neděle 15. září 2013

MČR v rapid šachu v Klatovech

Po roce, opět na stejném místě, se konalo Mistrovství ČR v rapid šachu mládeže v Klatovech. Tentokrát se z krajské kvalifikace probojovala hned čtveřice našich hráčů.
Hrálo se v krásném prostředí v kulturním domu, švýcarským způsobem na 9 kol, tempem 2x20 minut na partii. Premiérově se tohoto mistrovství zúčastnila Hana Baštincová v kategorii D10. Byla jednou z nejmladších účastnic celého turnaje, přesto dokázala vybojovat 3 body a konečné 19. místo.
V kategorii H10 nás reprezentoval Pavel Opluštil, který si účast vyzkoušel již v loni, i když jenom v doprovodném Open turnaji. Bojoval srdnatě a získal řadu skalpů papírově lepších hráčů. Celkově vybojoval 4 body a 26. místo.
V kategorii H12 startoval jeho starší bratr David Opluštil. Pro něj to už byla čtvrtá účast na tomto vrcholném podniku a tak se od něj očekával boj o první desítku. David výborně začal, když zvítězil v prvních dvou kolech. Pak však narazil na budoucího mistra republiky Matěje Půlpana a čekala jej první porážka. Horší ovšem bylo, že následovala další série tří porážek s přijatelnými soupeři. David si pak spravil reputaci další sérií tří výher. Ziskem 5 bodů nakonec obsadil slušné 17. místo.
V kategorii H14 nás pak skvěle reprezentoval Miroslav Rakušan. Mirek se od začátku turnaje pohyboval na předních místech. Za celý turnaj utrpěl jen jedinou porážku a dokázal porážet i největší favority na prvenství. V posledním kole se utkal na první šachovnici o celkové vítězství s Jiřím Liškou. Partie skončila remízou, což stačilo soupeři ke zlaté medaili. Mirek skvělým ziskem 6,5 bodu se dělil o druhé až čtvrté místo. Na pomocné hodnocení však skončil na nepopulárním čtvrtém místě. Přesto je to výborný výsledek a skvělá reprezentace šachového oddílu Sokol Postoupky.

opl

2 komentáře:

  1. Velká gratulace Mirovi k vynikajícímu výkonu.
    opl

    OdpovědětVymazat
  2. Přidávám se k velké gratulaci.
    Martin Dvořák

    OdpovědětVymazat