pondělí 11. května 2015

Postoupky A, hodnocení - výkony hráčů

Přistupme nyní k hodnocení jednotlivých hráčů.

1. Martin Dvořák (rating 2225, 3 body, 8 zápasů, performance 2215). Marťa nenavázal na úspěšný loňský rok a s trochou nadsázky výsledkově kopíroval naše soupeře (tj. když jsme prohráli, Marťa vyhrál a naopak). Po výhře v prvním kole se mu kriticky nedařilo, prohrál 4x v řadě, z toho 2x v podstatě zbytečně. Pak si dal pauzu a závěr se mu již podařil. I přes výpadky si udržel vysoké perfo a takřka se dostal na svůj standard. Je tak jasné, že jeho potenciál leží vysoko.

2. Mikhail Ivanov (rating 2380, 1.5/2). Michail byl jistotou a dvakrát výrazně pomohl k naší výhře. Škoda, že nastoupil pouze dvakrát.

3. Martin Bačák (2138, 3/8, 2096). Ani druhý Martin asi nebude s výkony spokojen. Zaznamenal 4 prohry (nezvyk), většinou z dobře rozehraných partií. Hrál s kvalitními soupeři, a tak lze výsledek hodnotit jen jako mírný neúspěch.

4.  Ondřej Karlík (2138, 2.5/6, 2144). Ondra odehrál lepší standard. Ačkoliv to nevypadá, hrál stabilně, čtyři z jeho pěti neúčastí byli dány jinými šachami. Jeho výhra proti Prušánkám byla nádherná, proti Slavii s Cagašíkem neúspěšně zariskoval pro tým a bojovným vyklikařením v Třebíči by měl jít mnoha hráčům příkladem.

5. Roman Brázdil (2119, 4.5/11, 2106). Romča jako jediný odehrál všechny zápasy. Po výborném úvodu (3.5/5) následovala rychlá remíza, čtyři prohry v řadě (všechny po špatných výkonech) a rychlá remíza. Tím Romča v podstatě kopíroval výkony týmu. Dohromady se jedná o mírný neúspěch. I přes horší výkony v části sezóny byl Romča hlavním tahounem týmu, za což má mé uznání.

6. Pavel Navrátilík (2100, 3.5/10, 1989). Pavlovi se sezóna nepovedla. Stejně jako Romča kopíroval výsledky týmu - po začátku, kdy hrál standardně, následovaly tři prohry v řadě. Pavlovi se sezóna nepovedla. Může za to jistě i fakt, že měl většinou černé figury. Doufám, že zase získá chuť do šachů a dobré výsledky přijdou společně s ní.

7. Jan Palášek (1956, 5/9, 2072). Honza opět oproti loňsku výkonnostně skočil (samo sebou nahoru). Pochopil, že s hráči 2100 může hrát minimálně rovnocenně - a k ničemu je nepouštěl. Na druhé straně, nedokázal se prosadit proti slabším hráčům, kteří šli do partie s cílem remizovat. Je to i důsledkem toho, že Honza hraje poctivé šachy, v podstatě bez kavárenských prvků. Výsledkem je tak šest remíz, dvě výhry a jedna prohra. Remízy (i prohra) však následovaly vesměs po lepších (i vyhraných) pozicích. Vidím tak u Honzy velký potenciál. Doufám, že i v příštím roce za áčko něco odehraje. 

8. Martin Dungl (2105, 5.5/10, 2071). V lize jsem hrál nesmlouvavě a jediná remíza toho budiž důkazem. Hrál jsem 8x černými. Proti Lipovci jsem (kvůli zápasovému stavu) lámal rovinu a v Brně jsem neměl vůbec hrát, jinak jsem hrál lehce nad svůj rating, což považuji za standard.

9. Karel Mitura (2135, 4/5, 2266). Výsledkový krasavec a nejlepší hráč týmu. Jako host jezdil obětavě až z Těšína, jednou dokonce v horečkách. Jeho styl "postavit standardní pozici plnou možností a tam tu dvoutisícovku prostě přehrát" by měl být inspirací všem rádobyteoretikům. Karel za Postoupky neprohrál a jeho výsledek nesnižuje ani fakt, že hrál všechny své partie bílými.

10. Petr Večeřa (2025, 4/7, 2027). Večis hrál přesně na svůj rating, což je asi méně, než jsme od něj po posledních dvou nadstandardních sezónách očekávali. Slabší soupeře přehrával díky dobré technice, některé jeho chyby se silnějšími byly však v podstatě zbytečné.

13. Jan Netušil (1807, 2.5/4, 2128). Honza byl důležitým mužem sestavy a je příslibem pro budoucnost týmu. Ukázal, jak je jeho styl, kterým občas remizuje se slabšími hráči, užitečný proti hráčům silnějším. V lize ani jednou neprohrál, jednou vyhrál a odehrál kvalitní partie. Jedna kaňka na výkonu je detail :-).

15. Aneta Tomečková (1757, 1/3, 1859). Aneta obětavě nastupovala, i když s áčkem asi (pochopitelně) moc nepočítala a má hodně jiných aktivit. Ze tří partií se silnými soupeři získala bod, který byl pro tým velmi důležitý.

Marek Machalík, Miroslav Rakušan, Vladimír Opluštil a Petr Dvořák odehráli po jedné partii a svorně utržili po jedné prohře.

Celkově jsme měli 40 bodů z 87 partií s průměrným ratingem soupeřů 2106, což je nejméně za dobu, kdy dělám kapitána. Loni to bylo 41 bodů. Náš výkon stačil na performance 2070, což je taktéž málo (pro srovnání, loni to bylo 2072, předloni 2127 a předtím v KP 2110). Prvních 10 hráčů odehrálo 76 partií s performance 2101, další hráči odehráli 11 partií s performance 1910. Kvalitu výkonů jsme z hlediska udržení rozdělili do zápasů lépe než loni, sezóna tak nebyla tak vyhecovaná.

Dodejme, že Marťa Dvořák, Marťa Bačák, Ondra Karlík a Večis dříve odehráli v podstatě celou sezónu, letos však "jen" po řadě 8, 8, 6 a 7 zápasů. Rozumím tomu, šachy na naší úrovni mají být koníčkem, ne povinností. Navíc nebýt kapitán, odehrál bych taky méně. S nižší účastí dosavadních tahounů se však tolik nepočítalo a bude nutno do budoucna kádr doplnit mladší generací.

Martin Dungl

2 komentáře:

  1. Osobně svoje výkony považuju za katastrofické. Šachy mě baví, ale přišlo mi, že se nedokážu na partie soustředit a sekal jsem hrozné chyby v propočtu, díky kterým jsem zahazoval i slušně rozehrané partie. Do příští sezóny se s tím pokusím něco udělat. MB

    OdpovědětVymazat
  2. Jinak bych toho hrál i víc, ale dvakrát jsem byl mimo republiku. Jen na zápas s Morendou jsem měl nastoupit a mrzí mě, že jsem si nepřekontroloval termíny biatlonu dostatečně v předstihu. MB

    OdpovědětVymazat