středa 5. dubna 2017

GP ZK ve Starém Městě

V sobotu 1. dubna 2017 se konal ve Starém Městě 3. turnaj Grand Prix Zlínského kraje. Tohoto turnaje se zúčastnilo 94 chlapců a 18 dívek, celkem tedy 112 dětí. Náš šachový oddíl reprezentovalo 5 chlapců a 1 dívka. Hrálo se jako obvykle „švýcarským systémem“ na 7 kol, s hracím tempem 2 x 15 minut + 5 sekund bonifikace na každý tah. Chlapci i děvčata hráli ve třech věkových kategoriích společně, vyhodnoceni pak byli zvlášť chlapci i děvčata.

V kategorii H+D 10 startovalo 40 chlapců a 10 dívek. Náš oddíl reprezentoval v této kategorii Tomáš Daniel Kubín a Matyáš Řezáč. Tomášek patřil mezi favority turnaje, po pěti kolech měl pěkných 4,5 bodu, závěr turnaje mu ale nevyšel a celkových 5 bodů stačilo jen na 5. místo. Překvapením bylo celkové 8. místo Matyáše Řezáče, který také uhrál 5 bodů. Pokud se bude Matyáš více věnovat teorii zahájení, může se na krajské úrovni prosadit ještě více. V této kategorii obsadil 1. místo Viktor Šimek z ŠK Zlín (6 bodů), na 2. místě se umístil Jakub Matůš z TJ Sokol Ústí z.s. (6 bodů) a 3. místo bral Vojtěch Hobza z ŠK Zlín – Malenovice, z.s. (5,5 bodu).
Mezi děvčaty byla nejlepší Amálka Zádrapová ze Zbrojovky Vsetín (4 body), na 2. místě se umístila Klára Spáčilová z ŠK Staré Město (4 body) a na 3. místě skončila Markéta Holečková z TJ Vlčnov.

V kategorii H+D 12 soutěžilo 29 chlapců a 4 dívky. Náš oddíl reprezentoval v této kategorii Dominik Večeřa, Lukáš Vaňhara a Martin Hubáček. Dominik Večeřa sehrál pěkné partie a obsadil celkově velmi pěkné 3. místo. Lukáš Vaňhara skončil na 16. místě se čtyřmi body a Martin Hubáček uhrál 2 body, které mu stačily na konečné 30. místo. Lukáš předvedl standardní výkon a Martin zatím doplácí na malé turnajové zkušenosti. Oběma také doporučuji domácí přípravu na podobné turnaje. Mezi chlapci byl v této kategorii nejlepší Michal Černý z ŠK Zlín – Malenovice, z.s., (6,5 bodu), na 2. místě se umístil Jan Vávra z ŠK Staré Město (6 bodů) a 3. místo uhrál náš Dominik Večeřa (5 bodů).
Z vítězství se mezi děvčaty radovala Marie Vaňková z ŠO Kunovice (5 bodů), na 2. místě skončila Jasmína Marie Londinová z KVASACO Vacenovice (3,5 bodu) a na 3. místě se umístila Klára Pšenicová z KH Zašová (3,5 bodu).

V kategorii H+D 14 soutěžilo 25 chlapců a 4 dívky. V této věkové kategorii nás reprezentovala Karla Pospíšilová, která uhrála 3,5 body a obsadila mezi děvčaty 3. místo. Karle se nedařilo podle jejích představ, přesto hrála podle mého názoru solidně, už v 1. kole značně potrápila jednoho z favoritů, Vlastimila Babulu. Nejlepší z chlapců byl v této kategorii Filip Matůš z TJ Sokol Ústí z.s., (6,5 bodu). Na 2. místě se umístil Lukáš Macháček z ŠK Staré Město (6,5 bodu) a na 3. místě skončil Martin Dvořák ze Zbrojovky Vsetín (5 bodů).
Mezi děvčata byla nejlepší Viktorie Všetulová z ŠK Staré Město (5 bodů), na 2. místě se umístila Nela Otáhalová ze Zbrojovky Vsetín (4 body) a na 3. místě skončila naše Karla Pospíšilová (3,5 bodu).

Po třech turnajích GP, je v kategorii H10 Tomáš Daniel Kubín na 6. místě. V kategorii H12 je Dominik Večeřa zatím na 2. místě, ale o toto místo bude muset ještě hodně bojovat s Honzou Vávrou ze Starého Města. V kategorii D14 zatím vede Karla Pospíšilová a s největší pravděpodobností skončí v této kategorii nejhůře druhá a postoupí tak na mistrovství ČR.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem našim reprezentantům za pěkné výsledky. Škoda, že se někteří chlapci a děvčata nemohli turnaje zúčastnit, bylo by toto závěrečné hodnocení ještě veselejší. Děkuji panu Jiřímu Kubínovi za pomoc při dopravě chlapců na tento turnaj.

Jan Štefek

Žádné komentáře:

Okomentovat