asi v polovině páté hodiny hry jsem dohrál  (7). Soupeř mi od 20. do 40. tahu nabízel 3x remízu. Protože jsem stál lépe, klidně jsem lavíroval a nechával tuto možnost otevřenou dle zápasového stavu. Všechny mé figury byly aktivnější a ačkoliv rozrážení zavřené pozice trvalo dlouho, dostal jsem se postupně do vyhrané pozice. Soupeř nakonec prekérní situaci řešil obětí střelce za mé dva centrální pěšce a v koncovce V+2 (silní) p proti V+S s šancemi na obou stranách byla náhle potřeba velmi přesná hra. Tu jsem bohužel předvedl jen do té míry, že jsem našel opakování tahů - aby mi pak Marťa Dvořák ukázal, že jsem ve finální pozici (ano, v té, která byla na šachovnici třikrát) měl taktickou výhru. Byla sice překvapivá, ale taky přesně dvoutahová. Ach jo. Zhruba ve stejné době remizoval Pavel (5). Získal sice pěšce a koncovku 2V+J x 2V+S měl jistě vyhranou, něco se ale asi zvrtlo - konečnou pozici jsem neviděl. Remízu jsem schválil, obě zbývající partie byly vyhrané. Chvíli poté vyhrál Marťa (3). Po zisku pěšce stál aktivně - a to jsem notnou chvíli asi ani neregistroval, že má kvalitu víc. Jeho soupeř se pak bránil sice dlouho, avšak marně. Poslední dohrával Romča (4). Převahu pěšce dotáhl do věžové koncovky, kterou vyhrál. Rozhodčí zahlásil "Zápas skončil vítězstvím menšího ptáka v poměru 5.5-2.5!" a mohlo se jet.

Výjezd do Ořechova se povedl a výhra byla k hostitelům ještě spíše milosrdná - Pavel, já i Karel jsme také měli slušné šance na vítězství. Po nepříjemné pozdně odpolední cestě po namrzající D1 mě potěšily gratulace od Ondry i Večise, kteří už věděli, jak zápas dopadl. Tým, jak má být. Za dva týdny doma přivítáme v posledním zápase podzimu Prušánky a doufám, že navážeme na povedený výkon.

OREL OřechovSokol Postoupky
Jacko Vladimír (Z C)2279F1-02225FDvořák Martin (Z H)
Číp Dalibor (Z)2145F0-12380FIvanov Mikhail (Z C)
Lakatoš Tomáš (Z C)2102F0-12138FBačák Martin (Z )
Párall Stanislav (Z)2084F0-12119FBrázdil Roman (Z)
Moulis Mojmír (Z)2070F½-½2100FNavrátilík Pavel (Z)
Kubíček Pavel (Z)1977F0-11956FPalášek Jan (Z)
Kubát Pavel (Z)1945F½-½2105FDungl Martin (Z)
Staněk Stanislav ( H)1938F½-½2135FMitura Karel ( H)
:

Martin Dungl

6 komentářů:

  1. K mojí partii: už se mi dlouho (nebo spíš nikdy) nestalo, abych v sedmém tahu stál černýma líp... Hned po partii jsem si myslel, že jsem někde měl zahrát líp a přísněji, ale počítač mě více méně chválil. Každopádně to ale letos není ono, nějak u té partie nemám jistotu a moc nevěřím svým propočtům...

    OdpovědětVymazat
  2. Zhlédl jsem partie, takže bych to ohodnotil takto: 1. Martin dostal pěkně na prdel. Začalo po16.- Kh8 a pak už tahal za kratší konec. 2. Míša svého soupeře přehrál. Ještě dřív mohl rozhodnout po 25. Sxg7+. 3. Marťa sehrál pěknou partii, kde měl od zahájení převahu, kterou uplatnil v koncovce. 4. Romča jako zkušený harcovník, přehrál soupeře už v zahájení a přešel do výhodné koncovky. Rozhodnout mohl již v 50. tahu po Jxg6. Ale nakonec soupeře udolal ve věžové koncovce. 5. Barvínek hrál vyrovnanou partii až do přechodu do koncovky, kde získal pěšce i mírnou převahu. Ta se v koncovce zvýšila. Pavel však zřejmě neviděl 7 tahový mat (nebo zisk kvality) a umožnil soupeři remizovat po chybném 52.- h5? Po 52. Vf2+ bílý král unikne jen za ztrátu kvality. Tady jsem ztratili půl bod. 6. Honza svého soupeře k ničemu nepustil a jasně ho přehrál. Jenom tu věž si měl vzít na první pokus (26. Dxc8!!!). 7. Dungláč měl partii dlouho pod kontrolou. Až do koncovky kde soupeř obětoval zřejmě nekorektně figuru. Po oboustranných nepřesnostech se mohl radovat náš hráč. Ale místo oběti po 53. - Vxe4 by jasně zvítězil s figurou víc. Šanci měl dokonce třikrát, protože došlo k opakování tahů. Tady jsme přišli o další půlbod. 8.Karel sehrál pěknou ostrou partii, kde dynamická rovnováha byla zachována celou dobu. Soupeř musel dávat věčný šach,aby se zachránil.

    OdpovědětVymazat
  3. Laďa: dost přesné hodnocení, souhlasím. K mojí partii
    - Myslím, že oběť střelce byla za soupeře nejlepší praktická šance. Kdybych nebyl ocas, schovám si nejprve krále na černé pole, aby Sxe6 nebylo se šachem - času jsem na to měl spoustu. Oběť se mi ale při zběžném propočtu nezdála být nebezpečná..
    - Poté jsem udělal dva přirozené tahy Vxe6 a Vh6 - a zjistil, že je pozice nejspíš prohraná (do počítače jsem ji nedával, ještě si ji chci víc rozebrat, ale bílý je dost rychlý). Proto jsem se přenastavil na boj o remízu.
    - Myslím, že zachránit se tam není lehké (kamaráda, kterému jsem pozici po Vh6 dal, jsem za bílé na několik pokusů pokaždé porazil), a že striktně vzato, nebýt té taktiky, prohraný jsem
    - Kf6 jsem prostě neviděl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si že výrazná chyba byla Vxe6. To jsi měl sebrat králem a stál jsi v pohodě. Po Vxe6 a Vh6 jsi stál hodně podezřele. Kf6 se musí vidět na poprvé, když tak na podruhé, nebo aspoň na potřetí...

      Vymazat
  4. Marťa: Hezky jsi ho přejel, slušný výkon! Pocit jistoty určitě přijde!

    OdpovědětVymazat