sobota 13. března 2010

Mistrovství České republiky žáků 2010

výsledky
stránky pořadatele

Letos se podruhé uskutečnilo Mistrovství České republiky žáků do 16 let v hotelu Dlouhé stráně v Koutech nad Desnou. Mistrovství se zúčastnila také výprava Sokola Postoupky. Postup si vybojovala dvojice Jan Palášek (H14) a Filip Zavadil (H10). V dívčí kategorii do 12 let nás reprezentovala Julie Šimčáková.
Výprava odjížděla bez větších ambicí na medailová umístění. Loňská bronzová medaile Anety Tomečková, visela letos příliš vysoko.
Náš nejmladší účastník Filip Zavadil startoval poprvé na takové události a spíš přijel sbírat zkušenosti. Dokázal sice zvítězit ve druhém kole, ale v následujících dvou jen remizoval. V dalších kolech jeho výkony sice zaznamenaly mírné zlepšení, ale paradoxně to mnoho bodů nepřineslo. Na Filipovi se podepsala také nemoc, která mu částečně bránila podávat stabilnější výkony. Celkové předposlední místo mnoho nadšení nevzbuzuje.
Julie Šimčáková odehrála vcelku dobré mistrovství. První dvě kola prohrála, ale pak dokázala v dalších dvou kolech vyhrát a pohybovat se na hranici první desítky. V pátém kole remizovala a v šestém dostala za soupeřku první nasazenou Jánskou. Po tříhodinové bitvě, kdy tahala za delší konec naše hráčka, se partie v koncovce otočila ve prospěch soupeřky. I v sedmém kole přišla zbytečná porážka. V osmém kole remíza a v kole posledním další porážka. Konečné tři body také neodpovídají jejím možnostem.
Jan Palášek je už zkušený hráč, který má za sebou řadu Mistrovství republiky. Tentokrát mu vyšel start. Ve vyrovnaném startovním poli mohl porazit každý každého. Škoda prohry ve druhém kole s Kalužným. Ta totiž nastartovala sérii čtyř porážek v řadě. Poté již bylo jasné, že může Honza pouze snažit zabojovat o co nejlepší umístění v druhé polovině startovního pole. Závěr turnaje pak prokázal, že Honza se na tomto turnaji s formou nepotkal. Nedokázal vyhrát ani koncovku dámy proti jezdci a pěšci. A tak i jeho umístění je spíše zklamáním.
Závěrem musím konstatovat, že už samotná účast na MČR, je pro některé hráče vrcholem a těžko lze od nich očekávat, nějaký výraznější výsledek bez dalšího tréninku, ale i zlepšení přístupu k samotnému turnaji.

-opl-

Žádné komentáře:

Okomentovat