sobota 5. prosince 2015

1. turnaj GP ve Starém Městě

Svůj další ročník odstartovalo Grand Prix Zlínského kraje v rapid šachu mládeže. Na mikulášskou nadílku se mohli těšit účastníci turnaje ve Starém Městě. V šesti kategoriích se celkem utkalo 85 dětí z šachových oddílů Zlínského kraje. Výprava Postoupek byla tentokrát početně slabší. Někteří hráči už věkově odrostli a další dali přednost čertům před litými boji za šachovnicí. A tak se do čtyř kategorií přihlásilo šest hráčů Sokola Postoupky. Ovšem i tak byli naši hráči mezi papírovými favority.

V nejstarší kategorii do 14 let si výborně vedla Lucie Vaňharová. Sváděla prudké boje s chlapci a dokázala porazit své největší konkurentky. Se ziskem 3,5 vybojovala zlatou medaili, před sestrami Miklendovými z Holešova. Jediný náš zástupce mezi chlapci byl Ivo Řezníček. Po nemastném, neslaném startu do turnaje, se dokázal soustředit na poslední tři kola. Díky tomu vybojoval celkem 4 body a skončil na pěkném 12. místě. Za zmínku stojí skvělý úspěch Bystřického šachu, když stříbrnou medaili vybojoval Michal Ondroušek.

V kategorii dívek do 12 let jsme měli také želízko v ohni. Karla Pospíšilová v prvních kolech hrála hodně nepřesvědčivě. Hned v prvním kole vyhrála jen se štěstím. Přesto se její výkon s každou partií zvedal. V rozhodující partii s největší konkurentkou Viktorií Všetulovou měla celý zápas převahu. Bohužel ji nedokázala dostatečně využít a partie skončila remízou. Před posledním kolem se právě s Viktorkou dělila o první místo. Ale horší pomocné body ji přisuzovaly spíše druhou příčku. Proto ke zlatu potřebovala získat v posledním kole víc bodů než domácí favoritka. Viktorka brzy vyhrála a bylo rozhodnuto. To však nemělo vliv na příkladnou bojovnost Karly, která bojovala až do poslední sekundy a sehrála tak napínavou poslední partii celého turnaje. Sice prohrála, ale určitě zaslouženě si odvezla stříbrnou medaili.

Hned tři zástupce jsme měli v kategorii chlapců do 12 let. Loňský titul obhajoval první nasazený Pavel Opluštil. Z nižší věkové kategorie postoupili třetí nasazený Dominik Večeřa a také Lukáš Vaňhara. Lukáš střídal dobré okamžiky se slabšími a se 3,5 body obsadil solidní 15. místo. Zbylí dva favorité od prvního kola dokazovali své předpoklady. Slabší chvilku si vybrali ve čtvrtém kole, kdy oba shodně prohráli. Pavel Opluštil překvapivě nestačil na vsetínského Řezníčka a Dominik Večeřa prohrál s domácím talentovaným Vlastíkem Babulou. Výhrami v pátém kole si oba udrželi medailové šance. V předposledním kole Pavel vybojoval s dosud 100%. Babulou remízu a Dominik ukázal soupeřům, že když chce umí hrát velmi pěkné šachy. A tak před posledním kolem vedl Babula s 5,5 body, před druhým Dominikem 5 bodů a Pavel držel 4. místo se 4,5 body. Pavel v posledním kole zvítězil a byl jistým medailistou. Ovšem nečekaně prohrál Babula a najednou se tak vyskytla šance pro vítěze úplně posledního zápasu této kategorie. A tím byl Dominik Večeřa, který v napínavém utkání zvítězil a se šesti body se stal celkovým vítězem kategorie do 12 let. Pomocné hodnocení pak rozhodlo o tom, že na Pavla Opluštila zbyla bronzová příčka.

Celkem tedy velmi úspěšná mikulášská nadílka. Vždyť jsme získali dvě zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili.

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat