neděle 23. února 2014

8.kolo ZKP Sokol Postoupky B: Kroměříž C 2:6

K dnešnímu zápasu jsme nastoupili ve značně oslabené sestavě. Ještě večer před zápasem onemocněl Mirek Rakušan a tak jsme museli Céčku "sebrat" Michala. Nakonec jsme nastoupili v této sestavě: 1. Jan Palášek, 2. Martin Bačák, 3. Petr Večeřa, 4. Aneta Tomečková, 5. Jan Netušil, 6. Vladimír Opluštil, 7. Michal Scheichenost, 8. David Opluštil. Jelikož navíc naši nejlepší zvolili místo boje velmistrovské remízy, všechno zbylo na našich juniorech a mně.Za hodinu prohrál Michal (7.), když ztratil dvě figury a prohrávali jsme 1:2. Další změna skore proběhla až po dalších dvou hodinách. David (8) byl svému soupeři rovnocenným soupeřem až do koncovky. Zde však začal hrát rychle a jedna slabší výměna stačila k prohře 1:3. Ostatní partie ale nevypadali zle. Oba Honzové stáli dobře a Aneta se taky dlouho držela. Moje partie byla útočně laděná a mohla dopadnout jakkoli. V časovkách se ovšem hodně vyjasnilo. Nejprve ztratila Aneta (4) figuru a musela se vzdát 1:4. Následovala výhra na čas Honzy Netušila (5). Pozice s pěšcem víc byla lepší 2:4. Další časovku ovšem nezvládl Honza Palášek. V pěkném útočném postavení měl prostorovou převahu. Chtěl vynutit remízu opakováním tahů. Soupeř na poslední chvíli zvolil jiný zřejmě prohrávající tah. Honza však už ve velké časovce, nenašel přesné pokračování a ztratil figuru a vzdal se 2:5. V této chvíli jsem již hrál méněcennou koncovku a nabídl jsem remízu. Po vyzkoušení všech možností jsem se musel po 5 půl hodinách vzdát a po třech letech jsem prohrál partii za Béčko 2:6.Budeme muset ještě hodně zabojovat, abychom se vyhnuli sestupovým příčkám. opl

sobota 22. února 2014

6. turnaj OŽL v Bezměrově

Dnes se uzavřel letošní ročník Okresní žákovské ligy svým posledním šestým turnajem "O Bezměrovského krále". Na startovní listině obou kategorií se sešlo 42 dětí ze 7 oddílů. Hrálo se tradičním švýcarským způsobem na 7 kol, tempem 2×15 minut na partii.

V kategorii starších žáků jednoznačně zvítězil David Opluštil (Sokol Postoupky, 6,5 bodu) před dvojicí Zlíntermu Pavel Drábek (5,5), Radim Jančík (4,5). Těsně za medailí skončil na čtvrtém místě Filip Zavadil (Sokol Postoupky, 4,5) a desátý Theo Fekar (Sokol Postoupky, 1).
V kategorii dívek zvítězila Lenka Navrátilová (4), před Barborou Ondrašíkovou (3,5, obě Slavia Kroměříž) a Lucií Vaňharovou (Sokol Postoupky, 3).

V kategorii mladších žáků se tradičně vyhlašovala podkategorie do 8 let. V ní jednoznačně zvítězil talentovaný Michal Černý, před Robinem Šilberským (oba Zlínterm) a Liborem Plachým (TJ Lutopecny).
Nejlepší dívkou do 8 let pak byla vyhlášena Marika Trnčáková (SK EMKaD Holešov).
Nejlepším mladším žákem se stal Pavel Opluštil (6,5) před Tadeášem Šrucem (oba Sokol Postoupky, 5,5) a Michalem Černým (Zlínterm, 5).
Nejlepšího osobního výsledku pak dosáhla domácí Zdeňka Jordová (4,5), která předváděla výborné výkony. Až na druhém místě skončila šampionka předchozích turnajů Hana Baštincová (obě Sokol Postoupky).
Bronzovou medaili vybojovala Patricie Růžičková (SK EMKaD Holešov, obě 4).

V soutěži družstev zvítězil pořadatelský oddíl TJ Sokol Postoupky (130), před Zlíntermem (88) a SK EMKaD Holešov (43).

Kromě Bezměrovských králů a královen bylo vyhlášeno i konečné pořadí Okresní žákovské ligy.
V kategorii starších žáků byl bezkonkurenční obhájce titulu David Opluštil, který s vítězil s plným počtem 80 bodů. Stříbro a bronz brala dvojice Zlíntermu Pavel Drábek (68) a Radim Jančík (60). Další naši hráči: 7. Filip Zavadil (44), 8. Pavel Opluštil (37),12. Tomáš Pecháček (20), 17. Theo Fekar (16), 19. Ivo Řezníček (11).
Rovněž plného bodového zisku dosáhla v kategorii starších žákyň Lenka Navrátilová (40, Slavia Kroměříž). Stříbro a bronz brala domácí děvčata Lucie Vaňharová (30) a Petra Večerková (26, obě Sokol Postoupky).
V kategorii mladších žáků podával celou sezonu nejvyrovnanější výkony Dominik Večeřa (72, Sokol Postoupky), který tak zaslouženě zvítězil. Na stříbrné příčce skončil Jakub Feiferlík (70, Zlínterm) a na bronzové Tadeáš Šruc (64, Sokol Postoupky). Další naši hráči: 13. Libor Baštinec (26), 15. Lukáš Vaňhara (25), 17. Pavel Opluštil (20), 18. David Ondráček (13).
Již před posledním turnajem měla jisté vítězství Hana Baštincová (40, Sokol Postoupky). O druhé místo byl ještě boj, který skončil nejlépe pro Patricii Růžičkovou (30). Bronz pak v této nabité kategorii zbyl na Eriku Miklendovou (25, obě SK EMKaD Holešov). Na vítězku posledního turnaje Zdeňku Jordovou (15) zbylo páté místo. Karla Pospíšilová (10), obsadila sedmou pozici. Eliška Vymětalová (4,všechny Sokol Postoupky) skončila na 11. příčce. V Poháru družstev zvítězily opět Postoupky 602, před Zlíntermem 533 a překvapením OŽL Bystřicí pod Hostýnem 160. Celkově se letošního ročníku zúčastnilo v šesti turnajích rekordních 103 hráčů z 16 oddílů.

opl

pondělí 17. února 2014

2. liga: Loko Brno B - Postoupky A 5.5 - 2.5

K zápasu 8. kola jsme nastoupili v Brně proti jednomu z favoritů skupiny, Loko Brno B. Zápas byl bohužel dosti jednoznačný, i proto, že jsme hráli v sedmi bez Jardy. Mimo něj jsme hráli v základu. Domácí jsou oddílem s největším počtem členů v republice, tak nepřekvapilo, že mimo nás se v místnosti hrálo ještě několik utkání. Vedle místnosti se slušně uživil i bufet. Jen škoda, že se nikdo moc neměl k větrání. 
K zápasu: Romča stál ve střední hře dobře, pak do koncovky pozici příliš zjednodušil a dal remis (což sice asi odpovídalo situaci, přesto za stavu 0-1 je třeba bojovat!) a Večis rychle prohrál (po úctyhodné šňůře 21 partií za áčko bez porážky!), ve střední hře s opačnými rošádami doplatil na své zoufale pasivní figury. Honza, já a Marťa Dvořák jsme stáli o něco lépe, Pavel špatně a Marťa Bačák na prohru. Jevilo se tak čím dál jasněji, že díru do světa neuděláme. Pavel si nechal v koncovce zavřít jezdce a prohrál, jsem se dostal do lepší koncovky, kterou však soupeřka poměrně bravurně zploštila do mrtvé remízy. 4-1 pro domácí.
Honza v průběhu partie získal pěšce, měl však špatného střelce, pozice se zablokovala a nebylo jasné "kudy". Remíza byla asi objektivní. Marťa Dvořák IM Lanče černými přehrál, měl však problémy s očima a soustředěním a bylo vidět, že u partie trpí. Partie skončila ve věžovce s pěšcem více černého a kompenzací bílého, který vynutil opakování tahů. Marťa Bačák byl přehrán a ve střední hře čelil neodrazitelnému útoku. Ten však odrazil (jistě i s pomocí soupeře) a dostal se do koncovky se dvěma figurami za věž. V té mohl sahat po vítězství spíše on, na výhru však chtěl hrát soupeř. Po našem odjezdu se hrálo ještě asi 20 tahů a partie skončila remízou. 
Jako kapitán nemohu být spokojen. Nevyhrát dva zápasy po sobě ani partii už je na pováženou. Brno je silný soupeř, přesto byl výkon týmu na můj vkus až moc odevzdaný. Příští zápas se Slavií to chce bezpodmínečně máknout. Čím dál reálněji se k nám totiž blíží pásmo sestupu. 

