neděle 14. října 2012

2.liga: TJ Ostrava - Postoupky A 4 - 4

Jakou chceš Veči sochu? Bude stačit bronzová?
                  Jarda (zároveň tančící) po infarktovém závěru zápasu.

Po předlouhé více než půlroční pauze dnes vstoupil tým Postoupky A do další sezóny družstev. Slavné vítězství v Krajském přeboru nám přineslo zcela nové soupeře - týmy z Ostravska. Dnes jsme se vydali přímo do severomoravské metropole k zápasu s týmem TJ Ostrava (dříve Mittal Ostrava). Cesta proběhla bez komplikací, a tak se posádky obou aut chvíli před desátou sešly před sportovním areálem Mittal. Nastoupili jsme v základní sestavě, oproti minulé sezóně se dvěma silnými posilami, s Ondrou Karlíkem a (staronově) Romanem Brázdilem. Tělocvična TJ Ostrava byla nevlídná a studená, a tak jsme se cítili skoro jako doma. Přivítání se neslo ve stylu - "Tak jste dorazili, hrací tempo nemusím připomínat, kouří se venku. Jestli není žádný dotaz, můžete začít hrát." Na představování hráčů a usazování ke stolečkům jsme mohli zapomenout, bo Ostrava je region razovity.

Asi po hodině dostal Večis nabídku remízy, a tak jsem se vydal na první obhlídku. Relativně nejlépe stál Jarda s Kubou Rabatinem, těžil ze slabosti soupeřova střelce g7. Večis hrál proti izolovanému pěšci, a tak jsem mu (i pod dojmem dobře sehraného zahájení) řekl, ať bojuje. Soupeř Marti Dvořáka měl asi po 16 tazích spotřebovány jen 4 minuty a pozice, vzniklá ze Svěšnika, byla dost nešablonovitá, bílý si asi udržel výhodu. Já jsem černými vyrovnal, ale více hrozeb měl pořád soupeř. Jinak normálka - na všech šachovnicích se bojovalo, žádné bezkrevné pozice, nic rozhodnutého.

První partie skončily až chvíli před časovou kontrolou. Marťa Bačák (4) potrestal bílými soupeře za příliš aktivní postup v zahájení. Jeho dvojice pěšců c5-d5 (a později d4-d5) byla dvojicí slabin, proti kterým hrála většina Marťových figur. Soupeřovi střelci byli odsouzeni k obraně. Když se ukázala krátká rošáda nemožnou, zvolil černý rošádu dlouhou. Ta však byla jen dobrým důvodem, aby se rozehrála poslední Marťova figurka, věž na a1, a oběť střelce za mat dokonala debakl. Velice dobře vedená partie, s jasným plánem od začátku až do konce. Marťův ratingově nejcennější životní skalp. Chvíli po Marťovi dohrál druhý Marťa (1), který měl na soupeře největší ratingovou ztrátu (asi 130b). Partii jsme nerozebírali, pochopil jsem toto: Ve Svěšnikovi mu bílý zahrál velkou rošádu, proti které se Marťa nadějně nastoupil pěšci. Něco však špatně spočítal, o jednoho pěšce přišel a soupeř již výhodu nepustil. Poté jsem dohrál já (7). S p. Didim jsem černými rychle vyrovnal, asi díky lepší znalosti zahájení. Následovala střední hra, kde jsme nad každým tahem přemýšleli okolo 10 minut - dámy, věže, dvojice střelců na každé straně, otevřená pozice. Boj o iniciativu nevyhrál ani jeden z nás, ale po výměně páru střelců a páru věží se mi začaly otevírat dobré taktické možnosti. Bílý se rozhodl obětovat pěšce za aktivitu. Nevím, jak by jeho braní dopadlo, rozhodl jsem se pro jinou variantu - zkusit vyhrát díky slabé první řadě, a kdyby to nevyšlo, vzít si napadeného střelce s tím, že bílá aktivita bude resultovat maximálně ve věčný šach. Po prvním (správném) tahu jsem přemýšlel posledních 8 minut, ale zdálo se, že bílý král bude postupovat dopředu a paradoxně pomůže dámě a věži v útoku. Tak jsem si vzal figuru a dostal věčný šach. Jaké bylo mé zklamání, když mi soupeř ukázal, jak jsem mohl získat pěšce a vyměnit dámy, což by vedlo do jasně vyhrané pozice.. Ondra Karlík (4) prohrál, černými se v Caro-Kannu bránil, a v časovce snad v rovné pozici někam špatně ustoupil s koněm. Pavel Navrátilík vyhrál (6). Údajně hezky, zvyšoval aktivitu svých figur a zatláčel figury soupeřovy, což postupně vedlo k vítězství. Nebyl jsem u rozboru ani jedné z těchto dvou partií.

Časovky za námi, 40 tahů učiněno, stav 2.5 - 2.5, hrají Jarda (2), Roman (5) a Večis (8). Jarda z tlaku hezky vytěžil pěšce, navíc měl kolosální časovou převahu, soupeř se však dostal k tlaku na opačném křídle (šlo tomu zabránit) a pěšce získal zpět. Dámy se vyměnily a na šachovnici je koncovka jezdce proti střelci, se čtyřmi pěšáky na obou stranách. Asi v pásmu remízy. Roman v zahájení vyrovnal a pak stál asi i lépe, následně ale přehlédl ztátu kvality (pravda, za dva pěšce) a ani poté nevzal hledání kompenzace za správný konec, a tak s jezdcem proti věži v otevřené pozici čeká na smrt. Večisova výhoda se rozplynula a v koncovce V+J+5p x V+J+5p stojí jasně hůř. Musíme uhrát bod a půl. Roman rychle prohrává a u Jardy je čím dál jasnější, že to není on, kdo může zkoušet hrát koncovku na výhru. Raději dává partii za remis a sázíme vše na Večise. Ten přemýšlí nad dvěma tahy skoro celou zbylou půlhodinu, po čemž vymýšlí originální, psychologicky však naprosto správný manévr - obětuje pěšce a mění věže, to vše za aktivitu krále. Tím nutí soupeře, který by dal nejraději partii za remis už před mnoha hodinami, k aktivní hře. Té však není schopen - místo toho brání, aby pozice nakonec skončila dvěma pěšci na obou stranách, všemi volnými. Ukazuje se, že Večisovi f a h pióni, podporováni králem, jsou silnější, nežli soupeřovi a a b. V časovce už jsou oba, a když unavený soupeř dělá poslední chybu, jde h pěšec do dámy.

4-4.

Co říci k výsledku? Vzhledem k síle soupeře bych remízu před zápasem bral a i když to v jeho průběhu vypadalo, že budeme mít na víc (hlavně u mě a u Jardy), nakonec jsme za bod děkovali. Remíza je tak asi spravedlivá.

TJ Ostrava : Sokol Postoupky
Břečka Ivan 2323F 1 - 0 2186F Dvořák Martin (H)
Rabatin Jakub (H) 2209F ½ - ½ 2178F Sháněl Jaroslav (H)
Novosadová Kristýna (H) 2158F 1 - 0 2111F Karlík Ondřej (H)
Mrva Marek 2207F 0 - 1 2103F Bačák Martin
Hladík Oto 2173F 1 - 0 2108F Brázdil Roman
Šplíchal Stanislav 2106F 0 - 1 2106F Navrátilík Pavel
Didi Jan 2065F ½ - ½ 2016F Dungl Martin
Vacek Antonín 2054F 0 - 1 2028F Večeřa Petr
4 : 4

Martin Dungl

3 komentáře:

  1. lepší bod v hrsti nežli hov... na střeše!

    OdpovědětVymazat
  2. Bod není špatný. Ještě se ale musí třikrát vyhrát.
    opl

    OdpovědětVymazat
  3. Bod je super, o tom žádná, ale důležitější je, že všichni chtěli hrát, všem záleželo na výsledku a nikdo partii neodfláknul. Jestli budem celou sezónu předvádět stejný přístup k zápasům jako teď v neděli, nemám strach že ty tři výhry neuděláme. MB

    OdpovědětVymazat