sobota 19. května 2012

Grand Prix Malenovice

Dnes skončil letošní ročník Grand Prix Zlínského kraje v rapid šachu žáků. Poslední, čtvrtý turnaj se uskutečnil v malenovické ZŠ. Turnaje se zúčastnilo celkem 16 hráčů a hráček Sokola Postoupky. Hrálo se ve třech věkových kategoriích švýcarským způsobem na 7 kol tempem 2x20 minut na partii.

Nejpočetnější zastoupení jsme měli v nejmladší kategorii do 10 let. Největším želízkem v ohni byl bezesporu Pavel Opluštil, který bojoval i o celkové prvenství v celém seriálu GP. Pavel potvrzoval své ambice až do pátého kola, kde se utkal o prvenství v seriálu s Ondrou Vrajem. Partii však prohrál a v dalším kole jej čekal Skalský, soupeř v boji o druhé postupové místo. I tento souboj však Pavel nezvládl a tak výhra v posledním kole znamenala jen páté místo. Tadeáš Šruc naopak začal špatně, když zbytečně podlehl hned ve druhém kole a v kole čtvrtém jen remizoval. Famózním závěrem, když v posledním kole zvítězil na první šachovnici s celkovým vítězem Ondrou Vrajem, se vyšvihl k životnímu úspěchu – k bronzové medaili. Další dva naši hráči podali také velmi dobré výkony, které stačily na bodovanou patnáctku. Ivo Řezníček se 4 body skončil na 11. místě a Theo Fekar také se 4 body obsadil 15. místo. Senzačním závěrem si tři body vybojoval teprve šestiletý Maurizio Aldo Salvadori a stačilo to na pěkné 20. místo. O jednu příčku za ním skončil Libor Baštinec.
V kategorii dívek předvedla skvělý výkon Hanička Baštincová. Dívčí kategorii vedla od prvního do posledního kola. V tom, ale ji předběhla vítězka celého seriálu Jana Obšivačová. Zisk stříbrné medaile je ale velkým povzbuzením do dalších turnajů. Petra Večerková trochu nečekanou porážkou s oddílovým kolegou Theo Fekarem přišla v posledním kole nejen o zlato, ale nakonec i o bronz. Skončila na 4. místě. O příčku za ní skončila Zdenka Jordová, pro kterou to byl premiérový turnaj.

V kategorii do 12 let jsme měli hned dva adepty na medailové umístění. David Opluštil byl po pátém kole v čele s náskokem půl bodu před dalšími hráči, mezi nimiž nechyběl náš Filip Zavadil. A právě v předposledním kole se utkali na první šachovnici v oddílovém derby. Po Davidově chybě zvítězil Filip a dostal se do vedení. V posledním kole Filip zvítězil nad Karlem Vrajem a zaslouženě se stal vítězem tohoto turnaje. Poněkud rozladěný David prohrál zbytečně s Březinou a z druhého místa klesl až na sedmou příčku. Dobře si ještě vedl Tomáš Pecháček, který vybojoval 3,5 bodu a skončil na bodované 15. příčce. Poslední náš účastník, Daniel Urban skončil bez bodu poslední.

V nejstarší kategorii do 14 let jsme měli trojici hráčů bojujících o medailová umístění. Julie Šimčáková byla již jistou vítězkou své kategorie. Možná i proto nepřistoupila k turnaji tak zodpovědně a tentokrát skončila až třetí. Michal Scheichenost také podal svůj nejslabší výkon v sérii GP a obsadil až šesté místo. Zato Mirek Rakušan byl stejně jako v minulém Grand Prix nejlepší a zaslouženě vybojoval zlatou medaili.

Celkem jsme tedy v tomto turnaji získali 2 zlaté, 1 stříbrnou a 2 bronzové medaile. Potřetí v řadě se nám podařilo vyhrát i soutěž družstev. V celkovém hodnocení bylo napínavé počítání. Ve hře, kromě medailí, byla i postupová místa na MČR v rapid šachu.
V kategorii dívek do 10 let startovalo neuvěřitelných 13 děvčat. V této těžké konkurenci se dokázaly naše dívky prosadit. Bronzovou medaili vybojovala Petra Večerková, na 5. místě skončila Lucie Vaňharová, šestá byla Hana Baštincová, osmá Eliška Vymětalová a desátá Zdenka Jordová.
V kategorii chlapců do 10 let rozhodla o konečném pořadí až poslední partie posledního kola. Pavel Opluštil nakonec obsadil třetí nepostupové místo s minimální ztrátou na druhé místo. Na skvělém pátém místě skončil Tadeáš Šruc, 11. byl Ivo Řezníček a 22. skončil Theo Fekar.
V kategorii do 12 naši hráči vybojovali dvě postupová místa: stříbrný skončil Filip Zavadil a bronzový David Opluštil. Bodoval ještě 25. Tomáš Pecháček.
V nejstarší kategorii do 14 let nakonec třetí postupové místo vybojoval Miroslav Rakušan, čtvrtý skončil Michal Scheichenost a 13. místo obsadil Jan Polišenský.
V kategorii dívek zlato získala Julie Šimčáková a čtvrté místo obsadila Lenka Navrátilová.
V kategorii družstev jsme poprvé v historii zvítězili. Celkově v jednotlivých turnajích jsme vybojovali 20 medailí a postaralo se o to celkem deset hráčů. Z tohoto pohledu to bylo zasloužené vítězství a vůbec nejúspěšnější ročník GP v historii.

-opl-

Žádné komentáře:

Okomentovat