ŠK Lokomotiva Brno BSokol Postoupky
Lanč Alois (Z C)2355F½-½2194FDvořák Martin (Z H)
Vymazal Bronislav (Z H)2324F1-02157FSháněl Jaroslav (Z H)
Kratochvíl Milan (Z)2168F½-½2157FBačák Martin (Z)
Kratochvíl Karel (Z)2231F½-½2095FBrázdil Roman (Z)
Bednář Jakub ( V)2178F1-02142FNavrátilík Pavel (Z)
Zavacký Peter (Z)2118F½-½1841FPalášek Jan (Z)
Dvořák Adam (Z)2119F1-02068FVečeřa Petr (Z)
Richterová Nataša2053F½-½2050FDungl Martin (Z)
:

Martin Dungl

neděle 16. února 2014

8.kolo RS Prusinovice B: Sokol Bezměrov 4:4

V předposledním kole v Prusinovicích jsme nastoupili v této sestavě:1. Jan Netušil, 2. David Opluštil, 3. Vladimír Opluštil, 4. Pavel Opluštil, 5. Petra Večerková, 6. Theo Fekar, 7. Hana Baštincová, 8. Zdeňka Jordová Soupeř nastoupil ve velmi kombinované sestavě a tak naše šance na vítězství se rapidně zvýšili. Bohužel brzy po začátku slečny na posledních dvou šachovnicích shodně přišli o figuru a jejich pozice nebyla dobrá. První dohrála Hanička (7), když partii odehrála ve zběsilém tempu bez většího nápadu. Po ztrátě figury vůbec nekladla odpor a partii odehrála bez nějakého pokusu o ztížení soupeřovi výhry. 0:1. Poté podlehla i Zdenička (7),ale ta si aspoň pěkně vyvinula figury a nebýt neznalosti zahájení a ztráty figury, tak mohla svému soupeři být zdatnou soupeřkou 0:2. Krásnou útočnou partii sehrál David (2), když svého soupeře poctil matovým útokem a snížil na 1:2. I jeho mladší bratr si vedl dobře, sebral soupeři věž a ten to neustále komentoval. Nakonec se vzdal a šel komentovat ostatní partie 2:2. Honza (1) stál snad o něco lépe, ale dostal nabídku remízy, kterou po konzultaci vzal 2,5:2,5. V té době to vypadalo s námi dobře, jelikož Theo měl figuru a dva pěšce víc a Petra měla věž za jezdce. No moje partie se vyvíjela podle mých představ. Jen jsem čekal kde soupeř udělá první vážnější chybu. První čáru přes rozpočet nám udělala Petra, když místo rozbití pěšcového krytu soupeřova krále, si dobrovolně vlezla do vidliček a ztratila věž 2,5:3,5. Přesto to stále vypadalo na naše vítězství. Theo srdnatě bojoval celou partii. V zahájení soupeře přehrál, ve střední hře nevyužil své postavení k matovému útoku. Pak ztratil dámu za věž a jezdce. Přesto vzniklá koncovka jezdec, střelec a věž proti dámě byla díky postouplím pěšcům vyhraná. Unavený Theo po hrdinném výkonu, raději nabídl remízu, kterou mu jeho nepříjemný soupeř přijal.3:3. Tradičně jsem dohrával já, když mi soupeř obětoval figuru za útok, který byl však bezzubý. Otevřel jsem střed a partii bezpečně vyhrál 4:4. Nakonec jsme tedy získali bod, ale podle průběhu jednotlivých zápasů spíše ztratili. V posledním kole nás pak čeká zatím vedoucí tým Rusavy. opl

8.kolo RS Bystřice p.H. B: Junior Postoupky 3,5:4,5

Po náročném víkendovém turnaji se nakonec sešlo všech osm hráčů v pořadí: 1. Miroslav Rakušan, 2. Michal Scheichenost, 3. Pavel Večeřa, 4. ing. Karel Malinovský, 5. Filip Zavadil, 6. Tomáš Pecháček, 7. Tadeáš Šruc, 8. Lucie Vaňharová Do Bystřice jeli junioři ukončit černou sérii několika porážek v řadě. A nakonec se tento hlavní cíl podařilo splnit. Na 1. Mira Rakušan se smířil s remízou, zřejmě důsledek včerejšího nezdaru v posledním kole Víkendového turnaje. Na 2. šachovnici nastoupil Michal Scheichenost. Tomu se výrazněji daří ve vyšší soutěži na 1. šachovnici, což je dost paradoxní. V duchu této tradice se Michalovi nepodařilo bodovat ani v tomto zápase. Třetí šachovnici obsadil remízový král Pavel Večeřa. I tentokrát se spokojil v souboji s domácím kapitánem jen s remízou. Stejného výsledku dostál Karel Malinovský na čtvrté šachovnici. Tento náš v podstatě zastupující kapitán je oporou týmu a druhý nejlepší hráč. Na páté šachovnici zastavil černou sérii porážek Filip Zavadil a zaknihoval důležité vítězství. Na 6. šachovnici měl Tomáš Pecháček za soupeře nejzkušenějšího domácího hráče. Dokázal uhrát další remízu a je tedy vidět mírné zlepšení výkonů i výsledků. Na 7. šachovnici se dokáže dobře prosadit Tadeáš Šruc. I tentokrát přispěl svou troškou do mlýna, když se svým o něco starším soupeřem remizoval. Na poslední šachovnici hrála svou druhou partii v životě Lucka Vaňharová a stala se hlavní hvězdou utkání, když svého soupeře porazila a rozhodla tak o našem těsném vítězství. V posledním kole přivítáme za 14 dní Prusinovice B. opl

sobota 15. února 2014

Memoriál Tomáše Baštince 2014 – 1. ročník víkendového turnaje

Od pátku 14. února do soboty 15. února proběhl v penzionu Bezměrovský dvůr premiérový ročník víkendového turnaje. Hrálo se ve dvou výkonnostních kategoriích.

Ve FIDE A-OPEN turnaji se sešlo na startu 31 hráčů ze 14 oddílů. Bojovalo se v pětikolovém švýcarském systému, tempem 2 × 60 minut + 30 s za provedený tah.
Na přední příčky se prosadili dva největší favorité se shodným počtem 4,5 bodu. Celkovým vítězem se stal Jaroslav Sháněl (ŠK Staré Město), před Stanislavem Juříčkem (Zbrojovka Vsetín). Na třetím místě pak skončil zástupce Beskydské šachové školy z Frýdku-Místku Matěj Kuchař (4 body).
V kategorii žen si zlatou medaili vybojovala Martina Fusková (BŠŠ Frýdek-Místek), stříbro brala Julie Richterová (Šachy Zastávka) a bronz Natálie Kaňáková (BŠŠ Frýdek-Místek).
Z domácích hráčů skončil nejlépe šestý Jan Palášek.

V národním B-OPEN turnaji se zúčastnilo 54 hráčů z 15 oddílů. Tady bylo zkrácené tempo na 2 × 30 minut + 30 s za tah, proto se mohlo hrát celých sedm kol. Většinu startovního pole tvořila mládež, přesto se zde objevilo i několik zkušených dospělých hráčů.
Celkovým vítězem se stal nečekaně, na poslední chvíli přihlášený, Artyom Martirosjan z Brna. Ten dokázal získat 6,5 bodu, a to mu stačilo k zisku zlaté medaile. Na stříbro dosáhl Marek Miča a bronz vybojoval Filip Haška (oba BŠŠ Frýdek-Místek).
V kategorii žen zvítězila Viktorie Všetulová ze Starého Města, před Gabrielou Zemánkovou (Ratíškovice) a Natašou Richterovou (Zastávka).
Z hráčů pořadatelského oddílu si nejlépe vedl Filip Zavadil, který obsadil 10. místo. Těsně za medailí pak skončila čtvrtá Petra Večerková.

