pondělí 22. května 2017

Grand Prix ve Vsetíně

V sobotu 20.5. 2017 se konal ve Vsetíně 4. turnaj Grand Prix Zlínského kraje. Tohoto turnaje se zúčastnilo 91 chlapců a 18 dívek, celkem tedy 109 dětí. Náš šachový oddíl reprezentovali 4 chlapci a 2 dívky. Hrálo se jako obvykle „švýcarským systémem“ na 7 kol, s hracím tempem 2 x 15 minut + 5 sekund bonifikace na každý tah. Chlapci i děvčata hráli ve třech věkových kategoriích společně, vyhodnoceni pak byli zvlášť chlapci i děvčata.

V kategorii H+D 10 startovalo 52 dětí (42 chlapců a 10 dívek). Náš oddíl reprezentovali Tomáš Daniel Kubín a Thomas James McEvoy.
Tomáš Kubín patřil mezi favority turnaje, byl nasazený jako dvojka, nicméně prohra ve 4. kole ho zdeprimovala a poznamenala jeho výkon pro následující kola, ve kterých již uhrál jen 1,5 bodu. Celkem uhrál 4,5 bodu a to stačilo na 12. místo. Tomášek bude muset více zapracovat na koncentraci a psychické odolnosti a nenechat se rozhodit dílčím neúspěchem natolik, aby si pak zcela zkazil dobře rozehraný turnaj.
Tomáš McEvoy střídavě vyhrával a prohrával a odehrál standardní turnaj. Za zmínku a pochvalu stojí pěkná výhra nad mistryní republiky do 8 let Amálkou Zádrapovou ze Vsetína. Získal celkem 4 body a to mu vyneslo turnajové 15. místo.
V této kategorii obsadil 1. místo Jakub Matůš z TJ Sokol Ústí (7 bodů ze 7 partií), na 2. místě se umístil Matěj Kopecký ze Zbrojovky Vsetín (6/7) a 3. místo bral Jan Pfeifer z ŠK DDM Slavičín (5,5/7).
Mezi děvčaty byla nejlepší Klára Spáčilová z ŠK Staré Město (5/7), na 2. místě se umístila Amálka Zádrapová ze Zbrojovky Vsetín (4 body) a na 3. místě skončila Beáta Březíková z ŠK Vinary.

V kategorii H+D 12 soutěžilo 31 chlapců a 4 dívky. Náš oddíl reprezentovali Dominik Večeřa, Amálka Žáčková a Martin Hubáček. Dominik Večeřa sehrál velmi pěkné partie, kromě jedné partie všechny vyhrál a turnaj vyhrál se ziskem 6 bodů.
Amálka Žáčková hrála také velmi pěkné partie, dlouho se pohybovala v popředí, získala cenné výhry nad Jakubem Mařákem z Holešova a zejména pak nad nasazenou jedničkou turnaje Janem Vávrou po pěkném matu. Získala 5 bodů a celkově obsadila zaslouženě 6 místo.
Martin Hubáček se snažil ze všech sil, nakonec uhrál 2 body, které mu stačily na konečné 34. místo. Martin by měl více zapracovat na domácí přípravě a na doporučuji mu odehrát co nejvíce partií na podobných turnajích.
Mezi chlapci byl v této kategorii nejlepší Dominik Večeřa ze Sokola Postoupky (6/7), na 2. místě se umístil Jakub Zádrapa ze Zbrojovky Vsetín (5,5 bodů) a 3. místo uhrál Ondřej Grycman z TJ Sokol Ústí (5,5 bodů).
Z vítězství se mezi děvčaty radovala naše Amálka Žáčková (5/7), na 2. místě skončila Marie Vaňková z ŠO Kunovice (3,5/7) a na 3. místě se umístila Klára Pšenicová z KH Zašová (3/7).

V kategorii H+D 14 soutěžilo 18 chlapců a 4 dívky. V této věkové kategorii nás reprezentovala Karla Pospíšilová, která uhrála 2,0 body a obsadila mezi děvčaty 3. místo. Karle se nedařilo podle jejích představ, snažila se, ale bohužel jen snaha nestačila.
Nejlepší z chlapců byl v této kategorii Filip Matůš z TJ Sokol Ústí z.s., (6,5/7). Na 2. místě se umístil Kryštof Mikuláš Trávníček (5,5/7) a na 3. místě skončil Martin Dvořák ze Zbrojovky Vsetín (5/7).
Mezi děvčata byla nejlepší Viktorie Všetulová z ŠK Staré Město (3/7), na 2. místě se umístila Nela Otáhalová ze Zbrojovky Vsetín (3/7) a na 3. místě skončila naše Karla Pospíšilová (2/7).

V celkovém hodnocení GP se naši hráči prosadili následovně.
V kategorii do 10 let skončil na 6. místě Tomáš Daniel Kubín (35 bodů), 17. Matyáš Řezáč (8 bodů), 20. Daniel Böserle (4 body), 21. Thomas James McEvoy (4 body) s celkového počtu 65 hráčů.
Mezi dívkami nás reprezentovala Julie Řezáčová se 4 body, která obsadila 11. místo z celkových 20 účastnic.
V kategorii do 12 let exceloval náš Dominik Večeřa, který jeden turnaj vyhrál, jednou byl druhý a dvakrát třetí. Celkově získal 2. místo (54 bodů) a vybojoval si účast na mistrovství republiky. Na 19. místě skončil Lukáš Vaňhara (4 body), na 33. místě skončil Martin Hubáček z celkového počtu 50 hráčů. V kategorii dívek celkově obsadila vynikající druhé místo Amálka Žáčková z celkového počtu 5 dívek, když jeden turnaj vyhrála a dvakrát skončila druhá a získala celkově 26 bodů. Bohužel z dívek postupovala na mistrovství ČR pouze 1 dívka.
V nejstarší kategorii do 14 let hrál pouze 1 turnaj Pavel Opluštil a získal 6 bodů, to mu vyneslo 19. místo z 38. účastníků. Z děvčat nás reprezentovala Karla Pospíšilová a podařilo se jí obsadit dělené 2. a 3 místo s Nelou Otáhalovou ze Vsetína. Z této kategorie budou postupovat 2 dívky a při naprosté rovnosti všech ukazatelů se ještě dořešuje, kdo postoupí z druhého místa, jestli Karla nebo Nela.
V celkovém hodnocení jsme tak vybojovali tři stříbrné medaile. V hodnocení družstev jsme skončili na 5. místě a potvrdili tak dlouholetou účast mezi nejlepšími týmy v kraji. Navíc se podařilo Dominikovi Večeřovi a možná i Karle Pospíšilové postoupit na mistrovství republiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat