úterý 7. března 2017

KP družstev mladších žáků

4. března 2017 se hrál ve Zlíně – Malenovicích Krajský přebor šestičlenných družstev mladších žáků v šachu. Turnaje se zúčastnilo 20 družstev a celkem 123 hráčů. Každá družstvo mohlo mít v sestavě jednoho hostujícího hráče, v sestavě naopak byla povinná účast jednoho hráče do 8 let a také povinná účast dívky.

Naše družstvo Sokola Postoupky bylo v turnaji nasazeno jako čtvrté. Cílem našeho týmu bylo umístění do 5. místa. Umístění do 3. místa bychom brali „všemi deseti“ a považovali bychom to za velký úspěch. K zápasům jsme nastupovali v této sestavě: 1. Večeřa Dominik, 2. Mařák Jakub, 3. Kubín Tomáš Daniel, 4. Vaňhara Lukáš, 5. Žáčková Amélie, 6. Böserle Daniel a náhradník Nepovím Matěj.

V 1. zápase jsme podle očekávání porazili ŠK Zlín 6:0. I ve 2. zápase jsme potvrdili roli favorita a porazili jsme ŠK Staré Město „B“ 5,5:0,5. Ve 3. kole nás čekala nasazená jednička turnaje – tým ŠK Staré Město „A“. Staroměšťáci byli jasným favoritem zápasu a to také potvrdili výhrou 5:1. Jediný bod uhrála Amálka Žáčková, která také jako jediná měla vyšší rapid Elo, než její soupeř. Ve 4. kole jsme opět vyhráli 5:1, tentokrát byl poraženým týmem ŠK Zlín – Malenovice „B“. I v 5. kole jsme vyhráli 5:1, a sice nad ŠK Staré Město „C“. Po 5. kole jsme byli celkově na 2. místě. Když nám los do 6. kola přisoudil velmi silný tým Zbrojovky Vsetín „A“, předpokládal jsem, že jen s malou pravděpodobností získáme nějaký bod. Zbrojovka měla totiž na všech šachovnicích s výjimkou 5. desky lepší hráče. O to více jsem byl překvapen, když jsme po 3 zápasech vedli 3:0! Soupeř pak v dalších dvou zápasech upravil výsledek na 3:2. Rozhodující 6. partie se hrála na 2. šachovnici, kde hrál s černými náš Jakub Mařák (1321) proti Štěpánu Řezníčkovi (1337). Pozice na šachovnici byla velmi složitá, řekl bych, že Jakub stál poněkud hůře. V nervy drásající koncovce oba hráči stavěli nové dámy a tím, kdo měl nakonec důvod k úsměvu, byl Jakub Mařák. Bylo to fantastické vítězství. Už po 6. kole jsme měli jistotu medailového umístění. V posledním zápase by nám remíza zajišťovala neuvěřitelně krásné 2. místo. Soupeřem nám bylo družstvo ŠK Boršice. Nakonec jsme se s turnajem loučili překrásnou výhrou 6:0 a jen jsme potvrdili, že nám 2. místo mezi dvaceti soutěžícími družstvy patří zcela právem.

Naši hráči se zasloužili o stříbrné medaile, pohár a diplom těmito výsledky: Dominik Večeřa 4 body ze sedmi partií, Jakub Mařák 5 bodů ze sedmi partií, Tomáš Daniel Kubín 5,5 bodu ze sedmi partií, Lukáš Vaňhara 6 bodů ze sedmi partií, Amélie Žáčková 7 bodů ze sedmi partií, Daniel Böserle 4 body z pěti partií a Matěj Nepovím 1 bod ze dvou partií. Všichni chlapci a Amálka Žáčková příkladně reprezentovali náš šachový oddíl a jejich výsledky byly obdivuhodné. Nikdo z hráčů nezklamal, naše umístění jen dokazuje, že nasazení družstev v turnaji není tak důležité, rozhodující je bojovnost hráčů,týmový duch a poctivý přístup hráčů ke každé partii. Chtěl bych poděkovat panu Jirkovi Kubínovi za dopravu hráčů na turnaj a za vedení a péči o všechny hráče v průběhu turnaje. Také děkuji panu Mariánovi Tomečkovi, který zajistil pro naše družstvo hostujícího hráče, Jakuba Mařáka.

Jan Štefek

1 komentář:

  1. Pěkný článek Honzo. Byli jste zdatnými soupeři a jen škoda že se na loňském MČR neuhrálo to 13.místo.Vaše družstvo by si zahrát republiku určitě zasloužilo. T.

    OdpovědětVymazat