sobota 23. května 2015

Grand Prix ve Vsetíně

Dnes skončila další sezona Grand Prix Zlínského kraje v rapid šachu. Poslední čtvrtý turnaj se konal ve Vsetíně. Hrálo se ve třech věkových kategoriích švýcarským systémem na 7 kol, tempem 2x20 minut na partii. Šachisté Postoupek tentokrát vyslali sedmičku statečných.

V nejmladší kategorii do 10 let startoval pouze Dominik Večeřa. Ten byl prvním nasazeným a měl reálné šance zvítězit nejen v dnešním turnaji, ale vyhrát i v celkovém pořadí. Dominik však svou šanci nedokázal využít. Zbytečně rychlou hrou se připravil o lepší výsledek. Zbytečná remíza ve druhém kole a porážka od Štěpána Řezníčka měla za následek podstatnou ztrátu. V posledním kole sice porazil Michala Černého (Zlínterm), ale stačilo to pouze na čtvrté místo. V celkovém hodnocení tak zvítězil Vlastimil Babula (Staré Město) před Michalem Černým a na Dominika zbyl pouze bronz. Bohužel tak přišel nejtěsnějším rozdílem o postup na MČR.
Vítězkou v kategorii dívek do 10 let se i přes neúčast v posledním turnaji stala Hana Baštincová. Kromě zlata vybojovala i postup na MČR.

V prostřední kategorii do 12 let kraloval Pavel Opluštil. Až na porážku v posledním kole své soupeře dokázal všechny porazit a potřetí v sezoně vyhrát turnaj GP. Jednoznačně se tak stal krajským přeborníkem a samozřejmě vybojoval postup na MČR. Tadeáš Šruc obsadil pěkné 13. místo.
V kategorii dívek předvedla výborný výkon Karla Pospíšilová. Stačilo to na stříbrnou příčku v dnešním turnaji i v celkovém pořadí. Také ona nebude chybět na zářijovém mistrovství republiky.

V nejstarší kategorii do 14 let patřil mezi favority David Opluštil. Turnaj se mu sice moc nepovedl a prohrami v posledních dvou kolech klesl na šesté místo v dnešním turnaji. To ale už nemělo vliv na jeho celkové prvenství v celém seriálu Grand Prix.
Další dvě stříbrné medaile přidala Lucie Vaňharová v kategorii dívek. Ta v celkovém pořadí pak znamená rekordní páté postupové místo na MČR.

V celkovém hodnocení Postoupky tedy vybojovaly tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Žádné komentáře:

Okomentovat