opl

pondělí 10. února 2014

7.kolo RP KM: Slavia Kroměříž E:Sokol Postoupky C 7:1

Výsledek zápasu je poněkud děsivý a neměl příliš daleko k „šachovému kanáru“. Paradoxně o jediný bod se postaral Marián Tomeček, který byl původně v roli náhradníka. Ve své partii překvapivě porazil Michala Kostku, který byl se svými více než 300 Elo body jasným favoritem. Mariáne, velké poděkování. Na tento zápas se předem omluvil Miloš Kucián, Zdeněk Prokopec i Ondra Piskač, kterého jsem chtěl poprvé zařadit do sestavy. Hrát nemohl David Opluštil, ani Julinka pro nemoc a k dispozici nebyl ani její táta Marek Šimčák. Domácí nastoupili naopak v nejsilnější sestavě, když z hráčů na 1.- 7. místě soupisky vynechali jen Plachého Josefa a na sedmé a osmé desce hráli Karel Štencel a Zdeněk Rada. Vlastní průběh zápasu nebyl z našeho pohledu radostný, velmi brzy jsme prohrávali 0 : 3, když za naše družstvo prohrál na 7. šachovnici Pavel Večeřa a na 5. šachovnici Bouda Miloš a na 1. šachovnici Michal Scheichenost. Tito naši hráči hráli s černými kameny a měl jsem pocit, že jedině Míša „neprodal svoji kůži lacino“, měl také silného soupeře. Pak získal jediný bod pro naše družstvo Marián Tomeček. Takže po polovině odehraných zápasů jsme prohrávali 1 : 3!! Svůj zápas prohrál na 8. šachovnici Filip Zavadil, který neměl proti zkušenému Radovi příliš šancí. Na 6. desce hrající Martin Medek ztratil s Honzou Polišenským figuru a skóre zápasu bylo 1 : 5. Je jen škoda, že Honza Polišenský opustil oddíl, který mu tolik dal. Já jsem sehrál s Jirkou Jánkem na 2. šachovnici poměrně vyrovnanou partii, ale opět se špatným koncem. Karel Štencel ihned po zápase partii rozebíral pomocí počítače a až do 19. tahu jsem stál lépe. To mě neomlouvá, opět jsem zklamal, měl jsem špatný plán. Partie Firych Mirek versus Kunc Mirek skončila jako poslední, Mirek Kunc bojoval statečně, ale přece jen podlehl zkušenému soupeři. Co naplat, výsledek 1 : 7 je poněkud krutý, ale o to více poučný. Před sebou máme tři zápasy s týmy na 1. -3. místě tabulky a v 11. kole jedeme do Litenčic, které budou až do posledního kola bojovat o záchranu. V tabulce jsme i přes vysokou prohru stále na pěkném osmém místě. Příští zápas hrajeme doma s Bystřicí pod Hostýnem, týmem, který má stále ambice na postup a je favoritem. Věřím tomu, že další body získáme v Prusinovicích, kde budeme mít velmi silnou sestavu. A to jsou Prusinovice na 2. místě tabulky! Veselejší šachové zítřky a pěkné další dny Vám přeje Honza Štefek.

neděle 9. února 2014

7.kolo ZKP:Zbrojovka Vsetín: Postoupky B 5,5:2,5

Dnes nás čekal výlet do Vsetína. Nastoupili jsme v této sestavě: 1. Marek Machalík, 2. Jan Palášek, 3. Petr Večeřa, 4. Miroslav Rakušan, 5. Petr Dvořák, 6. Aneta Tomečková, 7. Jan Netušil 8. Vladimír Opluštil Vyrazili jsme s mírným zpožděním a tak jsme Na Lapač dorazili o něco později. Usedli jsme hned k šachovnicím a začalo se tvrdě bojovat. Po dvou hodinách hry, tedy přesně za deset jedenáct jak ukazovali místní nástěnné hodiny, tak byl stav stále 0:0. Po další hodině hry ( i když hodiny v místnosti stále ukazovali za deset jedenáct) se přišel zeptat Marek (1) jestli může přijmout remízu. Nejprve jsem obhlédnul ostatní šachovnice a nevypadalo to zle. Honza (2) stál jasně na výhru. Večis(3) tam čuchtil nějakou dámskou koncovku, ale věřil jsem že neprohraje. Miroslavův (4) soupeř obětoval kvalitu za útok, ale nezdálo se mi to úplně prohrané. Petr (5) stál vyrovnaně a měl lepší čas než já. Aneta (6) stála aktivně, skoro bych řekl že líp. Honza (7) stál dost dobře a jeho soupeř měl problém s centrálním pěšcem. Remízu jsem Markovi doporučil a on ji v 13 tahu přijal. Domácí tak měli jistotu, že neprohrají 0:8 jak před dvěma lety s našim áčkem. Ale pak svou partii nezvládl Honza (7), když mu soupeř snad nekorektně obětoval figuru, ale Honza nenašel správnou obranu a útok skončil matem. 0,5:1,5. Pak skončili další dva junioři. Honza (2) zvítězil a Miroslav (4) prohrál 1,5:2,5. Ostatní partie přešli do časovek. Večis (3) už předtím ztratil pěšce a koncovka byla méněcenná. Po časové kontrole se mohl vzdát. 1,5:3,5. Petr (5) dopadl podobně, když v časovce létali figurky všemi směry, ale po 40 tahu už zapisoval soupeř vítězství 1,5:4,5. Aneta také v časovce ztratila figuru a mohl se vzdát. Ale bylo vidět, že dlouho nehrála, tak si to chtěla vynahradit. Prohranou pozici tahala i díky soupeřovi až do půl čtvrté. Má partie se již od zahájení neubírala správným směrem. Ve střední hře se mi podařilo střelce proti jezdci a po výměně věží, jsem stál velmi dobře. Do časovky jsem měl těžká rozhodování a dá se říct, že přechod do koncovky jsem úplně pokazil. Soupeř také nezahrál jak Carlsen a tak jsem pořád na soupeře tlačil. Získal jsem zpět pěšce a ještě jednoho na víc. Přesto při přesné soupeřově hře, by partie skončila remízou. To se však nestalo a tak jsem snížil na 2,5:4,5. Šel jsem si nakoupit a další hodinu jsme ještě čekali na Anetu. 2,5:5,5 je nakonec přijatelná porážka. opl

