úterý 24. února 2015

2. liga: Postoupky A - Loko Brno B 2 - 6

K zápasu 8. kola 2. ligy řešilo áčko již skoro tradiční problémy se sestavou. Dopadlo to dobře a svůj letošní debut za áčko zaznamenal hrdina loňské sezóny, Laďa Opluštil. Ačkoliv jsme byli oproti minulému zápasu posíleni, soupeř (o skóre druhý tým tabulky) byl silnější. Sešel se v letos nejsilnější sestavě (se sedmi hráči základu) a s průměrným ratingem 2185 byl proti nám, s průměrem 2046, favoritem.
Chvíli po zahájení jsem zaregistroval, že na sedmé šachovnici se skládají figurky. Honza bílými vytěžil z dobré znalosti zahájení možnost přechodu do opakování tahů. Soupeř nic nenamítal (kdyby odbočil, stál by hůře). Hodnotit to lze různě, ale Honza i kapitán to vidí pozitivně (:-)). Já kdybych hrál se soupeřem o 300 elo bodů silnějším, také neváhám, proto z mého pohledu dobrá remis. Bohužel, záhy se další dvě partie obrátily v náš neprospěch. Laďa (8) v rovné pozici uviděl kombinační motiv, který nevycházel. Zbytečné a bohužel dosti banální přehlédnutí. Zůstal mu pěšec víc a kvalita méně, což společně s katastrofálně slabými černými poli bohatě stačilo k beznadějné pozici. Po několika tazích a další ztrátě se vzdal. Pavlův (3) soupeř zvolil v benoni jedno z méně obvyklých schémat pro vývin figur - Je7-Jg6, Se7 a Jh4. Pavel bohužel hned v 10. tahu přehlédl pěšce g2 a následně umožnil další aktivizaci černých figur. Soupeř pak hrál velmi rychle, což dávalo určitou naději, že něco pokazí, ale nestalo se tak - Pavel kalil vodu marně.
Prohrávali jsme tak rychle 2.5-0.5. Další dvě dohrané partie byly sice bojovnější, ale taktéž se obrátily v náš neprospěch. Večis (6) vyšel černými ze zahájení lépe. Soupeř si vytvořil tlak, kdyby to však černý okázale ignoroval, stál by výrazně lépe, díky lepšímu střelci a slabé pěšcové struktuře bílého. Místo toho černý dal dvě figury za věž a pěšce a kvůli slabým bílým polím stál rychle na prohru, což uznal svou kapitulací. Romča (2) černými nezvládl zahájení. Jeho silný soupeř se na variantu asi i podíval, vytvořil černému slabiny - a ačkoliv Romča držel materiální bilanci dlouho vyrovnanou, byla jeho pozice beznadějná. Bílý již výhru nepustil. Karel (5) a jeho soupeř hráli asi oboustranně nejkvalitnější partii. Karel černého přehrál, ten se však bránil dobře a při nejbližší příležitosti přešel do protiútoku. V otevřené pozici s nestejnopolnými střelci byli oba králové ohroženi - bílý (Karlův) asi více. Pozice skončila remízou opakováním tahů, dle Karlových slov to byla již záchrana pro bílého. Můj (4) soupeř rozehrál bílými zahájení velmi nestandardně, avšak jako bílému se mu toho tolik nedělo - ze zahájení vyšel pouze v o něco horší pozici. Té se však asi zalekl, a tak obětoval pěšce. Při dalším zjednodušování jsem asi dvakrát mohl zahrát přesněji a přejít do prakticky vyhrané pozice. To jsem však nevyhodnotil přesně, a tak jsem raději získal druhého pěšce a převedl pozici do koncovky se střelcem a jezdcem proti dvojici střelců. Ta byla (pro mě překvapivě) obtížná, bílý se velmi vynalézavě bránil. Po 43 tazích pozvolného zatlačování bílých figur, spojeného s postupem pěšců, se mi podařilo vyměnit jezdce za jednoho z bílých střelců a výslednou koncovku jsem již jednoduše vyhrál. Nejdelší partii hrál Ondra (1) s IM Lančem. Hrál se sicilský Scheveningen s opačnými rošádami, uzavřeným centrem a oboustrannými šancemi. Černému se podařilo vybudovat si na královském křídle pevný obranný val. Ondrovi se nepodařilo jej ztéci - namísto toho se hrálo na křídle dámském. Za pomoci oběti černého jezdce na c3 (její odmítnutí nepomohlo) byl kryt bílého krále rozpárán a černý vyhrál.

Zápas skončil 2-6. Je to vysoká prohra, přesto jsem oproti odevzdaným výkonům z posledních dvou kol zaznamenal výkonnostní posun. Soupeř prokázal svoji kvalitu - je vidět, že mladíci, kteří proti nám hráli, stále výkonnostně rostou. Kromě toho, dvě partie jsme odevzdali zcela zbytečně. V dalším zápase jedeme do Starého Města a věřím, že předvedeme bojeschopnost.

Sokol PostoupkyŠK Lokomotiva Brno B
Karlík Ondřej (Z H)2138F0-12337FLanč Alois (Z C)
Brázdil Roman (Z)2119F0-12321FVymazal Bronislav (Z H)
Navrátilík Pavel (Z)2100F0-12275FBurdalev Kirill (Z C)
Dungl Martin (Z)2105F1-02148FKratochvíl Karel (Z)
Mitura Karel ( H)2135F½-½2200FKratochvíl Milan (Z)
Večeřa Petr2025F0-12036FDvořák Adam (Z)
Netušil Jan1807F½-½2105FHofírek Benedikt (Z)
Oplustil Vladimir1942F0-12056FMičulka David (Z)
2:6

Martin Dungl

Žádné komentáře:

Okomentovat