pondělí 5. listopadu 2018

Mistrovství Moravy a Slezska mládeže

Od soboty 27.10. do čtvrtka 1.11. 2018 se mladí zástupci šachového Sokola Postoupky účastnili Mistrovství Moravy a Slezska mládeže. Turnaj byl rozdělen do čtyř hlavních kategorií podle věku 10, 12, 14 a 16 let a doprovodný OPEN turnaj. Hrálo se tempem 90 minut na partii s přídavkem 30 s za provedený tah. Tradičně se losovalo švýcarským způsobem na 9 kol a hráči, kteří se umístili v konečném pořadí ve své kategorii do 8. místa, postoupili automaticky přímo na Mistrovství ČR mládeže.

Sokol Postoupky neměl žádné zastoupení v kategorii do 10 let (celkem 72 hráčů), v kategorii do 12 let reprezentovali na této akci Tomáš Daniel Kubín a Thomas James McEvoy (celkem 77 hráčů), v kategorii do 14 let Adam Vylíčil, Dominik Večeřa a Matyáš Dvořáček (celkem 80 hráčů), v kategorii do 16 let Pavel Opluštil a Filip Vrzal (celkem 56 hráčů) a v turnaji OPEN Roman Brázdil a Jirka Kubín (celkem 49 hráčů).

V kategorii do 12 let se Thomas James McEvoy rozjížděl trochu pomaleji (pouze 1 bod za 2 remízy ze 4 utkání) a figuroval na průběžné 62. pozici. Pak ovšem zabral, počet chyb a nepřesností se snížil, kvalita jeho partií se podstatně zvýšila a to se projevilo ziskem 4 bodů z 5 následujících partií. Celkem získal Tommy pěkných 5 bodů a to znamenalo celkově pěkné 32. druhé místo. Druhý zástupce Tomáš Daniel Kubín hrál první 4 kola pěkné a nápadité šachy a zapsal si z nich 4 body. V 5. kole ovšem, patrně již z únavy, zbytečně zremizoval zápas s pěšcem navíc s Šimonem Tajovským z ŠK Kuřim, a tak figuroval po 5. kole na průběžném druhém místě. V 6. kole nicméně po velké čtyřhodinové bitvě prohrál se silným a průběžně prvním Bartolomějem Buchtou (BŠŠ), následně v 7. kole remizoval s odvěkým rivalem Viktorem Šimkem z ŠK Zlín a v 8. kole zase prohrál se Šimonem Langem (ŠK Světlá nad Sázavou), kdy si po nedotaženém útoku naběhl do vidliček. V rozhodujícím 9. kole trpělivým výkonem porazil Janu Sikorovou z TŽ Třinec. Celkem získal 6 bodů a díky vysokému pomocnému hodnocení (hrál většinou se silnými hráči) obsadil celkově 9. místo. Toto místo nakonec stačilo ke kvalifikaci na MČR, protože se před ním umístili Matěj Jaššo (Lokomotiva Krnov) a Václav Šetina (ŠK Kuřim), kteří jsou ovšem o rok mladší a jsou již přímými kvalifikanty na MČR v kategorii do 10 let, a tak se do pořadí pro kvalifikaci na MČR do 12 let se nepočítali.

V kategorii do 14 let hrál Matyáš Dvořáček svůj první takový velký turnaj a hned v prvním kole nádherně překvapil výhrou nad silnějším Janem Cimburekem (SK Řetězárna). Poté střídal úspěšnější partie s těmi méně úspěšnějšími. Své partie dokázal většinou krásně rozehrát, ale pak mu někdy chyběla herní zkušenost nebo taktika nebo správný plán. Nicméně dokázal vybojovat krásné 4 body a to mu vyneslo v konečném pořadí hezké 52. místo. Druhým želízkem v této kategorii byl Dominik Večeřa. Tomu se začátek turnaje vůbec nepovedl, když první 2 kola překvapivě prohrál. Ve 3. kole se ovšem už chytil a následovala série 4 výher, takže po 6. kole se vyšplhal na 18. místo. V 7. kole však prohrál s papírově slabším Matyášem Trojanem (BŠŠ) a to ho výsledkově srazilo zpět dolů. Z posledních 2 kol získal 1,5 bodu, takže celkový počet 5,5 získaných bodů ho zařadil na 20. místo konečného pořadí. Třetí zástupce Sokola Postoupky v této kategorii, Adam Vylíčil, rozehrál tento turnaj velmi dobře. V prvních 5 kolech nepoznal hořkost porážky a se 3,5 body figuroval na krásném 13. místě. Cenné byly zejména remízy s nasazenou dvojkou turnaje (Nguyen Thai Dai Vinh, Interchess) a sedmičkou turnaje (Jan Kolář, ŠK Mohelnice). V 6. kole prohrál s talentovanou Lucií Fizerovou (Interchess), což ho srazilo na 19. pozici. Pro postup na MČR musel tedy v posledních 3 kolech vyhrát, což nakonec dokázal. V posledním kole prokázal svou kvalitu a psychickou odolnost, neboť 2. polovinu partie dohrával v časové tísni, ale rychlými a přesnými propočty přicházel s kvalitními tahy tlačící soupeře do defenzívy, kterou nakonec prolomil. Adam vybojoval 6,5 bodu, což stačilo na 8. místo zaručující kvalifikaci na MČR.

V kategorii do 16 let nastoupil Pavel Opluštil hned v prvním kole s nasazenou jedničkou turnaje (Robert Demko, Interchess) a v nádherné partii ho překvapivě přehrál. Formu potvrdil i v druhém kole a po něm figuroval na děleném prvním místě. V následných 7 kolech hrál agresivní, velmi otevřené a nápadité partie, ve kterých střídavě prohrával a vyhrával. Vždy hrál s ratingově silnějšími hráči. V součtu na konci turnaje získal cenných 5 bodů, které mu přinesly celkově 16. místo a díky tomu, že vyhrával dle Ela nad silnějšími hráči, připsal si do svého ratingu krásných 134 Elo bodů. Filip Vrzal nezačal turnaj nejlépe, když v prvních 2 kolech prohrál. Ve 3. kole se chytil a vyhrál a v následných 4 kolech vybojoval 4 remízy, i když v některých partiích měl na šachovnici převahu, kde mu však chyběla taktika a více zkušeností. Pomalu se posouval žebříčkem vzhůru, ale v posledních 2 kolech 2 krát prohrál a se ziskem 3 bodů skončil celkově 53.

V turnaji OPEN byl Roman Brázdil jako pátý nasazený. V průběhu turnaje prohrál jen jednou s nasazenou 2 (Marek Míča, BŠŠ), nicméně 4 partie nedokázal dotáhnout do vítězného konce a pouze remizoval, takže s celkovým počtem 6 bodů a horším pomocným hodnocením obsadil celkově 8. místo. Druhý zástupce v kategorii OPEN Jirka Kubín byl nasazený jako 35. Po prohře v prvním kole v druhém kole vyhrál a následovaly 4 remízy se silnějšími soupeři. V posledních 3 kolech však zaznamenal jen jednu remízu, takže celkově se 3,5 body skončil na 37. místě, což odpovídá jeho současné výkonnosti.

Celkově lze výpravu hodnotit hodně pozitivně. Sokol Postoupky si přivezl 2 postupy na MČR a pěkná umístění v rámci jednotlivých kategorií a spoustu nových zkušeností a zážitků.

Žádné komentáře:

Okomentovat