sobota 8. února 2014

GP ve Starém Městě

Za rekordní účasti 112 hráčů v šesti kategoriích, se uskutečnil druhý turnaj GP Zlínského kraje ve Starém Městě. Hrálo se tradičně švýcarským systémem na 7.kol, tempem 2x20 minut na partii. Naše výprava se skládala ze 4 dívek a 7 chlapců. Kromě nejstarší kategorie dívek, jsme tak měli reprezentanty ve všech ostatních pěti kategoriích. Největší naděje jsme vkládali do kategorie H10, kde jsme měli první tři nasazené hráče. Největším želízkem v ohni byl Pavel Opluštil. Ten však zahrál jeden z nejhorších turnajů za poslední dva roky a s 5 body obsadil až 6. místo. Druhý nasazený Dominik Večeřa skončil ještě o příčku hůř na 7.místě. Nejlépe si tentokrát vedl Tadeáš Šruc, který do poslední partie bojoval o celkové vítězství v turnaji. Nakonec z toho bylo nepopulární 4. místo. V kategorii dívek skončila Hana Baštincová na výborném 2. místě. Bronzovou medaili vybojovala naše nová členka Karla Pospíšilová. Dokázala tak uspět i ve svém druhém turnaji v životě. V kategorii do 12 let jsme neměli taková očekávání, ale oba naši zástupci velmi příjemně překvapili. Theo Fekar v posledním kole bojoval na první šachovnici o celkové vítězství, ale i přes porážku obsadil skvělé 5.místo. Svůj nejlepší turnaj sehrál Ivo Řezníček, který prohrál jenom v prvním kole. Na konec obsadil výborné 6.místo. V kategorii dívek již podruhé zvítězila Petra Večerková a stříbro vybojovala Zdeňka Jordová. V nejstarší kategorii do 14 let nám chyběl David Opluštil a tak jsme ani zde nečekali velký úspěch. O to překvapivější byl zisk bronzové medaile o který se zasloužil Filip Zavadil. Na bodované 13. příčce pak ještě skončil Tomáš Pecháček. Celkem jsme tak vybojovali pět medailí, jednu zlatou, dvě stříbrné a dvě bronzové. V soutěži družstev obsadili Postoupky druhé místo za domácím Starým Městem. V celkovém pořadím po druhém turnaji jsou naši hráči stále v boji o celková prvenství či o postupy na MČR. V kategorii H10 vede Pavel Opluštil 32, před Tadášem Šrucem 28. 7. Dominik Večeřa 24 a 15. Lukáš Vaňhara 3 body. V kategorii D10 je Hana Baštincová druhá s 16 body, 6. Karla Pospíšilová 6 a 9. Eliška Vymětalová 3 body. V kategorii H12 drží zatím skvělé 3. místo Theo Fekar 20 a 10. Ivo Řezníček 14 bodů. V kategorii D12 ovládly naše děvčata v pořadí 1. Petra Večerková 20, 2. Zdeňka Jordová 14 a 3. Lucie Vaňharová 8. V kategorii H14 je třetí Filip Zavadil 20, 7. David Opluštil 18 a 13. Tomáš Pecháček 9 bodů. V soutěži týmů stále vedou Postoupky před Starým Městem a Hošťálkovou.

