neděle 14. října 2012

ZKS: Osvětimany- POSTOUPKY B 3:5

Dnes byla zahájena Krajská soutěž družstev Zlínského kraje. Náš tým složený ze dvou řidičů  a šesti hráčů nastoupil značně oslaben v této sestavě: 1. Jan Palášek, 2. Miroslav Rakušan, 3. Libor Daněk, 4. Jan Netušil, 5. Vladimír Opluštil, 6. Aneta Tomečková, 7. Michal Scheichenost, 8. David Opluštil
Přesto jsme měli, kromě první šachovnice, velkou Elo převahu. Po hodině hry se ovšem tato převaha vůbec nebyla vidět. Všechny partie vyrovnané jen s mírnými výhodami bez materiální převahy. Po druhé hodině jsme pomalu dostal strach abychom neprohráli. Michal (7.) stál podezřele, David (8.) hrál velmi ostrou variantu s nejasným výsledkem a já (5.) jsem začínal mít potíže na A sloupci. Moc dobře nestál ani Mirek (2.),  ani Honza (4.) a Libor (3.) také neměl žádnou výraznou převahu. 
Skore otevřel Michal (7.), když nezvládl přechod do koncovky a prohrávali jsme 0:1. V tu dobu se pustil do útoku David s obětí dvou figur. Já jsme stál na prohru a Mirek dostal nabídku remízy. Ta byla samozřejmě zamítnuta. Další remíza ovšem přišla na druhé šachovnici, kdy Libor víc jak půlbod nedokázal vydolovat 0,5:1,5.  Rozhodující byla následující hodina, kdy nejprve David rozhodl šestitahovým matem a vyrovnal na 1,5:1,5. Mně se povedlo partii otočit a získat kvalitu. Aneta(6.) svou soupeřku začala přehrávat. A tak další nabídku remízy již mohl Mirek (2.) přijmout 2:2. Do vedení jsme se dostali zásluhou Anetiny výhry 3:2. Ale vzápětí bylo srovnno na 3:3, když Honza (1.) nestačil na svého silného soupeře. V tu chvíli jsme dostali od domácích roztomilou nabídku: " Je to 3:3, tak co kdybychom to dali za remis.".  To mě docela pobavilo, jelikož já měl o kvalitu víc a Honza (4.) již o pěšce víc v jezdco-střelcové koncovce. S díky jsme odmítli a museli ještě asi hodinu tahat dvě jasně vyhrané pozice. Nejprve  se vzdal můj soupeř, když už měl o věž méně a vedli jsme 4:3. Honzův soupeř hrál ještě dlouho s figurou méně, až ztratil další dva pěšce a usoudil, že už toho bylo dost. A tak jsme slavně zvítězili 5:3 i když se štěstím. V příštím kole snad nastoupíme v silnější sestavě.
opl

1 komentář:

  1. Když vidím, jakou jste na 2.-8 šachovnici měli elovou převahu (určitě v průměru přes 200b), tak je asi zákonitý, že se kvalita nakonec ukázala, a výsledek 5-2 asi odpovídá tomu, že jste byli lepší, ale že se zápas moc nepovedl.. A Honza si asi aspoň dobře zahrál na 1. desce a získal další zkušenost se silnějším soupeřem..

    Takže dobrý budíček do sezóny, ne? Gratuluju k rozehřívací výhře, příště už to ale bude výrazně těžší!

    OdpovědětVymazat