neděle 13. května 2012

MČR žáků do 8 let

O tomto víkendu proběhlo v Malenovicích pod Lysou horou Mistrovství České republiky dětí do 8 let. Naše výprava byla nejpočetnější za poslední roky. Náš oddíl reprezentovala trojice chlapců a jedna dívka. Zatímco Pavel Opluštil s Tadeášem Šrucem měli patřit k favoritům, tak o rok mladší Mauruzio Salvadori a Hanička Baštincová jeli sbírat zkušenosti. Turnaj se hrál švýcarským způsobem na 9 kol tempem 2x20 minut +10 s na tah.

Nováčkovskou daň si musel prožít Maurizio, když několikrát dostal "šustráka" a také zjistil, že rozdávat figury zadarmo se nevyplácí. Jeho více než flegmatická povaha mu umožnila přenést se přes úvodních pět porážek. Dokázal i slavně zvítězit a v průběhu turnaje naznačil mírné zlepšení. V předposledním kole sehrál nesmrtelnou partii, kdy ho jeho soupeř s věží dvěma střelci a jezdcem matoval. Mauro postupně soupeři sebral oba střelce a bezradný soupeř se ho jal šachovat dokola věží. Na čas soupeř prohrát nemohl, protože když zapomněl zmáčknout hodiny (tady to nějak nesedí – pozn. redakce). Jediné, co ho prý na turnaji nebavilo, bylo to že moc prohrával. To je ale správný přístup. Takže přejme "Salvadžovi", aby v příštím roce bylo porážek co nejméně.

Hanička hned v prvním kole podala velmi pěkný výkon, ale na svou soupeřku nakonec nestačila. Potom také došlo na projevy nezkušenosti a další tři partie prohrála po rychlé a nedisciplinované hře. Další dvě kola měla možnost dát soupeřkám maty, ale své možnosti nevyužila a také prohrála. Excelentní partii sehrála naopak v sedmém kole, kdy svou soupeřku jasně převálcovala a připsala si premiérové vítězství.

Pavel měl bojovat o přední příčky. Prohra hned v prvním kole naznačila, že není něco v pořádku. Další dvě kola sice vyhrál, ale další dvě kola zbytečně prohrál a bylo po nějakých nadějích na slušný výsledek. Korunu tomu dal další prohrou v sedmém kole a turnaj dohrával v těžkém útlumu. S počtem 5 bodů obsadil 27. místo.

Tadeáš střídal pěkné partie (s bílými), s velmi slabými (s černými). Také on zůstal hodně za očekáváním.V posledním dvou kolech si mohl pořadí ještě značně vylepšit. Nestalo se, a tak 4,5 bodu a konečné 36. místo nevzbuzuje vlny nadšení.



Celkově lze říci, že především Hanička dokázala, že v ní dříme velký talent. Maurizio potřebuje větší turnajovou praxi a naši dva "zkušení velmistři" musí hrát zodpovědně a pomalu, aby svůj nesporný talent mohli uplatnit v lepších turnajových výsledcích.

-opl-

Žádné komentáře:

Okomentovat