neděle 4. února 2018

Memoriál Tomáše Baštince 2018

Od 2. do 3. února proběhl v kulturním domě v Bezměrově již pátý ročník víkendového šachového turnaje Memoriál Tomáše Baštince. Této oblíbené akce se letos ve třech kategoriích zúčastnilo 98 hráčů z celé České republiky. Turnaj se hrál za podpory Města Kroměříže.

Turnaj A se hrál švýcarským systémem na 5 kol se zápočtem na FIDE rating, hracím tempem 60 minut+30 s za tah.
Z trojice hlavních favoritů se nejvíce dařilo Stanislavu Juříčkovi (Zbrojovka Vsetín), který vybojoval 4 body, stejně jako celkový vítěz, ale stačilo mu to pouze na třetí místo. Druhý skončil až osmý nasazený Pavel Krupica (ŠK Kuřim) a nečekaným vítězem se stal Miroslav Kocián z ŠK Zlín.
Turnaj byl velmi vyrovnaný a některým favoritům se nepodařilo navázat na předchozí skvělé výsledky. Mezi ženami byla nejúspěšnější Radka Slepánková (ŠK Vyškov) před Kristýnou Markovou (Interchess) a Danielou Urbanovou (SK Prostějov).

Turnaj B se hrál švýcarským systémem na 6 kol se zápočtem na FIDE rating, hracím tempem 45 minut + 30 s za tah.
I tento turnaj byl napínavý do posledního kola. A i zde se příliš nevedlo papírovým favoritům. Celkovým vítězem se stal Petr Lapčík (ŠK Staré Město)před Patrikem Richvalským (Zlín-Malenovice, oba 5 bodů). Bronzovou medaili vybojoval Lukáš Macháček (ŠK Staré Město, 4,5 bodu).
Nejlepším domácím hráčem byl Tomáš Daniel Kubín na 12. místě.
Mezi ženami zvítězila Nataša Richterová (Baník Ratíškovice), před Lucií Vaňharovou (Sokol Postoupky) a Alicí Habinovou (ŠK Kuřim).

V nejpočetněji obsazením turnaji C se hrálo švýcarským systémem na 7 kol, tempem 30 minut + 30 s za tah, se zápočtem na národní ELO. Suverénního vítězství dosáhl hráč Sokola Morkovice Adam Vylíčil, který ztratil jen půl bodu a vybojoval zlatou medaili. Druhý skončil Kamil Tobolík (ŠK Vinary) a třetí Jakub Urban (SK Prostějov).
Z domácích hráčů se nejlépe vedlo Vladimíru Bénovi, který skončil na pěkném 10. místě.
Mezi dívkami zvítězila Klára Spáčilová (ŠK Staré Město). Stříbrnou medaili po zásluze vybojovala Amélie Žáčková (Sokol Postoupky). Třetí skončila Vanesa Filipová (Interchess).

Celá akce opět splnila očekávání. Všichni hráči si dobře zahráli a ti úspěšnější si kromě zážitků odnesli i ceny, poháry a medaile. Ti nejmenší si pak odnesli spoustu nových zkušeností.

Žádné komentáře:

Okomentovat