pondělí 16. července 2012

Pardubice - shrnutí

Družstva v Pardubicích utekla jako voda a je na čase je zhodnotit. A začněme jednovětným shrnutím: "Vůbec to nebylo zlý! ;-)"

Jak jste se asi dočetli v článku Pardubice - reportáž, v soutěži nás reprezentovaly týmy Postoupky Ostriches a Postoupky Mouflons. Příspěvek vznikl po čtvrtém kole, kdy prvně jmenovaní "pštrosi" měli jednu výhru a tři prohry, zatímco "mufloni" byli na padesáti procentech. Tak pojďme dál!

Postoupky Ostriches jsou vzdor

V pátém kole narazil tým Ostrichů na tým Bystřice nad Pernštejnem. Pokud se v zápase dalo hovořit o favoritovi, byl to soupeř, avšak asi jen díky o něco silnější první šachovnici. Po výsledcích Marťa remis, Honza prohra, Mira výhra a Jindra remis skončil zápas 2-2. V šestém kole se pštrosi setkali s vyrovnaným Sokolem Hradec Králové a smolně prohráli 2.5-1.5 (0,0,r,1). V posledním kole remizovali s Velkým Meziříčím 2-2 (r,0,1,r).

V konečném pořadí obsadili Ostriches se čtyřmi body 89. místo, což je vzhledem k tomu, že byli nasazení 87., "normální" výsledek. Z jednotlivců se turnaj povedl hlavně Mirovi Rakušanovi - 5.5 bodu ze 7 se soupeři s průměrným elem 1806 stačilo na fantastickou performance 2036, resp. (při nezapočítání výhry se slabým soupeřem) dokonce 2051! Líbil se mi i Mirův zdravý přístup ke hře a přeji mu, ať se mu takto daří dál. Výsledky ostatních a celého týmu naleznete zde.

Postoupky Mouflons jsou síla

Mufloní tým nastupoval do pátého kola poprvé s Marťou Dvořákem v sestavě jako favorit a své role se zhostil skvěle - "Pohodáře" (tak se jmenoval tým soupeřů) jsme (ve složení MD, PN, PV, BK) vyřídili 4-0. V hospodě jsme pak rozebrali partie ze zápasu a obohatili teorii střední hry o nový pojem, týkající se střelců a pěšcové struktury (s dotazy miřte na borce na třetí šachovnici). Se třemi výhrami a dvěma prohrami jsme byli na nedělní kolo stále nasazení, a tak jsme dostali příjemného soupeře - Pyrit Příbram (průměr 1993). Slabší chvilku si vybral Pavel (jinak hrál dobře celý turnaj), avšak Večis učebnicově realizoval výhodu v pěšcové koncovce, a tak byl stav brzy 1-1. Já jsem stál dobře, a tak Marťa dal ve vyrovnané pozici remízu. U mě naštěstí už k žádnému překvapení nedošlo. Takže 2.5 - 1.5 a vyhlížíme soupeře do posledního kola! Tím je Loko Zábřeh A. Soupeři jsou sice papírovými favority, ale asi nebyli bojovně naladěni, protože nám nabízejí remízu 2-2. Já a Pavel nejsme proti, ale Barča a (zatím) Marťa chtějí hrát.. Proč zatím? Inu, uplynou asi 4 minuty a na první šachovnici je remis. Atmosféra je zatím nebojovná, nešachová.. ..a můj soupeř dělá asi i proto hrubici a vzdává se. Načež Pavel nabízí remis a soupeř přijímá. Takže po deseti minutách 2-1 a mufloní žena Barča rozhodne o výsledku. Soupeř vzdoruje statečně, načež nakonec, po čtyřech hodinách, v bezkrevné koncovce nestejnopolných střelců, prohrává na čas. 3-1.

První kritérium pro určení pořadí byly zápasové body, druhé bylo skóre - a v obou máme dobrou bilanci (i díky příznivému losu), tak vyhlížíme s nadějí na výsledky. Podívám se doma na internet - a je z toho krásné 12 místo!! Jako 37. nasazení jsme více než spokojeni, je to fantazie (jen pro představu, 12. nasazení měli průměr základní sestavy 2233...). Individuální výkony naleznete zde, nicméně hráli jsme dobře hlavně jako tým. Výkon shrnu trochu netradičně - celková performance 2112, při průměrném zápasovém ratingu 2030.

Kromě hraní a rozborů jsme toho letos moc nestihli a ani moc nerozumím tomu, jak jsem mohl být před dvěma roky dvakrát plavat, dvakrát na bruslích kus za Pardubicemi a jednou na diskotéce do půl osmé do rána :-P. Asi je to příznak stárnutí.. Ale je dobře, že je to poznat na šachových výsledcích a snad i výkonech ;-). Nicméně, i když se mění náplň, laťka zábavnosti zůstává vysoko, takže za rok se už těším do Pardubic zase, třeba i s útokem na TOP TEN.

Konečné pořadí

Martin Dungl

PS: Málem bych zapomněl, na prvním místě se umístil velmi silný ukrajinský tým Dněpr se třemi velmistry v sestavě, druhé místo a titul přeborníků ČR získali borci z Turnova.

5 komentářů:

  1. Výsledek je to pěkný. Škoda jen, že jsme přišli o 9. místo v Mistrovství ČR.
    opl

    OdpovědětVymazat
  2. Po konzultaci s organizátory (ve stylu "A nechcete hrát MČR? To byste se ale museli jmenovat nějak oficiálně.." "A je k něčemu dobrý, když budeme třeba dvacátí?" "No to nevím.." "Tak jinak, kolik týmů bere cenu?" "Asi jen vítězové.." "Aha, tak to my budem radši mufloni" ) jsme usoudili, že nás MČR netrápí. A vědomí, že jsme de facto devátí, i tak není zlý! ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Výkon super, atmosféra super, všechno super, akorat jsem tam nejspíš stratil harddisk no snad se najde a vrátí :D Večis

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, harddisk sem ti na kolejích vyzvedl, příští týden (27.7.) ho přivezu do KM.

    Peca

    OdpovědětVymazat