pondělí 9. května 2016

Mistrovství republiky v šachu v kategorii H 8 a D 8

7. - 8.5 2016 se v Mostě uskutečnilo Mistrovství České republiky v kategorii H 8 a D 8. Hrálo se švýcarským systémem na 9 kol, tempem 2x20 minut + 10 sec za tah. Turnaj byl rekordně obsazen – celkem se ho dohromady zúčastnilo 127 dětí!!

Sokol Postoupky v kategorii D-8 (celkem 31 dívek) neměl letos žádné želízko v ohni, v kategorii H-8 (celkem 96 chlapců) oddíl reprezentoval Tomáš Daniel Kubín. Byl nasazen jako 23 s ELO 1100. Před začátkem turnaje byl sice trochu nervózní, ale vypořádal se s tím statečně.
1. kolo zahrál s bílými soustředěně a s převahou vyhrál po krásné kombinaci jezdců s trojvidličkou věž-dáma-král a po dobrání dámy následnou dvojvidličkou 2 věží. 2. kolo také vyhrál, kdy se nenechal vyprovokovat rychlými tahy soupeře a hrál pomalu. Soupeř díky nepozornosti přišel o dámu a pak díky nemožnému tahu a pravidlu šáhneš-táhneš také o věž a bylo hotovo. 3. kolo hrál Tomáš na čtvrté šachovnici s nasazenou čtyřkou turnaje. Opět hezká partie, soupeře dostal do úzkých a získal střelce a 2 pěšce. Nicméně pak uviděl potenciální hrozbu matu, které se sice dalo jednoduše čelit, ale Tomáš se rozhodl nabídnout remízu, kterou soupeř s radostí přijal. Za remízu děkoval Tomášovi ještě i na konci turnaje. Před polední přestávkou tak figuroval Tomáš na 12. místě s 2,5 body. Po obědě ve 4. kole, patrně díky odlivu krve z mozku do žaludku, Tomáš partii prohrál po asi 12 tazích s nasazenou šestkou perfektně zahraným soupeřovým vývinem lehkých figur a přesným útokem na krále. Nálada klesla a i postavení v pořadí spadlo na 29. místo. Na 5. kolo se dokázal oklepat a soustředit se, a to mu přineslo výhru v krásné věžové koncovce a postup na průběžnou 18. příčku. Šesté a poslední kolo toho dne hrál se soupeřem vyrovnaně až do chvíle, kdy přišel o střelce. Pak se úporně bránil a snažil se vymyslet nějaký zvrat, ale soupeř přesnými tahy odvracel jakékoliv nebezpečí s postupným tlakem na výměny figur. Poté Tomáš ve špatné situaci vzdal.
Takže po prvním dnu skončil v průběžném pořadí se ziskem 3,5 bodu na 31. místě.
Druhý den ráno si Tomáš řekl, že by chtěl vyrovnat výkon svého kamaráda Dominika Večeři, který na MČR do 8 let před 3 roky uhrál 5,5 bodu. 7. kolo zvládl přes počáteční nervozitu skvěle a opět s pomalým tempem tahů a přemýšlením donutil soupeře vyměnit dámu za věž a následnou sekvencí 3 tahů k matu dámou, koněm a věží. Posunul se tím na 21. místo. Povzbuzen výhrou nastoupil k 8. kolu, kde zkraje partie svým přehlédnutím přišel o střelce, nicméně zabojoval. Trpělivě odvracel soupeřovy útoky a čekal na chybu, která záhy přišla a soupeř přišel o střelce, následně o dámu a po výměnách věží a Tomášově proměně pěšce za 2. dámu pohodlně vyhrál, což ho posunulo na 16. místo. Měl 5,5 bodů a splnil, co si řekl. V 9. kole měl Tomáš bílé kameny, soupeř se bránil hrou jezdců v obraně, ale neúspěšně a tak zatímco někteří ještě čekali na své opozdilé soupeře, aby mohli zahájit své partie, Tomáš už podával soupeři ruku s výhrou v kapse.
Tomáš získal poměrně překvapivě z 9 partií 6,5 bodů, to mu v konečném pořadí vyneslo krásné 9. místo, tedy parádní výkon.

MČR do 8 let vyhrál s naprostým přehledem Karel Brožka (nasazená dvojka) ze Sokola Zaječice (9/9), před Markem Fizerem (nasazená jednička) z BŠŠ Frýdek-Místek (7,5/9) a Kryštofem Švarcem (nasazená sedmička) ze Sokola Buštěhrad (7/9). V kategorii dívek byla nejlepší Veverková Dorota ze Sokola Tábor (7,5/9), na 2. místě se umístila Hetfleischová Elen – Region Panda, z.s. (7/9 bodů) a bronz brala Janoušková Adéla ze ŠK Líně (6,5/9).

Jiří Kubín

1 komentář:

  1. Velmi pěkný výsledek :) I pěkný článek. Velká gratulace mladému talentovi!

    Martin Dvořák

    OdpovědětVymazat