neděle 2. února 2014

2. liga: Postoupky A - Staré Město B 2.5 - 5.5

V 7. kole 2. ligy jsme v domácím prostředí přivítali B-tým Starého Města. Oproti papírovým předpokladům se naši soupeři před zápasem pohybovali v pásmu sestupu, proto bylo jasné, že v zápase proti nám budou chtít bodovat. Jarda Sháněl proti mateřskému oddílu nemohl nastoupit, místo něj byl nominován Mara Machalík. Soupeř nastoupil podobné sestavě, jako v předchozích zápasech, k základu měla daleko. Papírově tak byl zápas vyrovnaný. Během týdne proběhly v Postoupkách horotvorné procesy a jestli kopce z parket porostou dál stejnou rychlostí, nebudeme za měsíc potřebovat schody.

Ze začátku jsem měl dost starostí se svou pozicí a analyzovat jsem nebyl, tak budou mé komentáře povrchní a možná i chybné. Můžete o svých partiích napsat pár slov do komentářů. Marťa zvolil skotský gambit s černopolnou strategií a měl minimální výhodu, druhý Marťa p. Bažanta černými přehrál, ovšem do výhry ještě daleko, Romča stál údajně taky velice dobře (přes +2), ale pak přehlédl obranu soupeře a stál s králem v centru na prohru, Pavel se dostal do o něco lepší koncovky. Honza útočil, ale bylo jasné, že pokud se soupeř ubrání, bude stát velmi dobře, Večis přehlédl manévr v centru, musel si pokazit pěšcovou strukturu a stál špatně, já měl rovnou pozici s opačnými rošádami a Mara stál ve Skandinávské stísněně, otázka však byla, zda bílý svou aktivitu nepřehnal. 

Jako první jsem dohrál . V zahájení jsem ztratil dost času a necítil jsem se ideálně, tak jsem nabídl v rovné pozici remízu. Soupeř ji po delším zámyslu vzal (myslel jsem, že stojím mírně hůř a soupeř ji odmítne). Týmu se pro dnešek omlouvám za nebojovnost. Chvíli po mně skončil Pavel. V koncovce, která vznikla, už nebylo moc co vymýšlet, remis. Následovala partie Romči. Ten se pustil do útoku na král. křídle a dle Marti B. měl někde výhodu přes 2. Nechal si však krále v centru, soupeř křídlo udržel, a s (obětovaným) pěšcem více podnikl rozhodující útok na krále. Poté dohrál Marťa Dvořák. Ve střední hře asi vypustil jedno dobré pokračování, jinak partie pravděpodobně neopustila rovnováhu a skončila remízou v dámské koncovce, kde oba králové byli slabí, takže motivům s šachováním nebylo úniku. Jen tah přes časovku vydržel Honza. Rybka mi ukázala, že místo Dh6+ se měl stát zdvihák f5 (nejprve tento tah hodnotí opatrně, avšak po 15 minutách už +1.22). Ovšem to jsou tahy, které lidské oko jen tak nevidí. Bílá dáma vyhnala černého krále na dámské křídlo, ale bylo jí pod kožichem černého úzko, černý získal kvalitu a vyhrál. Chválím však Honzu za pár tahů v zoufalé pozici, soupeř se mohl někde spést. 

Prohrávali jsme 3.5-1.5 a hráli Marťa Bačák, Večis a Mara. Marťa černými stál dlouho, alespoň opticky, na výhru, ale nebylo moc jasné, jak to dotáhnout. Pak se vyměnil pár věží, pozice se otevřela, slabiny vyrostly i Marťovi a bylo jasné, že ten musí hrát najednou velmi opatrně. Nakonec remis. Večis i Mara měli těžkou úlohu. Oba měli horší pozici, ale bylo třeba vyhrát. Mara zvolil taktiku počkat, zda to soupeř sám pokazí, Večis si zkusil v pozici dvou věží proti dámě vytvořit volného pěšce. Večisova partie se do koncovky 2V x D dostala po (asi) unáhlené výměně soupeřky. Ta však poté stále měla velké šance na postup pěšců na dámském křídle. Jelikož jí však stačila remíza, šachovala a využila toho, že černý král se nemohl od dámského křídla příliš vzdálit. Remis. Mara stál celou partii velmi stísněně, avšak vzhledem k zavřené pozici s těžkými figurami a nestejnopolnými střelci bylo jen otázkou, kdy se pozice otevře a v čí prospěch. To se vydařilo soupeři (Rosťovi Puklovi). Za již rozhodnutého stavu se konečně pozice ztaktizovala a Mara neudržel nájezd bílých figur.

