sobota 6. února 2016

Baštincův memoriál 2016 - opět vítězí Opluštil, tentokrát Pavel


Již potřetí se konal v Bezměrovském dvoře víkendový šachový turnaj. Tentokrát za finanční podpory města Kroměříže. Ve dvou výkonnostních skupinách bojovalo celkem 80 hráčů z České republiky, Slovenska, Polska, Ukrajiny a Maďarska.

V A-turnaji se zápočtem na FIDE ELO se hrálo švýcarským způsobem na 5 kol tempem 1 hodinu + 30 sekund za tah. V turnaji nechyběl loňský vítěz Karel Dusbaba z Chlumce a také řada dalších zkušených hráčů. Ti měli těžkou úlohu, prosadit se mezi mladými talentovanými hráči mládežnických center ze Starého Města či Frýdku-Místku. Velkou neznámou byl také maďarský talent Persenyi. Turnaj vyvrcholil poslední partií na první šachovnici, mezi obhájcem vítězství Dusbabou a třetím nasazeným Petrem Koutným z Vlčnova. Partie nakonec skončila remízou. Stejně skončily i partie na druhé desce Strašil - Vladimír Dvořák a Kapusta - Krejčok. V konečném hodnocení se o medaile rozdělila trojice Pavel Strašil (ŠK 1921 Zábřeh), Karel Dusbaba (SK šachy Chlumec) a Petr Koutný (Tj Vlčnov) všichni se 4 body. O vítězství Pavla Strašila rozhodlo až třetí pomocné hodnocení. Také čtyři body vybojovala nejlepší žena turnaje Zuzana Gřesová (Beskydská šachová škola Frýdek-Místek), která v celkovém hodnocení skončila hned pod stupni vítězů na výborném čtvrtém místě. Až za ní skončil první nasazený Tomáš Kapusta (Slavia Kroměříž). Stříbrnou příčku mezi ženami vybojovala Eliška Vavřínková (Loko Brno) a bronzová skončila Julie Richterová (Šachy Zastávka). Jediný domácí zástupce Tomáš Dvouletý se v těžké konkurenci neprosadil a skončil se dvěma body na 21. místě.

Naproti tomu se výrazně dařilo domácím hráčům v B-turnaji se zápočtem na národní ELO. Hned několik hráčů mohlo bojovat o celkové prvenství v šestikolovém turnaji hraným tempem 30 minut + 30 sekund za tah. Poprvé se turnaje zúčastnil stále se zlepšující patnáctiletý Jakub Vančura a jako pátý nasazený určitě mohl atakovat přední příčky. Čáru přes rozpočet mu však udělala překvapivá porážka hned v prvním kole. Kuba se dokázal ovšem z porážky oklepat a zbylých pět partií vyhrál, což mu vyneslo konečné třetí místo. V sedmnácti letech už velmi zkušený odchovanec pořádajícího oddílu Jan Polišenský byl prvním nasazeným. Vedl si velmi dobře až na překvapivou porážku s bystřickým talentem Michalem Ondrouškem. Ostatní partie vyhrál a to mu vyneslo konečné druhé místo. Již zmíněný Michal Ondroušek bojoval jak lev a v posledním kole si to rozdal na první šachovnici o celkové vítězství s jedenáctiletým Pavlem Opluštilem (Sokol Postoupky). Michalovi stačila remíza, Pavel musel zvítězit. Ve velmi pěkně vedené partii rozhodl drtivým útokem domácí hráč o svém zlatém vítězství. Pořadí tak bylo Pavel Opluštil 5,5 bodu, Jan Polišenský (Slavia Kroměříž), Jakub Vančura (Sokol Postoupky) oba 5 bodů, Michal Ondroušek (Bystřice p/H) a Dominik Večeřa (Sokol Postoupky) oba 4,5 bodu. Desetiletý Dominik neměl dobrý začátek turnaje, když nejprve remizoval s Mařákem a pak prohrál s Jakubem Vančurou. Pak však dokázal porazit všechny své soupeře, z toho byli tři dospělí. Nenápadně se tak probojoval na skvělé páté místo a doplnil tak výborné výsledky svých o něco starších kolegů. Mezi dívkami si zlato odnesla Anna Vavřínková (Loko Brno), před Alicí Habinovou (Kuřim) obě 4 body. Na bronzovém stupínku pak skončila domácí Lucie Vaňharová ze třemi body. Stejného počtu bodů dosáhly i další dvě přímo bezměrovské dívky. Hana Baštincová obsadila konečné páté místo a Zdeňka Jordová byla šestá.
Pořadatelé také vyhlašovali kategorii nejmladších žáků do 10 let. A tak si při svém prvním turnaji odnesli medaile nový zájemci o šachovou hru Tomáš Daniel Kubín, Marián Novák a Daniel Böserle.

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat