neděle 7. února 2016

2. liga: Postoupky A - Třinec B 1.5 - 6.5

K zápasu 7. kola k nám přijeli hosté z Třince B, kteří vedou tabulku. Není divu - síla soupisky odpovídá spíše prvoligovému týmu, jímž by se jistě chtěli od příští sezóny stát. My jsme oproti tomu řešili obligátní problémy se sestavou, proto bylo o favoritovi jasno. Nicméně hrálo se v Bezměrově, kde mělo naše áčko zatím stoprocentní úspěšnost, tak se mohlo stát cokoliv.
Průběh zápasu bych zhodnotil ve zkratce takto. Soupeři v síle 2015-2347 byli favorité na všech šachovnicích, my v síle 1752-2176 jsme jim vzdorovali. Všichni jsme bojovali jako lvi. A zatímco na prvních čtyřech deskách to stačilo na vyrovnané partie, druhá polovina sestavy byla zkušenými soupeři přehrána. Všechny partie měly do čtyřiceti tahů. 
A teď podrobněji. Píši na základě svých dojmů z přepisu partií, nepodložených strojem. Na zápas jistě nebude rád vzpomínat Honza (6), kterému se partie nepovedla. Prapříčinou jeho problémů v zahájení bylo odevzdání centra. Poté nenašel aktivní plán a s pozicí si nevěděl rady (není divu, soupeř je silný a hrál dobře). Zvolil špatné výměny, soupeř utáhl šrouby, zaútočil na krále a dal mat. U Marti (2) se mnoho nestalo. Černými v sicilce vyrovnal a před hromadnými výměnami nabídl remis. Soupeř se příliš nerozpakoval a nabídku přijal. Aneta (8) černými v dámském gambitu zvolila odvážné pokračování s otevřením královského křídla. To by asi tolik nevadilo, ale místo Je4 bylo asi lepší Jh5. Na e4 pak zůstal slabý pěšec, kterého Aneta nedokázala krýt (když jsem myslel, že je pozice držitelná, už nebyla). V nějakém 15. tahu tak bylo hotovo. Soupeř využil další slabiny v táboře černé a koncovku bez problémů vyhrál. Libor (4) zahájení nezahrál černými vůbec jistě, přesně však asi nehrál ani bílý. Pak našel Libor nápaditý taktický obrat a vzniklé zápletky rezultovaly ve dva pěšce pro něj a kvalitu pro soupeře. Libor nabídl remis a ačkoliv se mi zdálo, že bílý stojí o krapet lépe, špatná pěšcová struktura mu znesnadňovala aktivní plán hry. Partie skončila smírem.
Romča na první šachovnici hrál celou partii dobře a partie po zásluze skončila remízovou pěšcovkou. V tom si však Romča uvědomil, že něco přehlédl, a vzdal se. Ani jej nenapadlo přemýšlet dál - pro jistý vtipný motiv ani toto přehlédnutí nevadilo a pozice byla remízová.. Škoda, i takové zkraty se stávají. Mara (5) bílými nezahrál skandinávskou dobře a umožnil černé přechodem do koncovky nejen vyrovnat, ale asi získat i drobné plus. Při přepisu partie jsem usoudil, že finální chybou byla výměna bílého jezdce za soupeřčina střelce. V pozici č: J+2V x b: S+2V byly všechny figury černé lepší, jezdec opanoval pozici. V kombinaci se špatnou pěšcovou strukturou Mary pak bylo jen otázkou času, kdy bílá pozice povolí. Černá zahrála koncovku bravurně a vyhrála. Tom (7) hrál bílými ben-oni za černého. A ačkoliv partie trvala dlouho, zdálo se mi, že černý pomalu prováděl logický plán (průlom v centru) a Toma postupně přehrál. Partie to byla kvalitní a zajímalo by mě, kde se stala hlavní chyba. Taktický úder se ziskem kvality se černému povedl. To nejlepší nakonec ;-). Já (3) jsem hrál partii jako na houpačce. Nejprve jsem bílými zahrál zahájení nejistě, ovšem nepřepnul jsem strunu a za cenu soupeřova vyrovnání jsem dokončil vývin. Soupeř pak taky nezahrál jistě a umožnil mi získat zpět výhodu. S dvojicí střelců jsem měl jasný plán - vytvoření a prosazení volného pěšce, soupeř naopak zamýšlel dát mému slabému králi mat. Nejspíš jsem byl někde vyhraný, avšak unáhlil jsem se. Mé taktické řešení vyvrátil mezitah, ztratil jsem pěšce a stál hůř. Soupeř však nenašel cestu, jak pokračovat v útoku (jistě byla), a kdyby se bránil, prohrál by. Proto raději šel do výměn. V koncovce věží a nestejnopolných střelců můj volný pěšec bez problémů udržel remízu. 
Zápas byl sice jednoznačný, ovšem šest z osmi partií bylo kvalitních a zaslouží si hlubší rozbor. Těším se za dva týdny do Dolního Benešova. 

Sokol PostoupkyTŽ Třinec "B"
Brázdil Roman (Z)2176F0-12347FTymrakiewicz Rafal (Z,C)
Bačák Martin (Z)2088F½-½2186FBabula Milan (Z)
Dungl Martin (Z)2069F½-½2160FWalter Szymon (Z,C)
Daněk Libor (Z,H)2070F½-½2204FKocián Karel (Z)
Machalík Marek1895F0-12222FSikorová Olga (Z)
Netušil Jan1891F0-12230FFargač Martin (Z)
Dvouletý Tomáš1859F0-12195FFrolík Martin (V)
Tomečková Aneta1752F0-12015FKvíčala Miroslav
:

Martin Dungl

2 komentáře:

  1. Tak jsem to zahájení tak špatně asi nesehrál.. Do 16. tahu jsme to hráli podle partie IM Usmanov-IM Antipov loni na ME. A odbočil soupeř ;).

    OdpovědětVymazat
  2. Já jen upřesním, že remízu nabízel soupeř, ne já. V konečné pozici jsme nějaké malé plus měl, ale venku svítilo slunko a ani případný (a vůbec ne jistý) bod by družstvo nezachránil, takže se mi to tahat nechtělo. M

    OdpovědětVymazat