Zápas se nevyvedl. S papírově srovnatelným soupeřem jsme uhráli 5 remíz a třikrát jsme byli poraženi, z toho dvakrát bílými. Žádná sláva. Marťa, Romča i Honza stáli asi v některé fázi partie velmi dobře, obraty však k šachám patří, minulý zápas jsme z nich těžili my. Za dva týdny proti Loko Brno tak musíme zabojovat.

Sokol PostoupkyŠK Staré Město B
Dvořák Martin (Z H)2194F½-½2116FDobeš Vojtěch (Z V)
Bačák Martin (Z)2157F½-½2272FBažant Petr (Z V)
Brázdil Roman (Z)2095F0-12078FHorsák Jan (Z)
Navrátilík Pavel (Z)2142F½-½2134FVavruška Antonín (Z)
Palášek Jan (Z)1841F0-12135FDvouletý Pavel (Z)
Večeřa Petr (Z)2068F½-½1952FZpěváková Jana
Dungl Martin (Z)2050F½-½2027FPartyš Petr
Machalík Marek1949F0-11961FPukl Rostislav
:

Martin Dungl

7.kolo RS Milovice- Sokol Bezměrov 6:2

K dnešnímu zápasu sedmého kola jsme zajížděli do Milovic, což je nejmladší šachový oddíl na okrese Kroměříž.Naše sestava se musela obejít bez řady nemocných hráčů a tak nakonec jsme museli vyrazit pouze v sedmi hráčích. Naše šance na bodový zisk tak byly velmi malé. 1. Jan Netušil, 2. David Opluštil, 3. Vladimír Opluštil, 4. Pavel Opluštil, 5. Theo Fekar,6. Hana Baštincová, 7. Zdeňka Jordová. Prohrávali jsme tak od začátku 0:1. První skončil Theo Fekar (5.), který vůbec neporozuměl soupeřovu zahájení a velmi brzo prohrál 0:2. V tu dobu už Hanička(6.) ztratila figuru v 8 tahu a už se jen dohrávalo. Pochválit musím Zdeničku (7.), která sehrála výborně zahájení. Ve střední hře ji však její zkušený soupeř, dokázal přehrát. 0:3. Za chvíli se vzdala i Hanička 0:4. Netrvalo dlouho a skončil také boj na první šachovnici. Honza s věží méně neměl šanci na bodový zisk 0:5. Po dvou a půl hodinách se mi vzdal můj soupeř na třetí šachovnici, když měl figuru méně 1:5. Dohrávali synáčci. Pavel (4) získal kvalitu, ale měl o dva pěšce méně a koncovka byla nejspíš remízová. David (2) stál aktivněji, ale nic konkrétního v pozici nebylo. Pavel nabídl remis v jasně remízové pozici a soupeř ji přijal 1,5:5,5. David se rozhodl obětovat střelce s útokem na krále. Soupeř se špatně bránil a ztratil dámu za věž a za střelce. V jasně vyhrané pozici ustoupil David špatně králem a soupeř mu dával "věčňák". Zápas jsme tak prohráli docela důstojně 2:6.

RS: Junior Postoupky – Loukov 3:5

Vzhledem k absenci dvou hráčů základní sestavy jsme nastoupili oslabení, navíc v sedmi. Takže jsme od začátku prohrávali 0-1.
Partie našich hráčů bych si netroufl hodnotit, takže stručně. Nejdřív remízoval Tomáš P. na páté a prohrál Filip Z. na čtvrté šachovnici; 0,5-2,5. Pak se podařilo vyhrát mně. Dokonce jsem hrál celých devět tahů podle teorie; 1,5-2,5. Pak dal partii za remíz Pavel V. na druhé desce (možná v mírně nejasné pozici); 2-3. Tadeáš dlouho tahal prohranou pozici (nebo spíš soupeř svou vyhranou). Nakonec tedy mat; 2-4. Dominik na sedmé šachovnici se urputně bránil v koncovce nestejnobarevných střelců, ale nakonec musel kapitulovat; 2-5. Výsledek na konečných 3-5 korigoval pěkným uvolněním pěšce Mira R.
Škoda poslední šachovnice. Mohly být šance aspoň na remízu.

mm