sobota 13. února 2016

2. turnaj GP v rapid šachu mládeže – Bezměrov

V sobotu 13. února se konal druhý turnaj ze série GP Zlínského kraje v rapid šachu mládeže v penzionu Bezměrovský dvůr. Na startu se sešlo celkem 76 hráčů z deseti šachových oddílů, především ze Zlínského kraje. Hrály se tři samostatné turnaje švýcarským způsobem na 7 kol, tempem 2x20 minut na partii. Pořádající oddíl Sokol Postoupky reprezentovalo hned 13 hráčů.

Nejvyšší účast byla v nejmladší kategorii do 10 let. Vítězem se stal Michal Černý (Malenovice) 6,5 bodu, před dvojicí vsetínských hráčů Patrik Řezníček (6 bodů) a Matěj Kopecký ( 4,5 bodu). V kategorii dívek si na svém prvním turnaji sáhla na zlato Amélie Žáčková (Sokol Postoupky, 4 body). Dokázala předčit favoritku Marii Vaňkovou (Staré Město, 3,5 bodu) i Evu Dopitovou (SVČ Šipka Kroměříž).
V kategorii do 8 let, kterou pravidelně vyhlašujeme, zvítězil Jakub Matůš (Sokol Ústí, 4,5) před Matějem Babulou (Staré Město, 4) a Tomášem Danielem Kubínem (Sokol Postoupky, 3,5). V kategorii nejmladších začátečníků pak zvítězil právě Tomáš Daniel Kubín, před Davidem Novákem a Martinem Böserlem (všichni Sokol Postoupky).

V prostřední skupině do 12 let jsme měli hned tři medailová želízka v ohni. Prvním nasazeným byl Pavel Opluštil, Dominik Večeřa zvítězil v prvním turnaji GP a Hana Baštincová patřila k favoritkám mezi dívkami. Dominik i Pavel nečekaně zaváhali v úvodních kolech a museli se prodírat opět nahoru. Pavlovi se to skutečně povedlo, když porazil už všechny své soupeře, ale na pomocné hodnocení skončil na druhém místě za vítězným Vlastimilem Babulou (Staré Město, oba 6 bodů). Bronzová medaile zbyla na Matěje Kováře (Sokol Ústí, 5). Dominik Večeřa nakonec vybojoval solidní pátou příčku se 4 body.
Výborně si vedla Hanička Baštincová, která se 4,5 bodem obsadila celkové šesté místo. Stačilo to na zisk stříbrné medaile mezi dívkami.

V kategorii do 14 let zvítězil podle očekávání první nasazený Alexandr Skalský (Staré Město, 6,5), před Filipem Matůšem (Sokol Ústí) a Michalem Ondrouškem (Bystřice p. H, oba 5). Mezi dívkami byla suverénní Daniela Urbanová (SK Prostějov), před Lucií Vaňharovou (Sokol Postoupky) a Erikou Miklendovou (EMKaD Holešov). Těsně čtvrtá pak skončila domácí Zdeňka Jordová .

Sokol Postoupky tak navázal na úspěšné vystoupení z prvního turnaje ve Starém Městě a na domácí půdě si připsal celkem osm medailí z toho dvě zlaté, čtyři stříbrné a dvě bronzové. V celkovém pořadí GP se tyto výsledky promítly následujícím způsobem. V kategorii dívek do 10 let je Amélie Žáčková celkově druhá. Mezi dívkami do 12 let se dělí o třetí příčku Karla Pospíšilová s Hanou Baštincovou. Mezi chlapci do 12 let je Pavel Opluštil druhý a Dominik Večeřa třetí. V kategorii dívek do 14 let vede Lucie Vaňharová a Zdeňka Jordová je čtvrtá.

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat