neděle 25. listopadu 2018

1. turnaj GP Bezměrov

V sobotu 24. listopadu se rozběhl další ročník Grand Prix v rapid šachu mládeže Zlínského Kraje. První turnaj se konal za pořadatelství Sokola Postoupky v kulturním domě v Bezměrově. Hrálo se tradičně ve třech věkových skupinách, švýcarským způsobem na 7 kol. Hrací tempo bylo stanoveno na 15 minut + 5 sekund na tah. Celkem se za šachovnicí sešlo 99 hráčů a hráček ze 16 šachových oddílů.

V kategorii do 10 let kralovali hráči Starého Města. Vítězem se stal Matěj Babula, stříbro vybojoval Bayarjavhklan Derdeldalai (oba 6 bodů) a bronz Richard Hobza (ŠK Zlín-Malenovice). Z domácích hráčů startovali pouze úplní začátečníci, kteří hráli svůj první turnaj. Přesto byli vyhlášeni v kategorii do 8 let v pořadí Adam Vejtasa, Čeněk Vacula a Amálie Zatloukalová. V kategorii dívek ještě startovala Julie Řezáčová, ovšem ta turnaj nedohrála pro indispozici a skončila tak mezi dívkami pátá. Uvolněná medailové místa tak obsadila jiná děvčata. Zlato si odnesla Juliána Grycmanová, před Karolínou Kovářovou (obě Sokol Ústí) a Annou Dobešovou (ŠK EMKaD Holešov).

V kategorii do 12 let jsme měli několik hráčů, kteří mohli myslet na přední umístění. Největší šance měl Tomáš Daniel Kubín. Ten však ve třetím kole nečekaně prohrál se svým oddílovým kolegou Thomasem McEvoyem. Tomáš se z prohry otřepal a nakonec vybojoval bronzovou medaili. Thomas naopak do konce turnaje už nevyhrál a skončil až na 20 místě. Dobře turnajem procházel i Daniel Böserle. Ovšem zbytečná porážka v posledním kole je srazila na 17. místo. A tak druhým nejlepším hráčem Postoupek byl nakonec Matyáš Řezáč, který skončil na 12. místě. Turnaj suverénně vyhrál Viktor Šimek (ŠK Zlín) před Adamem Samohýlem (ŠK Zlín-Malenovice).
Mezi dívkami zvítězila Klára Spáčilová (ŠK Staré Město), před Emou Vondruškovou (ŠK Sulimov) a Lilianou Strkáčovou (ŠKZ Vsetín).

V nejstarší kategorii do 14 let probíhaly ostré boje na předních šachovnicích i za účasti dvou našich hráčů. Dominik Večeřa rozhodující partie ovšem nezvládl a skončil tak na solidním osmém místě. Zato Adam Vylíčil pokračoval ve svých velmi dobrých výkonech a vybojoval stříbrnou medaili. Matyáš Dvořáček dokázal skončil na 12. místě a Martin Hubáček na místě 17. Vítězem se stal Vlastimil Babula (ŠK Staré Město) a bronz vybojoval Michal Černý (ŠK Zlín- Malenovice).
Mezi dívkami byla nejlepší Marie Vaňková (Kunovice) před Hedvikou Režnou (Zlín).

V soutěži družstev zvítězilo Staré Město (97 bodů), před Malenovicemi (86) a Zlínem (60). Sokol Postoupky tentokrát skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě s 58 body.

Žádné komentáře:

Okomentovat