neděle 25. ledna 2015

2. liga: Postoupky A - Slavia Kroměříž B 2.5 - 5.5

K zápasu 6. kola nastoupilo áčko v oslabené sestavě. Jelikož za Slavii hrálo z prvních devíti hráčů soupisky osm, bylo o favoritovi zápasu jasno. Tolik to naštěstí nevadilo - důležitá byla výhra nad Hustopečemi v minulém kole. Nyní si opory vzaly zkouškové volno.
Hned zkraje skončily čtyři partie rychlou remízou - Marťa B. (1), Romča (3), Pavel (4) a Honza (5) tak mohli jet domů. Nedlouho poté prohrál Mira (7). Soupeř (G. Jablečník) získal výhodu dvojice střelců a po výměnách se dostal Mirovi pod kožich. Myslím, že Mira partii odfláknul - když stál již na prohru, měl stále na hodinách hodinu a půl.. Následovala remíza Honzy N. (8) s Mirou Kašíkem. Kdo z nás smrtelníků se ještě může pochlubit, že za áčko ještě neprohrál? Honzův soupeř získal aktivní pozici a obětoval pěšce za ještě větší iniciativu, pozice však směřovala do výměn a jediné co soupeř z tlaku získal, byl pěšec nazpět. Ve věžové koncovce již byla remíza spravedlivým výsledkem. (6) jsem hrál černými s Peťou Bačákem. Ačkoliv jsem měl představu, na jaké motivy se v zahájení hraje, v propočtu mi nevycházely - a tak jsem se rozhodl pro pasivní obranu. Bohužel pro mě, soupeř pak hrál výborně a po dalších mých chybách již nebyla situace řešitelná. Když jsem pak zadal partii do stroje, ukázalo se, že mé představy o to, jak jsem měl hrát, byly v pořádku - a na vině mizerně sehraného zahájení byl špatný propočet. Za rozhodnutého stavu dohrával Ondra (2) s Tomášem Cagašíkem. Když ještě nebylo o výsledku jasno, Ondra zariskoval, výsledkem však byla jeho prohraná pozice. Po destrukci dámského křídla se mohl vzdát, další odpor jen oddálil nevyhnutelné.
Po špatném výkonu a prohře 5.5-2.5 jsme klesli ze třetího místa na čtvrté. V příštím kole vyzveme v Brně vedoucí Moravskou Slavii.

Sokol PostoupkySlavia Kroměříž B
Bačák Martin (Z )2138F½-½2337FMudrák Josef (ZVH)
Karlík Ondřej (Z H)2138F0-12235FCagašík Tomáš (ZVH)
Brázdil Roman (Z)2119F½-½2152FStachoň Martin (Z)
Navrátilík Pavel (Z)2100F½-½2124FSojka Aleš (Z)
Palášek Jan (Z)1956F½-½2030FMalčánek Jan ( H)
Dungl Martin (Z)2105F0-12036FBačák Petr (Z)
Rakušan Miroslav1719F0-12127FJablečník Gustav (Z)
Netušil Jan1807F½-½1985FKašík Miroslav (Z)
:

Martin Dungl

RS. ŠK MILOVICE HRAD:JUNIOR POSTOUPKY 6,5:1,5

Prakticky v nejsilnější sestavě jsme nastoupili proti prvnímu celku tabulky Milovicím, které své působiště přesunuli do hospůdky v Dolních Zahradách Na Hradě. Domácí na nás také vyrukovali v silné sestavě a tak se mohl čekat docela zajímavý boj. 1. Michal Scheichenost, 2. David Opluštil, 3. Vladimír Opluštil, 4. Filip Zavadil, 5. Julie Šimčáková, 6. Pavel Večeřa, 7. Pavel Opluštil, 8. Miloslav Bouda. Ještě než jsme začali tak si dal Večis dvanáctečku, zřejmě pro jistější ruku. Toto skvělé týmové gesto vyústilo v rychlou prohru 1:0. Julie (5) zahrála partii proti silnému soupeři hodně naivně a brzy následovala další nula 2:0. Ani dvě hodiny nevydržel Michal (1) proti Liboru Daňkovi a bylo to 3:0. čtvrtou porážku utrpěl Pavel (7), když se příliš uzavřel a špatně se bránil útoku bílého. 4:0. Přesto se dalo ještě remizovat. Jenom Miloš (8.) nechápal o co se ještě snažíme. Měl pěšce na víc a chtěl nabízet remízu. Všechny remízy odmítali také Filip a David. David získal figuru a kráčel k výhře. Někde však soupeře vypustil a kvůli nedokončenému vývinu, musel figuru vrátit. Pak už v horší pozici, přešel do koncovky věž jezdec proti dámě a zde se jistě předčasně vzdal.To už však svou partii dovedl k prohře Miloš, který hraje čím dál hůř. V podstatě se dokáže porazit sám, aniž by mu soupeř pomáhal. Čestný bod jsem uhrál já, když mi soupeř zahrál prapodivné zahájení ve střední hře jsem jej přehrál a v koncovce umatoval. Pak již jen dohrával Filip. Ten byl několikrát na pokraji výhry, ale koncovky musí ještě vylepšit. Remíza jen upravila skore na 1,5:6,5. Tak vysoká porážka sice neodpovídala průběhu utkání, ale na bodový zisk jsme tentokrát neměli. opl

1.liga dorostu v Ostravě

V sobotu nás čekalo další dvojkolo 1. ligy dorostu, tentokrát v Ostravě. Opět jsme měli problém dát dohromady sestavu. Na poslední chvíli se nám podařilo sehnat Ivo Řezníčka a zachránit tak aspoň plný počet našich hráčů. Odjížděli jsme nakonec v sestavě: 1. Miroslav Rakušan, 2. David Opluštil, 3. Filip Zavadil, 4. Pavel Opluštil, 5. Ivo Řezníček, 6. Zdeňka Jordová.
Situace v tabulce nebyla vůbec růžová. S 6 body jsme byli v pásmu sestupu a tak jsme potřebovali nutně bodovat. Prvním našim soupeřem byl silný celek Slavie Orlové B. Bodovat v tomto zápase by byl zázrak. S Vojtou Zavadilem jsme šli obhlídnout místní obchodní centrum Futurum a zatím naši hráči zasedli za šachovnice. Po našem návratu už nedočkavě na nás čekal Ivoš (5), který hrál rychle a taky rychle prohrál. Po obhlídce šachovnic jsem musel konstatovat toto: Zdenka (6.) sice měla figuru navíc, ale soupeř si figuru brzo dobíral zpět. Spíš se dala předpokládat nula. Pavel (4.) obětoval figuru za vzdušné zámky a byl jasně zdechlý. Filip(3) měl kvalitu navíc v ostré pozici a nezanedbatelné vyhlídky na bod. David (2) v ploché pozici stál na remis. Mirek(1) získal kvalitu a stál na výhru. A jak to dopadlo? Nejprve se vzdala Zdeňka a prohrávali jsme 0:2. David remizoval a Pavel prohrál 0,5:3,5. Pak ještě dlouho bojovali Filip s Mirkem. Filip převedl pozici do prohrané pěšcovky a prohrál. Mirek nakonec svou převahu uplatnil a získal čestný bod. Prohra 1,5:4,5 odpovídala průběhu zápasu.

Po obědě jsme nastoupili proti domácí Ostravě. Tady jsem věřil, že body získáme a nakročíme k záchraně. Zdeňka, Mirek a David měli vyhrát a Filip s Pavlem by měli remizovat. Plán se začal plnit po tom, co Zdeňka pěkně porazila svého soupeře a dostala nás do vedení 1:0. Pak přišel Ivoš s tím jestli může nabídnout remízu. Pozice byla materiálně vyrovnaná a tenhle půlbod by byl cenný. Ovšem soupeř samozřejmě remis nepřijal. Ivoš jakoby již měl odpracované, tak rychle zahrál pět tahů a dostal mat. Bylo vyrovnáno. Pavel stál s pěšcem míň, ale dostal se do jezdcové koncovky a do blokované pozice s určitými šancemi na remis. Filip stál pěkně aktivně, David začal čarovat a získal pěšce i aktivitu. Mirek stál celkem vyrovnaně. Kdyby Pavel udržel remízu tak šance na výhru byla. To se ovšem nepodařilo, když koncovku nezahrál dobře a prohrávali jsme 1:2. To už ovšem David získal dámu za věž a brzo vyrovnal na 2:2. Mirkovi v lepší pozici soupeř udělal velkou hrubku a okamžitě se vzdal. Vedli jsme 3:2 a věřili, že Filip minimálně remizuje. V přechodu do koncovky však Filip ztratil věž a i když to ještě zkoušel, tak to bylo beznadějné. S remízou 3:3 byli domácí maximálně spokojeni. Zůstali totiž v tabulce o bod před námi. Navíc všechny ostatní výsledky byly pro nás naprosto nepříznivé a na záchranu ztrácíme 5 bodů a nejspíš budeme muset v posledních 4 kolech třikrát vyhrát. Nezbývá než mobilizovat všechny naše síly na dubnové zápasy v Olomouci. Jinak by byla 1. dorostenecká liga bez Postoupek poprvé od roku 1998.

