sobota 21. září 2013

OŽL 1. turnaj Malenovice

Již 14. ročník Okresní žákovské ligy se dnes rozeběhl v Malenovicích. Hrálo se v jídelně místní školy za účasti 40 dětí z 8 šachových oddílů. Účastníci byli rozděleni do dvou věkových kategorií, dívky se hodnotily zvlášť. Hrálo se švýcarským způsobem na 7 kol tempem 2x15 minut bez zápisu. Turnaj byl započítáván na novou rapid LOK. 

Sokol Postoupky reprezentovalo celkem 10 dětí.
 
V kategorii mladších žáků to byla trojice Tadeáš Šruc, Dominik Večeřa a Hana Baštincová. Hanička získala celkově 4 body, v absolutním pořadí obsadila 8. místo a zároveň suverénně zvítězila v kategorii dívek. Po zásluze tak vybojovala zlatou medaili. Oba další naši zástupci bojovali na předních stolech o medailové příčky. Oba však zbytečně zaváhali a tak na ně medaile nezbyly. Tadeáš hrál až do první porážky velmi dobře. Pak mu trochu došly síly a závěr se mu moc nepovedl. Skončil nakonec se 4 body na 7. místě. Dominik byl dokonce ve hře o celkové prvenství. Po zbytečné prohře ve druhém kole se oklepal a dokonce porazil vítěze turnaje Tibora Horáčka. V předposledním kole ovšem dal trestuhodný pat a protože v posledním kole také jen remizoval, skončil s 5 body na nepopulárním 4. místě.
 
V kategorii starších žáků jsme měli hned 7 zástupců. Absolutorium zaslouží David Opluštil, který splnil roli favorita a s plným bodovým ziskem vybojoval zlato. Další čtyři hráči se postupně vystřídali na první či druhé šachovnici. V několika kolech byly právě tyto šachovnice v državě pouze našich hráčů. Škoda jen nepovedeného závěru, kdy se dalo vytěžit z dobře rozehraného turnaje podstatně lepší umístění. Na 5. místě se 4 body skončil Pavel Opluštil, který ještě patří mezi mladší žáky. Přesto byl po pátém kole na 2. místě a jeden bodík mu chyběl k této příčce v konečném účtování. Podobně dopadl Filip Zavadil. O medaili přišel prohrou v posledním kole. Se 4 body obsadil příčku šestou. Tomáš Pecháček se 3,5 body také prohrou v posledním kole klesl na místo deváté. Theo Fekar opět v posledním kole pokazil dobře odehraný turnaj a se 3 body skončil na 14 místě. Ivo Řezníček naopak velmi špatně začal, přesto nakonec vybojoval 2,5 bodu a skončil 17. Petra Večerková v kategorii dívek pak přidala třetí medaili v barvě stříbra. Ale i ona zřejmě čekala víc.
 
Celkový zisk dvou zlatých a jedné stříbrné medaile není špatný výsledek. Když se k tomu přičtou i další pěkná umístění v podobě jednoho 4., 5., 6., a 7. místa, tak se dá turnaj považovat za úspěšný.
opl

Žádné komentáře:

Okomentovat