čtvrtek 14. května 2015

Open Kroměříž 2015

V termínu 6. - 10. 5. 2015 se uskutečnil již 4. ročník Open Kroměříž. Turnaj se hrál také jako Memoriál Pavla Slavíka, přebor Sokolské župy Hanácké a okresní přebor. Turnaj se odehrál v prostorech Bezměrovského dvora, sponzorem turnaje byla firma TDZ Turn.

Na Open Kroměříž dorazilo 50 šachistů ze čtyř zemí. Pro šachisty byl připraven bohatý doprovodný program, obnášející tenisový turnaj, turnaj v bleskovém šachu nebo grilování. Prvních 8 šachovnic bylo přenášeno on-line. Nejvýše nasazenými borci byli IM Jan Sosna (2351), FM Josef Mudrák (2299) a IM Evgenij Piankov (2277), všichni tři taktéž úlohu favoritů úspěšně prokazovali. První dva uvedení okupovali po celý turnaj dvojici prvních stolů. IM Piankov po hrubé chybě prohrál hned v prvním kole s Jozefem Wasikem z Polska, zahájil však stíhací jízdu a po sérii čtyř výher se čelu opět přiblížil. IM Sosna a FM Mudrák měli mezitím za sebou oba čtyři výhry a vzájemnou remízu. V posledních dvou kolech oba postupně čelili rozjetému IM Pinakovovi a v horších pozicích zachránili remízu. Zvláště 85-tahová partie Mudrák-Piankov z posledního kola byla ozdobou turnaje. V konečném pořadí tak zvítězil IM Jan Sosna (Slavoj Poruba, 6b) o půlbod pomocného hodnocení před FM Josefem Mudrákem (Slavia Kroměříž, 6b), kterému vítězství v Open Kroměříž každoročně uniká. Další pořadí bylo 3. Martin Dvořák (Slavia Kroměříž), 4. IM Evgenij Piankov (Sevastopol, UKR), 5. Miloslav Vanka (Caissa Úholičky), 6. Martin Nehyba (Sokol Skalička), 7. Petr Blaha (ŠK Staré Město), 8. Petr Petřík (Slavia Kroměříž, všichni 5b).

V kategorii juniorů zvítězil Miroslav Rakušan (Sokol Postoupky), v kategorii starších žáků se radoval teprve 12-letý Martin Nehyba , nejlepším mladším žákem byl Pavel Opluštil (Sokol Postoupky) a nejlepší ženou se stala Julie Richterová (Šachy Zastávka). Okresní přebor byl doménou borců Slavie Kroměříž, kteří se umístili na prvních třech místech. Nejlepší z nich byl FM Mudrák. Přebor Sokolské župy Hanácké se směnil v přebor pořádajícího oddílu Sokol Postoupky, v němž zvítězil Tomáš Dvouletý (4.5b). Výsledková listina ukázala, že nejsilněji obsazenou doprovodnou kategorií byli senioři. Zvítězil IM Piankov, o pomocné hodnocení před Miloslavem Vankou a Petrem Blahou.

K Open Kroměříž neodmyslitelně patří taktéž doprovodné turnaje v tenise a v bleskovém šachu, v obou jde však většině účastníků jistě více o zábavu než o pořadí. Jako nejlepší tenista se ukázal pan František Stojan, který přesvědčivě porazil všechny soupeře. Rychlou a přesnou mysl i ruku v bleskovém turnaji prokázal Martin Nehyba.

Turnaji se v letošním roce nevyhnuly jisté organizační problémy. Stravování v Bezměrovském dvoře jsem se osobně neúčastnil, zpětná vazba účastníků však byla negativní. Taktéž rozlosování třetího kola se nepovedlo, zrychlený švýcarský systém byl špatně nastaven. Z těchto věcí si beru poučení a udělám vše pro to, aby se neopakovaly. I přes zmíněné mouchy věřím, že se většině účastnic a účastníků turnaj líbil stejně jako mně a odnesli si z něj příjemné šachové i nešachové zážitky. Budu se těšit za rok!

Konečné pořadí
Odehrané partie
Fotogalerie - Sokol Postoupky a Michael Věžník

Martin Dungl

Trojice vítězů. Zleva 3. Martin Dvořák, 1. IM Jan Sosna a 2. FM Josef Mudrák.

2 komentáře:

  1. Velmi dobře organizovaný turnaj, účastním se i příští rok.
    R. Huňa

    OdpovědětVymazat