pondělí 19. ledna 2015

RP: Sokol Morkovice A: Sokol Postoupky C 2:6

V minulé sezóně jsme v Morkovicích prohráli těsně 3,5 : 4,5. Tentokrát jsem věřil ve výhru, i když moje úvaha vycházela spíše z toho, co doposud družstvo Morkovic v naší soutěži předvedlo. Naše sestava byla následující: 1. Prokopec Zdeněk, 2. Peška Antonín, 3. Opluštil David, 4. Štefek Jan, 5. Kunc Miroslav, 6. Večeřa Pavel, 7. Tomeček Marián, 8.Šimčáková Julie. Poprvé se v sestavě družstva objevil na 1. šachovnici Zdeněk Prokopec, který přijíždí na naše zápasy až z Brna. Zhruba po hodině hry jsem mohl konstatovat, že ve všech partiích stojíme solidně a někteří naši hráči měli už pěšce navíc. Leč první výhru zaznamenal hráč Morkovic, na 6. šachovnici, když přehrál Pavla Večeřu, který hrál za černé francouzskou. Bohudík, jak se později ukázalo, byla to naše poslední prohra. Pak už nám přála na všech šachovnicích šachová bohyně Caissa. Nejdříve nabídl remízu na 7. šachovnici domácí Karel Studený Mariánovi Tomečkovi, který po konzultaci se mnou remízu přijal, postavení na šachovnici remíze také odpovídalo. První výhru našeho družstva jsem zaznamenal po necelých třech hodinách hry na 4. šachovnici já. Hrál se dámský gambit, od začátku se partie vyvíjela v můj prospěch, soupeř mi sice nabídl ve 21. tahu remízu, ale tu jsem nepřijal, po dalších dvou tazích jsem získal pěšce. Soupeř měl velmi exponované královské křídlo a velice slabou 8. řadu a to vedlo nakonec k jeho prohře. V pravé poledne byl stav zápasu 1,5 : 1,5. Soupeř Mirka Kunce na 5. šachovnici, udělal v poměrně vyrovnané partii ve 26. tahu hrubou chybu a ztratil střelce. Přesto v partii dál pokračoval, ale po několika tazích v beznadějném postavení partii vzdal. Pěkně hrála na 8. šachovnici Julinka, která nedala soupeři, který hrál francouzskou, žádnou šanci. Nejdříve získala pěšce a partii dohrávala s věží navíc. Vedli jsme 3,5 : 1,5 a pomalu jsem už věřil, že vyhrajeme. Na 1. šachovnici se bránil za naše barvy poměrně dobře Zdeněk Prokopec, na 2. šachovnici měl Toník Peška už dva pěšce navíc a hnal své pěšce k polím proměny, jenom David Opluštil stál na 3. šachovnici poměrně hůře, když už měl o dva pěšce méně než jeho soupeř. Nejdříve se dohrála partie na 1. šachovnici, kde se soupeři, hrající „skotskou“, po zásluze o bod dělili. V této partii opravdu hráči vyčerpali všechny kombinační možnosti a konečné postavení bylo následující: Domácí Petr Štolfa blokoval pěšcovou formaci Zdeňka Prokopce na královském křídle a naopak Zdeněk držel „na uzdě“ pěšce svého soupeře na dámském křídle. Na obou křídlech směřovali pěšci k polím proměny. Na 2. šachovnici sehrál partii mistrovsky (jak jinak) Tonda Peška, kterému se v pozici hostujícího hráče v družstvu Postoupek náramně daří. Silného hráče domácích, Jarka Trávníčka, pozičně doslova „umačkal“. Vedli jsme 5 : 2 a jen jsme čekali na to, jak dopadne Davidova partie na 3. desce. Tady jsem Davidovi moc šancí nedával. Jenže, každá partie končí, až se soupeři na konkrétním výsledku dohodnou. Rosťa Kociňák určitě závěrečnou fázi partie pěkně „zbabral“, ale k naší škodolibé radosti. Nabyl jsem pocitu, že David dělá na šachovnici divy, až když mu pořádně „teče do bot“. V každém případě soupeře v koncovce jednoznačně přehrál a uštědřil mu první porážku v soutěži. David má ze čtyř odehraných partií 3,5 bodu a to je velmi pěkný výsledek. Na závěr chci poděkovat všem hráčům za přístup k uvedenému zápasu. V Morkovicích se nám opravdu dařilo, tak vysokou výhru jsme nečekali. Svým výkonem opět zaujal Tonda Peška, který své partie hraje velmi trpělivě a houževnatě. Dobře hráli další hostující hráči, Mirek Kunc a Marián Tomeček, ale také ostatní hráči Postoupek, Zdeněk Prokopec, David Opluštil a Julinka. Příště nás čekají hráči Slavie Kroměříž, hrajeme na domácí půdě a každý uhraný bod bude pro družstvo dobrý. Hodně úspěchů a radosti nejen při šachové hře, přeje Honza Štefek.

neděle 18. ledna 2015

ZKP: SK Boršice A: Sokol Postoupky B 6:2

Vloni jsme s tímto soupeřem málem dostali kanára. A dnes jsme vyrazili do Boršic se 3 náhradníky v této sestavě:1. Petr Bačák 2. Petr Večeřa, 3. Miroslav Rakušan,4. Jan Netušil, 5. Tomáš Dvouletý, 6. Michal Scheichenost, 7. Filip Zavadil, 8. Tomáš Pecháček. 5 hráčů bylo mladších 18 let a věkový průměr 19,5 let hovoří za vše. V sestavě se letos poprvé objevil Michal Scheichenost, podruhé Tomáš Pecháček a vůbec poprvé hrál za Béčko Filip Zavadil. Všichni tři dostali důvěru, protože si vedou velmi dobře v nižších soutěžích. I když se právě na těchto šachovnicích rozhodlo o naší vysoké porážce, tak je dobré znamení, že se můžou naši mladíci v tak vysoké soutěži rozehrát. Ostatní až na kapitána si odnesli cenné remízy s hráči ratingově silnějšími. Vysoká porážka 2:6 tak nepřekvapila. Příště už musíme zabrat a vzdálit se sestupovým příčkám. opl

sobota 17. ledna 2015

5. turnaj OŽL v Komárně

Kulturní dům v Komárně se premiérově představil na mapě Okresní žákovské ligy. Pořadatelé z TJ Bystřice pod Hostýnem připravili výborné hrací podmínky. Na startu se sešlo celkem 37 hráčů z pěti oddílů Zlínského a Kroměřížského okresu.

V kategorii starších žáků startovalo 15 hráčů. V sedmikolovém turnaji se prosadili hráči Zlíntermu, kteří obsadili první 4 příčky v pořadí Patrik Richvalský, Pavel Drábek (oba 6,5 bodu), Radim Jančík (5) a Samuel Vaculík (4 body). Stejného bodového zisku dosáhl jediný náš zástupce Ivo Řezníček, kterému mu to vyneslo celkové 5. místo.
V kategorii dívek jsme měli dvě želízka v ohni. Bohužel si první místo nechala děvčata tentokrát utéct mezi prsty. Zvítězila Erika Miklendová (ŠK EMKaD Holešov), před naší dvojicí Lucie Vaňharová, Zdeňka Jordová.
V celkovém hodnocení OŽL je nyní v čele dvojice hráčů Zlíntermu Pavel Drábek a Patrik Richvalský (oba 74 bodů). Jediný, kdo ještě může pořadím zamíchat je pátý Filip Zavadil (Postoupky,56 bodů). Na 11. místo se vyšvihl Ivo Řezníček (18), na 15. místo klesl Tomáš Pecháček. V kategorii dívek již nemůže být předstižena Lucie Vaňharová (38). Druhá již určitě skončí Erika Miklendová (31). O třetí místo ještě může bojovat zatím čtvrtá Zdeňka Jordová (16) na úkor třetí Jany Miklendové (18).

V kategorii mladších žáků byl hlavním favoritem Dominik Večeřa. Ten však dvakrát prohrál a obsadil tak nepopulární čtvrté místo. Zvítězil Tomáš Hofschneider (Slavičín) před Michalem Černým (Zlínterm, oba 5,5 bodu) a Jakubem Mařákem (EMkaD Holešov, 5). Toho o vítězství v turnaji připravila porážka s Lukášem Vaňharou. Ten však díky nevyrovnaným výkonům obsadil až 10. místo.
Mezi dívkami si 4 body připsala Karla Pospíšilová (Postoupky) před Terezií Černou (Zlínterm).
V celkovém pořadí OŽL se v podstatě nic nevyřešilo. Stále vede Michal Černý (76). Druhý je stále Dominik Večeřa (72) a mezi nimi se v posledním turnaji rozhodne o vítězi. Třetí místo má jisté Jakub Mařák (66). Výborné čtvrté místo stále drží Lukáš Vaňhara(32). Na sedmém místě je stále Tadeáš Šruc.
V kategorii dívek je naopak již rozhodnuto. Vítězkou se stala Karla Pospíšilová (40). Druhé místo drží Terezie Černá.
V týmech je jasné vítězství ŠK Zlíntermu, před Sokolem Postoupky a EMKaD Holešovem.

opl

pondělí 12. ledna 2015

2. liga: Hustopeče - Postoupky A 2.5 - 5.5

Do 5. kola 2. ligy jsme nastoupili v pozici třetího týmu tabulky a čekal nás navíc ratingově nejslabší protivník. Tolik obecné kulisy. Sehnat tým však nebylo vůbec jednoduché a bál jsem se, abychom do zápasu v pozici outsidera nenastoupili nakonec my. První tři hráči soupisky nemohli, další tři byli v ohrožení, omluvil se Laďa. Nakonec to ale dopadlo relativně dobře: Večis nakonec hrát mohl, já jsem se z nemoci vyléčil to jakž-takž hryschopného stavu a Karel naopak onemocněl tak pozdě, že už se nestihl omluvit (a patří mu dík, že nastoupil). Letošní premiéru zaznamenal Honza Netušil. Soupeř nás přivítal bez svého nejlepšího hráče, Lukáše Kuchynky, a tak jsme nakonec byli mírnými favority přeci jen my.
Partie jsem viděl jen během zápasu, tak nebudu zacházet do detailů. Popíši je chronologicky. Jako první dohrál Večis (7) a vedli jsme 1-0. Soupeře přehrál černými v Bogoljubově indické typovým útokem na královském křídle. Jeho soupeř přistoupil k obraně, zdálo se mi, poněkud flegmaticky, a tak bylo brzy hotovo. Jelikož jsme na žádné šachovnici nestáli hůře, nenamítal jsem nic proti remízám. Pavel (3) čelil v poloslovanské aktivním figurám soupeře a po krátkém pohledu jsem se rozhodl mu v úmyslu přijmout nabídnutou remízu nebránit. Romča (2) bílými p. Uhmanna staršího přehrál. Po výměně dam sice ztratil z mušky černého krále, poté však získal do věžové koncovky pěšce víc. Černý se nicméně bránil dobře, pěšci zůstali jen na jednom křídle a partie skončila smírem. Ondrova (1) pozice byla značně zablokovaná. Jeho soupeř ovládal jediný volný sloupec, Ondra měl zase pěšce víc. Jelikož nenašel, jak hrát partii na výhru, nabídl taktéž remízu, která byla přijata. Partie Honzy Netušila (8) byla již od prvních chvil magnetem na diváky. Jeho silný soupeř Mlénský zahájil Lotyšským gambitem. Honza při snaze o vyvrácení nepostupoval teoreticky, nicméně tím lépe - počítač jeho tahy schválil a soupeř je jistě nečekal. V nějakém 10. tahu měl Honza výhodu bezmála +2, neboť získával figuru soupeře. Nezvolil však správné pořadí tahů, figura se uvolnila a pozice se vyrovnala - za pouhého pěšce méně měl soupeř výrazný náskok ve vývinu. Honza však neztratil nervy, vývin dokončil... a místo rošády udělal na šachovnici koncovku. V té zbyly každé straně jen dva pěšci, všichni slabí, a tak partie zaslouženě skončila nerozhodně. Další remízu zaznamenali borci na 4. šachovnici. Honza Palášek, zdálo se mi, stál o něco lépe, nicméně pozice měla i po 40. tahu zavřený charakter a realizace výhody lepší pěšcové struktury a silnější lehké figury by trvala ještě dlouho. Pokyn k remíze dostal, když už bylo jasné, že já (5) jsem lehce vyhraný. V zahájení jsem vyrovnal, avšak v originální pozici se mému soupeři podařilo zaútočit na dvě mé slabiny a dostat se do lepší pozice. Pak však přehlédl obranný tah a ztratil pěšce. Mohl jej získat i s výhodou zpět, to se však nestalo, a tak nastala realizace převahy. V jejím průběhu jsem získal druhého pěšce a po časové tísni jako bonus ještě figuru. V koncovce se soupeř vzdal. Ve stejnou chvíli vyhrál i Karel (6). Domluvili jsme se, že partii nebude lámat přes koleno, avšak pozice jej asi pohltila a bojoval. Zdálo se mi, že nejprve soupeře přehrál, pak se situace obrátila a pak už jsem tomu nerozuměl. Partie skončila, když Karel dostal jezdcovou vidličku na krále a věž - napadeným a nekrytým koněm.
Vyhráli jsme tak po kvalitním týmovém výkonu 5.5-2.5, bez porážky. Se 4 výhrami z 5 kol asi nepočítal ani největší optimista a jsem moc rád, že se nám první polovina sezony takto vydařila. 12 bodů zpravidla stačí na záchranu a ve druhé polovině sezony tak můžeme hrát bez zbytečných stresů.

ŠK HustopečeSokol Postoupky
Markovič Ivan (Z)2137F½-½2138FKarlík Ondřej (Z H)
Uhmann Jan (Z)2085F½-½2119FBrázdil Roman (Z)
Dirgas Josef (Z H)2078F½-½2100FNavrátilík Pavel (Z)
Kuchynka Luboš (Z)1983F½-½1956FPalášek Jan (Z)
Urban Vlastimil (Z)1967F0-12105FDungl Martin (Z)
Šedý Ctirad (Z)1899F0-12135FMitura Karel ( H)
Jurák Stanislav (Z)1839F0-12025FVečeřa Petr
Mlenský Dalibor2102F½-½1807FNetušil Jan
:

Martin Dungl

neděle 11. ledna 2015

RS Junior Postoupky: Spartak Hulín 5:3

V dnešním zápase Regionální soutěže jsme přivítali poslední tým tabulky- Spartak Hulín. Tento kdysi silný klub uvadá a poslední ročníky hraje z jakýmsi torzem sestavy. I dnes podle očekávání nastoupili v neúplné sestavě. My jsme neponechali nic náhodě a nominovali hned 9 hráčů. Ale nakonec jsme tři hráče sháněli na poslední chvíli. Naštěstí všichni hráči nakonec dorazili a tak jsme mohli nastoupit v této sestavě: 1. David Opluštil, 2. Filip Zavadil, 3. Pavel Večeřa, 4. Pavel Opluštil, 5. Miloslav Bouda, 6. Tomáš Pecháček, 7. Zdeňka Jordová, 8. Hana Baštincová. Jelikož hostům chyběli dva hráči, tak dámy slavně zvítězily a mohly jít brzo domů. Vedli jsme tedy 2:0 hned na začátku. Za půl hodiny však už to bylo 2:1. To když nemocný David (1.) daroval soupeři figuru a vzdal. Pak se dlouho nic nedělo. Po dvou hodinách byl stav stále stejný, ale na šachovnicích se začalo vyjasňovat. Pavel(3.) nabídl soupeři remis, zřejmě o něco málo horší pozici. Soupeř mu ji vzal a vedli jsme 2,5:1,5. V tu dobu již stál na jasně na výhru Tomáš (6.) a také Filip (2.). Ten doslova doktora Peňáze z masakroval. Za jeho matový útok musel soupeř dát dámu za věž a figuru. Pavlík(4) stál vyrovnaně, ale soupeř ztratil hodně času. Na posledních 15 tahů si nechal 11 minut. V tu dobu mazácky nabídl Pavel remízu. Soupeř ještě chvíli přemýšlel, aby hlavně kvůli svému nedostatku času remízu přijal. Vedli jsme 3:2. Ještě další hodinku se dohrávaly poslední tři partie s jasnými výsledky. Tomáš (6.) dokázal snadno vyhrát pěšcovou koncovku a upravil skore na 4:2. Filip využil své materiální převahy a rozhodl o našem vítězství. Za stavu 5:2 už dohrával jen Miloš (5.), který ve vyrovnané pozici vlezl do pěšcových vidliček a ztratil figuru. Klasika. V partii pokračoval až do beznadějné koncovky. Neodvratitelný výsledek partie ale změnit nedokázal. Zvítězili jsme tedy 5:3 Pochválit musím především Filipa, který sehrál velmi pěknou partii. I Tomáš nedal svému soupeři šanci. Oba potvrdili, že jsou oporami týmu a mají před sebou slibnou budoucnost. opl

pondělí 5. ledna 2015

RP KM Sokol Postoupky C: ŠK Sulimov 2,5:5,5

Před tímto zápasem jsem věřil tomu, že můžeme uhrát solidní výsledek, myslel jsem tím aspoň nerozhodný výsledek. Hosté ze Sulimova ovšem nic neponechali náhodě a nastoupili zřejmě v nejsilnější sestavě, z osmičky chyběl jen Josef Vachala, ale náhradník Richard Čelechovský, který hrál na osmé desce, má letos parádní formu. Na prvních čtyřech šachovnicích jsme přesto remizovali 2 : 2, ale na zbývajících čtyřech šachovnicích jsme soupeřům sebrali jen půl bodu. Nastoupili jsme v této sestavě: 1.Scheichenost Michal, 2. Peška Antonín, 3. Opluštil David, 4. Kunc Mirek, 5. Zavadil Filip, 6. Večeřa Pavel, 7.Šimčáková Julie, 8. Bouda Miloš. Poprvé za naše družstvo nenastoupil Miloš Kucián, který trávil s rodinou víkend na lyžích a naopak poprvé nastoupil Miloš Bouda. Vlastní průběh zápasu vypadal takto. Po hodině a čtvrť se rozešli smírně na 5. šachovnici Filip Zavadil a Milan Rozsypálek. Partie skončila remízou trojím opakováním tahů. Na 1. šachovnici hrál za domácí Michal Scheichenost proti silnému hráči Sulimova, Liborovi Daňkovi. Libor se bránil sicilskou a a hrálo se především na dámském křídle. Podle očekávání se lépe dařilo Liborovi Daňkovi, který Michala přehrál poměrně brzy. Na 4. šachovnici nastoupil za hosty Alois Šiška. Ten hrál proti domácímu Mirkovi Kuncovi skotskou. Oba hráči hráli opatrně, žádná „divočina“ se na šachovnici nekonala a tak nebylo divu, že i tato partie skončila remízou. Čekal jsem, že na 6. šachovnici Pavel Večeřa svého soupeře potrápí, ale byl to jeho soupeř, který získal nejdříve pěšce a později útokem na dámském křídle i celou partii. Julinka měla na 7. šachovnici poměrně dobrého soupeře, hrála skotský gambit, mimochodem skotská se hrála v zápase celkem 3x. Asi ji skutečně více sedí hra s černými kameny, jak sama později řekla a tak v tomto zápase tahala „za kratší konec“ a partii prohrála. V této fázi zápasu jsme už prohrávali 1 : 4 a vidina byť jen remízy byla ta tam. Nádherná partie (skotská) se hrála na 2. šachovnici. Tonda Peška je fakt bojovník jaksepatří. Tak ostrou partii jsem už dlouho neviděl. K výhře měl blízko jak hostující Honza Bártek, tak i náš hráč. V koncovce měl zase Toník sice o kvalitu méně, ale měl také 3 pěšce navíc. Výsledná remíza je naprosto zasloužená. Jediná výhra domácích se zrodila na 3.šachovnici, kde nastoupil za domácí, benjamínek David Opluštil. Ten hrává s bílými kameny oblíbený skotský gambit, ale Lojza mu zahrál sicilskou. Variantu „Kalašnikov“, ale Lojza nesehrál úplně přesně, nedokázal dokončit vývin a jeho pozice byla velmi pasivní. David hrál trpělivě a po zisku figury se jeho soupeř vzdal. Na 8. šachovnici nastoupil za domácí, jak už jsem předeslal, Miloš Bouda. Ten sehrál zahájení pasivně, Richard Čelechovský měl nejen velmi rychlý a dobrý vývin, ale také neskutečně velký prostor. Přesto tato partie trvala nejdéle, když soupeř Miloše nezvolil v závěru partie to nejlepší pokračování, vedoucí k rychlé výhře. Po osmé partii jsme mohli konstatovat konečný výsledek 2,5 : 5,5 ve prospěch hostů. Závěrem děkuji všem hráčům za účast na zápase, snad se nám bude příště o něco lépe dařit. Pěkně se výhrou prezentoval David Opluštil, který získal doposud za družstvo 2,5 bodu ze tří zápasů a cenné remízy zaznamenali Tonda Peška, Mirek Kunc a Filip Zavadil. Posledně tři jmenovaní hráči v soutěži doposud neprohráli!! Příště jedeme do Morkovic a vůbec nepochybuji o tom, že dovezeme cennou výhru. Honza Štefek.

neděle 4. ledna 2015

ZKP: Sokol Postoupky B: Zlínterm 3,5:4,5

V novém roce k nám zavítali hosté ze Zlíntermu (Malenovic). Nevydařil se jim úvod sezony a tak jsme měli v plánu zvítězit a přiblížit se výrazně záchraně. Nastoupili jsme ve velmi silné sestavě: 1. Jan Palášek, 2. Martin Bačák, 3. Petr Bačák, 4. Miroslav Rakušan, 5. Jan Netušil, 6. Tomáš Dvouletý, 7. Vladimír Opluštil, 8. Petr Dvořák Naše vyhlídky se zvedli poté, co hosté předložili sestavu, ve které byli tři náhradníci. Mohli jsme tak usednout za šachovnice a na pokyn rozhodčího začít. První dvě hodiny se nic nedělo. Partie byly ve směs vyrovnané. Pak se začaly naše šance zvyšovat. Peťa (3.) získal kvalitu a pěšce na víc.Honza (5.) dostal nabídku remízy, kterou jsem doporučil přijmout 0,5:0,5. Zatím dědečci na 6 a 8 šachovnici darovali našim mladíkům nějaký ten materiál. Tomáš(6.) získal kvalitu, ale za pěšce a pozice byla vyrovnaná. Petr(8.) získal nejdříve jednoho pěšce, pak druhého a při další ztrátě už se soupeř vzdal. Vedli jsme 1,5:0,5 a vypadala to velmi dobře. První desky byly hodně nepřehledné. Na třetí měl stále Petr kvalitu a pěšce víc. Mirek( 4) hrál vyrovnanou věžovou koncovku. A moje partie? Soupeř odehrál prvních 15 tahů za pět minut. Pak se musel na půlhodiny zamyslet, aby se rozhodl zda se zbavit dvojky střelců či silného jezdce. Nakonec vyměnil střelce a pozice byla méněcenná, ale do výhry hodně daleko. Blížili se časovky a protože jsem měl o půlhodiny méně než soupeř, tak jsem neměl tolik času sledovat jiné partie. Proto bylo nepříjemné, když nejdřív zapsal nulu Martin (2.) a vzápětí Honza (1.) a prohrávali jsme 1,5:2,5. Očekávanou remízou skončil zápas na 4. šachovnici a stav byl 2:3.V tuto chvíli jsem věřil, že vyhrajeme. Všechny zbylé partie jsme měli lepší. Ovšem nikde žádná jasná výhra. Tedy kromě mojí partie. Nejprve jsem obětoval kvalitu za pěšce, abych v koncovce soupeře jasně přehrál. Vzdal se mi , když ztrácel věž. 3:3. Bohužel Tomáš nevyužil snad jedné chyby soupeře a nezvolil správná plán a musel vrátit kvalitu. A ještě hůř bylo na trojce, kde měl sice Petr stále kvalitu a volného pěšce navíc, ale soupeř hrozil matovými útoky. Nakonec matu neutekl a po této porážce jsme prohrávali 3:4. Tomáš bojoval, ale věžovka byla jasně remízová a navíc mu zbývalo už jen 10 minut na hodinách. Proto souhlasil s remízou, která znamenala naši prohru 3,5:4,5. Škoda nevyužité šance, prohrát jsme tento zápas neměli. Musíme zabojovat v jiném zápase.